Dupa Bruxelles - Ministrul Catalin Predoiu, despre posibilele proteste ale unor magistrati la Legea raspunderii disciplinare: “O lege e o lege chiar si pentru un magistrat!”
Raportul intermediar al Comisiei Europene din cadrul MCV va fi elaborat peste aproximativ trei saptamani si el va fi unul tehnic, fara a contine evaluari politice. In vara acestui an, Comisia va prezenta un raport cuprinzator, care va face o evaluare a celor 5 ani de la intrarea in vigoare a MCV, a declarat, in 17.01.2012, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu dupa intoarcerea de la Bruxelles. Una dintre concluziile intrevederilor avute cu comisarii europeni Viviane Reding (Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie) si Cecilia Malmstrom (afaceri interne) si cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day este aceea conform careia Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si fiecare magistrat in parte trebuie sa isi asume hotarat reformele.
La intalnirea cu reprezentantii mass media, ministrul Catalin Predoiu a declarat marti ca, in discutiile avute cu oficialii CE, in care s-au analizat obiectivele din cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV) si stadiul reformelor din sistemul judiciar, ''s-a insistat pe rolul CSM si al fiecarui magistrat in parte pentru implementarea masurilor adoptate cu succes pana acum de Guvern si Parlament''. “Au fost extrem de apreciate reusitele din ultimele luni, in special punerea in aplicare a noului Cod Civil si legea privind responsabilitatea disciplinara a magistratilor. In acelasi timp, s-a subliniat necesitatea continuarii masurilor pregatitoare pentru punerea in aplicare a noului Cod Civil, incepand cu 1 iunie 2012, si finalizarea alocarii de resurse umane in perspectiva punerii in aplicare a Codului Penal si a celui de Procedura Penala (...) Intalnirile au avut un caracter constructiv pronuntat. Intelegem ca fiecare masura de reforma naste dezbateri, asa se intampla normal intr-o societate democratica. Nu dorim sa se creeze impresia unei fracturi intre Ministerul Justitiei si sistemul judiciar, iar faptul ca liderii sistemului judiciar au avut uneori alte opinii nu trebuie sa conduca la ideea ca vom stopa reformele, care sunt un bun necesar pentru sistemul judiciar si pentru societatea romaneasca in general''.
“Reformele din Justitie au capatat o altitudine transpartinica”
Ministrul Justitiei a declarat ca, in ultimele luni, s-a dovedit existenta unei vointe politice ''destul de clare'' care impinge reformele in Justitie, precizand ca inclusiv reprezentanti ai opozitiei au sustinut proiecte de legi consacrate reformei. ''Trebuie sa subliniem ca reformele din Justitie au capatat o altitudine transpartinica, sunt impinse inainte de catre Guvern, dar au fost sustinute si de opozitie si acesta este un detaliu care ofera un confort Comisiei ca ele vor continua indiferent de evolutiile politice. Reformele din Justitie, sistemul judiciar romanesc trebuie privite separat de orice dispute politice'', a explicat ministrul Justitiei.
De asemenea, in discutiile avute cu reprezentantii CE a fost abordata si strategia nationala anticoruptie elaborata de catre Ministerul Justitiei, care potrivit ministrului, ar fost extrem de apreciata. In intrevederea cu comisarul europeean pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom s-a convenit coordonarea eforturilor de implementare a acestei strategii cu eforturile de promovare a luptei anticoruptie la nivel european. Aderarea Romaniei la spatiul Schengen a fost abordata tangential, in sensul ca a fost reafirmata pozitia potrivit careia Romania si Comisia Europeana nu fac nicio legatura intre dosarul Schengen si MCV. ''In ceea ce priveste pozitia Olandei (privind aderarea Romaniei la Schengen), noi trebuie sa continuam sa dezvoltam, pe canale diplomatice, diligentele noastre astfel incat sa determinam o pozitie corecta in marginea tratatelor cu privire la accesul Romaniei in spatiul Schengen'', a adaugat ministrul Catalin Predoiu.
Predoiu: “E firesc ca in activitatea de inculpare sa fie si esecuri”
Raspunzand intrebarii lansate de Lumeajustitiei.ro cu privire la posibilele proteste din partea unor magistrati dupa ce Legea raspunderii magistratilor a fost promulgata, in 17.01.2012, de catre seful statului, ministrul Catalin Predoiu a arata ca “exista inca in CSM un numar de membri care-si mentin criticile chiar si dupa validarea legii de catre Curtea Constitutionala”, dar ca pozitia sa este simpla: “O lege este o lege chiar si pentru un magistrat (...) Legile, odata adoptate, se aplica fara ezitare, fara a se incerca tergiversari,, fara a se incerca locari sau ocoliri”. Ministru Predoiu a subliniat ca discutiile teoretice vor continua si e bine sa continue, dar ele trebuie sa ramana la stadiul teoretic, in reviste, la colocvii, dar nimic altceva, pentru ca o lege adoptata trebuie aplicata.
In ce priveste posibila schimbare a modului de promovare a procurorilor in structurile DNA si DIICOT, ministrul a raspuns ca a fost initiat deja un grup de lucru din care fac parte si presedinti ai curtilor de apel, si membri a CSM, care lucreaza pe elaborarea legilor Justitiei, pentru a elabora si un proiect de lege pana la Raportul MCV din vara acestui an, incluisv pe problema promovarii procurorilor la aceste doua structuri. In legatura cu activitatea DNA, ministrul a avut doar laude, motiv pentru care a fost intrebat de ce nu puncteaza si esecurile, cum ar fi marile achitari ale finalului de an 2011 pe anticoruptie. Predoiu a declarat, pe aceasta tema, ca “e firesc ca in activitatea de inculpare sa fie si esecuri”, peste tot in lume, dar “nu toate pot fi puse in sarcina parchetului”. “Nu putem sa ne transformam in evaluatori ai activitatii parchetului”, a mai spus ministrul Justitiei.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Horatiu Popovici 17 January 2012 19:32 +3
# vine clipa, vine ora... 17 January 2012 19:53 +4
# DOREL 17 January 2012 21:15 +4
# Av. Catalin Racaceanu 17 January 2012 22:37 +6
# Mara Linda 18 January 2012 19:30 0
Citeza pe Av. Catalin Racaceanu
# La puscarie 18 January 2012 11:35 +2
# vivi pescaru 18 January 2012 21:48 0
# stan 18 January 2012 13:21 +1
# la coasa 18 January 2012 14:03 +2