FENTA PENTRU PROSTIME – Eduard Hellvig si-a anuntat demisia de la sefia SRI. Hellvig si-a motivat decizia prin faptul ca a finalizat cu succes procesul de modernizare a SRI, indeplinindu-si obiectivele. In realitate, Eduard Hellvig va fi candidatul lui Iohannis la alegerile din 2024, si nu este exclusa convingerea PSD sa il sustina drept candidat unic
Bomba la inceput de saptamana: Eduard Hellvig (foto) si-a anuntat luni, 3 iulie 2023, demisia din functia de director al Serviciului Roman de Informatii. Hellvig si-a justificat gestul prin faptul ca si-a indeplinit obiectivele si a modernizat SRI. In realitate, conform unor surse avizate, Eduard Hellvig va fi candidatul lui Iohannis la alegerile din 2024, si nu este exclusa convingerea PSD sa il sustina drept candidat unic.
In trecut, Hellvig lauda echipele mixte SRI-DNA
Desi a vorbit despre modernizarea SRI, si despre transformarea acestui serviciu intr-o institutie democratica, nu trebuie uitat insa modul in care insusi Eduard Hellvig a contribuit din plin teroroare “Binomului SRI-DNA”. Si a facut-o inclusiv prin laudele aduse echipelor mixte formate din procurori si ofiteri SRI. Iata ce spunea, spre exemplu, Hellvig la bilantul DNA din 2016: “SRI aloca resurse umane, resurse procedurale si tehnologice de cel mai inalt nivel in cooperarea cu DNA. Asta se poate traduce in sute de echipe operative comune, care reprezinta un parteneriat interinstitutional de succes. Acest standard de excelenta profesionala este replicat in toata tara. De aceea, vreau sa ii asigur pe cei din structurile teritoriale ale DNA ca la nivelul conducerii strategice a SRI acordam o atentie deosebita manierei de cooperare la nivel teritorial". Iar echipele mixte laudate au facut mii si mii de victime, si mii de destine distruse.
Iata intregul discurs al lui Eduard Hellvig, din 3 iulie, 2023:
„Buna ziua!
Doamnelor si domnilor,
Serviciul Roman de Informatii a transmis pe 23 iunie catre Comisia de Control Raportul de activitate aferent anului 2022. Este un document clasificat pana in momentul in care va fi discutat in Comisie si inaintat spre dezbatere plenului reunit al Parlamentului.
Raportul care a ajuns in Parlament prezinta inclusiv o sinteza a modurilor in care SRI s-a transformat din punct de vedere al instrumentelor de lucru pentru a deveni mai flexibil si mai adaptabil schimbarilor de realitate geopolitica.
Asupra acestor transformari as vrea sa insist. Cred ca este important ca societatea si cetatenii sa stie ca SRI s-a transformat major in acesti ani, ca sa poata actiona mai eficient si mai adaptat provocarilor actuale, pentru a proteja Romania.
Suntem la finalul unui proces foarte important de reconfigurare a tuturor componentelor SRI, atat la nivel local cat si regional. A fost un proces menit sa asigure institutiei un sistem conceptual de securitate integrat, precum si sa ii sporeasca eficienta in prevenirea si contracararea amenintarilor la adresa securitatii nationale.
Documentul detaliaza si finalizarea cu succes a doua proiecte majore – Regio si Centrio –, secondate de multiple etape de reasezare organizatorica. Prin aceste doua proiecte de reorganizare, SRI a devenit o institutie moderna, supla si debirocratizata.
Proiectul Regio a inceput in 2017 si a avut ca obiectiv reorganizarea teritoriala a institutiei, pentru a ne adapta la realitatile actuale si la amenintarile preponderente ale unei arii geografice particulare. Nu mai exista astazi 41 de Servicii in miniatura aferente fiecarui judet si Capitalei. Acum vorbim de o noua organizare regionala, cu mai putine directii, cu un lant de comanda scurtat si cu o flexibilitate accentuata, care a produs deja rezultate foarte bune.
Proiectul Centrio a insemnat pasul urmator – adica transformarea din temelii a unitatilor centrale ale Serviciului in raport cu o idee simpla: operatiunile pe primul loc.
Impreuna cu parteneri institutionali importanti, pe model euro-atlantic, am reformulat conceptiile de lucru astfel incat resursele umane si financiare, investitiile si prioritatile sa fie directionate in raportare directa la obiectivele de securitate nationala. Acest lucru a implicat si asigurari legate de mentinerea in matca legala si constitutionala, cu accent pe cresterea eficientei si consolidarea bunului prestigiu creat in relatia cu partenerii nostri din UE si NATO.
Rezultatele bune au aparut deja, si acest lucru nu poate decat sa ne bucure. Personal, am satisfactia de a constata ca directiile strategice pe care le-am urmarit functioneaza cu succes in planul concret al activitatilor SRI. Prin ceea ce contine si confirma, raportul SRI imi ofera sentimentul indeplinirii tuturor obiectivelor in rolul public de director al Serviciului Roman de Informatii.
Modernizarea institutiei s-a facut la pachet cu alti pasi care, in acesti ani, au insemnat o separare de mostenirea vechii Securitati, introducerea de cursuri despre totalitarism si democratie pentru noii angajati, predarea completa a arhivelor catre CNSAS – intr-un gest care am sperat sa fie preluat si de alte institutii. Pana acum, nu sa intamplat acest lucru. Am mai vorbit de riscul securismului si nu il voi mai repeta.
Sper ca suntem mai multi cei care intelegem mizele acestei clarificari a trecutului. Nu putem privi niciodata inainte daca mereu revenim in trecut, pentru a rezolva problemele nerezolvate ale altor generatii. Nu putem mereu cere generatiilor viitoare sa rezolve problemele pe care noi nu le-am rezolvat.
Finalizarea proceselor de actualizare operationala a SRI ma obliga, in egala masura si la o analiza cu privire la viitor. Vorbesc despre viitor in raport cu valorile care ma definesc, cu lucrurile in care cred si sub auspiciile sistemului democratic pe care am ales sa il slujesc.
Este momentul sa constat ca obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director au fost indeplinite. Prin urmare, pot sa inchei etapa de viata pe care am parcurs-o in fruntea Serviciului Roman de Informatii.
Incheierea mandatului meu este o decizie pe care am discutat-o deschis in ultimele saptamani cu Presedintele Romaniei, caruia ii multumesc si cu acest prilej pentru sustinerea constanta aratata de-a lungul acestor ani la conducerea Serviciului.
L-am informat si pe presedintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI. Este o decizie ale carei ratiuni au fost intelese pe deplin, si pe care vi le impartasesc si dumneavoastra. O sa va explic:
Este o cutuma gresita la noi, ca cei care detin functii de putere sa nu plece din ele decat in ultima clipa, eventual fortati. Majoritatea celor care detin puterea nu renunta la ea cand isi indeplinesc obiectivele, din diverse motive. Eu personal, cred ca este nevoie de un astfel de pas. Este in primul rand un gest de sanatate democratica, pe care l-am argumentat fara echivoc inca din primul an de mandat. Este sanatos pentru democratie, pentru echilibrul puterilor in stat, ca un director de serviciu de informatii sa aiba un mandat limitat in timp.
Pietrificarea in functie nu este buna, ea poate conduce la setarea de obiective gresite pentru institutie, la pierderea contactului cu realitatea sociala, la confundarea functiei cu persoana care o detine. Nu vreau acest lucru nici pentru mine, nici pentru o institutie care este mai valoroasa decat orice director pe care l-a avut.
Nu vreau sa evit abordarea frontala a unui subiect care este legitim dezbatut in spatiul public: functia de director al unui serviciu de informatii ofera acces la un volum semnificativ de informatii sensibile. Nu cred ca este bine pentru democratie ca o persoana sa concentreze expunere la informatie secreta pentru un timp indelungat.
Pur si simplu, cred ca cetatenii si statul sunt mai bine slujiti daca la conducerea SRI se succed lideri la intervale de timp clar stabilite.
Consider ca, din moment ce mi-am atins obiectivele propuse, nu exista nici o ratiune pentru a continua sa exercit aceasta functie. Dupa cum spuneam, inchei aceasta etapa de viata cu satisfactia ca am facut lucruri bune pentru cetateni, pentru Romania si pentru SRI. Am reusit restructurarea institutiei pentru a fi mai eficienta, am indepartat-o de politica si de mostenirea fostei Securitati, si am mentinut si amplificat increderea si respectul partenerilor nostri externi, alaturi de care SRI lupta zi de zi pentru protejarea Romaniei. Am promovat o noua generatie in functiile de conducere si am pus la dispozitia societatii informatiile extrase din arhivele fostei Securitati.
Starea serviciului este, acum, semnificativ mai buna decat era in urma cu 8-9 ani. Realizarile publicabile, dar si provocarile mandatului se regasesc in volumul 2 al Monografiei SRI, care acopera perioada 2015-2023.
Vreau sa-mi exprim aprecierea fata de profesionistii din SRI, fata de partenerii din conducerea executiva si fata de beneficiarii legali ai institutiei, care mi-au fost sprijin, dar si resort critic pozitiv in toti acesti ani. Raman un sustinator deschis al valorilor de securitate nationala si al profesionistilor onesti din domeniul informatiilor.
Si cred ca viitorul SRI va fi unul bun pentru Romania daca institutia se fereste de greselile si abuzurile trecutului, daca isi mentine parcursul democratic si de profesionializare care i-au adus in prezent admiratia si respectul partenerilor sai din tara, din UE si din NATO.
Imi amintesc acum de ceea ce spunea un important lider politic european al secolului XX (n.r. Winston Churchill): 'Singurul ghid al unui om este constiinta sa. Singurul scut al memoriei sale este verticalitatea si sinceritatea actiunilor sale. Este foarte imprudent sa mergi prin viata fara acest scut, pentru ca suntem atat de des luati in deradere de esecurile sperantelor noastre si de nerealizarea planurilor noastre. Purtand acest scut, vom fi mereu in randul celor onorabili'.
Declaratia de astazi este ultima in calitate de director al Serviciului Roman de Informatii. Profesional si sufleteste voi fi marcat pozitiv pentru toata viata de aceasta experienta deosebit de onoranta. Emotional si rational, ma voi raporta totdeauna cu respect, consideratie si afectiune la motto-ul SRI: 'Patria a priori'.
Va multumesc! O zi buna!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# constantin 3 July 2023 12:31 +12
# Raymond Reddington 3 July 2023 12:33 +40
# jUSTie 3 July 2023 13:23 +64
# HeilVig 3 July 2023 16:22 +9
# E 3 July 2023 16:24 +1
# JosMagistratii 3 July 2023 17:10 0
# Caragiale Ion 3 July 2023 18:06 +8
# DODI 3 July 2023 18:14 +5
# Contrainformațiile vorbește ! 3 July 2023 20:41 +2
# Cu behaiala nu se face treaba ! 3 July 2023 21:04 +4
# Rusian type 4 July 2023 18:07 0
# romulus 5 July 2023 10:33 0
# ciculete io v-am spus 5 July 2023 10:34 +2
# DECEBALIADA 5 July 2023 12:02 +1