Este Selaru mai tare ca Olaru? Dosarele redeschise de procurorul general Kovesi tin de competenta DIICOT. Cu toate acestea, ele au fost date pe mana sefului delegat al Sectiei de urmarire penala!
Dosarele pe care Sorin Ovidiu Vantu le avea inchise, dar nu si clasate la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au redeschis gratie Ordonantei de infirmare a solutiilor date in aceste lucrari de catre procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi. Decizia e de laudat, cu toate ca ea vine cu mare intarziere, si spunem asta pentru ca se putea ajunge la o astfel de ordonanta de multa vreme, doar daca Ministerul Public, intr-o minima atentie, s-ar fi autosesizat pe toate dezvaluirile facute de presa in ultimii ani. Inclusiv de lumeajustitiei.ro. La inceputul lunii trecute, lumeajustitiei.ro a dezvaluit detalii despre modul in care unul dintre aceste dosare, instrumentat ca la carte de procurorul Luminita Sega (a carei moarte prin otravire continua sa fie un mister) a fost “capacit” prin manoperele procurorului Irinel Paun(foto2), azi documentarist la Parchetul General. Interesant este ca, din informatiile pe care noi le detinem, patru din cele cinci dosare redeschise acum au fost instrumentate de catre DIICOT, condusa de procurorul sef Codrut Olaru (foto1) si doar unul singur de catre Sectia de Urmarire penala si criminalistica.
Asa fiind, se pune intrebarea: care a fost motivul pentru care reanalizarea dosarelor si propunerea de infirmare a solutiilor anterioare a fost facuta de Sectia de Urmarire penala si criminalistica, care nu are competenta materiala stricta si, se presupune, nici specializarea "de nisa" necesara evaluarii sau, in fine, re-evaluarii acestor dosare ? In ele este vorba despre infractiuni ce tin de competenta DIICOT. Sau chiar DNA. Ce cauta ele acum sa fie instrumentate de procurorul sef Valentin Horia Selaru?
Daca despre procurori DIICOT (Catalin Purcarin, Irinel Paun) care au instrumentat aceste dosare – unul dintre ele ajungand si la DNA, unde a fost finalizat tot cu o scoatere pentru Sorin Ovidiu Vantu, printr-o expertiza la care s-a descoperit prejudiciul ZERO, se spune ca ar fi raspuns unor comenzi ale momentului - adica inclusiv ale momentului decembrie 2010, cand procurorul Purcarin a trimis dosarul BRS la instanta fara a-l avea acuzat si pe Sorin Ovidiu Vantu – procurorul sef Valentin Selaru (foto2) ce fel de comanda a acestui moment ar putea avea? Nu de altceva, dar ceea ce vrem sa evidentiem este ca desi decizia de a se redeschide dosarele in care este implicat Sorin Ovidiu Vantu este laudabila, ne mira ca i se da spre competenta rezolvare aceste cazuri sectiei conduse de procurorul sef Valentin Selaru. Si asta pentru ca se stie ca Valentin Selaru este cel prin a carui bagheta magica au fost inchise alte dosare de rasunet, dar de data aceasta ale unor persoane cu mare greutate din partidul aflat la Putere. Ne referim aici, desigur, la dosarul ALRO (Elena Udrea, Theodor Stolojan, Dorin Cocos etc).Selaru este, totodata, seful de la Parchetul din Brasov unde s-a aflat in lucru dosarul mortii suspecte a lui Sorin Crivat, fost ofiter acoperit al SRI, caruia se pare ca i s-a inchis gura la ordin, pentru ca stia prea mult despre marile jocuri care se faceau la acea vreme pe filiera internationala a Ministerului Economiei. Selaru si-a luat gradul de procuror de parchet general in iunie 2009, fara examen, ca urmare a deciziei Sectiei de contencios administrativ a Inaltei Curti, pe vremea cand se afla la DNA.
Ca atare, revenind la cele cinci dosare redeschise, ne intrebam cum de a ajuns Sectia de urmarire penala si criminalistica o entitate de control judiciar al unor dosare din sertarele DICOT, care este structura distincta si independenta?Daca aceste dosare s-au redeschis, este cum nu se poate mai bine pentru toti pagubitii FNI si FNA, dar aceste dosare trebuiau instrumentate – afirma specialistii contactati de lumeajustitiei.ro– de catre DIICOT. La ora actuala, Valentin Horia Selaru conduce Sectia de urmarire penala prin delegare. Si se stie ca astfel de delegari au loc doar in momentul in care cineva tebuie sa stea atarnat de decizia unei eventuale numiri.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Diana Ungureanu 7 August 2011 18:59 +6
# Avocat 7 August 2011 19:16 +3
# DOREL 8 August 2011 09:38 +5
# OK, dar cu ramane cu procedura 9 August 2011 09:03 +2