FANTOMA LUI CALIN – Ministerul Justitiei atesta ca Forumul Judecatorilor din Romania, agitat de judecatorii Dragos Calin si Ionut Militaru de la CAB, "nu figureaza in evidenta" Registrului national de asociatii si fundatii. Atunci, pe cine reprezinta #Rezistentii din Forum, carora Monica Macovei le ridica statuie la Bruxelles? Ce legitimitate are memoriul semnat de miile de magistratii care, la chemarea FJR, s-au opus Legilor Justitiei? Cerem explicatii celor doi judecatori
Extrem de vocala si agresiva in ultimele luni, avand o critica de adus oricarui demers din Justitie sau politica, asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, condusa de judecatorii Dragos Calin (foto dreapta) si Ionut Militaru (foto stanga) de la Curtea de Apel Bucuresti, care se lauda cu mii de membri si face tot felul de demersuri care coincid cu idealurile #rezist, nu este atestata de Ministerul Justitiei. O dovedeste un raspuns pe care Ministerul condus de Tudorel Toader l-a comunicat Lumeajustitiei.ro in care se precizeaza ca asociatia Forumul Judecatorilor din Romania "nu figureaza" in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat in evidenta Ministerului Justitiei.
Cine nu este inscris in registru, nu exista
Raspunsul MJ ne-a fost remis in cursul zilei de 17 ianuarie 2018, dupa ce am solicitat reprezentatilor ministerului sa ne comunice urmatoarele:
1. Cine sunt membri fondatori ai acestei asociatii?
2. La ce data a fost fondat Forumul Asociatiei din Romania si care este actul care atesta infiintarea?
3. Forumul Judecatorilor din Romania este o asociatie cu reprezentare nationala sau locala?
4. A avut in trecut o alta denumire, si daca da, care a fost aceasta?
5. Cati membri are in prezent aceasta asociatie si cine sunt acestia?
6. Se regaseste Forumul Judecatorilor din Romania in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor al Ministerului Justitiei? Si daca da, sub ce denumire?
Dupa cum reiese insa din raspunsul Ministerului Justitiei, asociatia Forumul Judecatorilor din Romania care se lauda ca detine cel mai mare numar de magistrati inscrisi, mai multi chiar decat asociatiile traditionale precum AMR si UNJR, nu apare sub aceasta denumire in nicio evidenta.
Potrivit legislatiei in vigoare, au dreptul de a functiona doar asociatiile, fundatiile, organizatiile pentru care Ministerul Justitiei a emis o disponibilitate de denumire, confirmata apoi prin decizie definitiva de o instanta. La randul sau, instanta are obligatia de a detine propriul registru si de a inregistra la grefa judecatoriei unde s-a facut inscrierea toate organizatiile infiintate, dar si modificarile aduse intre timp la acestea.
De altfel, potrivit Ordinului nr. 2.534/C din 20 iulie 2012 pentru modificarea Regulamentului privind organizarea Registrului asociatiilor si fundatiilor, Registrului federatiilor si Registrului national al persoanelor juridice fara scop patrimonial, aprobat prin Ordinul ministrului de stat, ministrul justitiei, nr. 954/B/C/2000, publicat in Monitorul Oficial nr. 583/16.08.2012, instantei ii revine obligatia ca in termen de 3 zile sa trimita Ministerului Justitiei copii de pe hotararile judecatoresti prin care s-a dispus inscrierea, modificarea actului constitutiv si/sau a statutului ori incetarea asociatiei, fundatiei, federatiei sau filialei, modificari care se vor inregistra in Registrul de asociatii si fundatii al MJ.
Iata prevederile in acest sens cuprinse in Ordinul nr. 2.534/C din 20 iulie 2012:
"Art. 39. - (1) Registrul national se tine in sistem computerizat, conform modelelor prevazute in anexele nr. VII.1-VII.5, prin replicarea de catre instantele judecatoresti a inscrierilor cuprinse in registrele speciale tinute de acestea catre serverul central instalat la sediul Ministerului Justitiei.
(2) Replicarea se efectueaza in termen de 3 zile de la ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus inscrierea, modificarea actului constitutiv si/sau a statutului ori incetarea asociatiei, fundatiei, federatiei sau filialei.
"Art. 40. - (1) In termenul prevazut la art. 39. alin. (2), instanta judecatoreasca competenta este obligata sa trimita compartimentului de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei copii de pe hotararile judecatoresti prin care s-a dispus inscrierea, modificarea actului constitutiv si/sau a statutului ori incetarea asociatiei, fundatiei, federatiei sau filialei, precum si de pe inscrisurile doveditoare, in sistem informatizat sau, in situatia in care instanta nu detine mijloacele tehnice necesare, pe suport hartie, in numar corespunzator."
Iata raspunsul Ministerului Justitiei transmis Lumeajustitiei.ro:
Inainte de Forumul Judecatorilor din Romania a fost Forumul Judecatorilor din Oltenia
Dupa cum insisi se identifica in toate adresele pe care le fac pe la diferite institutii si autoritati – precum Memoriul depus la CCR (vezi facsimil) – Forumul Judecatorilor din Romania are o istorie de aproape 11 ani, fiind infiintata in data de 8.06.2007 la Judecatoria Slatina. Carevasazica, asociatia condusa de doi judecatori din Bucuresti cu reprezentare nationala s-a infiintat la Judecatoria Slatina, instanta unde judecatorul Dragos Calin a activat, conform propriului CV din 2004 pana in 2007. La o scurta verificare insa descoperim pe Portalul instantelor de judecata ca la data de 8.06.2007 a fost intr-adevar infiintata la Judecatoria Slatina o asociatie, insa sub denumirea de "Forumul Judecatorilor din Oltenia", care a dobandit personalitate juridica prin incheierea nr. 671 pronuntata in dosarul nr. 5121/311/2007. Adica fix incheierea indicata in adrese ca fiind actul de infiintare al asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania.
Totusi, pe rolul aceleasi instante mai figureaza un dosar (7286/311/2007) cu acelasi obiect inregistrat in 5.09.2007 si solutionat in 7.09.2007 in care aceeasi asociatie "Forumul Judecatorilor din Oltenia" dobandeste personalitate juridica.
Ulterior, in 21.01.2010, potrivit Portalului instantelor de judecata, la Judecatoria Slatina a mai fost format un dosar (577/311/2010) in care are Asociatia "Forumul Judecatorilor din Oltenia" a solicitat "modificare acte constitutive persoane juridice", cererea fiind admisa in 22.01.2010.
Curios lucru, cu privire la dobandirea personalitatii juridice de catre "Forumul Judecatorilor din Romania" nu gasim insa niciun dosar in nicio alta instanta.
Exista insa patru dosare, unul la Curtea de Apel Oradea din 2016, ramas fara obiect, si alte trei dosare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in care FJR are calitatea de recurent intervenient in dosarele judecatoarei Camelia Bogdan. Si atat!
In aceste conditii, in situatia in care Forumul Judecatorilor din Romania nu figureaza nici macar in 2018, la 11 ani de la infiintare, asa cum chiar ei indica prin actele oficiale, in Registrul national al asociatiilor si fundatiilor ne intrebam care este de fapt situatia cu acesta asociatie si cum a ajuns ea sa fie glasul a mii de magistrati?
Iata cum se identifica FJR:
Monica Macovei ii tine in brate pe #rezistentii din FJR si ii promoveaza la Bruxelles
Caci despre miile de magistrati adunati in Forumul Judecatorilor din Romania s-a auzit si la Bruxelles, de acest lucru ocupandu-se chiar fosta ministresa a Justitiei Monica Macovei. Mai exact, intr-un intreviu acordat site-ului euractiv.ro, in care critica demersul de modificare a Legilor Justitiei faurite in mandatul sau, Macovei a gasit oportun sa isi intareasca pozitiile vorbind despre demersul Forumului Judecatorilor din Romania privitor la memoriul semnat de cateva mii de magistrati, judecatori si procurori, inclusiv de presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitiei. Tot in cadrul interviului, Monica Macovei a precizat si ca memoriul FJR a fost "trimis" la diverse institutii europene (oare de cine?), lasand sa se inteleaga ca asociatia fara acte de infiintare reprezinta, de fapt, vocea majoritatii judecatorilor si a procurorilor (caci de aia se numeste forumul judecatorilor, ca sa reprezinte si procurorii) din tara.
Consideram ca precizarile Ministerului Justitiei nu trebuie sa fie ignorate de niciun judecator din Romania, care ar trebui sa intre de acum cu mare bagare de seama intr-o asociatie care se lauda ca reprezinta interesele magistratilor.
Intrucat datele prezentate de Lumeajustitiei.ro de pe site-urile institutiilor publice si din comunicarile venite din partea Ministerului Justitiei releva o alta realitate decat cea prezentata de reprezentantii FJR, apreciem ca se impun niste clarificari din partea conducerii Forumului Judecatorilor din Romania.
Iata declaratiile lui Macovei:
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 21 January 2018 12:48 +9
# ???!! 21 January 2018 20:46 0
# Calin 21 January 2018 13:16 0
# Socrate 21 January 2018 13:37 +2
# Edelweiss - Angriff von Bukowina 21 January 2018 13:54 +5
# Edelweiss - Rostogan de Bukowina 21 January 2018 13:58 +7
# Edelweiss - Grămătic betrân și ostracizat (de Bukowina) 21 January 2018 14:20 +4
# Fost coleg 21 January 2018 14:55 +7
# Sorana 21 January 2018 19:25 +6
# Edelweiss - Domain name hijackers ( de Bukowina) 21 January 2018 15:12 0
# Edelweiss - Domain name hijackers ( de Bukowina) 21 January 2018 15:14 +4
# Ultimul Charlot 21 January 2018 16:14 +5
# Penibilii 21 January 2018 17:00 +2
# Cîrcel Molacu 21 January 2018 18:24 -11
# Gogu 21 January 2018 23:42 0
# Goagăl 22 January 2018 11:09 0
# ockiu 22 January 2018 07:19 +3
# santinela 22 January 2018 07:37 +5