15 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt

EXCLUSIV - Marturia ex-ministrului Justitiei, Valeriu Stoica, in dosarul “Schimbul de terenuri Becali - MApN”, a fost o lectie de drept civil data completului condus de Livia Stanciu. Stoica a explicat esenta pozitiei MJ cu privire la natura juridica a terenului MApN: “In absenta titlului de proprietate nu se mai discuta de apartenenta bunului la un domeniu sau altul al statului” (Declaratia)

Scris de: Adina A. STANCU - George TARATA | pdf | print

29 May 2013 18:13
Vizualizari: 8485

Fostul sef al Marelui Stat Major General, Dumitru Cioflina, ex-ministrul Apararii Victor Babiuc si parlamentarul Gigi Becali au fost condamnati de completul de cinci judecatori ai ICCJ, din care doi au fost pentru mentinerea deciziei ICCJ de la fond, adica cu achitarea. Desi toata lumea pare a cunoaste “maruntaiele” acestui dosar, inca mai exista aspecte juridice extrem de importante, care daca ar fi fost luate in considerare de completul condus de presedintele ICCJ Livia Stancviu, in recurs, poate ca ar fi existat un alt verdict decat cel de condamnare a celor trei. Una dintre declaratiile foarte importante in acest dosar a fost cea data de fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica.


Lumeajustitiei.ro publica azi, in exclusivitate, declaratia de martor a avocatului Valeriu Stoica, subliniind ca acesta si-a mentinut declaratia pe care o daduse in fata primei instante care i-a achitat pe cei trei inculpati. Veti citi, astfel, cum Valeriu Stoica explica ce se intampla cu un bun asupra caruia MApN nu avea titlu de proprietate. Completul ICCJ condus de Livia Stanciu (foto) pare, insa, ca era chitit sa condamne. Vom vedea in motivarea deciziei de condamnare ce si cum au retinut magistratii ICCJ din marturia fostului ministru al Justitiei.

Mentin declaratiile pe care le-am dat in prezenta cauza in faza de urmarire penala cat si in fata primei instante de judecata.

Imi amintesc ca in declaratiile date anterior am facut o serie de referiri cu privire la punctul de vedere exprimat in scris de catre Ministerul Justitiei urmare unei solicitari scrise a MApN cu privire la regimul juridic al terenurilor proprietate publica aflate in administrarea MApN sau al terenurilor proprietate publica in general. Precizez ca niciodata nu mi s-a solicitat de catre MApN a prezenta un punct de vedere concret pentru o problema de fapt concreta care face obiectul prezentei cauzei.

Desi astazi in instanta mi-a fost citita de catre presedintele completului de judecata adresa cu nr. 5408 din 1 septembrie 1998, ce mi-a fost trimisa personal de catre Ministerul Apararii Nationale si prin care mi se solicita de catre Ministrul Apararii Nationale de la acea data, respectiv Victor Babiuc, exprimarea unui punct de vedere cu privire la natura juridica a unui teren concret indicat in adresa apartinand MApN, teren indicat ca fiind limitrof unei cazarmi din comuna Stefanesti judetul Ilfov si in care MApN era interesat pentru efectuarea unui schimb cu o persoana privata neindicata insa in adresa, precizez ca din cate imi amintesc, raspunsul pe care l-am trimis MApN nu facea referire la problema concreta indicata in adresa de catre Minister, ci doar la regimul juridic general al bunurilor proprietate publica.

Nu imi amintesc unde anume a fost inregistrata la Ministerul Justitiei, adresa primita de la MApN si nici catre care directie din minister a fost repartizata spre solutionare.

Raspunsul pe care l-am trimis MApN si despre care astazi in instanta presedintele completului de judecata mentioneaza ca se regaseste in vol. 15 fila 54 precum si in vol. 14 fila 96 a dosarului de urmarire penala are ca prima fraza urmatoarele mentiuni: “in completarea raspunsului la adresa dv nr.5408/1998...va comunicam urmatoarele”, ceea ce ma face sa presupun ca a mai existat un raspuns anterior dat de Ministerul Justitiei la solicitarea MApN dar al carui semnatar nu am fost eu. Imi amintesc ca in perioada respectiva, erau ample dezbateri cu privire la un proiect de lege privind proprietatea publica a statului si cred ca este vorba de legea nr.213/1998, nu imi mai amintesc si cred ca legea aceasta nu era in vigoare la momentul respectiv, dar in minister se purtau ample discutii legate de regimul juridic al bunurilor proprietate public a statului.

Nu imi mai amintesc daca a existat sau nu o noua solicitare scrisa din partea MApN, in urma careia s-a impus intocmirea raspunsului pe care personal l-am semnat, dar acest raspuns probabil l-am intocmit in urma unei noi solicitari oficiale din partea MApN.

Adresa de raspuns catre MApN ce mi-a fost prezentata azi de catre presedintele completului de judecata este semnata personal de mine si are numar de inregistrare la cabinetul ministrului II/90077/1998.

Prin raspunsul pe care l-am semnat catre MApN nu am inteles sa dau o rezolvare din punct de vedere juridic a problemei pusa in discutie in adresa scrisa inaintata catre Ministerul Juridic de MApN, ci doar am enuntat criteriile pe care din punctul meu de vedere MApN trebuia sa la aiba in vedere atunci cand aprecia asupra naturii juridice a unui bun imobil ca apartinand proprietatii publice sau proprietatii private a statului.

Nu imi amintesc daca in dispozitiile legale de la acea vreme era prevazut sau nu ca unitatile care urmau a derula activitati de genul celor indicate in adresa inaintata MJ de catre MApN sa ceara un aviz conform sau consultativ din partea Ministerului Justitiei necesar pentru derularea unor astfel de activitati sau daca solicitarea venita din partea MApN catre Ministerul Justitiei o solicitare in virtutea relatiilor institutionale existente la vremea respectiva pronind si de la imprejurarea ca la nivelul MJ exista o directie specializata, inclusiv in avizarea proiectelor de acte normative intocmite de catre Guvern.

Nu imi amintesc daca la redactarea raspunsului pe care personal l-am semnat catre MApN am cerut sa verific si continutul primului raspuns trimis de catre Ministerul Justitiei catre MApN, astfel incat nu pot preciza daca raspunsul pe care personal l-am semnat venea sau nu in contradictie cu raspunsul anterior, dar fata de precizarea facuta de mine in adresa “in completarea raspunsului la adresa dv nr.5408/1998” cred ca raspunsul pe care personal l-am semnat a venit in completarea continutului primului raspuns, mai exact in clarificarea continutului primului raspuns.

Astazi, presedintele completului de judecata a dat citire unei parti din declaratia data la urmarirea penala pe data de 4 iunie 2006, in care am mentionat “initial nu am cunoscut ce raspuns s-a dat MApN, insa ulterior nu imi amintesc exact cine a venit la mine, cred ca cineva din Ministerul Justitiei si mi-a aratat acel raspuns initial si nu am fost multumit cu formularea din acel raspuns, fapt ce m-a determinat sa semnez personal o completare la raspunsul anterior”. Intrucat acea declaratie data in faza de urmarire penala era mai apropiata de momentul intocmirii adresei la care m-am referit anterior, fac precizarea ca, corespund in totalitate realitatii precizarile facute in aceasta declaratie si care mi-au fost citite astazi in instanta.

Astazi in instanta mi-a fost citit de catre presedintele completului de judecata primul raspuns intocmit de catre MJ si transmis MApN sub semnatura secretarului de stat Flavius Baias, existent la filele 94 – 95 din vol.14 dosar urmarire penala, si fac precizarea ca raspunsul ulterior pe care personal l-am semnat catre MApN nu infirma cu nimic continutul primului raspuns, ci reprezinta o completare a acestuia explicand cu claritate o prima problema de esenta, pentru un eventual schimb de bunuri imobile, respectiv clarificarea in raport de criterii prevazute de lege a bunului respectiv ca apartinand domeniului public sau privat al statului, clarificare pe care nu a facut-o nici un moment Ministerul Justitiei si pe care se impunea sa o faca ulterior MApN in raport de criteriile anuntate in adresa ca fiind cele prevazute de lege si in raport de care se stabilea apartenenta bunului imobil.

Doresc sa mai fac in plus o precizare pe care insa la vremea respectiva nu am consemnat-o in continutul adresei trimise catre MApN, in sensul ca, inainte de a stabili apartenenta unui bun la domeniul public sau privat al statului sau al unei comunitati locale este necesara o operatiune prealabila pentru a stabili titlul de proprietate al statului sau al comunitatii locale cu privire la acel bun. In absenta titlului de proprietate nu se mai discuta de apartenenta bunului la un domeniu sau altul al statului.

Daca statul nu are un titlu de proprietate asupra unui bun practic nu poate dispune cu privire la acesta pana nu se stabileste cui apartine proprietatea bunului.

Dupa ce se stabilea apartenenta unui bun la domeniul public sau privat al statului, orice persoana interesata putea, pe calea contenciosului administrativ, sa conteste actul administrativ cata vreme era nemultumit de continutul acestuia.

Nu infirm in nici un mod precizarile facute in alineatul 3 fraza finala din nota semnata de secretarul de stat Flaviu Baias in sensul ca “in aceste conditii imobilele respective nu pot avea decat regimul juridic al bunurilor aflate in proprietatea publica a statului”, cu conditia care a determinat de altfel completarea raspunsului de a se stabili in prealabil daca statul e proprietar al terenului si daca bunul apartine domeniului public al statului.

Daca statul a dobandit un bun prin intermediul rechizitiei, practic statul dobandeste doar folosinta bunului si nu proprietatea acelui bun; este un punct de vedere pe care mi-l exprim ca specialist in domeniu si avand in vedere si faptul ca legea in vigoare la acest moment prevede aceeasi solutie pentru o astfel de situatie juridica.

In situatia in care o institutie ar avea doar un drept de administrare asupra unui bun si nu un titlu de proprietate asupra bunului respectiv, nu poate efectua nicio operatiune juridica vizand un astfel de bun imobil, mai exact nimeni nu poate transmite mai mult decat are, luand in aceasta ipoteza orice modalitate de transfer a unui bun imobil inclusiv eventuale schimburi de terenuri.

In situatia in care un bun rechizitionat nu mai este de utilitate publica, mai exact nu mai poate fi utilizat conform destinatiei initiale pentru care bunul a fost rechizitionat, in aceste conditii bunul trebuie a fi restituit celui de la care a fost rechizitionat.

In cazul rechizitiilor de imobile fostul proprietar nu si-a pierdut niciodata drepturile de proprietate.

O instrainare a unui astfel de bun in aceste conditii de catre stat poate fi calificata drept o vanzare a unui bun apartinand altuia.

In situatia in care o persoana vinde bunul altuia nu se pune problema ca persoana care a vandut bunul sa sufere un prejudiciu.

In situatia in care s-ar fi intocmit un act de incetare a utilitatii publice a unui bun, actul respectiv ar fi constituit momentul declansarii cursului uzucapiunii de care ar fi putut eventual beneficia cel care a constatat incetarea utilitatii bunului, cu precizarea ca aceasta situatie ar fi trebuit sa fie cunoscuta si de catre proprietar.

In situatia in care bunurile respective terenurile imobile cu destinatie agricola au fost preluate de catre stat sau de alte entitati prin rechizitie ele nu puteau face obiectul procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate.

Atat declar, sustin si semnez dupa ce mi s-a citit”.

* Cititi aici declaratia lui Valeriu Stoica

Comentarii

# oricine date 29 May 2013 18:32 +26

si....la ce ne foloseste????!!!!!!tatica stanciu a condamnat caci asa a primit ordin de la gunoiul de la cotro. sa vedeti ce face si pe 4 iunie!!!!!!o avea asigurare de mal praxis???ii trebuies????nu cred ca o sa/i mai trebuiasca cind o sa fie ea in boxa!!!!!!!

# Istratie date 30 May 2013 15:02 -1

 *Aroganța* ce urmează derivă de la două adevăruri: Întâi, că Imnul nației trebuie citit, în aceste vremi și în contextul acestei cauze, *Așteaptă-te...,* iar nu *Deșteaptă-te române.* Al doilea, că potrivit susținerilior publice de astăzi, 30 05 2013, ale Primarului Primăriei Sect. 3,  D-l Negoiță și mai nu știu cum, *...în perioada următoare trebuie să ne  așteptăm la... *vânturi* din partea lui Dumnezeu. Păi, io cred că Decizia în recurs [din perioada următoare] va fi acel fenomen meteorologic anticipat de Negoiță nu știu cum.   

# unul din lumea cea mare date 30 May 2013 20:52 +3

tato ce gura mare ai!!!!!de ce ai gura asa de mare!!!!!!!ca sa inghit mai bine!!(dialog din scufita rosie) spaga si ,,ordinele de la gunoi ca stau cu guras la teava lui. (pentru napirci cuvint magic fires bottles)

# Doru date 29 May 2013 19:37 +5

Cu atât mai mult, statul nu trebuia să dispună prin schimb de bunul acesta. Mărturia nu e în sprijinul lui Becali, nu înțeleg ce vreți să scoateți în evidență.

# Pol date 29 May 2013 20:20 +4

Despre ce rechizitie vorbeste ala? Care este legea care reglementeaza rechizitia in timp de pace? De cand ne aflam in razboi ? Sau la momentul vanzarii \"maestrul\" Stoica a scos din joben vreo stare de razboi, de urgenta ori de necesitate, ca sa justifice magaria facuta, jaful din banul public!? Niste hahalere, ca sa citez un clasic in viata, acum in puscarie! Asa a facut si in alte situatii, alaturi de alti mari maestrii ai avocaturii, ca sa justifice masurile ilegale adoptate de pdl-istii cotropitori ai vistieriei statului...LA PUSCARIE acolo este locul lor....

# letalcobra date 29 May 2013 22:42 0

tot respectul pentru domnul Stoica, dar sub acest aspect aberează. ar fi trebuit să se rezume la declarația de martor, nefiind utile aprecierile lui cu privire la titlul sub care statul deținea terenul. problema de fond este simplă. s/a făcut un schimb de terenuri, în urma unor manopere frauduloase, singurul păgubit fiind statul. Doru are dreptate. Cu atât mai mult schimbul nu putea fi făcut, dacă statul nu avea un drept de proprietate. în plus, până la stabilirea drepturilor unei persoane fizice sau juridice, statul este proprietar, chiar dacă nu are un titlu de proprietate. Nu există bun fără stăpân. aceste bunuri, potrivit legii civile, sunt ale statului.

# Marinaru date 29 May 2013 20:06 +7

O justitie bolnava,incompetenta,incapabila de actul de justitie,acaparata de mafie,dirijata de Basescu in interes personal si care se incarca cu inca multi procurori mafioti la casta judecatorilor.Cei care reprezinta CORECT justitia sunt incapabili sa faca ceva in fata mafiei nimicitoare basesciane.Am uitata,Ponta a puso pe Kovesi sa faca curat in ograda.Curat murdar.Ponta sper ca lumea sa inteleaga pina la viitoarele alegeri cit de justitiar ai fost tu si sa-ti primesti rasplata si recunostinta celor pe care i-ai mintit cu nerusinare.

# Parata date 29 May 2013 21:26 +5

Mare dreptate ai, marinarule! Basescu l-a pus pe executorul judecatoresc sa faca executare silita minor cam asa: In 15 iunie afiseaza comunicarea, fara a trece data pe acea hartie, in somatie invoca art. 580 alin. 2 si face trimitere la 580 alin.3 CPC obligatia de a face si DA TERMEN DE UNA ZI pentru conformare. Procesul Verbal de executare silita este datat 16 iunie si in text recunoaste ca s-a facut comunicarea in ziua precedenta. Mai departe, Basescu a obligat-o pe judecatoarea dosarului de contestatie la executare sa respinga contestatia. A pus-o sa motiveze ca predarea minorului nu este obligatia de a face. Tot el a trimis indrumari exprese sa platesc 194 lei taxa de timbru.

# Parata date 29 May 2013 21:36 +2

Cred ca le-a dat ordin si celor 3 judecatori de la tribunal sa intareasca spusele colegei lor, care au fost mai constiinciosi si au schimbat incadrarea juridica a actiunii ilegale a executorului, scris si semnat negru pe alb de executor. Asa ca au conchis ca executarea silita a minorului se incadreaza in art. 575-577 CPC, adica predarea unui bun mobil determinat de calitate si cantitate!!! Si eu, naiva, am crezut ca se uita la CD-ul cu marturisirea executorului, care este constient ca nu se putea face executare silita, ci a venit in vizita de informare, cu Politia si Autoritate Tutelara dupa el. Si recursul se \"judeca\" dupa intrarea in vigoare a noului CPC, unde executarea silita a minorilor sunt clar incadrate in obligatia de a face - art. 905 si urmatoarele, deci stimatii magistrati, la ordinul lui Basescu, n-au citit NCPC.

# Parata date 29 May 2013 22:43 0

Cred ca le-a dat ordin si celor 3 judecatori de la tribunal sa intareasca spusele colegei lor, care au fost mai constiinciosi si au schimbat incadrarea juridica a actiunii ilegale a executorului, scris si semnat negru pe alb de executor. Asa ca au conchis ca executarea silita a minorului se incadreaza in art. 575-577 CPC, adica predarea unui bun mobil determinat de calitate si cantitate!!! Si eu, naiva, am crezut ca se uita la CD-ul cu marturisirea executorului, care este constient ca nu se putea face executare silita, ci a venit in vizita de informare, cu Politia si Autoritate Tutelara dupa el. Si recursul se \"judeca\" dupa intrarea in vigoare a noului CPC, unde executarea silita a minorilor sunt clar incadrate in obligatia de a face - art. 905 si urmatoarele, deci stimatii magistrati, la ordinul lui Basescu, n-au citit NCPC.

# Frumusetea spetei, sub aspect civil, consta date 29 May 2013 20:16 +14

in faptul ca fostii proprietari ai terenului dat la schimb de MAPN (respectiv mostenitorii acestora) si-l pot redobindi oricind pe calea actiunii in revendicare iar adevaratii prejudiciati sint cei care au cumparat de la Becali. Iar responsabil de prejudiciile suferite de acesti cumparatori de terenuri de la Becali nu este altcineva decit notarul care a autentificat contractul de schimb fara sa solicite statului un act de proprietate asupra terenului schimbat cu Becali. :-*

# cucurigu date 29 May 2013 20:47 -1

lasa-ne maestre, ce are dracu cu lacu? ti-ai spus parerea, gata

# letalcobra date 29 May 2013 22:59 +3

Ceea ce nu înțeleg este de ce cazul Becali este privit ca o conspirație. Omul a greșit și plătește. Au plătit și alții, miniștri, senatori, magistrați, avocați, doctori, etc. Vor plăti și mulți din regimul Băsescu, după plecarea acestuia, că sigur va pleca. După 5/9 ani vor răspunde cei care sunt acum și tot așa. Să nu mai vedem lucrurile așa de sumbru. Ăsta este mersul lucrurilor și este bine că sunt judecați și condamnați cei vinovați. doar cei vinovați. cred că becali a fost vinovat. îmi este simpatic, dar legea este lege. așa că, nu este cazul să îl vedem pe Becali victimă a lui Băsescu. dimpotrivă, trebuie să stimăm pe acei judecători care au avut curajul să spună că Becali este vinovat. mulți judecători nu au curajul să își asume răspunderea funcției. indiferent că sunt de la ICCJ sau de la judecătorie. 

# VIKY date 29 May 2013 23:03 +9

Nu speriati copiii cu asemenea poze, saracii vor avea cosmaruri noaptea!. Noi ne-am obisnuit cu asemenea *aratanii*, desi le *inghitim* greu.

# BANCRUTA FRAUDULOASA! date 30 May 2013 08:55 +5

Cine, Stoica?! Pai nu ne-a dat el lectii de drept cand a dezincriminat bancruta frauduloasa si a facut scapati o serie de \"prieteni\"? Sau cand s-a ocupat de adoptii internationale si ne-a vandut (la propriu) copii strainilor?! Pledoarie de c***t! Pai daca nu se cunostea apartenenta bunului, cu atat mai mult schimbul e fraudulos!

# ADEVARUL date 30 May 2013 14:03 +1

PE CALE DE CONSECINTA,AR FI O IDEE BUNA CA SCHIMBUL CU PRICINA SA FIE ANULAT IAR CEI VINOVATI SA PLATEASCA DESPAGUBIRI...DE ORDINUL USUTELOR DE MILIOANE DE EURO,CATRE ADEVARATII PROPRIETARI,DEPOSEDATI,FURATI DE TEREN.PACAT CA NU EXISTA SIMTUL PROPRIETATII SI NICI AVOCATI IN ROMANIA,DOAR DIPLOME BUNE DE STERS LA CUR.

# stoica - zamfirescu - stanescu ! date 30 May 2013 09:18 +9

stoica - zamfirescu - stanescu cea mai mafiota combinatie ! Banca I. a Religiilor, ALRO, desfiintarea taranistilor, injumatatirea liberalilor, adoptii ilegale, omul lui base. De ce tace V. Stoica ? Cred ca ii e frica acum !!!

# unul din lumea cea mare date 30 May 2013 20:57 0

sa va dau adresa lui sa fie colindat????? daca/s doritori o sa o scriu(pentru napirci cuvint magic apu,s exost)

# unul din lumea cea mare date 31 May 2013 12:04 -1

ok vad ca este o cerere.adresa lui v stalin(stoica) str dr n.manolescu(nicolae manolescu) nr 1-3 et 2 sect 5. in acea casa a stat actualmente purtatoarea de cuvint nato.punem pariu ca nu se stia asta????

# nul din lumea cea mare date 31 May 2013 13:53 0

oare,un pic mai sus sta si un jurnalist ,,reputat,,???? doamne ce basist era odata!!!!!! daca/i cineva interesat va spun si cine este

# BTS date 1 June 2013 13:24 +2

Pai cine sa-l asculte pe maestrul Valeriu Stoica ? Nulitatile care au ajuns \"mari\" judecatori si procurori prin concurs de imprejurari ? La cati dobitoci sunt in sistemul judiciar romanesc,ma mir cum de mai functioneaza instantele de judecata. Bineinteles ca daca MAPN nu era proprietar nu putea sa faca schimbul de terenuri cu Jiji,cu alte cuvinte tot Jiji a luat teapa si face si puscarie. Halal justitie cu acesti cretinopati care nu stiu nici macar definitia normei juridice.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.11.2024 – CSM vrea sa stie ce inseamna „de indata”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva