14 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EMA ARON, STINDARD AL UNITATII IN BB – Candidatura asteptata in Consiliului Baroului Bucuresti, dupa o prestigioasa activitate la Comisia de Disciplina: "Este nevoie de un Consiliu puternic si unit. Se discuta foarte mult despre impunerea unei taxe pentru petentii care formuleaza plangere impotriva avocatilor... O astfel de taxa incalca dreptul la petitie... Am constatat cat de fina este linia intre abatere disciplinara si infractiune. Au fost foarte multe cauze care erau la limita penalului"

Scris de: L.J. | pdf | print

15 September 2023 18:15
Vizualizari: 2934

Ema Aron, avocata care nu mai are nevoie de nicio prezentare, breasla avocatilor fiind la curent cu activitatea pe care aceasta o desfasoara atat in interiorul profesiei, cat si in afara acesteia, unde s-a dedicat ajutorarii constante a copiilor orfani. Ema Aron (foto 1) este avocata al carei nume de botez "Aron Mariana-Manuela" se regaseste, in zilele de 18-22 septembrie 2023, pe pozitia nr. 1 a listei avocatilor inscrisi pentru functia de consilier in cadrul Baroul Bucuresti, demnitate la care a decis, in 2023, pentru prima oara, sa candideze. A facut-o la indemnul colegilor sai care ii cunoasteau activitatea din Comisia de disciplina a Baroului Bucuresti si nu numai.


 

Avocata Ema Aron este, incepand cu 2015, o prezenta proactiva in cadrul Comisiei de Disciplina a Baroului Bucuresti, la Adunarea Generala Electiva din 18-22 septembrie 2023 candidand din nou si pentru aceasta functie pe care a ocupat-o cu succes in cele doua mandate consecutive. Din acesta calitate a sanctionat cand era de sanctionat si a manifestat clementa atunci cand petentii exagerau in reclamatiile aduse, neconfirmandu-se plangerile lor.

Tot din aceasta pozitie de membru al Comisiei de Disciplina, avocata Ema Aron isi exprima convingerea ca impunerea unei taxe pentru petentii care formuleaza plangeri impotriva avocatilor este deplasata, cata vreme aceasta se face in afara unui cadru reglementat, altfel decat prin lege, si doar local, de catre anumite barouri, si nu la nivel Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. In acelasi timp, impunerea unei astfel de taxe care a comportat ample discutii si care va continua sa provoace dezbateri poate fractura si dreptul la petitie, impiedicand persoanele interesate sa reclame abuzuri reale savarsite de catre avocati.


Caci, astfel cum recunoaste Ema Aron in interviul acordat Lumea Justitiei pe care il prezentam in continuare intregral "au fost foarte multe cauze pe rolul Comisiei de disciplina care erau la limita penalului", "linia intre abatere disciplinara a avocatului si infractiune" fiind de altfel extrem de fina.


Redam in continuare interviul realizat cu avocata Ema Aron:


Ema Aron este un nume deloc strain colegilor avocati, dupa cei aproape 20 de ani de avocatura, care a reusit sa se faca cunoscut gratie stilului si activitatilor desfasurate. Cu toate acestea, este pentru prima oara cand avocata Ema Aron candideaza la functia de consilier al Baroului Bucuresti. Cine este Ema Aron si ce trebuie sa stie colegii care o voteaza?


Sunt cunoscuta de catre colegi ca fiind Ema Aron, un avocat cunoscut, jovial, care nu a avut probleme cu colegii. In realitate, numele meu este Aron Mariana Manuela. Ema vine de la Emanuela asa cum am fost trecuta in catalog 12 ani, dintr-o eroare, evident. Sunt avocat in cadrul Baroului Bucuresti, am dat examenul de intrare in profesie in 2004, mi-a fost emisa Decizia de intrare in profesie in 2005, iar in anul 2006 am promovat examenul de definitivat. Inainte de a intra in profesie am facut practica la un cabinet de avocat, la maestrul Vasile Bucovicean (foto 2), care mi-a impartasit tainele acestei profesii. Fiind avocat penalist mi-a insuflat pasiunea pentru aceasta latura a dreptului, care mi-a placut foarte mult, iar de-a lungul anilor m-am specializat in Drept penal.

Am fost pasionata si de Dreptul familiei fiind implicata in probleme ce tin de paternitate, maternitate, custodie si drepturile copiilor. Sunt voluntar la Fundatia Salvati Copiii unde, ori de cate ori fundatia mi-a solicita sprijinul in diverse conferinte am dat curs si am fost prezenta, asa cum am fost prezenta si in cadrul dosarelor fundatiei, dosare care vizau copii orfani, copii abandonati, copii care au fost fie victime, fie inculpati si carora le-am aparat interesele. Am facut lucrul acesta pentru ca m-a interesat soarta copiilor abandonati, promovand ulterior un program privind combaterea delicventei juvenile. Sunt cunoscuta de altfel printre colegi ca fiind cea care a facut cele mai multe campanii pentru copii abandonati, fie ca s-au pregatit ghiozdane, s-au oferit ajutoare, cadouri de Paste si de Craciun. De fiecare data i-am ajutat cu ce am putut.

In acelasi timp, sunt membru fondator al Asociatiei pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor (ADSA), ocupand functia de vicepresedinte inca de la infiintare.

Fac din anul 2011 echipa cu Daniel Fenechiu, alaturi de care am infiintat ADSA. Din aceeasi echipa fac parte si George Moloman, Silvana Racoviceanu, Julia Zorkoczy, iar de-a lungul timpului s-au alaturat echipei noastre si Lavrin Covaci, Danny Bardan, Radu Sora, si mai sunt multi alti avocati extraordinari pe care nu ii enumar, ca sa nu umplem textul cu atatea nume. Sunt foarte multi care ne-au fost alaturi de-a lungul timpului si continua sa o faca.

In cadrul ADSA am sustinut mai multe proiecte pentru colegi, dar cel mai frumos si de suflet proiect al meu pe care l-am lansat in cadrul ADSA este un proiect care se nume Stop Infractiuni in Scoli sau ADSA in scoli. Am fost coordonatorul acestui proiect care s-a desfasurat initial in scolile din Bucuresti, avand sprijinul colegilor voluntari, proiectul fiind preluat apoi si de fostul decan al Baroului Ilfov, domnul Lovin, pentru scolile din judetul Ilfov. Am avut sprijinul Agentiei Nationale Antidrog (ANA), Jandarmeriei, Politiei Locale, precum si sprijinul unor psihologi. Proiectul s-a desfasurat in mai mult de 30 de scoli. De altfel, acest proiect a fost preluat ulterior de catre UNBR, la nivel national, si astfel proiectul meu a prins o mai mare amploare fapt ce m-a bucurat foarte mult. In prezent, proiectul se numeste Fii Avocat in Scoala Ta (FAST).


Exista un program electoral pe care ti l-ai asumat in fata colegilor, ori consideri ca este necesar consensul intre membrii Consiliului pentru adoptarea celor mai bune solutii pentru avocati, fara a face promisiuni in van? Te intreb acest lucru pentru ca de cele mai multe ori, promisiunile de campanie raman pe hartie.

Este pentru prima oara cand candidez la Consiliul Baroului Bucuresti, am facut asta si pentru ca am fost indrumata de alti colegi. Sustin cu tarie ca in Baroul Bucuresti este nevoie de un Consiliu puternic si unit pentru ca, in masura in care ar exista mari difergente intre consilieri, atunci ei nu vor lupta si nu vor trage in interesul colegilor. Nu am un proiect in care sa promit marea cu sarea. Orice platforma electorala pe care mi-as propune sa o redau colegilor mi s-ar parea un cliseu. Toti promit, toti au o platorma electorala, unii chiar o platforma SF.


Candidatura la functia de membru al Consiliului Baroului Bucuresti reprezinta o noutate, spre deosebire de demnitatea de membru al Comisiei de Disciplina unde, de opt ani (doua mandate), activezi neintrerupt, avand un cuvant de spus in derapajele colegilor avocati. Ce inseamna aceasta calitate pentru tine si ce ar trebui reglementat in acest domeniu din punctul tau de vedere?

Din 2015 sunt membru al Comisiei de disciplina din Baroul Bucuresti, demnitate care m-a invatat foarte multe lucruri. De exemplu, vazand plangerile formulate de catre clientii avocatilor, de persoane interesate, mi-am dat seama cat de usor putem sa gresim noi ca avocati, chiar daca intentia nu este aceea de a pacali sau insela clientii. Pe de alta parte, am fost neplacut surprinsa sa constat ca sunt colegi avocati care isi trateaza clientii cu nepasare, cu ignoranta, care nu se implica in cauzele pe care le preiau. Sunt avocati care incaseaza onorariile si nu isi respecta obligatiile, care nu fac minime diligente pentru clienti. Am constatat astfel cat de fina este linia intre abatere disciplinara a avocatului si infractiune. Adica, au fost foarte multe cauze pe rolul Comisiei de disciplina care erau la limita penalului. I-am tratat pe toti colegii cercetati cu respect, le-am respectat toate drepturile, le-am dat ocazia sa isi faca apararile si acolo unde a fost nevoie i-am sanctionat, iar unde am considerat ca este nevoie de clementa, vazand ca a fost o simpla neatentie sau mica greseala sau chiar o exagerare din partea petentilor, am respins actiunile disciplinare.


Cum te situezi fata de taxa pentru petenti despre care se tot discuta ca ar urma sa fie impusa celor care doresc sa reclame avocatii la Baroul Bucuresti?

Se discuta foarte mult despre impunerea unei taxe pentru petentii care formuleaza plangere impotriva colegilor avocati. Am inteles ca la nivel national exista barouri care impun astfel de taxe, modice, de 50 lei. Au fost propuneri ale unor colegi ca taxele sa fie de 400, 500 sau chiar mai mari. Din punctul meu de vedere, o astfel de taxa incalca dreptul la petitie al oricarui cetatean si astfel persoane care nu isi permit financiar si care sunt pacalite de colegi avocati care savarsesc abateri grave sa fie in imposibilitatea de a-si recupera banii sau de a-si face dreptate, de a se repune intr-un termen de apel. Cred ca o astfel de taxa ar putea fi impusa doar prin lege, iar ea trebuie sa fie la nivel national, la nivel de UNBR, ca sa nu existe o discreptanta intre taxele existente la nivel de barouri. Ar trebui sa fie o taxa fixa, desi repet, nu cred ca acum daca vreau sa fac plangere impotriva unui petitionar de la ANAF mi se impune o anumita taxa, dar daca ea ar fi impusa prin lege la nivel national as fi de acord cu ea, cu conditia sa fie modica pentru a nu ingreuna posibilitatea petentilor de a-si recupera onorariile.

Comentarii

# Visu date 15 September 2023 22:06 +1

Dreptul e cam logica si matematica mai ales pt un avocat cu pretentii adica, ori alba ori neagra, nicidecum gri: la limita penalului! Daca nici voi nu sunteti clari si decisi, ce pretentii mai puteti avea de la magistrati?!

# curios date 16 September 2023 19:25 0

are vreo legatura cu judele Mircea Aron? stie cineva?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva