psdolt
24 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

FISCALIZAREA VENITURILOR OBTINUTE DIN CONTINUTUL PUBLICAT PE RETELELE DE SOCIALIZARE – Impactul direct, analizat de Savin & Asociatii, asupra comunitatilor de bloggeri, vloggeri, influenceri si alti operatori online

Scris de: L.J. | pdf | print

16 February 2023 17:05
Vizualizari: 3408

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a realizat o Brosura privind tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de persoanele fizice din postari realizate pe diferite retele de socializare. Un Ghid de "regularizare", ori mai corect spus, de dezlegare, in vederea informarii cu privire la obligatiile fiscale care revin bloggerilor, vloggerilor, influencerilor si altor operatori online, ca urmare a postarilor facute in mediul online. Pentru o mai corecta intelegere a acestui Ghid de catre comunitatea care isi desfasoara activitatea in domeniul online, Alina Savin (foto dreapta), avocat partener al casei de avocatura Savin & Asociatii, si Florina Moraru (foto stanga), avocat asociat al Savin & Asociatii, au realizat o analiza in care expun optiunile, din punct de vedere fiscal, pe care le au creatorii de continut din mediul online pentru a functiona conform legii.



Publicam in cotinuare analiza realizata de avocatii Alina Savin si Florina Moraru de la Savin & Asociatii:

Potrivit informatiilor publicate recent pe website-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), persoanele care realizeaza venituri din postari pe Facebook, Instagram sau pe alte asemenea retele de socializare au obligatia, conform legii, sa declare veniturile respective si sa plateasca impozit pe venit, taxe si contributii la stat.

Concret, persoanele fizice care obtin venituri din postari realizate pe diferite retele de socializare precum Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, LinkedIn, Twitter, Snapchat sau Pinterest, fie ca este vorba despre venituri in numerar, care presupun o remuneratie financiara, fie ca este vorba despre venituri in natura, precum produse, servicii sau calatorii primite, au obligatia legala de a calcula venitul obtinut si de a plati, in acest sens, impozitul pe venit, taxele si contributiile stabilite prin lege.

Prin urmare, din punct de vedere fiscal, pot exista doua situatii:

-activitatea se desfasoara cu caracter de continuitate, caz in care se considera ca respectivul contribuabil obtine venituri din activitati independente,

-activitatea are loc ocazional, caz in care veniturile sunt considerate venituri din alte surse.

Asadar, potrivit ghidului ANAF, in cazul in care activitatea se desfasoara cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri si daca sunt intrunite, in mod cumulativ, criteriile unei activitati independente, acestor venituri obtinute de persoanele fizice din postarile realizate pe diferite retele de socializare le sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind veniturile din activitati independente.

In situatia in care activitatea desfasurata nu are caracter de continuitate, de exemplu, dar nu limitat la cei care fac ocazional reclama pentru diverse companii sau branduri (precum campanii cu plasare de produse sau servicii, paid partenership), se considera ca obtin, conform Codului fiscal, venituri din alte surse.

In stransa legatura cu cele de mai sus, recomandam persoanelor fizice care obtin venituri din activitati pe platformele on-line, fie ca sunt in bani sau in natura, sa fie riguroase in ceea ce priveste declararea acestora si plata obligatiilor fiscale aferente.


Ghidul poate fi consultat aici.

Comentarii

# E oare cu dedicatie pentru influencericele onlyfans?? date 16 February 2023 17:42 +3

In sfarsit cineva a realizat ca exista o corelatie directa intre numarul de influencerice onlyfans pe metrul patrat si pretul mediu al unui metru patrat construit la rosu pe zona respectiva. Stiu ce o sa ziceti...nu e rosu e roz...dar sa stiti ca este un efect doppler.

# date 19 February 2023 07:53 0

si veniturile din anii anteriori pina unde se intind 3 ani? sau de la aparitia internetului??

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva