FRICA DE JUSTITIE - Inventarul dosarelor penale ale lui Traian Basescu facut de senatorul Dan Sova: „Flota”, „Casa din Mihaileanu”, „Afacerea Basescu-Casuneanu”, „Afacerea apartamentului de 800.000 euro a fiicei Ioana”, „Actiunea de manipulare a bursei”, „Terenul din Herastrau”, „Privatizarea marilor companii”
Senatorul PSD, Dan Sova (foto 2) a declarat, duminica, 22 iulie 2012, intr-o conferinta de presa ce a avut loc la sediul USL, ca presedintele suspendat Traian Basescu si-ar dori invalidarea referendumului, intrucat se teme de justitie. In acest sens, Dan Sova a reamintit dosarele penale in care ar fi trebuit continuate cercetarile: „Flota”, „Apartamentul Stefan Mihaileanu”, „Afacerea lui Basescu cu Costel Casuneanu”, „Afacerea fiicei sale Ioana cu Puiu Popoviciu”, dosarul „Actiunea de manipulare a bursei” , „Terenul din Parcul Herestrau a lui Cocos”, dosarul „Privatizarea marilor companii romanesti”. Sova a concluzionat: "In ciuda afirmatiilor presedintelui Traian Basescu, unul dintre principalele motive pentru care domnia sa isi doreste cu ardoare invalidarea acestui referendum si revenirea la Cotroceni este teama de justitie”.
Senatorul PSD Dan Sova despre dosarul „Flota”: „Traian Basescu a produs o paguba de 300 de milioane euro... Din 300 de nave, flota comerciala a Romaniei a ramas doar cu vaporasele de pe lacul Herastrau”
Dan Sova a readus in discutie „cateva din dosarele penale care il asteapta pe domnia sa dupa 29 iulie si o serie de alte actiuni cu iz sau conotatie penala in legatura cu care, dupa pierderea imunitatii constitutionale pe care dansul si-o revendica azi, s-ar putea sa il intrebe procurorii din Romania". Unul dintre dosarele de rasunet despre care senatorul PSD a sustinut ca nu este inchis, fiind doar blocat de imunitatea prezidentiala de care beneficiaza Traian Basescu, este dosarul „Flota”. "Domnul Traian Basescu a produs o paguba de 300 de milioane de euro bugetului Romaniei prin actiunile sale directe documentate in dosarul "Flota". Din 300 de nave, flota comerciala a Romaniei a ramas doar cu vaporasele de pe lacul Herastrau. Traian Basescu a fost trimis in judecata in acest dosar, dar s-a suspendat dupa ce acesta a devenit presedintele Romaniei, dupa cum va aduceti aminte”.
Sova a precizat cat de surprinzator a fost faptul ca la scurt timp dupa ce Basescu a ajuns la Palatul Cotroceni, dosarul a fost retrimis de Inalta Curte de Casatie si Justitie catre Directia Nationala Anticoruptie din cauza unei viciu de procedura, neinsemnat de altfel, mai exact, rechizitoriul nu fusese semnat de catre procurorul-sef al Parchetului National Anticoruptie de atunci, domnul Ioan Amarie, ci de catre un subaltern al acestuia, de un procuror adjunct al DNA din vremea aceea. „Instanta suprema a cerut atunci procurorilor din DNA doar sa complineasca acest viciu, adica seful DNA sa semneze rechizitoriul si nimic altceva. In loc sa faca treaba asta, domnul Daniel Morar, proaspat numit sef al DNA, impreuna cu subalternii domniei sale, au cheltuit zeci de mii de euro pe o noua expertiza, prin care s-a stabilit ca, in ciuda disparitiei a 300 de nave, totusi nu exista niciun prejudiciu”. Acest dosar nu este inchis, judecarea lui, de care domnul Traian Basescu se teme teribil, fiind blocata doar de imunitatea prezidentiala", a explicat Dan Sova.
Un alt dosar de rasunet care il asteapta pe Basescu este „Apartamentul din strada Stefan Mihaileanu”
Un alt dosar cu conotatie penala la carea Sova a facut referire este „Apartamentul din strada Stefan Mihaileanu”, pe care, „presedintele suspendat Traian Basescu l-ar fi trecut in proprietatea sa, in mod ilegal”. "In calitate de primar, domnul Traian Basescu isi dadea singur, in mod ilegal, o casa in mijlocul Bucurestiului, pe care o cumpara dupa aceea la pret de nimic, adica 20.000 de dolari, pe un apartament de aproape 400 de metri patrati si, asta, desi avea o vila pe care i-o donase fiicei sale cele mari, cu doar o luna inainte. Frauda de la alegeri de atunci a fost evidenta. Toate se intamplau in 2002 cand primarul de atunci Traian Basescu a primit de la Administratia Fondului Imobiliar din Primaria Capitalei un apartament intr-o vila situata pe strada Mihaileanu, numarul 2. Problema este ca Basescu nu a avea dreptul sa beneficieze de o repartitie de la stat, repartitie pe care, repet, dupa aceea a trasformat-o in proprietate cu doar 20.000 de dolari, in conditiile in care mai primise o casa in Constanta, iar in momentul in care i s-a dat apartamentul din vila din Mihaileanu, actualul presedinte suspendat era si chirias intr-o casa administrata de catre RAPPS", a mai relatat senatorul. Sova a sustinut ca, in acest dosar, s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata presedintelui suspendat Traian Basescu in urma unei "simple vizite a Elenei Udrea" la Parchetul General, pe care Traian Basescu a ales-o sa-i fie avocat.
Sova: Dosarul „Afacerea lui Basescu cu Costel Casuneanu” a primit NUP acum, imediat dupa ce a inceput campania pentru referendum"
Sova a reluat si povestea terenului din Baneasa cumparat de Traian Basescu de la omul de afaceri Costel Casuneanu si revandut cumnatei acestuia, tranzactie pentru care, in opinia senatorului PSD, ar putea fi suspectat de spalare de bani. „Traian Basescu este si suspect de spalare de bani. Nu o spunem noi, o spun documentele. Cauza priveste tranzactiile imobiliare suspecte pe care actualul presedinte suspendat le-a facut cu omul de afaceri Costel Casuneanu”. „Astfel, in august 2000, Traian Basescu a cumparat un teren in Baneasa de 3.700 de metri patrati, cu 1,4 miliarde de lei vechi. In aceeasi perioada, Costel Casuneanu a achizitionat de la acelasi proprietar tot un teren de 3.700 de metri patrati si tot in Baneasa, pentru care a achitat insa 5 miliarde de lei vechi. Peste doi ani, Traian Basescu a vandut terenul cumnatei domnului Costel Casuneanu, doamna Gabriela Blaj, primind in schimb 12 miliarde de lei. In acest fel, presedintele suspendat a incercat sa justifice la acea vreme achizitionarea vilei din Otopeni, de care am pomenit mai sus, pe care ulterior i-a donat-o fiicei sale Ioana (Basescu - n.red). Ceea ce incearca sa sustina, ma rog, a incercat sa sustina presedintele astazi suspendat Traian Basescu este ca valoarea terenului de 3.700 de metri patrati, trecand peste faptul ca l-a vandut in interiorul aceleiasi familii, a domnului Casuneanu, i-a crescut valoarea cu 500% in 24 de luni. Cum spunea un cunoscut comentator de presa, de ce sa mai facem facultati, mai bine ne abonam la vanzarile anterioare. Traian Basescu a primit neinceperea urmarii penale in acest dosar, acum, imediat dupa ce a inceput campania pentru referendum", a explicat senatorul social-democrat.
Sova a amintit de apartamentul de 800.000 euro al fiicei sale Ioana
Senatorul PSD a facut referire si la Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui suspendat Traian Basescu, care a cumparat un apartament de 800.000 de euro de la omul de afaceri Puiu Popoviciu. "Sa nu uitam modul in care fiica presedintelui, adica un membru foarte apropiat al domnului Traian Basescu, sfidand criza si-a cumparat un apartament de 800.000 de euro de la domnul Puiu Popoviciu, cu bani obtinuti din vanzari anterioare si cu veniturile de jurist. Puiu Popoviciu este nimeni altul decat cel pentru care Traian Basescu a intervenit direct la televiziune spunand ca este un om de afaceri care a facut nu stiu cat bine Romaniei, e adevarat cu terenurile statului. Nici pana la acest moment nu stim cat a obtinut fiica presedintelui pe vila din Corbeanca, vanduta inainte de a achizitiona apartamentul respectiv. Nu stim daca veniturile Ioanei Basescu ar fi permis completarea sumei pentru achizitionarea apartamentului", a conchis senatorul social-democrat.
Sova : Basescu manipulat bursa si a dar firmei lui Cocos un teren in Parcul Herestrau la un pret modic fata de pretul pietei
Senatorul Dan Sova l-a acuzat pe Basescu de "actiuni de manipulare a bursei". „Este primul presedinte al Romaniei care a facut lobby si care a facut presiuni publice asupra ministrilor pentru interesele unei companii private. in ultimii doi ani nu exista discurs al presedintelui, pozitie publica, in care sa nu fi militat si pentru Rosia Montana Gold Corporation. (...) Prin interventiile sale publice presedintele a contribuit direct la profiturile companiei, ale carei actiuni cresteau pe bursa din Canada cu 30% la fiecare interventie mai insistenta a lui Traian Basescu", a mai afirmat Sova, acuzand "actiuni de manipulare a bursei" din partea presedintelui. In plus, senatorul PSD a mai sustinut ca firma detinuta de sotul Elenei Udrea, Dorin Cocos, ar fi cumparat cu sub 100 de mii de euro de la Primaria Capitalei condusa de Basescu un teren in parcul Herastrau care in acest moment valoreaza 4 milioane de euro. "Rolul lui Traian Basescu, primar general pe atunci, a fost sa blocheze cererea de retrocedare a mostenitorilor legali pana la perfectarea tranzactiei", a sustinut Sova.
Sova: „Basescu a semnat privatizarea marilor companii romanesti": ALRO, Alprom, Sidex, Petrom, Banca Agricola, Banca Comerciala Romana.
Totodata, senatorul PSD a readus in discutie ca Traian Basescu, in timpul guvernarii CDR, a fost cel care "a semnat privatizarea marilor companii romanesti", precum ALRO, Alprom, Sidex, Petrom, Banca Agricola, Banca Comerciala Romana. "Traian Basescu este cel care se face responsabil de faptul ca fiecare roman va trebui sa plateasca cate 1000 de euro din propriul buzunar pentru a fi returnate imprumuturile de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, imprumuturi care nu au fost folosite pentru lansarea economica. Scopul acestor imprumuturi a fost in primul rand acela de a-l ajuta pe Basescu in campania pentru realegerea sa", mai sustinut sova. Totusi, in urma intrebarilor jurnalistilor, senatorul PSD a afirmat ca reprezentantii USL nu vor solicita procurorilor reluarea dosarelor lui Basescu sau declansarea unor alte dosare penale. "Noi, ca oameni politici, nu putem cere nimic, asta este atributul exclusiv al organelor de urmarire penala, adica al procurorilor si al magistratilor acolo unde exista dosare pe rol", a explicat Sova.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# kiki2009 23 July 2012 18:08 -8
# Marinică Pannduru 10 August 2014 11:46 -1
# Ilarion 23 July 2012 19:32 +5
# Timur Lenk 23 July 2012 23:04 -6
# Ilarion 23 July 2012 23:16 +3
# Timur Lenk 23 July 2012 23:38 -3
# Timur Lenk 23 July 2012 23:08 -3
# BERCEA MONDIAL: e manevra la frații miei ,, 23 July 2012 20:39 +7
# 29 iulie 23 July 2012 20:43 +13
# pentru manevra 23 July 2012 22:35 +13
# tepoipt.basescu 24 July 2012 10:23 +4
# Ciobanu Victoria 2 August 2012 10:06 0
# HAI LA REFERENDUM ! 24 July 2012 15:49 +3
# tamara 25 July 2012 18:54 0
# flueru 25 July 2012 20:45 +2
# emil coldea 5 September 2012 22:47 +1