psdolt
21 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

GORGHIU E MINISTRA SI IN MALTA – Decizia Curtii de Apel din Malta de a refuza extradarea printului Paul o scoate din sarite pe ministra Justitiei. Alina Gorghiu cere ca premierul Marcel Ciolacu sa intervina diplomatic pentru ca Malta a refuzat sa aplice CJUE, nepermitand ca Printul Paul sa faca puscarie in inchisorile romanesti. Gorghiu: „Instanta malteza a apreciat ca exista riscul real sa fie supus unei incalcari a art. 3 din Conventia EDO. Se invoca conditiile de detentie din Romania”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

12 August 2024 17:44
Vizualizari: 4184

PNL-ista Alina Gorghiu (foto 1) se considera ministra Justitiei nu doar pentru Romania, ci si pentru Malta.



Luni, 12 august 2024, sefa MJ a gasit de cuviinta sa critice Curtea de Apel din Malta pe motiv ca aceasta instanta a indraznit sa respinga solicitarea statului roman de extradare a printului Paul-Philippe Al Romaniei (foto 2), condamnat la 3 ani si 4 luni de inchisoare cu executare de catre celebrul „Complet negru” de la ICCJ (format din judecatorii Florentina Dragomir, Ionut Matei si Alina-Ioana Ilie) in dosarul „Ferma Baneasa”.

Mai precis, Alina Gorghiu i-a solicitat prim-ministrului Marcel Ciolacu sa intervina diplomatic pentru ca Malta sa accepte extradarea in Romania a printului Paul.

Concret, instanta malteza a refuzat sa aplice aberanta decizie din 29 iulie 2024 din cauza nr. C-318/24 PPU, prin care Curtea de Justitie a Uniunii Europene a stabilit ca lipsa juramantului la investitura in functia de judecator nu poate constitui motiv de refuz al extradarii. Concret, CJUE a fost sesizata de catre Curtea de Apel Brasov in legatura cu procedura de extradare a printului Paul, in cazul caruia unul dintre magistratii care l-au condamnat (respectiv Florentina Dragomir) nu a depus juramantul la trecerea din profesia de procuror in cea de judecator (click aici pentru a citi).

De asemenea, Curtea de Apel din Malta si-a bazat refuzul de extradare al lui Paul Al Romaniei retinand conditiile inumane din penitenciare. Acest lucru il recunoaste insasi ministra Justitiei Alina Gorghiu, in declaratia data publicitatii luni.

In drept, CA Malta a atras atentia ca exista riscul incalcarii atat a articolului 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cat si a articolului 4 din Carta drepturilor fundamentale a UE. Ambele pasaje au acelasi continut: „Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.


Redam intregul comunicat al Alinei Gorghiu:


O decizie revoltatoare precum cea comunicata astazi este de neacceptat daca ne gandim la Decizia-cadru JAI (n.r. Decizia-cadru a Consiliului Justitie si Afaceri Interne din cadrul Consiliului Uniunii Europene) in materie de predare si la interpretarile recente ale CJUE in urma cererii de decizie preliminara depusa (n.r. corect: „cererii (…) depuse”) in luna aprilie de Curtea de Apel Brasov.

Decizia instantei malteze reprezinta o incalcare flagranta a unei decizii CJUE date expres in cazul fugarului Paul-Philippe al Romaniei.

Voi propune Premierului Romaniei ca Guvernul sa reactioneze la nivel diplomatic la o asemenea incalcare flagranta a deciziei CJUE.

Si in acest caz, statul roman, prin ANP, a depus toate garantiile solicitate privitoare la conditiile din penitenciare.

CJUE a stabilit ca autoritatea de executare a MEA (n.r. mandatul european de arestare) nu poate aplica un standard de protectie a drepturilor fundamentale mai ridicat decat cel care rezulta din dreptul Uniunii si din Carta. Romania, prin ANP, a oferit in peste 850 de cazuri, numai in ultimul an, garantii ca inchisorile din Romania sunt la standardele impuse de dreptul Uniunii.

Indiferent de numele fugarilor, de strategiile avocatilor, de informatiile incorecte despre Romania prezentate instantelor straine, statul roman face toate eforturile posibile pentru aducerea tuturor in tara, indiferent de notorietatea cazurilor.

Anul trecut, peste 800 de fugari au fost adusi in Romania, iar anul acesta numarul este de peste 400.

In cazul lui Paul-Philippe al Romaniei, instanta de fond din Malta decisese in favoarea statului roman, dar instanta de apel a respins predarea fugarului catre Romania.

Exista o procedura in fata instantei constitutionale din Malta pe care o vom urmari in continuare.

Reamintesc: Curtea de Apel Brasov a emis Mandatul European de Arestare la 17 decembrie 2020 pentru acest fugar in vederea executarii pedepsei definitive de 3 ani si 4 luni de inchisoare pentru cumparare de influenta si complicitate la abuz in serviciu.

Instanta malteza a apreciat ca in cazul executarii Mandatului European de Arestare impotriva lui Paul-Philippe al Romaniei exista riscul real ca el sa fie supus unei incalcari a art. 4 din Carta drepturilor fundamentale ale (n.r. corect: „a”) UE si art. 3 din Conventia europeana a drepturilor omului. Cu alte cuvinte: se invoca conditiile de detentie din Romania. Pe aceasta baza, instanta malteza a refuzat executarea Mandatului European de Arestare.

Statul roman va utiliza in continuare toate mijloacele juridice disponibile pentru a continua demersurile in vederea predarii tuturor fugarilor”.


* Cititi aici intreaga decizie in care CJUE bagatelizeaza lipsa juramantului de investire in functia de judecator

Comentarii

# totti date 12 August 2024 18:08 +33

ms ministru , nu pt asta ar trebui sa intervina ciolacu pt ca justitia in Ue este independenta de politica si nu achieseaza la plicuri gablene. Aveti o problema grava la nivelul ministerului de justitie cat si la guvernul Romaniei de credibilitate. Atata timp cat nu ve ti gasi solutia sa rezolvati problema cu interventia in actul de justitie a unor ofieteri sri care au influentat decizii definitive care au aruncat oameni nevinovati in puscarii,credibilitatea in sistemul de justitie din Romania al statelor Eu se va eroda si mai mult. Vedeti ca cel putin jumatate din tarile Eu refuza sa extradeze in Ro si va continua sa o faca pt ca avem probleme grave cu plicurile galbene. Franta Malta Grecia Italia Cipru Etc etc etc si inca multe altele.

# Io date 12 August 2024 18:49 +2

Justitia din Malta pune semn de intrebare la un mandat de executare. Justitia din Franta, nu e sigura ca hotararile judecatoresti sunt legal, date. Justitia din UK , la fel , in cazul lui don Popoviciu. Despre justitia din Italia, ce sa mai vorbim.... Io ma intreb daca hotararile judecatoresti pronuntate in Romania sunt toate intemeiate si legale sau daca justitia din Romania e discreditata de justitiile europene, care se cred mai presus. Si ca e la fel ca inainte de 2007.

# Ioana M. date 12 August 2024 18:52 0

Noi toti suntem "ai Romaniei" nu trebuie sa scrie in buletin. Cand vii din lumea larga si nu sti cui apartii...

# Femeile depresive potpartum tratate acas date 12 August 2024 19:01 +16

cu ce au prin dulapul interzis copiilor sub 18 ani nu ar trebui promovate-n viata publica. O ministru de justitie care face "tantrum" ar trebui tratata de cadre medicale nu cu retete online de la influenceritze de la apartamentul 8 din Sictirul 6. Asta nu e mamica aia de umbla cu bebelushul in carutz pe la sedinte de partid de mamica implicat- asumata ce era?

# Csaba D date 12 August 2024 19:21 +12

Șefa poterei să facă bine să trimită DNA-ul în Malta. Mama lor de judecători străini. Nu știu ce-i așteaptă.

# DODI date 12 August 2024 19:29 +17

Această matracucă vine să întregească stolul pupezelor care au locuit în minister nemeritat, bazându-se doar pe utilizarea cearceafurilor și nu pe profesie. Să spui că este săracă cu duhul este deja un pleonasm. Profesioniștii din PNL trebuie căutați cu lupa și tot nu sunt șanse de ai afla. Așa bine se ascund în spatele nulităților care au infestat acest partid... istoric.

# Prince date 12 August 2024 21:41 +40

Quelle horreur! Dna ministru nu se mai poate lăuda pe fb cu reușitele ei în materie..Parcă face ministrul ceva în procedura mandatului european....Apoi nu prea înțeleg ce treaba are decizia CJUE cu decizia instantei din Malta ..refuzul extrădării a avut în vedere alte aspecte..Ce ne spun de fapt instanțele astea din țări civilizate? : că sistemul pe care MJ îl păstorește are o mare problemă..Și, asta o deranjează pe dna ministru ,nu că nu au fost X sau Y aduși în țară..D-na ministru, ați auzit dr Demisie?

# I. Y. date 13 August 2024 07:56 +11

Cum să nu o scoată din minți? Păi nu vin alegerile? Se făcea octombrie până reușeau să îl aducă în țară dacă Malta îl extrăda. La fix pentru PNDL! Uităm practica?

# malta date 13 August 2024 09:28 +11

Pression politique! Malta e stat suveran. Judecătorii nu primesc instrucțiuni de la alte state, ca în România. Ei primesc instrucțiuni de la bogătașii corupți, ca în România, dar nu de la alte state.

# Cum e doamna ministreasa, cand justitia e curva ? date 13 August 2024 12:40 +16

E bine ? Cum va simtiti cand justitia se prostitueaza (si intelectual), iar voi clamati in gura mare :"E VIOL!" Pa bune? Doar atat puteti ? SIE nu mai are acoperire e Malta ?

# maxtor date 15 August 2024 02:50 0

mare realizare a Alinutzei, "actul secsual..." -ne-am amintit ca toti din familia ADRIAN PAUNESCU ar intra sub incidentza....(toti inseamna toti,cu exceptii)

# E tu Brute... date 17 August 2024 08:35 0

Mai marii ganditori ai natiei ar trebui sa se conformeze atat in gandire cat si in aplicare la Conventia EDO, la drepturile cetateanului NU NUMAI la obligatiile acestuia. Iar legile sa fie "ad litteram" atat in sine cat si in aplicare. Apoi am putea vorbii...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.11.2024 – Pensionari in instante. Agresorul Justitiarului de Berceni merge la puscarie (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva