EXCLUSIV - Ce vorbeau rusii de la MARCO despre sarcina lui Valeriu Stoica de a da cu flit Curtii de Conturi a Romaniei
In dosarul ”ALRO”, din care se preiau si se publica prin mass media tot felul de stenograme, sunt unele care nu atrag cu nimic atentia pentru ca fac parte din viata intima a cercetatilor, iar altele sunt purtate de jurnalisti cu persoane puse sub monitorizare. Cele importante, culmea, nu au fost luate in considerare de procurori pentru a extinde ancheta sau pentru a declansa o urmarire penala. Nume grele, precum Theodor Stolojan, Elena Udrea, Dorin Cocos, Attila Verestoy etc apar in diverse convorbiri telefonice, numele lor fiind intens folosite de catre rusii de la conducerea grupului MARCO International. Pe langa aceste personaje politice, este vorba si de celebrul avocat Valeriu Stoica, cel care a asigurat asistenta juridica si consultanta firmei ALRO. Lumeajustitiei.ro reda, azi, o convorbire telefonica intre cei doi magnati rusi, in care se discuta despre ce ii sfatuia Stoica si ce raspuns asteptau de la acesta legat de o solicitare a Curtii de Conturi cu privire la legalitatea statutului unor terenuri de la Slatina. Cei doi rusi se linistesc unul pe altul aratand ca ”Stoica a luat legatura cu prietenii lui si a spus ca cei de la Curtea de Conturi sa fie trimisi la dracu”.
Stenograma – 20.06.2006, ora 20:06, intre Valery Krasnov si Vitaly Maschitsky.
V.K.: Pe scurt, azi am primit la Slatina o instiintare de la Curtea de Conturi a Romaniei , care vrea sa clarifice legalitatea sttutului terenurilor, in cadrul procesului de privatizare.
V.M.: Nu au decat. Pe cine preocupa asta?
V.K.: Asculta-ma. Apoi vrea sa verifice contractul de privatizare care nu este la Slatina si nici nu pate sa fie.
V.M.: Care Curte de Conturi? Cea locala?
V.K.: Tocmai vroiam sa-ti spun. E curtea de Conturi a Romaniei, insa sucursala din Slatina.
V.M.: Trimiteti-l la Stoica, baieti!
V.K.: Da, i-am trimis deja.
V.M.: Si cu asta basta!
V.K. Si Stoica a luat legatura cu prietenii lui si a spus trimiteti-i la dracu. Nu le aratati nimic pentru ca nu au nici o baza pentru...
V.M.: Si nici imputerniciri.
V.K.: Da.
V.M.: Au trimis in scris?
V.K.: Da.
V.M: Da, Stoica trebuie sa le pregateasca un raspuns.
V.K.: Corect.
V.M.: Si sa-i trimiteti la dracu cu semnatura lui Stoica in calitate de birou de avocatura al ALRO.
V.K.: Asa si planificam sa facem. (....)”
In presa s-a vehiculat pana acum ca suma platita pentru consultanta juridica de catre ALRO avocatului Valeriu Stoica ar fi fost de 20.000 euro.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# pompiliu bota 26 October 2010 17:41 +8
# shaolin 27 October 2010 06:25 +6
# Virgil Albin 27 October 2010 10:22 +5
Firma Interlink este interesata sa-si recupereze 11 milioane de dolari de la RAFO Onesti, suma care reprezinta valoarea unor tranzactii cu produse petroliere.
In cadrul investigatiilor privind ilegalitatile de la RAFO Onesti, a aparut ca societate intermediara care a furnizat produse petroliere mai multor rafinarii din tara si firma Interlink Energy SRL din Bucuresti - ca reprezentant pentru Romånia al Interlink Overseas Ltd cu sediul in Catrina House South Seide si Interlink Trading cu sediul Delaware din Statele Unite, sustin sursele citate. Astfel, in urma unor tranzactii, intre firma Interlink din Romania si RAFO Onesti s-a declansat un litigiu comercial. Reprezentantul firmei Interlink este Dan Tatoiu.
In acest context, in cursul anului 2004, Dan Tatoiu ar fi fost sunat "insistent" de Mihai Anitei, care s-a prezentat ca fiind "consilier in probleme petroliere al Parchetului National Anticoruptie (devenit directie-n.r.)", cerandu-i sa se intalneasca pentru a-i rezolva problema in recuperarea sumelor de la RAFO Onesti si precizandu-i ca-l va duce la procurorul care se ocupa de caz, respectiv Vasile Doana. Dupa mai multe discutii, Tatoiu ar fi acceptat sa il intalneasca pe procurorul Doana, care i-ar fi cerut sa denunte fapte de coruptie comise de administratorii si persoanele din conducerea Oil Terminal Constanta, in sensul ca le-a oferit sume de bani pentru deblocarea unei cantitati de produse petroliere, benzina, firma din Constanta aflandu-se in litigiu cu RAFO Onesti, grupul de firme VGB si Interlink Romania. Doana i-ar fi spus lui Tatoiu ca il poate ajuta in rezolvarea problemei.
Ulterior, in februarie 2005, Mihai Anitei l-a sunat din nou pe Dan Tatoiu, spunandu-i ca are un prieten, consilier al ministrului justitiei - procurorul Flavius Cråznic - cu care a discutat problema sa. Astfel, Anitei i-a cerut lui Tatoiu sa se intalneasca, precizandu-i ca "dosarul se afla in continuare la procurorul Doana si ca nu se poate pune problema ca aceasta cauza sa fie instrumentata in alta parte in afara de PNA". Tatoiu l-a refuzat, desi Anitei insista sa se intalneasca cu Cråznic.
La Hotelul Hilton
La mijlocul lunii martie 2005, cand administratorul Interlink se afla in Romania, Tatoiu a fost sunat de Anitei si i-a invocat numele procurorilor Cråznic si Doana ca fiind "singurii care pot rezolva problema de natura judiciara pe care o are". Din informatiile privindu-l pe Anitei a reiesit ca in dupa-amiaza de 16 martie 2005, fiind in Hotelul Hilton din Bucuresti, Tatoiu - impreuna cu seful Interlink - a fost abordat la iesirea din lift de Mihai Anitei. El ar fi fost insotit atunci de o persoana, in vårsta de 30 de ani, tunsa scurt, care s-a prezentat ca fiind procuror. Mai mult chiar, cei doi i-ar fi invitat pe reprezentantii firmei Interlink sa mearga la o intalnire cu ministrul justitiei. Mihai Anitei ar fi insistat spunand ca Ilie Botos (procurorul general-n.r.) si George Muscalu (fost sef DIICOT-n.r.) vor fi inlocuiti de Flavius Cråznic si Vasile Doana, iar "dosarul va ajunge pe mainile lor, astfel ca se va rezolva problema litigioasa, intrucåt cei doi sunt prietenii sai". De la aceasta intalnire, reprezentantii Interlink nu i-au mai raspuns la telefon lui Anitei.
Pe de alta parte, numele lui Cråznic apare in legatura cu Anitei in cadrul unei anchete desfasurate la Piatra Neamt, in iarna lui 2002, precizeaza sursele citate.
Anchetatorii din dosarele privind afacerile cu petrol au fost sunati de colegul lor, procurorul Flavius Cråznic, spunandu-le ca un individ pe care il cunoaste, Anitei, le poate furniza informatii in cauzele pe care le investigau.
Cei doi procurori din cadrul Parchetului instantei supreme l-au primit pe Anitei, care nu a furnizat nici un fel de informatie cu privire la cauzele pe care le cercetau referitoare la Vasilica si Marius Craciun etc. Ulterior, procurorii l-au sunat pe Cråznic si i-au relatat faptul ca Anitei ar vrea doar sa obtina informatii, nu sa ofere. Cråznic le-a raspuns ca Anitei este "un infractor si sa-l trateze ca atare", adaugand ca l-a trimis la ei crezand ca ii poate ajuta. (&hellip)
In 7 aprilie 2004, procurorul militar Vasile Doana, Mihai Anitei si jurnalistul Mircea Toma de la Academia Catavencu s-au intalnit la barul Hotelului Ibis, de langa Gara de Nord din Bucuresti, sustin sursele judiciare citate. Saptamanalul "Academia Catavencu" a fost printre mijloacele de informare in masa care au lansat informatia privind implicarea lui Seres in achizitionarea de gaze naturale.
Flavius Cråznic - procuror detasat de la Parchetul instantei supreme in functia de consilier al ministrului justitiei Monica Macovei, de unde a fost numit prin decizie guvernamentala la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor - nu a putut fi contactat pana la ora transmiterii acestei stiri. Nici Mircea Toma nu a putut fi contactat.
Intr-un interviu acordat BBC-ului, Ilie Botos, a declarat ca procurorul militar Vasile Doana, care a instrumentat initial dosarul RAFO, a refuzat si refuza in continuare sa predea anumite documente Directiei de Investigare a Criminalitatii Organizate. Vasile Doana se ocupa acum doar de investigarea firmelor care ar fi avut legatura cu RAFO. "Si in momentul de fata procurorii DIICOT au solicitat si solicita in continuare sa li se puna la dispozitie toata documentatia legata de RAFO, pentru ca lucra pe toate aceste paliere", afirma Botos. Ilie Botos a precizat ca refuzul lui Doana de a da informatiile solicitate despre RAFO, a fost sanctionat cu votul negativ al Consiliului Suprem al Magistraturii, pentru numirea lui la sefia Parchetului Militar. Vasile Doana fusese propus pentru aceasta functie chiar de Ministrul Justitiei, Monica Macovei.
Informatiile despre Doana au relevat ca ar avea interese in desfasurarea unor anchete instrumentate chiar de el.
Proptelele NAC
Va intrebati, poate, cum este posibil ca o firma cu atatea bube in cap sa faca nestingherita afaceri cu o societate precum Conpet, in conditiile in care este suspectata ca aduce saci de bani la campania electorala a PDL. Surse din interiorul Conpet spun ca firma ar fi avut „pile” mari, la doua personaje cu greutate din institutiile statului. Este vorba despre colonelul magistrat Vasile Doana, de la Directia Nationala Anticoruptie, care ar fi fost vazut in dese randuri la Conpet, punand la cale diverse detalii, impreuna cu vechea si noua conducere a acestei societati. Magistratul este suspectat de interventii in favoarea prietenilor nostri de astazi si in afacerea cu Armata, dar si intr-o alta afacere care face obiectului dosarului penal 61/P/2009, privitoare la o alta afacere cu slam provenit de la o rafinarie. Cel de-al doilea sustinator din umbra al NAC pare a fi comisarul sef Constantin Ispas, fost sef al SIPI Prahova – UM 0215, a carui relatie cu Moise Adrian este de notorietate. Conform unor investigatii publicate pe internet, fratele lui Constantin Ispas ar fi beneficiat, de la o firma controlata de Moise Adrian, patronul NAC, de un service pentru inspectie tehnica, la Pleasa, la un pret modic. Cele doua personaje de mai sus nu sunt singurii sustinatori ai Moise Adrian si ai afacerii NAC Industrii. Noul director al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Prahova, Diana Severin, era sa isi piarda postul, la solicitarea expresa a conducerii PDL Prahova, pentru ca se atinsese de o alta afacere penala a NAC Industrii, cea care inchide cercul finantarii campaniei electorale a lui Traian Basescu.
# Horatiu Popovici 28 October 2010 22:11 +5
Deputatul PDL Teodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a declarat, joi, la o dezbatere dedicată proiectului imobiliar pentru Palatul Ştirbei, că un consilier al premierului, Andreea Vass, a făcut lobby pentru acest proiect, aflat în prezent în proces de avizare la MCPN. De asemenea, Paleologu a afirmat că Theodor Stolojan a fost cel care i-a solicitat să discute cu Andreea Vass despre acest subiect.
Ministrul Culturii trebuie să ia în următoarele zile o decizie privind avizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Complex multifuncţional, Calea Victoriei 107 - 109, ce presupune construirea unei clădiri de mari dimensiuni, care va găzdui spaţii rezidenţiale, galerii comerciale şi un hotel, în spatele Palatului Ştirbei, monument istoric de categoria A. Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a dat un aviz consultativ favorabil proiectului, pe 29 septembrie 2010, pe care ministrul îl poate accepta sau nu, în termen de 30 de zile de când acest aviz este înregistrat.
Theodor Paleologu a declarat că şi-ar dori foarte mult să fie prezenţi la dezbatere şi Ovidiu Popescu şi Vlad Arsene, arhitectul proiectului, dar şi Andreea Vass, consilier al premierului. "Am considerat mai important să fiu alături de dumneavoastră pe această chestiune, pentru că e vorba şi de un consilier al primului ministru care a făcut lobby pentru acest proiect. Şi este vorba şi de aşteptarea mea faţă de decizia domnului Kelemen, să ştiu cum se va poziţiona faţă de decizia comisiei (...) Propria mea susţinere faţă de Guvernul actual depinde de această chestiune", a spus Paleologu, deputat PDL, referindu-se la faptul că în Parlament era în curs de desfăşurare procedura de asumare a răspunderii Cabinetului pentru Legea educaţiei.
În continuare, Paleologu a povestit cum i-a parvenit proiectul pe când era ministru al Culturii. "Domnul Theodor Stolojan, la o întrunire a Biroului Permanent Central al PDL, mi-a cerut să stau de vorbă cu doamna Andreea Vass, că are să-mi spună ceva foarte important. M-a sunat doamna Andreea Vass şi mi-a spus că vrea să vină împreună cu domnul (Ovidiu) Popescu să-şi prezinte proiectul la minister. A fost doamna Vass, a fost actualul ei soţ şi era, evident, domnul Popescu. Asta a fost o primă întâlnire. Şi a mai fost o a doua întâlnire, fără doamna Vass de data asta, dar ceilalţi erau prezenţi şi cu domnul Arsene, domnul arhitect. Rolul meu a fost doar de a media şi am dat foarte mult din timpul meu. Am stat ore întregi să fac consultanţă gratuită pentru domnul Popescu şi i-a explicat cu lux de amănunte Irina Iamandescu. Eu nu intru în discuţiile tehnice. Am spus: «Foarte bine, vreţi să faceţi un proiect interesant acolo, trebuie să vă încadraţi în normele de urbanism». Proiectul, la acea dată, efectiv arunca în aer normele de urbanism. Despre asta este vorba, nu de câţiva centimetri". (Mediafax, Emma Toader, ema@mediafax.ro)
# sixi 15 November 2010 19:00 +2