EXCLUSIV - In atentia procurorilor DIICOT Aurelia Enache si Gheorghe Spaiuc: Sistemul de livrare de gaze de la SNGN Romgaz, la preturi preferentiale, a fost creat prin Memorandum-urile semnate de premierul Emil Boc si Adriean Videanu (Documente)
Ancheta DIICOT – Structura centrala, in care au fost puse sub invinuire circa 40 de persoane din cadrul SNGN Romgaz, Ministerul Economiei si ANRE - acuzate ca au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane dolari prin contractarea de gaze la preturi cu mult diminuate – nu a oferit nicio informatie privind pe cei care au generat sistemul de vanzare de gaze la preturi reduse. Informatiile oficiale, sumare, din comunicatul de presa al DIICOT din 4 ianuarie 2012 nu fac trimitere la un fapt extrem de important: acela ca de ani de zile, de la SNGN Romgaz SA se livreaza catre clientii autorizati gaze la preturi mult diminuate. Iar reducerile de pret au fost posibile si datorita unor hotarari oficiale semnate de premierul Emil Boc si ex-ministrul economiei Adriean Videanu.
Surse judiciare ne-au informat ca in acest dosar, procurorii DIICOT Aurelia Enache si Gheorghe Spaiuc, care se ocupa de acest dosar (vezi facsimil) nu ar fi luat in consideratie pana in prezent doua memorandum-uri referitoare la “masurile de sprijinire a economiei nationale prin acordarea unor reduceri comerciale la pretul de valorificare a productiei de gaze naturale de catre SNGN Romgaz SA Medias”. Aceleasi surse judiciare ne-au informat ca multe dintre persoanele puse sub invinuire sunt revoltate de acuzatiile aduse, intrucat in calitatea lor de functionari nu ar fi facut decat sa aplice politica guvernamentala impusa in domeniu.
Lumeajustitiei.ro va prezinta in premiera Memorandum-urile din 2009 si 2010 referitoare la stabilirea unor preturi reduse, preferentiale, la gaze, intocmite de ex-minitrul Adriean Videanu si aprobate de premierul Emil Boc. Punem aceste documente la dispozitia procurorilor DIICOT, intrucat acuzatiile extreme de care acestia fac vorbire in comunicatul lor oficial de presa, se refera la infractiuni de subminare a economiei nationale si complot, infractiuni care au un regim specific si nu pot fi comise fara implicarea unor persoane care detin o putere reala in stat.
Memorandum-ul din 2009
La 17.03.2009, Ministerul Economiei, condus pe atunci de PDL-istul Adriean Videanu, a inaintat premierului Emil Boc un Memorandum pe tema “masuri de sprijinire a economiei nationale prin acordarea unor reduceri comerciale la pretul de valorificare a productiei de gaze naturale de catre SNGN Romgaz SA Medias”. In acest memorandum s-au propus reduceri si majorari de reduceri, substantiale, la pretul gazelor furnizate de Romgaz, conducerea acestei societati nationale fiind autorizata “sa aplice pana la 31 decembrie 2009 politica de acordare a reducerilor comerciale practicata in prezent de catre societate pentru pretul de valorificare a productiei sale de gaze naturale”. Premierul Emil Boc a aprobat propunerile lui Videanu. Continutul integral al acestui Memorandul continand cifrele reducerilor il puteti citi, atasat, la finalul articolului.
Memorandum-ul din 2010
La 09.02.2010, Ministerul Economiei, condus de acelasi Adriean Videanu, a inaintat premierului Emil Boc un Memorandum pe tema “Prelungirea acordarii de discounturi pentru clientii SNGN Romgaz pentru anul 2010”. In acest memorandum s-au propus de asemenea preturi cu mult diminuate pe unitatile de gaze comercializate de
Romgaz, iar premierul Emil Boc a aprobat aceste propuneri. Continutul integral al acestui Memorandul continand cifrele reducerilor il puteti citi, atasat, la finalul articolului.
Iata asadar, documente oficiale care releva ca politica de reduceri a preturilor la gaze a fost gandita la cel mai inalt nivel si, cu toate acestea, numele celor doi demnitari (Boc si Videanu) nu au fost date publicitatii de DIICOT, care insa a lasat sa se scurga informatii despre multe alte nume de functionari sau oameni de afaceri importanti, implicati in comertul cu gaze. Prezentam in continuare comunicatul de presa al DIICOT din 4 ianuarie 2012.
COMUNICAT DE PRESA - 04.01.2012 - „Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus inceperea urmaririi penale fata de un numar de 40 de persoane, functionari publici cu functii de conducere din cadrul SNGN ROMGAZ SA, MINISTERULUI ECONOMIEI, COMERTULUI SI MEDIULUI DE AFACERI, AUTORITATII NATIONALE DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI - A.N.R.E. si reprezentanti ai unei societati comerciale din municipiul Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale, prev. de art. 167 alin. 1 si art. 165 alin. 2 C.p. In sarcina invinuitilor se retine ca au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 USD patrimoniului SNGN ROMGAZ SA si bugetului consolidat al statului si au avut drept consecinta punerea in pericol a sistemul energetic national. Activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare de catre societatea comerciala a unor cantitati considerabile de gaze naturale, la preturi mult diminuate fata de cele practicate de SNGN ROMGAZ SA, obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, cu eludarea reglementarilor legale in materie precum si mentinerea facilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate. Se mai retine ca activitatea infractionala a generat imposibilitatea repartizarii de catre SNGN ROMGAZ SA a rezervelor necesare pentru realizarea programului national de inmagazinare si cresterea importului de gaze naturale, cu consecinta punerii in pericol a Sistemul Energetic National, ca ramura strategica a economiei nationale si subminarii economiei nationale. In perioada 28-29 decembrie 2011, la sediul DIICOT au fost audiate 35 de persoane, carora le-a fost adusa la cunostinta invinuirea, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa aiba loc audierea celorlalti invinuiti.”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cocos 8 January 2012 18:15 +3
# DOREL 9 January 2012 09:31 +5
# DOREL 9 January 2012 09:36 +5
# c gh 8 January 2012 18:20 +6