Dosarul „Stent”. De ce nu dau doi bani pe ce zic procurorii, fie oficial, fie „pe surse”
Zilele trecute, in baza unor comunicate de presa ale Parchetului General, dar mai ales „pe surse” - ah, ce mult ador eu „pesuresele” astea! - jurnalistii au putut afla mai intai ca niste doctorii au luat niste stenturi de la niste morti si le-au pus unor vii. „Pe surse”, asa si-au anuntat procurorii oamenii din media. La inceput, apoi au schimbat-o, atunci cand si-au dat seama ca este o prostie. Pe mine m-a umflat rasul din prima. Din cateva principale motive. Primul, stiam ce este ala un stent, al doilea, suntem in plin sezon de tras sfori in vederea activitatii de numire a sefilor de parchete, trei, pentru ca nu dau doi bani pe comunicatele parchetelor si pe ceea ce dau procurorii „pe surse” presei. In fata acestor tipuri de informatii, nu am alta reactie decat sa ma intreb ce au de manevrat sau de ascuns. Acum, sa (ma) explic.
Primul motiv, povestea cu stenturile: una ridicola, de la prima citire. Nu pentru ca as fi vreun cardiolog priceput la asa ceva, ci pentru am vazut candva un stent si am inteles pe ce principiu functioneaza. Ei bine, stentul asta este un dispozitiv cilindric, fabricat dintr-un aliaj special, care se plaseaza in interiorul unei artere ingustate, cu scopul optimizarii fluxului sanguin. Acest dispozitiv cu proprietati elastice, de arc, odata plasat in locul cu pricina, este destins pentru a exercita impingerea menita sa mareasca diametrul arterei, iar aceasta impingere este ireversibila. Asta inseamna ca dispozitivul odata decomprimat nu mai poate fi recomprimat in forma initiala, adica, este imposibila refolosirea lui.
Dar suna bine, nu este asa? Sigur ca suna, la fel de bine cum a sunat si informatia data de procurori, in anul 2016, tot pe surse, potrivit careia prof. dr. Gheorghe Burnei i-ar fi fost gasite, la perchezitie, oase de copil depozitate in frigiderul din cabinetul sau. Afirmatia s-a dovedit a fi falsa, menita doar a-l diaboliza pe ilustrul medic. Ce daca era o tampenie crasa? Majoritatea ziaristilor a inghitit-o. La fel de bine cum a inghiti o alta enormitate, informatia comunicata oficial de DNA in vara lui 2015, potrivit careia Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, ar fi luat o mita de 640 de milioane de euro. Ca si acum, cand au lasat-o cu stenturile si au dat-o pe alte tipuri de dispozitive medicale, si atunci au lasat-o de la 640 de milioane de euro, la 9 milioane de euro, apoi la 10.000 de euro. De la aceasta ultima suma, de 10.000 de euro, cinci ani mai tarziu, la sfarsitul lui 2020, dosarul avea sa fie clasat in baza concluziilor „fapta nu exista” si „nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”.
In privinta dispozitivelor medicale la care fac acum procurorii trimitere, sa vedem ce a declarat jurnalistilor de la publicatia „ziarulevenimentul.ro” medicul cardiolog Eleonora Gima: „Stocul pentru trimestrul intai se epuizeaza in curand, tot timpul raman restante de pe o luna pe alta. Astfel se prelungeste foarte mult spitalizarea, pentru ca nu poti trimite acasa pacientul pentru ca ii pui viata in pericol. Iar cand tragi linie, vezi ca ajungi mult mai scump decat daca achizitionai mai multe aparate. Recuperarea dispozitivelor electronice implantabile cardiovasculare la autopsie poate creste numarul celor care pot fi reutilizate si distribuite in scopuri umanitare, ba chiar este o chestiune de etica sa nu lasi un astfel de dispozitiv care continua sa trimita impulsuri intr-un corp inert. La fel, tot de etica tine posibilitatea de a salva viata unei persoane, chiar daca dispozitivul a mai fost folosit”. De altfel, pentru cine nu stie, in foarte multe tari din lumea civilizata, SUA, Canada, Germania, Belgia, Irlanda, Suedia si Olanda, este permisa reutilizarea acestor dispozitive medicale. in Romania, nu, cu toate ca sectiile de profil din spitalele romanesti sunt periodic in criza de asemenea dispozitive.
Alt caz, iar cu medici. Unul din categoria „Cu sprijin de la SRI”. in 30 mai 2016, procurorii DNA au anuntat ca 77 de medici specialisti oncologi sunt urmariti penal pentru comiterea infractiunii de luare de mita. Mita a constat in faptul ca cei 77 de medici oncologi au fost sponsorizati de o firma din domeniul medical in vederea participarii la Al 3-lea Congres asiatic de cancer de san, care a avut loc in Bangalore, India, in perioada 3-4 martie 2012. Trebuie spus ca participarea la un asemenea congres, din pricina costurilor generate de drum, masa, cazare si taxe de participare, este peste posibilitatile financiare ale celor mai multi medici si peste cele ale spitalelor. Mai trebuie spus ca fara participari la asemenea congrese, medicii s-ar rupe total de posibilitatea de a fi la curent cu dezvoltarea rapida din specialitatile lor. Cei 77 de medici oncologi au fost pusi in mod absolut nemeritat la stalpul infamiei, fara sa se fi facut vinovati de nicio fapta penala sau macar imorala. Ceea ce avea sa se dovedeasca fara putinta de tagada.
Printr-o actualizare pe sest a comunicatului in care era anuntata inceperea urmaririi penale, aceiasi procurori au anuntat doi ani mai tarziu, in vara lui 2018, ca dosarul in care cei 77 de medici au fost acuzati de luare de mita a fost clasat, „intrucat faptele nu sunt prevazute de legea penala”.
Mai sus, nu am dat decat cateva exemple, din zeci pe care le cunosc documentat. Despre dosarele prof. dr. Monica Pop si prof. dr. Mircea Beuran, incheiate cu „fapta nu exista”, doar pomenesc in treacat. Despre sute de alte cazuri in care procurorii au actionat la ordin, dosare moarte in instante, la fel, doar le mentionez la gramada, ele fiind deja de notorietate, la discretia publicului interesat. Toate acestea constituie baza in care eu nu mai dau de multa vreme doi bani pe ceea ce procurorii fac in dosarele-tinta, comandate din cu totul alte motive decat cele care tin de infaptuirea justitiei si pe ceea ce ei transmit opiniei publice prin comunicate, dar mai ales, „pe surse”.
De cele mai multe ori, informarile astea nu au alt scop decat camuflarea realitatii in dosul emotiei publice generate, in vederea executarii unor ordine de inlaturare prin compromitere a unor personaje care incurca interesele unor gasti cu influenta. Alteori, urmaresc doar plasmuirea eficientei unor procurori in vederea numirii lor in functii superioare. Asa cum am convingerea ca este vorba si acum, cand urmeaza numirea sefilor la marile parchete, sefi care la randul lor vor determina numiri de sefuleti mai mici, in fapt, perpetuarea unui sistem paralel de putere. Iar daca cu aceasta ocazie se regleaza niste conturi si se platesc niste polite in Sanatate, cu atat mai bine.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 20 February 2023 17:05 +8
# G 20 February 2023 17:37 +2
# Cristina 20 February 2023 19:50 0
# nae girimea 21 February 2023 07:23 0
# un mizantrop 21 February 2023 16:55 +3
# Balanta 22 February 2023 19:54 0
# robert tuciu 23 February 2023 15:11 -2
# bbc 25 February 2023 01:07 0
# ma ta 25 February 2023 01:08 0