psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

EMASCULAREA DREPTULUI – Avertismentul avocatului Ioan Chelaru, presedintele Uniunii Juristilor din Romania: „Dupa experientele veacului XX, mai sunt posibile ideologii, sub forma unor non-ideologii... Non-ideologic este limbajul desacralizat de autoritate, emasculat de functia creatoare. Dreptul e-n pericolul acestei emasculari. Singurele tare de adevar in apararea stiintei noastre sunt cultura juridica, memoria traditiei, calitatea umana si Scoala. Daca le pastram, n-avem a ne teme pentru stat”

Scris de: V.B. | pdf | print

1 July 2022 14:37
Vizualizari: 2991

Dreptul, in general, inclusiv cel romanesc, este in pericol de emasculare, sub asaltul non-ideologiilor secolului XXI, a avertizat presedintele Uniunii Juristilor din Romania, avocatul Ioan Chelaru (foto), joi, 30 iunie 2022, la editia din acest an a Zilei Justitiei, celebrata negresit de UJR, in parteneriat cu Universul Juridic, in prezenta reprezentantilor de seama din CSM, instante, parchete, mediul juridic si academic, invitatul de onoare in acest an fiind academicianul Ioanel Sinescu.



Dupa falimentul ideologiilor, petrecut in secolul XX, ele au fost inlocuite cu non-idelogiile, „mai periculoase si mai perfide decat cel mai crunt limbaj de lemn”, subliniaza maestrul Chelaru, adaugand ca singurul fel de a contrabalansa asaltul acestor non-ideologii este respectul pentru „cultura juridica, memoria traditiei specifice, calitatea umana si Scoala”.


Pe de alta parte, seful UJR si-a exprimat optimismul cu privire la prevalenta spiritului asupra materiei, in intrecerea dintre om si masina, adaugand ca, in esenta, natura umana nu s-a schimbat fundamental in ultimii 2.000 de ani.


Redam intregul discurs al presedintelui UJR, avocatul Ioan Chelaru:


Doamnelor, Domnilor, dragi invitati, distinse si dragi gazde...

Am capatat in timp, din respect pentru intelepciunea universala si din slabiciune pentru frumusetea cuvintului, obiceiul, nu stiu daca bun sau rau, de a aseza la debutul oricarui text sau a oricarei rostiri un motto care are, in opinia mea, functia de a sugera cele ce vor fi spuse sau de a crea un plus de credibilitate prin argumentul autoritatii autorului primar. Nu si de aceasta data. Astazi e o zi festiva. E o zi de sarbatoare... si as vrea sa-mi permiteti sa fac altfel. Acum imi doresc sa incep prin a va povesti o mica intamplare de la Casa de avocatura „Chelaru si Asociatii ” petrecuta, cred, prin 1998-99, fara posibilitatea de a situa cu certitudine in timp mica mea infrangere si al meu castig totodata.

Astazi, cand va vorbesc, sunt o persoana care are in fata trecutul si o indelunga experienta, dar pe atunci, la 40 de ani, eram proaspat doctor in drept, aveam clienti pe sprinceana si pe alese, eram cotat si curtat ca avocat, scuzata sa-mi fie lipsa modestiei. Dar, pentru ca, asa cum am spus, am trecutul in fata, imi permit sa ridic din el statuie pentru bucuria proprie sau sa-l transform, daca pot, in prezumtie argumentativa. Ceea ce si incerc.

Exista printre colegii avocati de atunci o tanara stagiara, una din cele 28 pe care le-am indrumat profesional in primii lor ani de cariera, cu o buna pregatire universitara si un instinct aparte pentru subtilitate si nuanta a conceptului. Intr-o zi a primit un superb buchet de flori pe care l-a dezbracat de invelitoarea de staniol si l-a asezat intr-o vaza care imi apartinea. Era o vaza rustica, frumoasa, dar fara mare valoare intrinseca. Ca sa o tachinez si s-o provoc, am spus ca florile sunt deosebite si ca imi apartin. M-a privit uluita si contrariata. Sunt ale mele, continui eu, conform regulii „accesorium sequitur principale” (n.r. „accesoriul urmeaza principalul”), am spus.

Mintea i s-a transformat in arc electric. A reactionat spontan:

– „Maitre, vaza mi se cuvine in baza aceluiasi principiu. Doar ca nu ma asteptam sa ginditi barbar si nestiintific. Florile sunt bunul principal in aceasta ecuatie. Frumusetea lor, chiar trecatoare, pune in valoare acest obiect de lut ars definit drept vaza. Doar nu veti da dreptate popoarelor barbare care, cind au inceput sa traduca si sa adapteze textele codex-urilor romane, in materia accesiunii reale mobiliare nu puteau concepe ca intre pinza si pictura, pictura ar fi de fapt bunul principal.”

Seara, dupa programul obisnuit al casei de avocatura, tanara avocata stagiara si-a luat vaza si florile acasa. Castigase intr-o disputa cu maitre al sau o vaza, dar pentru ea era un mic graal meritat. Iar eu am facut un pas inapoi din apreciere pentru cultura ei juridica deschisa mult peste programa obisnuita a universitatii. Am ramas zimbind si la fel de bucuros ca si ea.

Acest mic incident al argumentelor contrare, pe care l-am rezumat doar, il reiterez nu intamplator astazi in fata dumneavoastra. La un alt nivel, poate inversat, asistam, in prezent, la o lupta tacita intre energii care socotesc pinza drept bun principal si cele care dau intiietate picturii, intre gindirea comuna si conceptia elitista, intre mainstream si conceptualismul avizat. Extrapolind, pericolul real al inceputului de mileniu, pentru noi, este, in modesta mea opinie, diluarea conotatiilor limbajului juridic al legii in detrimentul dreptului si, in alta cheie, exaltarea libertatilor in detrimentul libertatii, fie ca este vorba de indivizi sau state. Or, iata, ne confruntam cu probleme de esenta ale stiintei practice pe care o reprezentam si interogatia noastra devine obligata sa debuteze cu punerea sub lupa a valabilitatii insesi a acestor fals-create probleme.

Daca, de exemplu, punem problema personalitatii elefantului Happy (ca tot se discuta atat de mult despre drepturi ale persoanei) si solicitam sa i se acorde acest prerogativ, suntem in afara adevarului logic. Trebuie verificat: „este valabila din perspectiva logica intrebarea daca are elefantul atributele unei persoane?” Cumva, bogatia imprevizibila, greu sistematizabila a vietii si a optiunilor contemporane ne supune la cazne ca pe acei intelepti care sar sa scoata piatra aruncata de un nebun. Atitudinea corecta a iubitorilor de stiinta, pentru a iesi dintr-o dilema falsa, este cea a uzantelor metalimbajului – a dreptului pur, cu alte cuvinte. Doar astfel, prin metoda socratica si carteziana, facem o selectare ab initio a faptului dedus analizei si putem evita disolutia limbii noastre specifice, barbarismul comun (mainstreamul, cum i se spune) si afrontul asupra stiintei.

Si inca ceva: chiar daca nu ne place, suntem nevoiti sa recunoastem: s-au pierdut subtilitatea si rafinamentul argumentelor in fata instantelor de judecata. Ne-au devenit straine gestica retoricii, cultura umanista ampla, dinamica argumentului, subtilitatea anchetei complinita azi, aproape total de harnicia big brother. Din alta perspectiva, a statului, vedem ca nu am avut – Romania cel putin – atata inteligenta diplomatica incat sa nu pierdem atribute importante ale suveranitatii.

Acum, peste 20 de ani, am imbratisat cu zarva noul mileniu. Romania a pasit cu speranta, natiunea saluta viitorul, religia saluta noul mileniu, sindicatele si corporatiile saluta noul mileniu, feministele saluta noul mileniu, minoritatile saluta noul mileniu, elefantul Happy saluta noul mileniu. Europa se extinde, America este aici ca la ea acasa, lumea este deschisa fiecaruia. Un nou inceput? Se poate! Dar este omul altceva decit acum doua mii de ani? Ma indoiesc. Suplineste calculatorul functia intuitiva care da intiietate picturii sau florii in ecuatia prevalentei? Ma indoiesc. Amalgamul informational al procesoarelor poate inlocui constructul mintii umane, armonios dinamizat de functia sensibila? Ma indoiesc. Putem acredita ideea sfirsitului istoriei? Nu inca.

Dupa experientele veacului XX, mai sunt posibile ideologii? Da, sub forma unor non-ideologii, mai periculoase si mai perfide decit cel mai crunt limbaj de lemn. Non-ideologic este limbajul desacralizat de autoritate, emasculat de functia sa creatoare. Eu am mai spus si repet: Dreptul este in pericolul acestei emasculari. Singurele tare de adevar in apararea stiintei noastre sunt cultura juridica, memoria traditiei specifice, calitatea umana si Scoala. Daca le pastram pe acestea, nu avem a ne teme pentru stat si nici pentru viitorul acestuia.

Titlul acestei conferinte este foarte generos si a fost propus de unul din liderii nostri preocupat in mod special de aceste probleme. Eu am ales sa calc granita stricta a subiectului abia dupa ce am lecturat valoroasele materiale oferite spre publicare in revista noastra „Palatul de justitie ”de catre colaboratorii numarului 1/2022. Competentele domniilor sale si caracterul clar al scriiturii ar fi facut interventia mea quasi-inutila si descentrata. Sunt la virsta idiosincraziilor valorice. Iar eu accentuez mereu asupra calitatii umane date de cultura si scoala. O fi bine, o fi rau? Statul de drept va fi bine aparat si structurat cind cei care sunt la conducerea lui vor face demonstratie de demnitate personala, de intelepciune si vor actiona cu onoare pentru numele si tara lor.

Si daca tot veni vorba de revista noastra: bineinteles ca intentionam sa colaboram in paginile ei cu toti cei care dovedesc reala pasiune pentru drept si istoria lui, pentru interdisciplinaritate in definitia ei clasica, dar mai ales pentru analiza lucida a problemelor pe care actualitatea ni le asaza in fata. Revista aceasta, in principal de cultura juridica, se vrea Zid si for deschis. Noi stim ca solutiile problemelor juridice sunt institutionale si eficiente pe termen lung, dar nu pot veni, in nicio tara, strict dinspre forurile decidente, politice. Nivelul elitist pe care ni-l propunem nu inseamna a pluti stihial deasupra celorlalti. Nu ar fi nici productiv, nici etic. Putem garanta pentru competente si pentru opinii avizate.

Ne dorim ca fiecare numar al publicatiei sa apara in conditii tipografice de elita. Avem o echipa redactionala impecabila, iar viziunea si generozitatea ideatica se fac simtite in detaliu. Toate textele sunt probe ale unei rafinate disponibilitati interioare pentru cultura juridica de finete, ale unui simt de orientare conceptual. Publicul caruia se adreseaza paginile noastre este cel care stie a priori de ce pictura trece in ordine valorica inaintea pinzei si care, gratie culturii de rara distinctie, are caderea de a ne judeca.

Imi doresc, ne dorim, sa ne bucuram de aceste aparitii vreme indelungata, sa fie pentru noi prilej de reale descoperiri si frumoase prietenii. Sa ne bucuram, aidoma fostei mele stagiare, ca de un mic Graal atit de rivnit si atit de tainic impartasit.


Av. dr. Ioan Chelaru

Presedinte al Uniunii Juristilor din Romania”.

 

Redam in continuare cateva imagini de la eveniment:


Comentarii

# Gilu date 1 July 2022 20:19 +395

Maistre, vorbesti de emasculare de parca ar avea " cojonnes "... Ei bine,nu are : sistemul nostru de drept este searbad, nu protejaza pe nimeni...Cei care fac textele legilor, au fost corigenți la limba română și repetenți la logica ...

# maria date 2 July 2022 05:38 +7

Lumea rataceaste intr-o ETERNA PROSTIE,sclavie,INJUSTITIE,mani******re,boli. ENUNT:Sunt DOAR 2 conditii pentru rezolvarea TUTUROR PROBLEMELOR din lume: 1.Acces DIRECT la DUMNEZEU adica la Adevarul Etern prin cunoastere NU PRIN MISTICISM 2.Acces DIRECT la Energia Libera adica gratuita,nelimitata MENTIUNE:Punctul 2. NU se poate realiza fara punctul 1. REZUMAT:Istoria si Stiinta au fost falsificate de impostori,criminali,slugi si naivi. Pandemia,Razboiul, foametea au acelasi scop IMPUNEREA DICTATURII GLOBALE inainte ca prostimea sa aibe acces la Energia Libera. CONCLUZIE:"Stiinta"actuala MINTE SI SE CONTRAZICE SINGURA ARGUMENT:Energia nu poate fi consumata niciodata si NICI produsa deoarece conform STIINTEI ACTUALE MATERIA (adica "Energia comprimata")NU DISPARE si nici NU APARE ci este o EXISTENTA PERPETUA omniprezenta. Energia e asemenea cum s-a"nascut" universul(doar din vibratii quantice spatiu/timp) deci ENERGIA NU POATE FI NICI PRODUSA NICI CONSUMATA,doar poate fi FOLOSITA nelimitat.

# maria (continuare2.0) date 2 July 2022 05:48 +9

ARGUMENTUL STIITEI ACTUALE CARE ZICE:"PERPETUUM MOBILE NU EXISTA" =E FALS deoarece [Universul este sistem deschis infinit] NU sistem INCHIS ca o inchisoare globala visata de unii dar pe care Dumnezeu NU O VA PERMITE. TOT ce s-a decoperit SI DEMONSTRAT despre PUNCTUL 2 a fost facut PUBLIC timp aprox.un secol dar apoi cenzurat datorita prostiei PLANETARE. CONCLUZIE:Locuitorii Terra NU AU nici un motiv sa se planga DE NIMIC nici ca nu au bani de energie,benzina,gaz,etc. Cei ce N-au habar de realitate deja e tardiv de explicat:Foametea si razboiul sunt la usa se vor satura de Reset. Va fi razboi nu pentru ca unii ar fi buni si altii rai cum rumega la TV,ci intrucat BRICS+multe tari nu accepta dictatura DIGITALA propusa de Occident Guvernele lor si serviciile secrete s-au prins ce continea vaxu'si "saracii" prefera propria LOR dictatura ARHAICA in care se mai poate consuma si o fripturica nu numai gandaci,viermi si carne artificiala sau VR :D 8) in Ro JUSTITIA:e un "perpetuum IMOBILE"

# banditu coroiu date 2 July 2022 10:57 +657

Incerc sa fac o traducere din avocateasca de salon in romana de feisbuc actualizata. Dreptul practicat la noi consta intr-un set de instructiuni si reguli care se aplica doar prostimii care traieste din salariul minim si nu este afiliat nici unei haite de jmecheri imbogatiti peste noapte care pot cumpara orice oricand si pe oricine. Un set de reguli facute interpretabile astfel incat orice corupt sa poata fi protejat si scos bazma curata din orice situatie. Si toate astea nu s-ar petrece fara contributia profesorilor care scot din facultati tot felul de idioti spalati pe creier cu diplome de absolventi de drept. Emasculeaz-o p'asta dom' profesor avocat si vezi unde-ti da cu virgula.

# maxtor date 5 July 2022 23:47 0

Singurele țâre de adevar ....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2024 – Fosta sefa de instanta, propusa la MJ in guvernul Sosoaca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva