FIRUL ROSU DE LA KOVESI – Procurorul DNA Cristian Ardelean se consulta cu consiliera Laurei Kovesi, judecatoarea Dana Titian, la executiile judecatorilor. Ardelean a avut un schimb de mailuri cu “creierul lui Kovesi” despre dosarul judecatoarelor Angela Tod si Adina Cioflan: “Punerea sub acuzare a unor judecatori cu privire la hotararile nelegale pe care le-ar fi dat deja, cu intentie, le-ar putea induce ideea de a fi mult mai scrupulosi in respectarea legii” (Document)
Executiile DNA impotriva judecatorilor erau cunoscute la cel mai inalt nivel al parchetului anticoruptie. Si nu doar ca erau cunoscute, insa dosarele care vizau magistrati erau chiar discutate la varful DNA. Asa s-a intamplat in cazul a doua judecatoare din Bihor, caz in care s-a implicat nimeni alta decat fosta consiliera a Laurei Kovesi, judecatoarea Dana Titian, zisa “creierul lui Kovesi” (foto 1). Dovada a fost oferita chiar de un fost procuror la DNA Oradea. Este vorba despre procurorul Cristian Ardelean (foto 2), in prezent la Parchetul Tribunalului Bihor.
In urma cu cateva zile, procurorul Cristian Ardelean a fost trimis in judecata disciplinara de Inspectia Judiciara, impreuna cu vestitul sau coleg Ciprian Man, zis “manelistul DNA”, pentru planul de fabricare a unor dosare impotriva judecatorilor incomozi. Rezolutia Inspectiei Judiciare, atasata integral la finalul articolului, contine insa o informatie cu adevarat exploziva. Aceea ca procurorul Cristian Ardelean a discutat cu consiliera Laurei Kovesi, judecatoarea Dana Titian, despre dosarele fabricate impotriva judecatoarelor Angela Tod de la Tribunalul Bihor si Adina Cioflan de la Curtea de Apel Oradea. Concret, Cristian Ardelean a avut un schimb de mailuri cu Dana Titian in legatura cu dosarul de fals intelectual care le viza pe cele doua judecatoare. Dosar care in cele din urma a fost clasat chiar de catre DNA dupa infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, astfel incat mizeria sa ramana ascunsa.
Astfel, in apararea pe care si-a facut-o la Inspectia Judiciara in cauza in care este trimis in judecata disciplinara, procurorul Cristian Ardelean a solicitat trei cereri de probatiune. Printre ele, depunerea schimbului de mailuri pe care l-a avut cu consiliera lui Kovesi privind dosarul judecatoarelor Angela Tod de la Tribunalul Bihor si Adina Cioflan de la Curtea de Apel Oradea.
Iata ce se mentioneaza in rezolutia Inspectiei Judiciare (vezi facsimil 1):
“Procurorul Ardelean Cristian, la data de 02.05.2019 pe adresa e-mail de serviciu a inspectorului judiciar a trimis un memoriu in care la cap. III a inserat si trei cereri in probatiune, respectiv:
-efectuarea unei adrese catre Directia Nationala Anticoruptie – Biroul Relatii Publice in legatura cu solicitarea unor informatii de presa adresata de jurnalista Laura Gal de la publicatia 'Bihoreanul' la inceputul lunii octombrie 2017 in legatura cu dosarul nr. 24/P/2013, precum si raspunsul dat de Biroul de presa;
-audierea ofiterului de politie Claudiu Lucaci din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Oradea si a domnului procuror Nistor Calin;
-depunerea la dosarul cauzei a schimbului de e-mailuri pe care l-a purtat cu doamna judecator Dana Titian (consilier al procurorului sef directie) in legatura cu existenta sau inexistenta infractiunii de fals intelectual retinuta in sarcina doamnelor (n.n judecator) Tod Angela si Cioflan Adina (filele 292-316 vol.I)”.
Judecatori pusi sub acuzare pentru hotararile date
Asadar, vorbim despre o dovada cat se poate de clara privind implicarea Danei Titian in dosarul fabricat judecatoarelor Tod si Cioflan. Desigur, Dana Titian era mana dreapta a Lulutei, care o trimitea chiar si in controale la structurile teritoriale, fapt care de altfel i-a atras si deschiderea unui dosar disciplinar, insa ne intrebam ce treaba avea consiliera lui Kovesi cu instrumentarea unei cauze. Evident ca niciuna. Cel putin din punctul nostru de vedere. Probabil Titian era doar un filtru si un mijloc de transmitere a informatiilor catre Kovesi, caci e greu de crezut ca Zeita baga in seama un procuror ca Ardelean.
Altminteri, aceeasi rezolutie a Inspectiei Judiciare dezvaluie un mod de gandire profund cangrenat al procurorului Cristian Ardelean, care considera ca punerea sub acuzare a judecatorilor pentru hotararile nelegale pe care le dau, cu intentie, este o masura benefica ce face ca judecatorii sa fie mai scrupulosi in respectarea legii. Precizarile sunt facute de Ardelean insusi intr-o declaratie preluata in rezolutia Inspectiei Judiciare, insa care a fost data de procuror la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie in dosarul aflat in faza in rem, dosar deschis dupa difuzarea inregistrarilor cu planul pentru cumintirea judecatorilor. Cauza de la SIIJ vizeaza fapte de grup infractional organizat, santaj, cercetare abuziva, inducerea in eroare a organelor judiciare si abuz in serviciu.
Va dati seama: un procuror DNA ajunsese sa decida ce hotarari sunt sau nu legale, pentru ca apoi sa le deschida dosare magistratilor care le-au emis...
Prezentam un fragment din apararea procurorului Cristian Ardelean facuta in timpul anchetei Inspectiei Judiciare si la SIIJ (vezi facsimil 2):
“La data de 13.03.2019 in cursul verificarilor prealabile directe procurorul Ardelean Cristian de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, a inmanat inspectorului judiciar o nota de relatii din care printre altele, rezulta ca: (…) 'In cadrul discutiei, se aude ca s-ar fi facut mai multe afirmatii critice la adresa unor judecatori de la Curtea de Apel Oradea sau care activeaza pe raza Curtii de Apel Oradea, insa acestea au un caracter esentialmente privat, colegial, iar limbajul folosit este unul mai plastic raportat la faptul ca discutia purtata era una libera, neoficiala, dupa finalizarea unei sedinte de analiza a solutiilor, larghetea afirmatiilor facute bazandu-se pe deplina incredere care exista intre colegi, neavand nici un fel de suspiciune ca discutia ar putea fi inregistrata de unul dintre colegi sau de alte persoane, iar mai apoi transmisa unui avocat si/sau facuta publica. (…) La un moment dat, procurorul Man Ciprian ar fi facut afirmatia ca daca eu incep urmarirea penala impotriva a doua judecatoare si daca colegul Adrian Muntean ii va trimite in judecata pe 3 judecatori care au activat la un moment dat la Curtea de Apel Oradea (…) [va intra frica in ei …], la care eu as fi replicat ca atunci [o sa-i mai linistim], arat ca nu-mi amintesc in concret de aceste afirmatii si care este motivul pentru care am intrat intr-o astfel de discutie…. Referitor la afirmatia [daca Cristi incepe urmarirea penala impotriva celor doua judecatore], arat ca Ciprian Man s-a referit in concret la dosarul penal nr. 24/P/2013 pe care il aveam in lucru in acel moment. (…) In cadrul discutiei, se aude ca s-ar mai fi facut mai multe afirmatii critice la adresa unor judecatori de la Curtea de Apel Oradea sau care activeaza pe raza Curtii de Apel Oradea, insa acestea au baza factuala reala, reprezinta fapte notorii (dezbatute inclusiv in cercurile de judecatori), iar limbajul folosit atat de mine cat si de alti colegi este unul mai plastic, relaxat”.
Din cuprinsul declaratiilor date in calitate de martor in dosarul penal nr. 1/P/2019 al S.I.I.J. procurorul Ardelean Cristian arata printre altele ca: 'Cu privire la schimbul de replici avut cu domnul procuror Cristian Man si care a aparut in spatiul public, referitor la inceperea urmaririi penale fata de cele doua judecatoare, arat ca formularea acuzatiei impotriva judecatorilor a fost independenta de cele discutate in cadrul acelei discutii, iar domnul Ciprian Man imi cunostea punctul de vedere deja format. Arat ca intr-adevar au fost facute niste referiri pe care le consider [plastice], in sensul in care colegul meu a afirmat ca [bagam frica in ei] iar eu as fi replicat ca asa [poate se mai linistesc], probabil m-am referit la faptul ca punerea sub acuzare a unor judecatori cu privire la hotararile nelegale pe care acestia le-ar fi dat deja, cu intentie, le-ar putea induce ideea de a fi mult mai scrupulosi in respectarea legii, atunci cand sunt date hotarari indiferent ca sunt date in civil, penal sau contencios. (…) Referitor la afirmatiile mele, cat si ale colegilor, cu privire la completele de judecata care solutionau cauzele noastre, atat in fond, cat si in apel, arat ca acestea reprezinta simple pareri pur personale, ce au avut la baza atat calitatea motivarilor din hotararile judecatoresti cat si celeritatea solutionarii sau redactarii hotararilor judecatoresti. (…) Vreau sa spun ca acest lucru demonstreaza ca, personal, nu am calificat judecatorii ca fiind buni sau mai putin buni dupa pronuntarea unor hotarari in sensul celor dorite de Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea, ci dupa calitatea hotararilor”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Victor 22 July 2019 21:01 +9
# Monica 22 July 2019 21:47 +11
# romanul 23 July 2019 08:02 +1
# Liviu 23 July 2019 12:11 +1
# gelu 23 July 2019 12:26 0
# Homoroceanu Adrian Camil 23 July 2019 13:02 -1