3 September 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GORGHIU DESCHIDE PUNGA – Ministerul Justitiei vrea sa-si suplimenteze bugetul cu aproape 51 de milioane de lei. Cea mai mare parte din bani este necesara pentru achitarea drepturilor salariale personalului de la Directia Nationala de Probatiune, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, ANABI, ONRC, INEC si aparatul propriu al MJ. Desi exista acte administrative pentru egalizarea drepturilor salariale la aparatul propriu si alte institutii, banii au ajuns doar pentru perioada iulie-noiembrie 2023

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

28 August 2024 17:21
Vizualizari: 2447

Ministerul Justitiei – condus de ministra PNL Alina Gorghiu (foto) – a pus in dezbatere publica marti, 27 august 2024, un proiect de hotarare de Guvern privind suplimentarea bugetului institutiei cu aproape 51 de milioane de lei.



Mai exact, este vorba despre 50,93 de milioane de lei. Cea mai mare parte a acestor bani – 47,43 milioane lei – va fi directionata catre achitarea drepturilor salariale pentru personalul de la Directia Nationala de Probatiune (DNP), Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (ANC), Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC) si aparatul propriu al MJ.

Restul de 3,5 milioane lei se va duce catre INEC, suma fiind necesara pentru diverse transferuri.

In nota de fundamentare, ministra Justitiei reclama ca desi exista acte administrative atat pentru aparatul propriu al ministerului, cat si pentru unele institutii din subordinea MJ (DNP, ANC si ANABI) si au fost achitate diferente pentru perioada iulie-noiembrie 2023, banii s-au terminat incepand cu luna ianuarie a acestui an.

Gorghiu mentioneaza ca proiectul nu se refera si la plata transelor aferente hotararilor judecatoresti prevazute de acte normative cu termen de plata in anul 2024. In schimb, aceste sume vor fi cuprinse in proiectul de rectificare bugetara, adauga sefa MJ.


Redam proiectul de HG (vezi facsimil 1):


ART. 1

(1) Se aproba suplimentarea bugetului Ministerului Justitiei pe anul 2024, la capitolul 61.01 „Ordine publica si siguranta nationala”, cu suma totala de 50.930 mii lei credite de angajament si credite bugetare, din care la titlul 10 „Cheltuieli de personal” cu suma de 47.430 mii lei credite de angajament si credite bugetare si la titlul 51 „Transferuri intre unitati ale administratiei publice”, cu suma de 3.500 mii lei credite de angajament si credite bugetare pentru Institutul National de Expertize Criminalistice, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2024.

(2) Sumele prevazute la alin. (1) sunt destinate achitarii drepturilor salariale pentru personalul din cadrul Directiei Nationale de Probatiune, Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Oficiului National al Registrului Comertului, Institutului National de Expertize Criminalistice si aparatului propriu al Ministerului Justitiei.

ART. 2

(1) Ministerul Justitiei - aparat propriu si institutiile pentru care Ministrul Justitiei are calitatea de ordonator principal de credite raspund de modul de utilizare, in conformitate cu dispozitiile legale, a sumelor alocate potrivit prevederilor prezentei hotarari.

ART. 3

Se autorizeaza Ministerul Finantelor sa introduca, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificarile corespunzatoare in structura bugetului de stat si in volumul si structura bugetului Ministerului Justitiei pe anul 2024”.

 



Prezentam nota de fundamentare (vezi facsimil 2):


Hotarare a Guvernului privind suplimentarea bugetului Ministerului Justitiei pe anul 2024, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2024

Prezentul act normativ se incadreaza in prevederile art. 1 alin. (3) lit. a) pct. 6 din Hotararea Guvernului nr. 443/2022 pentru aprobarea continutului instrumentului de prezentare si motivare, a structurii raportului privind implementarea actelor normative, a instructiunilor metodologice pentru realizarea evaluarii impactului, precum si pentru infiintarea Consiliului consultativ pentru evaluarea impactului actelor normative, cu modificarile si completarile ulterioare, la intocmirea notei de fundamentare nefiind necesara respectarea structurii prevazute in anexa la prezenta hotarare.

Motivul emiterii actului normativ.

Potrivit art. I alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 46/2024 privind unele masuri bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 444 al Romaniei din 14 mai 2024, „prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2024, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului se pot aloca, pe baza de hotarari ale Guvernului, sume pentru finantarea cheltuielilor curente si de capital ale ordonatorilor principali de credite”.

Pornind de la necesitatea indeplinirii obiectivelor asumate in procesul de reforma a sistemului judiciar, obiective care vizeaza asigurarea optima a necesitatilor de fonduri solicitate de catre ordonatorii secundari si tertiari de credite prevazuti de prezenta hotarare;

Tinand seama de necesitatea unei conduite bugetare prudente si echilibrate care sa evite grevarea suplimentara a bugetului de stat cu sume accesorii aferente drepturilor de natura salariala restante ale personalului din cadrul ordonatorilor secundari si tertiari de credite prevazuti de prezenta hotarare;

Avand in vedere executia bugetara inregistrata la data de 31.07.2024, necesarul de fonduri pentru achitarea diferentelor salariale rezultate din aplicarea actelor administrative privind egalizarea drepturilor salariale la nivelul maxim pentru personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Directiei Nationale de Probatiune, Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate si aparatului propriu al Ministerului Justitiei, pentru personalul de probatiune din cadrul Directiei Nationale de Probatiune si pentru personalul din cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice aferente perioadei ianuarie-iunie 2024 precum si necesarul de fonduri preconizat a fi utilizat la cheltuieli de personal pana la finele anului 2024;

Prin prezentul proiect de act normativ se propune suplimentarea bugetului Ministerului Justitiei pe anul 2024, la capitolul 61.01 „Ordine publica si siguranta nationala”, cu suma totala de 50.930 mii lei credite de angajament si credite bugetare, din care la titlul 10 „Cheltuieli de personal” cu suma de 47.430 mii lei credite de angajament si credite bugetare si la titlul 51 „Transferuri intre unitati ale administratiei publice”, cu suma de 3.500 mii lei credite de angajament si credite bugetare pentru Institutul National de Expertize Criminalistice, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2024.

Necesitatea suplimentarii bugetului se justifica astfel:

1.1 Titlul 10 ”Cheltuieli de personal” - suplimentarea bugetului cu suma de 47.430 mii lei credite de angajament si credite bugetare:

Bugetul aprobat pe anul 2024 la titlul 10 „Cheltuieli de personal” este in suma de 370.405 mii lei iar platile efectuate la data de 31.07.2024 sunt in suma de 208.360 mii lei, rezultand un buget ramas de utilizat pentru perioada august – decembrie 2024 in suma de 162.045 mii lei.

Potrivit executiei bugetare, platile efectuate in luna iulie 2024 la titlul 10 „Cheltuieli de personal” a fost in suma de 34.910 mii lei, cresterea inregistrata fata de platile efectuate in luna iunie 2024, in suma de 28.188 mii lei, fiind determinata in principal de:

Bugetul aprobat Ministerului Justitiei pe anul 2024 prin Legea bugetului de stat, nr. 421/2023 la „Titlul I ”Cheltuieli de personal”, nu a cuprins sumele provenite din cresterea veniturilor salariale prin emiterea actelor administrative privind egalizarea drepturilor salariale la nivelul maxim emise in semestrul al II – lea al anului 2023, desi au fost solicitate prin proiectul de buget pe anul 2024 transmis la Ministerul Finantelor.

Astfel, cu toate ca la nivelul Directiei Nationale de Probatiune, Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate si aparatului propriu al Ministerului Justitiei au fost emise acte administrative pentru egalizarea drepturilor salariale la nivelul maxim pentru personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor precum si pentru personalul de probatiune si au fost achitate diferentele pentru perioada iulie 2023 – noiembrie 2023, incepand cu luna ianuarie 2024 (drepturile aferente lunii decembrie 2023) aceste diferente nu au mai putut fi puse efectiv in plata pentru nicio categorie de personal, in absenta resurselor bugetare.

In cursul anului 2024, prin Hotararea Guvernului nr. 675/2024 privind alocarea unor sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Public, Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii si al Curtii Constitutionale - Capitolul III - Dispozitii privind Ministerul Justitiei, bugetul Ministerului Justitiei a fost suplimentat la capitolul 61.01 „Ordine publica si siguranta nationala”, cu suma totala de 18.846 mii lei credite de angajament si credite bugetare, din care la titlul 10 „Cheltuieli de personal” cu suma de 16.901 mii lei credite de angajament si credite bugetare si la titlul 51 „Transferuri intre unitati ale administratiei publice”, cu suma de 1.945 mii lei credite de angajament si credite bugetare pentru Institutul National de Expertize Criminalistice, fonduri care asigura plata partiala a diferentelor salariale.

In luna iulie 2024, Directia Nationala de Probatiune, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate si aparatul propriu al Ministerului Justitiei au achitat diferentele salariale aferente lunii iunie 2024.

De asemenea, potrivit prevederilor art. I alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53/2024 privind masuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetara, precum si reglementarea unor aspecte organizatorice:

(1) Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, salariile de baza stabilite pentru personalul prevazut in anexele nr. III, IV, VII, VIII, in cap. II al anexei nr. I, precum si in cap. VI al anexei nr. V la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, aflate in plata, se majoreaza cu 10%, fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, in doua transe, respectiv cu 5% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 incepand cu luna iunie 2024 si cu 5% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 incepand cu luna septembrie 2024”.

Prin urmare, luand in considerare platile efectuate in luna iulie 2024, precum si cresterea de 5% care va fi acordata incepand cu luna septembrie 2024, necesarul estimat de fonduri pentru perioada august – decembrie 2024 este in suma de 180.795 mii lei, rezultand un necesar de fonduri de suplimentat de aprox. 18.750 mii lei (pentru achitarea diferentelor salariale rezultate din emiterea actelor administrative pentru egalizarea drepturilor salariale la nivel maxim, pentru perioada noiembrie – decembrie 2024 si pentru achitarea majorarilor salariale acordate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53/2024 privind masuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetara, precum si reglementarea unor aspecte organizatorice), la care se adauga sumele necesare achitarii diferentelor restante rezultate din emiterea actelor administrative privind egalizarea drepturilor salariale la nivelul maxim, pentru perioada ianuarie-iunie 2024, de aprox. 28.680 mii lei.

In concluzie, este necesara suplimentarea bugetului aprobat la titlul 10 „Cheltuieli de personal” cu suma de 47.430 mii lei credite de angajament si credite bugetare, astfel:

- suma de 40.459 mii lei pentru achitarea diferentelor salariale rezultate din aplicarea actelor administrative privind egalizarea drepturilor salariale la nivelul maxim pentru personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Directiei Nationale de Probatiune, Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate si aparatului propriu al Ministerului Justitiei, pentru personalul de probatiune din cadrul Directiei Nationale de Probatiune, pentru perioada ianuarie-iunie 2024 precum si noiembrie - decembrie 2024;

- suma de 6.971 mii lei pentru achitarea majorarilor salariale acordate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53/2024 privind masuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetara, precum si reglementarea unor aspecte organizatorice, conform carora salariile de baza ale personalului contractual si functionarilor publici se majoreaza cu 10%, fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, in doua transe, respectiv cu 5% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, incepand cu luna iunie 2024 si cu 5% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 incepand cu luna septembrie 2024.

Prin prezentul act normativ nu au fost solicitate fonduri pentru plata transelor aferente hotararilor judecatoresti prevazute de acte normative cu termen de plata in anul 2024, acestea urmand a fi cuprinse in proiectul de rectificare bugetara.

1.2 Titlul 51 „Transferuri intre unitati ale administratiei publice”, pentru Institutul National de Expertize Criminalistice, pentru cheltuieli de personal - suplimentarea bugetului cu suma de 3.500 mii lei credite de angajament si credite bugetare:

Bugetul aprobat pe anul 2024 la titlul 51 „Transferuri intre unitati ale administratiei publice”, pentru Institutul National de Expertize Criminalistice, pentru cheltuieli de personal, este in suma de 14.345 mii lei, din care au fost efectuate plati in suma de 6.280 mii lei, rezultand un buget ramas de utilizat pentru perioada august – decembrie 2024 in suma de 8.065 mii lei.

Bugetul aprobat Ministerului Justitiei pe anul 2024 prin Legea bugetului de stat, nr. 421/2023 la „Titlul 51 ”Transferuri intre unitati ale administratiei publice”, pentru Institutul National de Expertize Criminalistice, pentru cheltuieli de personal, nu a cuprins sumele provenite din cresterea veniturilor salariale prin emiterea actelor administrative privind egalizarea drepturilor salariale la nivelul maxim emise in semestrul al II – lea al anului 2023, desi au fost solicitate prin proiectul de buget pe anul 2024 transmis la Ministerul Finantelor.

Astfel, cu toate ca la nivelul Institutului National de Expertize Criminalistice au fost emise acte administrative pentru egalizarea drepturilor salariale la nivelul maxim pentru personalul de specialitate criminalistica si personalul care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica si au fost achitate diferentele pentru perioada octombrie – noiembrie 2023, incepand cu luna ianuarie 2024 (drepturile aferente lunii decembrie 2023), aceste diferente nu au mai putut fi puse efectiv in plata pentru nicio categorie de personal, in absenta resurselor bugetare.

In cursul anului 2024, prin Hotararea Guvernului nr. 675/2024 privind alocarea unor sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Public, Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii si al Curtii Constitutionale - Capitolul III - Dispozitii privind Ministerul Justitiei, bugetul Ministerului Justitiei a fost suplimentat la capitolul 61.01 „Ordine publica si siguranta nationala”, cu suma totala de 18.846 mii lei credite de angajament si credite bugetare, din care la titlul 10 „Cheltuieli de personal” cu suma de 16.901 mii lei credite de angajament si credite bugetare si la titlul 51 „Transferuri intre unitati ale administratiei publice”, cu suma de 1.945 mii lei credite de angajament si credite bugetare pentru Institutul National de Expertize Criminalistice, fonduri care asigura plata partiala a diferentelor sus mentionate.

In luna iulie 2024, Institutul National de Expertize Criminalistice a achitat diferentele salariale aferente lunii iunie 2024. Prin urmare, luand in considerare plata efectuata in luna iulie 2024, precum si cresterea de 5% care va fi acordata incepand cu luna septembrie 2024, pentru achitarea diferentelor salariale restante rezultate din emiterea actelor normative privind egalizarea drepturilor salariale la nivelul maxim pana la luna iunie 2024, este necesara suplimentarea bugetului cu suma de 3.500 mii lei.

In concluzie, este necesara suplimentarea bugetului aprobat la titlul 51 „Transferuri intre unitati ale administratiei publice”, pentru Institutul National de Expertize Criminalistice, pentru cheltuieli de personal, cu suma de 3.500 mii lei credite de angajament si credite bugetare. Prin prezentul act normativ nu au fost solicitate fonduri pentru plata transelor aferente hotararilor judecatoresti prevazute de acte normative cu termen de plata in anul 2024, acestea urmand a fi cuprinse in proiectul de rectificare bugetara.

Fata de cele prezentate, a fost elaborat proiectul de Hotarare a Guvernului privind suplimentarea bugetului Ministerului Justitiei pe anul 2024, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2024”.

 


Comentarii

# maxtor date 28 August 2024 23:27 +5

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie? -cine e cu cei 6 milioane..de ucraineeni intrati si cu restu colonizatilor? (daca nu deschid gura ucraineenii nu pot fi discriminati,au un atuu...)

# Jean Valjean date 29 August 2024 00:32 +43

Uite gloaba repetenta cum ajunse ea potenta.... cu carutasul PNL ist, doar el a propulsat o n fata pe la spate!!! Jaful!!! Sa vezi urmarire Internationala pentru opinii!!! Mizerie mica!

# Tot Jean Valjean date 29 August 2024 00:36 +1

Si apropo, toti zic de Lasconi ca l a bagat pe agariciul ei pe un post bun. Dar Gloaba, si a bagat Globalistul somer peste tot. Acum e mare specialist in alte Gloabe.ca si carutasul acela de ziarist de la miky mouse tv Bune gloabele la carat Globalismul.

# santinela date 29 August 2024 06:25 +2

Pai nici nu-i de mirare ca nu ajung banii la cate sporuri,peste sporuri, au inventat pe langa salarii,noi "drepturi" in fiecare an !!

# Doamna Ministra, Duamna Ministra, date 29 August 2024 08:53 0

e an electoral,duamna. Mai bine bagati banii ăștia,in puscherii că să vază și Cavalerii aia de la Malta,ce locuri europene avem pt Prinsderomania. Nu zic că vă reabilitați total,da mai spălați obrazu. Rămâne Popoviciu,Voiculescu,...da aducetii infractorii reali acasă. Pai Ciolacu si aia de la SIE,ce face? Aaa,și era să uit,naționalizați dle o dat casa aia de asigurări a avocaților, că e plina de bani. Mai dati la săraci,la bătrâni,la copii,mai faceți o piscină la pușcărie,un teren de tenis,o pistă de atletism...in panta toate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 2.09.2024 – Asta e buna: activitatea din Garda Financiara, vechime in magistratura!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva