29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ELOGIUL MAESTRULUI – Cuvantarea fostului ministru al Justitiei Valeriu Stoica: “Daca avem magistrati ca Evelina Oprina si Vasile Bozesan, asta inseamna ca avem intr-adevar in Romania o puternica putere judecatoreasca”. A fost lansat volumul III din lucrarea “Executarea silita. Dificultati si solutii practice” (Video)

Scris de: L.J. | pdf | print

5 April 2021 19:20
Vizualizari: 7784

Volumul al treilea din lucrarea “Executarea silita. Dificultati si solutii practice” scrisa de judecatorii Evelina Oprina din CSM (foto dreapta) si Vasile Bozesan de la Tribunalul Ilfov (foto stanga) a fost lansat saptamana trecuta, in cadrul unui eveniment la care a fost invitat sa ia cuvantul si fostul ministru al Justitiei Valeriu Stoica. Acesta a tinut sa remarce importanta pe care o are pentru lumea juridica si specialistii Dreptului lucrarea publicata de Editura “Universul Juridic”.


 

In discursul sau, Valeriu Stoica a amintit cat de mult a simtit lipsa unor asemenea carti in perioada in care era judecator. “Imi amintesc ca atunci cand eram judecator de multe ori in dosarele pe care trebuia sa le solutionez identificam probleme care nu erau tratate nicaieri, in nicio carte, si aceste probleme pana la urma trebuiau rezolvate cu ceea ce aveam la indemana, adica rationamentul juridic, principiile de drept, puse in lucru aceste arme duceau la o solutie. In acelasi timp insa nu intotdeauna poti sa fii sigur ca problema practica e bine reolvata cata vreme nu te consulti cu alti colegi, si mai ales cata vreme nu este posibila o reflectare a problemei la un nivel general, ceea ce se intampla atunci cand publici o carte in care aceste probleme sunt adunate si in care solutiile sunt expuse”, a precizat maestrul Stoica.

Nu in ultimul rand, Valeriu Stoica a subliniat ca judecatori precum Evelina Oprina si Vasile Bozesan “care au incredere ca pot fi utili si pentru ceilalti juristi” si care “sunt cunoscuti deja in lumea Dreptului ca fiind printre cei mai buni specialisti in executare silita” demonstreaza ca Romania inca mai are o putere judecatoreasca puternica.


Iata discursul avocatului Valeriu Stoica sustinut cu ocazia lansarii celui de-al treilea volum al lucrarii “Executarea silita. Dificultati si solutii practice”:

 


 

Ma bucur sa particip la acest eveniment editorial foarte important. Nu numai 'Universul Juridic' are un merit in organizarea acestui eveniment, fara indoiala ca acest merit este important (meritul editorului), dar editorii n-ar putea avea merite daca n-ar exista autori. Si ma bucur ca Evelina Oprina si Vasile Bozesan persevereaza, ei iata ca sunt la al treilea volum al acestei foarte importante intreprinderi doctrinare intutulata 'Executarea silita. Dificultati si solutii practice'. E o noutate in acest al treilea volum al lucrarii: daca primele doua volume au fost rodul muncii unor autori care au fost coordonati de Evelina Oprina si Vasile Bozesan, au fost echipe de autori ample - la primul volum chiar foarte ampla echipa de autori, la al doilea volum de asemenea ample, chiar daca au fost mai putini autori decat la primul volum – acum, la al treilea volum, nu mai avem coordonatori, avem doar autori. Iar autorii sunt cei care au coordonat primele doua volume, acum insa ei scriu integral al treilea volum din 'Executarea silita. Dificultati si solutii practice'.

Este important ca se scrie in continuare in domeniul Dreptului, chiar in vreme de panedemie. Si as zice ca pandemia nu-i streseaza pe cei care au idei si pe cei care doresc sa fie de folos practicienilor dreptului si, de ce nu, si doctrinarilor in aceasta materie. Eu spun ca a scrie, in general, a scrie in domeniul Dreptului, in special, este un leac impotriva pandemiei si in acelasi timp este un mod de a preveni orice depresie. Inteleg ca in ultimul timp sunt la moda depresiile cauzate de pandemie. Cei care scriu, cei care gandesc, cei care sunt prezenti cu solutii importante, viabile la problemele pe care lumea Dreptului le naste inclusiv in aceasta materie specializata care este executarea silita n-au timp de depresii. Eu cred ca sunt o sursa de optimism si pentru altii, pentru ca ei au incredere in ceea ce fac, au incredere in misiunea lor. Este ceea ce cred ca trebuie spus despre Evelina Oprina si Vasile Bozesan, autorii acestui al treilea volum al lucrarii 'Executare silita. Dificultati si solutii practice'. Sunt oameni care au incredere in misiunea lor si care au incredere ca pot fi utili si pentru ceilalti juristi, indiferent de profesia pe care o au: magistrati, avocati, executori judecatoresti, practicieni in insolventa, notari. Ei lucreaza in interesul comunitatii juridice, autorii lucreaza in interesul comunitatii juridice.

 

Nu este intamplator ca acesti doi autori sunt magistrati si doctrinari. Au scris in general in domeniul executarii silite, dar nu numai, au si lucrari in procedura civila, dar sunt cunoscuti deja in lumea Dreptului ca fiind printre cei mai buni specialisti in executare silita. Iar aceasta calificare are acoperire pe de-o parte prin lucrarile pe care le-au publicat pana in prezent, iar pe de alta parte prin modul de abordare prin aceasta lucrare care a ajuns la al treilea volum. Este o abordare speciala, daca urmariti toate cele trei volume vedeti ca avem teme, in acest al treilea volum sunt 40 de teme, fiecare problema este dedicata unei probleme de drept din domeniul executarii silite, si fara indoiala odata ridicata problema ea trebuie sa aiba si solutii, si autorii au inteligenta, au resursele intelectuale, au experienta practica pentru a oferi solutii credibile, solutiile pot fi in continuare discutate, dar argumentarea lor este foarte puternica si cu greu pot sa fie combatute solutiile care sunt propuse de autori.

Ma gandesc ca prin ceea ce au facut si fac Evelina Oprina si Vasile Bozesan atat in activitatea lor de magistrati, dar si in activitatea lor de autori de Drept demonstreaza ca puterea judecatoreasca pentru a fi o putere are nevoie de surse, de izvoare. Ei demonstreaza ca oamenii sunt cea mai importanta sursa a puterii judecatoresti, oricate garantii constitutionale ar exista pentru aceasta putere, oricate prevederi legale care alcatuiesc un regim special pentru magistrati ar exista, pana la urma cel mai important izvor al acestei puteri, sau daca vreti puterea care da putere puterii judecatoresti este resursa umana. Daca avem magistrati ca Evelina Oprina si Vasile Bozesan, asta inseamna ca avem intr-adevar in Romania o puternica putere judecatoreasca. Repet: ei nu scriu doar pentru magistrati, nu scriu doar pentru judecatori, scriu si pentru ceilalti practicieni ai Dreptului, si cred ca scriu si pentru justitiabili daca acestia se incumeta sa dezlege probleme de drept, si prin asta lucrarea care a ajuns la al treila volum este foarte, foarte utila. Si titlul este justificat, 'Dificultati si solutii practice', pentru ca fiecare tema pleaca de la o problema practica, este un mod pe care cei doi autori l-au brevetat, primele doua volume sunt edificatoare in acest sens (acolo au fost doar coordonatori), dar ceea ce este important e ca in toate cele trei volume se identifica o problema practica dupa care este tratata. Imi amintesc ca atunci cand eram judecator de multe ori in dosarele pe care trebuia sa le solutionez identificam probleme care nu erau tratate nicaieri, in nicio carte, si aceste probleme pana la urma trebuiau rezolvate cu ceea ce aveam la indemana, adica rationamentul juridic, principiile de drept, puse in lucru aceste arme duceau la o solutie. In acelasi timp insa nu intotdeauna poti sa fii sigur ca problema practica e bine reolvata cata vreme nu te consulti cu alti colegi, si mai ales cata vreme nu este posibila o reflectare a problemei la un nivel general, ceea ce se intampla atunci cand publici o carte in care aceste probleme sunt adunate si in care solutiile sunt expuse.

Mai trebuie spus ceva: domeniul in care sunt identificate problemele practicii si propuse solutiile. Executarea silita, desi uneori e privita fie cu ingaduinta, fie teama in realitate trebuie sa fie privita cu seriozitate si curaj. E nevoie de seriozitate pentru ca domeniul executarii silite e complex si complicat, si este nevoie de curaj pentru ca nu intotdeauna practicienii Dreptului privat se incumeta sa intre in hatisul problematic al acestei faze a procesului civil. Imi amintesc, atunci cand eram student n-am priceput mare lucru din executarea silita, am incercat sa aprofundez ceea ce invatasem de la profesorul meu Savelly Zilberstein si de la asistentul meu de la acea vreme profesorul Mihai Ciobanu, care intre timp si-a concurat maestrul si l-a depasit, am incercat sa aprofundez aceste probleme apeland la cel mai bun tratat de executare silita din acea perioada, tratatul profesorilor Ilie Stoenescu, Savelly Zilberstein, Arthur Hilsenrad, dar tot nu pricepeam mare lucru. Fiind judecator la Judecatoria Sectorului 5, presedintele Iancu Caramihai mi-a dat misiunea sa ma ocup de serviciul executori judecatoresti. Si am invatat executarea silita de la profesorii mei care erau executori judecatoresti din acea vreme la Judecatoria Sectorului 5, domnul Antosica, domnul Draganescu si domnul Taragan. Intre timp domnul Draganescu, asa cum stiti, a ajuns primul presedinte al Uniunii Executorilor Judecatoresti si nu a fost intamplator. Ce vreau sa spun este ca nu poti sa inveti executare silita fara experienta practica. Marele avantaj pe care il au autorii acestei lucrari este ca sunt in fiecare zi aplecati asupra problemelor practice pe care le intalnesc nu numai la Tribunalul Ilfov unde sunt magistrati, dar banuiesc ca si la instantele de la care sunt adunate dosarele pentru caile de atac la Tribunalul Ilfov. Si asta le da fara indoiala un mare avantaj.

Mai vreau sa spun ca autorii au avut grija in aceasta lucrare ca ultima tema sa fie un fel de privire din avion asupra intregii materii a executarii silite in vreme de pandemie. Tema aceasta ultima este abordata de ambii autori. Adica autorii trec in revista cele mai importante probleme practice care au aparut ca urmare a starii de urgenta si ca urmare a reglementarii starii de urgenta. Este si din aceasta persoectiva o lucrare foarte utila care prezinta un interes in egala masura practic si teoretic.

Pentru ca vorbeam mai devreme despre dificultatea pe care am avut-o ca judecator tanar cand am incercat sa descifrez probleme de executare silita, si spuneam ca nu mi-au fost de ajuns cartile si tratatele consultate, a fost nevoie de experienta practica. Dar pe de alta parte experienta practica fara o reflectie teoretica pe marginea ei risca sa isi piarda avantajele sau risca sa isi limiteze avantajele la cazul concret care este supus atentiei judecatorului sau executorului judecatoresc. Reflectia teoretica asupra problemelor practice e posibila daca aceste probleme sunt adunate, daca ele sunt colectate, daca avem o colectie de probleme practice. Este ceea ce au facut autorii acestui al treilea volum, si au facut si ceilalti autori din primele doua volume. Avem o colectie bogata de probleme practice care dau substanta reglementarii care alcatuieste partea din Codul de procedura privind executarea silita si care in acelasi timp vor da substanta cartilor de executare silita, monografii, tratate, cursuri universitare care se vor scrie de aici inainte, pentru ca asemenea cursuri, asemenea monografii, asemenea tratate nu vor putea ignora materialul extrem de bogat care a fost adunat de autori in aceasta lucrare.

Ii felicit cu aceasta ocazie si sper ca vor aparea in continuare volume din aceasta lucrare. Eu spun ca vor aparea in continuare pentru ca asa cum se poate observa parcurgand cele trei volume nu sunt epuizate posibilitatile de a descoperi noi probleme. In fiecare volum sunt anumite parti din executarea silita care sunt tratate sub aspectul acestor probleme practice, dupa aceea aceeasi materie reapare in volumul urmator evident cu alte probleme, cu noutati, si tot timpul vor exista noutati nu numai in aceasta materie, in lumea Dreptului in general, si cred ca asta e o invitatie pentru toti cei care iubesc Dreptul sa descopere mereu noutatea si sa vada ca viata Dreptului traieste in practica Dreptului. Acolo este adevarata viata a Dreptului. Ii felicit pe autori si le doresc putere, sa publice mai multe volume pentru ca puterea lor este parte din puterea puterii judecatoresti“.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva