EXCLUSIV – Componenta si obiectivele Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor, care va investiga fraudarea alegerilor prezidentiale din 2009 si ce cautau Laura Kovesi, gen. Florian Coldea si George Maior in seara alegerilor la chef in casa lui Gabriel Oprea. Pentru a impiedica PICCJ sa blocheze comisia parlamentara, deputatul Eugen Nicolicea a introdus un amendament salvator (Hotararea)
Se anunta zile grele pentru sefa DNA Laura Kovesi, generalul (r) SRI Florian Coldea, fostul director al SRI George Maior si alti capi ai institutiilor de forta din regimul Traian Basescu, demascati ca se intalneau la finele anului 2009, in toiul campaniei electorale pentru alegerea Presedintelui Romaniei, in locatii private unde se sarbatorea victoria lui Traian Basescu in cel de-al doilea mandat.
Comisiile juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor au adoptat un raport comun asupra scrisorii grupurilor parlamentare PSD si ALDE, care a inaintat un proiect de hotarare - care va fi supus votului plenului Parlamentului miercuri 25 aprilie 2017 - asupra infiintarii “Comisiei speciale pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential”. Lumeajustitiei.ro va prezinta in continuare componenta comisiei, precum si proiectul de Hotarare, cu precizarea ca indiferent daca PICCJ a anuntata ca a deschis o ancheta penala pe aspecte sesizate public (menita sa blocheze activitatea Comisiei) deputatul Eugen Nicolicea a venit cu un amendament salvator: „Nu constituie obiect al Comisiei parlamentare de ancheta elementele ce tin de infractiunile „de abuz in serviciu si de falsificare a documentelor si evidentelor electorale”, infractiuni pentru care Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie efectueaza cercetari in rem, conform comunicatului din data de 24 aprilie 2017”.
Componenta partiala a Comisiei speciala de ancheta (doar reprezentantii PSD si ALDE)
Presedinte:
- deputat Liviu Dragnea – presedintele Camerei Deputatilor (PSD)
membrii:
- senator Adrian Tutuianu (PSD)
- senator Serban Nicolae (PSD)
- deputat Florica Ica Calota (ALDE)
- deputat Eugen Nicolicea (PSD)
- deputat Steluta Cataniciu (ALDE)
- deputat Mihai Weber (PSD)
- deputat Dorel Gheorghe Caprar (PSD)
- deputat Liviu Plesoianu (PSD)
Obiectivele Comisiei speciale de ancheta:
HOTARARE (proiect)
pentru constituirea Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential
Art. 1
(1) Se constituie Comisia parlamentara de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru a verifica aspectele aparute in mass-media privind organizarea alegerilor din 2009 si rezultatul scrutinului prezidential, denumita in continuare Comisia parlamentara de ancheta, avand urmatoarele obiective:
a) verificarea respectarii dispozitiilor legale cu privire la organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale din anul 2009;
b) determinarea posibilei implicari a unor institutii si/sau persoane, altele decat cele prevazute de lege, in organizarea procesului electoral;
c) determinarea posibilului grad de implicare a unor institutii si/sau persoane in posibila viciere a rezultatului alegerilor prezidentiale;
d) stabilirea masurilor care ar urma a fi dispuse inclusiv in vederea sesizarii organelor competente pentru verificarea eventualelor incalcari ale prevederilor legale cu ocazia organizarii scrutinului electoral prezidential din 2009;
e) verificarea legalitatii achizitionarii aplicatiilor si/sau serviciilor informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votarii la alegerile pentru Presedintele Romaniei;
f) verificarea corectitudinii centralizarii rezultatelor votarii la alegerile pentru Presedintele Romaniei;
g) verificarea modului in care Serviciul de Telecomunicatii Speciale a asigurat serviciile de telefonie speciala si de comunicatii de voce si date, precum si posibilele interferente nelegitime in procesul electoral;
h) verificarea modului in care au fost solutionate de catre institutiile statului plangerile/sesizarile ori au fost valorificate informatiile privind oferirea sau darea de bani, bunuri si alte foloase, in scopul determinarii alegatorilor sa voteze ori sa nu voteze un anumit candidat;
i) verificarea modului in care au fost solutionate sesizarile privind exercitiul dreptului de vot in situatii cum ar fi: de catre persoane care au votat fara a avea acest drept, de doua sau mai multe ori, prin introducerea in urna a mai multor buletine de vot, alte situatii de vot multiplu;
j) verificarea documentelelor primite de Autoritatea Electorala Permanenta de la Biroul Electoral Central, in, vederea arhivarii electronice de catre furnizorul de servicii de arhivare electronica contractat;
k) verificarea modului in care au fost desemnati presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare si loctiitorilor acestora si daca aceste persoane au indeplinit conditiile prevazute de lege;
l) verificarea modului in care au fost constituite birourile electorale pentru sectiile de votare din tara si strainatate;
m) verificarea modului in care au fost distribuite birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, buletinele de vot, stampilele de control, stampilele cu mentiunea „votat", precum si celelalte materiale necesare procesului electoral;
n) verificarea modului exercitarii dreptului de vot pentru persoanele care nu au fost inscrise in copia listelor electorale permanente, precum si alegatorii care au votat la sectiile de votare din strainatate, ori au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.
o) verificarea modului in care au fost securizate rezultatele votarii in circumscriptiile din strainatate precum si a modului in care au fost transmise informatiile catre Biroul Electoral Central.
(2) Aceste obiective pot fi extinse cu verificarea oricaror aspecte relevante ce rezulta din derularea activitatii Comisiei parlamentare de ancheta.
AMENDAMENT al deputatului Eugen Nicolicea: „(3) Nu constituie obiect al Comisiei parlamentare de ancheta elementele ce tin de infractiunile „de abuz in serviciu si de falsificare a documentelor si evidentelor electorale”, infractiuni pentru care Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie efectueaza cercetari in rem, conform comunicatului din data de 24 aprilie 2017”.
Art. 2
(1) Comisia de ancheta este formata din 15 membri titulari si are un birou compus din presedinte, 2 vicepresedinti si un secretar. Fiecare grup parlamentar desemneaza cate 1-2 membri supleanti care pot participa la sedintele comisiei, fara drept de vot.
(2) Componenta nominala a Comisiei de ancheta este prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 3
In conditiile in care unul dintre membrii Comisiei de ancheta se afla in imposibilitatea de a participa la lucrari, grupurile parlamentare vor desemna un inlocuitor.
Art. 4
Convocarea sedintelor Comisiei de ancheta se face cu cel putin 24 de ore inainte, de catre presedintele acesteia sau, in lipsa lui, de catre vicepresedintele care il inlocuieste.
Art. 5
(1) Pentru ca sedintele Comisiei de ancheta sa aiba loc in mod legal este necesara participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul membrilor care o compun.
(2) Hotararile Comisiei de ancheta se adopta cu votul majoritatii membrilor acesteia. Votul este deschis.
Art. 6
Detaliile privind organizarea si functionarea Comisiei de ancheta vor fi cuprinse intr-un regulament propriu, elaborat si prezentat Birourilor permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului in termen de 5 zile de la constituirea acesteia.
Art. 7
Impiedicarea in orice fel a activitatii Comisiei de ancheta in indeplinirea atributiilor sale se sanctioneaza potrivit legii penale.
Art. 8
(1) Comisia de ancheta poate invita pentru audiere si explicatii orice persoana care are cunostinta despre o fapta ori imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in domeniul care formeaza obiectul activitatii Comisiei de ancheta.
(2) Institutiile si autoritatile cu atributii referitoare la faptele care fac obiectul anchetei, sunt obligate, in conditiile legii, sa raspunda la solicitarile Comisiei de ancheta in termenul stabilit de aceasta.
(3) In cazul in care este necesara prezenta unor experti pentru lamurirea unor fapte sau imprejurari in vederea aflarii adevarului, Comisia de ancheta dispune efectuarea de expertize.
(4) Dispozitiile legale referitoare la invitarea, prezenta rea si ascultarea martorilor, precum si cele privitoare la prezentarea inscrisurilor sau efectuarea expertizelor se aplica in mod corespunzator.(5) Presedintele Comisiei de ancheta atrage atentia persoanei audiate ca are obligatia de a spune adevarul, de a nu ascunde nimic din ceea ce stie si ca nerespectarea acestei obligatii atrage raspunderea penala.
Art. 9
(1) Constatarile, concluziile si propunerile Comisiei de ancheta vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului in termen de 60 de zile de la data infiintarii Comisiei de ancheta.
(2) Dupa primirea raportului, Birourile permanente reunite il vor pune la dispozitia grupurilor parlamentare si il vor inscrie pe ordinea de zi, pentru a fi supus dezbaterii plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.
Art. 10
In scopul realizarii obiectivelor pentru care se constituie Comisia de ancheta, Camera Deputatilor si Senatul vor asigura personalul de specialitate si logistica necesare, cu aprobarea Birourilor permanente.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Emil ppp 25 April 2017 18:23 +15
# OBIECTIV 25 April 2017 23:16 0
# Emil ppp 26 April 2017 08:22 +1
# DODI 25 April 2017 19:04 +11
# 1/4doktu Lăzărică: popor incult 25 April 2017 20:54 +2
# Dl. Lazăr e om pașnic... 26 April 2017 14:04 0
# ... și vorbește gîngava veche 26 April 2017 14:43 +1
# jenant... + penibil 26 April 2017 15:13 +4
# incorect 26 April 2017 16:06 +2
# corigentu Lăzărică 26 April 2017 15:23 +3
# cadavru nerăbdător 26 April 2017 15:36 +5
# XXX 26 April 2017 16:09 +3
# Sfîntu Lazăr se roagă... la CNA 26 April 2017 15:44 +2
# REPETENT DE-A DREPTU... 26 April 2017 16:13 +3
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 25 April 2017 21:45 +3
# Dl Lazăr e echidistant 26 April 2017 15:01 0
# Ascensiunea Ciordutzei NU mai poate fi oprită (plagiat) 26 April 2017 16:19 +3
# SILE SPERIATU 26 April 2017 23:02 +1
# NOTA BENE 26 April 2017 23:52 0
# SILE SPERIATU 26 April 2017 23:23 +1
# Cine-i femeia din filmulețu omagial? 28 April 2017 09:08 0
# „deontologia profesională” în vînt de contraaventură 25 April 2017 22:20 +3
# Dl Lazăr e dator cu un răspuns 26 April 2017 13:40 +1
# Lăzărică e omu binomului SRI-DNA 26 April 2017 16:01 +3
# Neica Nimeni 27 April 2017 00:03 0
# SILE SPERIATU 27 April 2017 09:56 0
# Dl Lazăr = discreția întruchipată 26 April 2017 14:10 +2
# Să nu ne formalizăm 28 April 2017 09:17 0
# REMEMBER 25 April 2017 22:33 +3
# snobu 26 April 2017 22:46 0
# UVT vă contrazice! 26 April 2017 13:51 +1
# Diuca 26 April 2017 21:59 +1
# UVT face colecție de teze plagiate 26 April 2017 22:23 0
# Dați-ne la TV ședințele, pe post de program ADULȚI 26 April 2017 22:40 0
# complotu instituțional 25 April 2017 20:57 +5
# Amfitrionu denunță 50% 28 April 2017 08:35 0
# Cracanatu` 25 April 2017 21:08 +6
# POFTI_Ko_SU 26 April 2017 14:14 0
# Cracanatu` 26 April 2017 21:55 0
# LCK e persoană cu handicap? 25 April 2017 21:28 +2
# AGONIE&EXTAZ 25 April 2017 21:42 +4
# biata Luluța dădu în deviații ccomportamentale 25 April 2017 22:52 +4
# NO COMMENT 26 April 2017 22:29 0
# Anticorupția s-a demodat în Italia 27 April 2017 10:29 0
# vorba tov-ei 2MAK: „mai puternică decât un bărbat” 27 April 2017 10:57 0
# DNA e dator cu un comunicat 25 April 2017 23:02 +3
# celula de criză 25 April 2017 21:58 +2
# Matrafoxatu Inocent 25 April 2017 22:11 +2
# Ioan Rus are ușoare dubii 25 April 2017 23:12 +1
# ADEVARUL 26 April 2017 09:26 +2
# nea CAISĂ 26 April 2017 22:53 0
# Irina 26 April 2017 10:06 0
# raport de supușenie cu PARLAMENTU 27 April 2017 11:02 0