11 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EVITAREA TEPELOR IMOBILIARE – UNBR propune instituirea asistentei juridice obligatorii pentru persoanele fizice si in faza precontractuala a actelor de vanzare cumpararea a unui imobil: “Scopul urmarit este de a proteja persoanele fizice de posibilitatea semnarii unor acte care vor produce consecinte semnificative asupra patrimoniului, fara a intelege continutul, semnificatia termenilor si efectele pe care clauzele stipulate le pot produce”

Scris de: G.T. | pdf | print

21 October 2024 15:36
Vizualizari: 2560

Asistenta juridica din partea unui avocat pentru persoanele fizice care achizitioneaza un imobil ar putea deveni obligatorie. Se va intampla in cazul in care Legislativul va implementa o propunere facuta in acest sens de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), condusa de Traian Briciu.


 

Astfel, UNBR a anuntat duminica, 20 octombrie 2024, ca a trimis un memoriu catre Guvern, Senat si Camera Deputatilor in care explica necesitatea unei modificari legislative care sa vizeze instituirea asistentei juridice obligatorii prin avocat a persoanei fizice atat in faza precontractuala de negociere, cat si la momentul semnarii contractului de vanzare a unui imobil. Scopul aceste masuri, arata UNBR, este de a proteja persoanele fizice de posibilitatea semnarii unor acte care vor produce consecinte semnificative asupra patrimoniului, fara a intelege continutul, semnificatia termenilor si efectele pe care clauzele stipulate le pot produce. Or, in cazul transpunerii in lege a propunerii UNBR, ar exista un standard de certitudine si securitate juridica – sociala, manifestat prin oferirea unui aviz din partea unui avocat.


Prezentam comunicatul UNBR:


“UNBR considera esentiala instituirea asistentei juridice obligatorii si in faza precontractuala a actelor de vanzare cumparare a unui imobil

-UNBR a trimis autoritatilor un memoriu cu propunerea instituirii pe cale legislativa a obligativitatii asistentei juridice a persoanelor fizice in tranzactiile imobiliare inca din faza negocierilor

-Scopul urmarit este protejarea persoanelor fizice la semnarea unor acte care vor produce consecinte semnificative asupra patrimoniului

-O astfel de reglementare ar determina eliminarea timpurie a clauzelor profund dezechilibrate sub aspectul drepturilor si obligatiilor asumate

-UNBR considera ca cea mai eficienta cale de asigurare a protectiei partii vulnerabile este cunoasterea si intelegerea deplina de catre aceasta a mecanismelor promisiunii de vanzare iar acest lucru se poate realiza numai cu ajutorul unui profesionist, care sa o consilieze!

UNBR se implicā pentru a propune un cadru legislativ coerent, care sā protejeze interesele consumatorilor prin eliminarea cauzelor care intretin discrepantele majore intre interesele vanzātorului si cele ale cumpārātorului, in cazul promisiunilor de vanzare.

In contextul unei realitati socio-juridice nefavorabile, soldate cu efecte sociale negative si de natura sa destabilizeze piata rezidentiala, UNBR vine cu propunerea unei initiative legislative care sa reinstituie echilibrul contractual dintre profesionistul-dezvoltator imobiliar si consumatorul-persoana fizica si sa asigure garantii suplimentare de protectie a consumatorilor.

In data de 18 octombrie 2024, UNBR a trimis un memoriu, adoptat de Comisia Permanenta, catre Guvern, Senat, si Camera Deputatilor, care argumenteaza ca se impune o modificare legislativa care sa vizeze instituirea asistentei juridice obligatorii prin avocat a persoanei fizice atat in faza precontractuala de negociere, cat si la momentul semnarii contractului de vanzare a unui imobil. Activitatile prestate de catre avocat in asistarea clientului constau in oferirea de consultatii juridice de specialitate pentru explicarea cauzelor contractuale si a efectelor pe care acestea le produc.

Scopul urmarit este de a proteja persoanele fizice de posibilitatea semnarii unor acte care vor produce consecinte semnificative asupra patrimoniului, fara a intelege continutul, semnificatia termenilor si efectele pe care clauzele stipulate le pot produce. in acest fel, exista un standard de certitudine si securitate juridica – sociala, manifestat prin oferirea unui aviz din partea unui avocat.

Un prim argument al acestei propuneri este faptul ca avand in vedere impactul financiar al contractelor de vanzare a unui imobil asupra patrimoniului persoanei fizice, legiuitorul a optat pentru obligativitatea formei autentice a acestor contracte, ceea ce presupune obligatia informarii partilor de catre notar asupra continutului contractului, explicarea clauzelor si a efectelor pe care le produc. Obligativitatea formei autentice ar trebui sa existe si in cazul promisiunilor de vanzare intrucat, chiar daca nu se transmite proprietatea, in realitate se stabilesc clauze obligatorii cu privire la vanzarea ulterioara, care nu mai pot fi modificate unilateral cu ocazia autentificarii contractului de vanzare. Continutul prevederilor promisiunii de vanzare nu este asadar mai putin important decat cel al contractului de vanzare cumparare.

De asemenea, o astfel de reglementare ar determina evitarea clauzelor profund dezechilibrate sub aspectul drepturilor si obligatiilor asumate, defavorabile partii vulnerabile, si ar oferi o perspectiva de negociere a acestor tipuri de contracte.

Actualmente, din cazuistica actuala, atat de abundenta in mass-media, observam ca, de regula, dezvoltatorul impune un contract tipizat si abuziv, care diminueaza considerabil sansele de reusita in cazul unei eventuale dispute generate de nemultumiri ale beneficiarului promisiunii de vanzare. Astfel, reiese necesitatea introducerii unei garantii suplimentare care sa reinstituie echilibrul contractual dintre profesionistul-dezvoltator imobiliar si consumatorul-persoana fizica (in spiritul Directivei 2011/83)”.

Comentarii

# Ioana M. date 21 October 2024 16:29 -27

De cand asistenta juridica e obligatorie in contractele civile ? Cuvantul "obligatoriu" ne aduce aminte de vremuri de mult apuse. E ca si batrana care nu doreste sa treaca strada.Dar UNBR insista... Cuvantul "la cerere" ar suna mai bine...

# Asistenta date 21 October 2024 16:58 -1

Mai bine asistenta obligatorie de catre juristi adevarati atunci cand zamislesc legi din adncimea ridicolului gandirii.

# Bai hotilor ! Bai briciule, date 21 October 2024 19:18 -1

ca sa nu emita e-facturi si sa nu le ridice in SPV ANAF, cum exista acum pentru "oficiile din martie, pana azi? Pai credeti ca noi suntem prostii vostri, de ne notifica in draci ANAFu, iar voi va hliziti, de e-facturi nu emiteti, nu ridicti in SPV nimic si, nici impozit pe venit si nici asig de sanat nu platiti? Sa va fie rusine , ma infractorilor ! "..,iar pentru prestări de servicii cel mai târziu până la data de 15 a lunii următoare celei în care prestarea a fost efectuată." Huuooo evazionistilor !

# Cetateanul date 21 October 2024 19:21 -1

WOW. Asta da știință :lol: Propun instituirea asistenței...medicale...ni-no ni-no ni-no PS Atât s-a putut... :lol: PPS Și ne mai mirăm de ce țara îi așa cum e

# maxtor date 22 October 2024 05:48 -50

-instituirea asistentei juridice obligatorii???? -dicataura juridica!(e mai tare decat dictatura judiciara...)(Briciu vrea mortzish blesteme?)

# santinela date 22 October 2024 07:20 -28

Nu va mai satura al de sus de bani avocati parliti ce sunteti.Trageti bani de oriunde se poate,onorarii grase.Adica omul care vrea sa cumpere sau sa vanda un teren trebuie sa va caute "obligatoriu" si sa va indese bani in buzunar ? Pai atunci NOTARUL la ce mai este bun ? Hop si voi la cascaval pe langa notar. Nu cred ca vor exista guvernanti care sa aprobe asa ceva fiindca la Parlament,cu atatia avocati pe acolo,s-ar putea ca aceasta idee perfect idioata sa prinda !

# santinelo, NOTARUL date 22 October 2024 09:05 +59

care a legalizat de 5 ori, promiterea vanzarii unui partament in NORDIS, a fost foarre eficace. Notarul SI-A facut datoria . Notarul care nu a sfatuit patea sa ceara institutirea unui sechestru, o ipoteca, ... ceva acolo, A FOST DE NOTA 10, c altfel pesedeul nu mai avea bani de la NORDIS de alegeri. Aaaa! si ca sa fie off-topic, tot notari buni sunt si cei care aurtentidica acordul dat de victime cu cutitul sau pistolul la tampla ca sa isi vanda casa sau ca au imprumutat meleoane de la sportivi, pianisti, ghenosi, ... etc. . L E G A L !

# santinela date 23 October 2024 07:47 +1

Notarule- vorbesti de comiterea unor infractiuni de catre notari ,fapte pentru care raspund daca se intampla asa ceva.Acelasi gen de infractiuni il pot face si avocatii dar sunt cazuri totusi izolate.Este altceva cand vi cu ceva "obligatoriu" si bagi bani intr-o breasla profesionala ! Nu te fa ca nu intelegi.

# avocati fomisti date 26 October 2024 09:42 0

Asta mai lipsește. Să-și mai tragă și avocații un tain la fiecare tranzacție imobiliară fără nicio răspundere, nu numai notarii. Că nu sunt suficienți avocați implicați în tunurile imobiliare. Să bage mâna și mai adânc în aranjamente și înșelătorii.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva