26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Dupa cum era de asteptat, Gabriel Oprea nu se lasa!

Scris de: Ion CRISTOIU | pdf | print

16 November 2020 18:49
Vizualizari: 4000

Joi, 22 octombrie 2020. Presa e ocupata cu Scandalul listelor electorale, mana cereasca pentru tiraj si rating o data la patru ani, cind politicienilor le tremura camesa, cum ar spune Creanga, la gindul ca vor ramine de data asta la poalele Dealului, uitindu-se la cladirea Parlamentului cu jind, iar sefilor de partide le bate inima a Eu, Supremul, stiind ca de iscalitura lor depinde ca unul sa fie sau nu pe liste.



Numai prin aceasta concentrare a atentiei asupra unui Scandal mediatic se explica trecerea sub tacere a unui eveniment deopotriva politic si electoral.

Un Comunicat al Uniunii Militarilor si Politistilor „Mihai Viteazul” anunta ca Gabriel Oprea, presedintele Uniunii, si-a depus candidatura ca independent la Bucuresti, pentru Camera Deputatilor. Un afis difuzat ulterior ne dezvaluie si sloganul de campanie al lui Gabriel Oprea: Demnitate pentru Romania.

Parlamentarele sint eminamente o intrecere pentru partide si nu pentru partide de toata mina, ci pentru partide mari. Campania costa din toate punctele de vedere. Un partid mic, fara bani si prin asta fara bilet de intrare la presa, e descurajat din start sa depuna liste. Dar un independent? Un candidat independent presupune un curaj vecin cu nebunia pentru cel ce se angajeaza in cursa. Fie si pentru aceasta anuntul privind candidatura lui Gabriel Oprea ca independent ar fi trebuit sa stirneasca interesul presei. Era vorba de un fapt interesant daca nu de unul iesit din comun. Un alt motiv pentru care gestul ar fi cerut mai multa atentie din partea presei trimite la personalitatea lui Gabriel Oprea. Fireste, fostul vicepremier si fostul presedintele al UNPR nu mai e in prim-planul politicii curente. Totusi, ca si in cazul marilor actori, chiar daca nu mai joaca intr-un spectacol de pe afisul acestor zile, Gabriel Oprea ramine un nume. Un nume familiar opiniei publice, fie si pentru adevarul c-a nascut o sintagma celebra a postdecembrismului: Sufrageria lui Oprea.

Sa reamintim, pentru reimprospatarea memoriei, ca Sufrageria lui Oprea desemneaza chiar o sufragerie – o sufragerie reala – care e chiar sufrageria lui Gabriel Oprea. Dezvaluirile lui Dan Andronic din 31 decembrie 2017 au indicat sufrageria lui Gabriel Oprea ca locul in care, in noapte de 6 – 7 decembrie 2009, noaptea cind s-au anuntat exit-poolurile celui de-al doilea tur al prezidentialelor, s-au strins George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruta Kovesi, procurorul General al Romaniei, sub pretextul unei cine private organizate de Gabriel Oprea. Desi despre acest moment s-a discutat mult timp dupa aceea in spatiul public, nici azi nu e limpede cum si de ce s-au adunat la Gabriel Oprea acasa sefii principalelor institutii de forta din Romania, dependenti in chip capital de obtinerea unui al doilea mandat de catre Traian Basescu. Din toate punctele de vedere, ei trebuiau sa se afle, fiecare, la locul de munca intr-o astfel de noapte. Sa-si aranjeze ploile daca Traian Basescu pierdea? Sa puna la cale contracararea actiunii lui Mircea Geoana, la CCR pe motiv ca alegerile au fost fraudate? Pentru a sarbatori o victorie de care stiau ca fiind sigura, chiar daca la televiziuni Mircea Geoana desfacuse sticla de sampanie? Dovedind ca e un om de onoare, Gabriel Oprea, singurul in masura sa dea raspuns la aceste intrebari, pentru ca in Sufrageria lui s-a petrecut reuniunea, s-a multumit pina acum cu explicatii de complezenta. Spun om de onoare, pentru ca onoarea, daca trece inaintea politicii, reclama ca gazda sa pastreze in veci discretie despre oaspetii invitati de ea la o cina privata.

Acestea ar fi cele doua motive pentru care anuntul privind candidatura lui Gabriel Oprea merita mult mai multa atentie din partea presei decit a primit-o.

Sint insa motive strict politice.

Exista insa si un alt motiv, al treilea, mai putin politic si mai mult omenesc.

Gabriel Oprea a fost la un moment dat – in 2015, mai precis – unul dintre cei mai puternici oameni din Romania.

Presedinte al UNPR, partidul de care depindea supravietuirea Guvernului Ponta in Parlament, ministru de Interne, vicepremier pentru securitatea nationala. In volumul sau de memorii, alcatuite sub forma unui lung interviu, Gabriel Oprea isi aminteste de puterea data de aceasta functie, o premiera in postdecembrism. A fost, de altfel, prima si ultima in ultimii 30 de ani:

„Deci aceasta masura a ajutat sistemul de securitate nationala, m-a prins in cel mai important moment al carierei mele, eram vicepremier pentru securitate nationala, ministru de interne, eram presedintele unui partid parlamentar care era hotaritor pentru coalitia de guvernare. Primul-ministru ma asculta, ca sa spun asa si il trageam de mineca referitor la aceste probleme. Toti membrii guvernului ma respectau si ma sprijineau si atunci am reusit impreuna cu toti ceilalti, cu sindicatele, cu asociatiile ceea ce parea imposibil”.

Mult mai important, Gabriel Oprea conduce, in 2015, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta. Functia ii sporea urieseste puterile in stat, dupa cum el insusi recunoaste:

„Se crease prin lege Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta unde in afara de principalii ministri din Guvernul Romaniei, seful, presedintele acestui comitet eram eu, in calitate de vicepremier pentru securitate nationala. Aici erau invitati permanent sefii de structura: sefii SRI, SIE, STS, SPP, Procurorul General al Romaniei. Era un fel de CSAT mai mare, care a avut rolul de a crea un flux de comunicare operativa intre Guvern si serviciile de informatii, cu rezolvari rapide ale multor probleme.”

Nu lipsit de abilitate politica, Gabriel Oprea isi sporeste puterea in cadrul Sistemului prin crearea domeniului de securitate si informatii in Academia Nationala de Informatii, dominind in sine si institutia conducatoare de doctorate. Asa ajunge sa fie conducator de doctorat pentru seful SRI, Radu Timofte, pentru prim adjunctul Florian Coldea, pentru adjunctii Marin Ionel si Dumitru Zamfir.

Pe plan militar e general cu patru stele, facut in 2009 de Traian Basescu, cel mai inalt grad in Armata Romana, cu exceptia celui de maresal.

Prin decretul din 22 iunie 2015, semnat de presedintele Klaus Iohannis, Gabriel Oprea devine primul premier interimar din istoria postdecembrista cu putere egala cu cea a unui premier in exercitiu. Pentru ca refuza sa-l tradeze pe Victor Ponta, cu care se impaca prin intermediul unei emisiuni istorice, la care am fost moderator, cea de la B1Tv, din 28 iunie 2015, devine tinta Sistemului. Tragicul accident din 22 octombrie 2015, pentru care Gabriel Oprea era cel mult responsabil moral, in nici un caz penal, a fost pretextul pentru declansarea Operatiunii Eu te-am facut eu, eu te omor!

La capatul ei, in 2016, Gabriel Oprea e scos din toate jocurile. Un timp el lasa impresia ca s-a resemnat, invins de Sistem. Gabriel Oprea, asa cum il arata cartea de Memorii in curs de aparitie, careia ii semnez Prefata, nu e insa un tip care sa se lase ingenuncheat de viata. Lasat fara UNPR, partidul pe care l-a infiintat, pe 30 iunie 2019, lanseaza la Cercul Militar National, Uniunea Militarilor si Politistilor „Mihai Viteazul”, „asociatie profesionala ce reuneste, pentru prima data, militari, politisti, politisti de frontiera, pompieri si jandarmi – aproximativ 500.000 de rezervisti si activi din intregul sistem de securitate nationala.” In 2019, inaintea prezidentialelor, semneaza, ca presedinte al Uniunii Militarilor si Politistilor „Mihai Viteazul”, cu presedintele de atunci al PSD, Viorica Dancila, un Protocol. Potrivit memoriilor, Protocolul „prevedea ca presedintele UMPMV devine vicepresedinte al PSD pe domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale si coordoneaza domeniul acesta si tot el il nominalizeaza pe seful departamentului. Mai prevedea ca, in cadrul alegerilor parlamentare din anul 2020, PSD sa acorde 8 locuri eligibile pe listele acestuia pentru reprezentantii Uniunii Militarilor si Politistilor 'Mihai Viteazul', respectiv 5 locuri la camera Deputatilor si 3 locuri la Senat.”

Nu s-a realizat nimic din acest Protocol.

Ar fi fost de asteptat ca Gabriel Oprea sa abandoneze eforturile de revenire in prim planul politicii.

El insa nu se lasa.

Iata-l candidind ca independent pentru Camera Deputatilor in numele Uniunii Militarilor si Politistilor „Mihai Viteazul”.

Ce mai incolo si incoace!

Gabriel Oprea nu se lasa!

Numai si pentru asta – pentru refuzul de a tine cont de Sfatul Stai in banca ta! candidatura lui Gabriel Oprea merita mai multa atentie din partea presei.


preluare de pe Cristoiublog.ro

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva