GREFIERII RIPOSTEAZA – Reactia Sindicatului Dicasterial dupa precizarile sefei TMB Gabriela Risnoveanu despre accidentul in care a fost implicata o grefiera: „Contrar afirmatiilor presedintelui, incidentul a fost unul grav, avand potentialul de a pune in pericol viata grefierei si a celorlalti salariati... Sunt evidente conditiile precare de securitate in spatiul respectiv... SNGJ a contactat Cabinetul Presedintelui si BIRP. Demersurile au fost ignorate”. Cititi noile precizari ale TMB
Continua scandalul dintre Sindicatul National al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial si presedinta Tribunalului Bucuresti, judecatoarea Gabriela Risnoveanu (foto 2).
Sindicatul – condus de grefierul Catalin Traistaru (foto 1) – a reactionat marti, 19 noiembrie 2024, la precizarile facute luni de sefa TMB cu privire la accidentul in care a fost implicat o grefiera a instantei. Amintim ca luni dupa-amiaza mai multe rafturi ale arhivei de la Sectia a VI-a Civila s-au prabusit peste grefiera (vezi galerie foto-video). In comunicatul emis luni, imediat dupa incident, SNGJ Dicasterial a sustinut ca grefiera a fost grav ranita, fiindu-i pusa viata in pericol. Totodata, sindicatul a acuzat conducerea TMB ca incearca sa musamalizeze incidentul, refuzand dialogul cu SNGJ si interzicandu-le angajatilor sa vorbeasca despre ceea ce s-a intamplat.
In acelasi context, sindicatul grefierilor a afirmat ca numeroase instante si parchete nu respecta conditii minime de sanatate si securitate in munca sau de prevenirea si stingerea incendiilor
Contactata de Lumea Justitiei, presedinta Tribunalului Bucuresti Gabriela Risnoveanu a precizat ca situatia grefierei nu este nici pe departe asa de grava precum o prezinta sindicatul. Potrivit sefei TMB, grefiera a suferit doar un atac de panica si o vanataie. Nu se pune problema despre fracturi sau vreo stare de lesin, a adaugat magistrata, care a negat ca a fost contactata de catre vreun reprezentant al Sindicatului Dicasterial.
Pe de alta parte, Gabriela Risnoveanu recunoaste ca exista o problema materiala cu arhiva de la Sectia a VI-a a TMB, in conditiile in care instanta nu beneficiaza de un spatiu adecvat stocarii documentelor in siguranta. In acest context, presedinta tribunalului a sugerat ca instanta a fost vaduvita de fondurile necesare amenajarii unui spatiu de arhiva adecvat din pricina ca grosul banilor este directionat catre construirea Cartierului Justitiei. Totusi, judecatoarea Gabriela Risnoveanu a dat asigurari ca va solicita finantare in acest scop (click aici pentru a citi).
Sindicalistii reclama lipsa de dialog
Ca reactie la precizarile de luni ale judecatoarei Risnoveanu, SNGJ Dicasterial a emis un comunicat marti, in care a acuzat-o pe presedinta TMB ca refuza dialogul cu sindicatul grefierilor si ca incearca sa minimalizeze gravitatea incidentului din ziua precedenta.
Tot marti, Tribunalul Bucuresti a revenit cu un comunicat in care a oferit mai multe detalii despre evenimentul de luni si despre starea de sanatate a grefierei.
Iata comunicatul SNGJ Dicasterial:
„Drept la replica – Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial
In urma declaratiilor presedintelui Tribunalului Bucuresti, oferite pentru Lumea Justitiei, Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial doreste sa ofere clarificari pentru a corecta informatiile eronate si a sublinia pozitia noastra:
1. Despre gravitatea incidentului si starea grefierei
Contrar afirmatiilor presedintelui TMB, incidentul din arhiva Sectiei a VI-a a TMB a fost unul grav, avand potentialul de a pune in pericol viata grefierei implicate precum si a celorlalti salariati care isi desfasoara activitatea in acel spatiu. Aceasta a suferit mai mult decat un simplu atac de panica si o echimoza, asa cum sustine conducerea TMB. Fara a detine un raport preliminar, sunt evidente conditiile precare de securitate in spatiul respectiv, iar noi consideram ca afirmatiile minimalizante ale conducerii tribunalului nu reflecta realitatea.
2. Lipsa dialogului cu sindicatul
Afirmatia presedintelui TMB ca SNGJ Dicasterial nu a incercat sa ia legatura cu conducerea tribunalului este falsa. Reprezentantii SNGJ au contactat in cursul zilei de 18.11.2024, la ora 16:12, atat Cabinetul Presedintelui, cat si Biroul de Informatii si Relatii Publice pentru a solicita informatii despre incident si masurile luate, insa aceste demersuri au fost ignorate (n.r. vezi facsimil). Acest comportament demonstreaza lipsa de deschidere fata de o problema de interes major pentru angajati.
3. Conditiile de munca precare
Situatia din arhiva TMB este emblematica pentru problemele generale cu care se confrunta personalul auxiliar de specialitate din sistemul judiciar. Spatiile neadecvate, lipsa investitiilor in echipamente de stocare sigure si neglijarea masurilor de securitate reprezinta realitati ce afecteaza intregul sistem. Mentionam ca semnalam constant aceste probleme, iar reactia autoritatilor este, de cele mai multe ori, una de nepasare.
4. Incercari de a minimaliza incidentul
Faptul ca angajatilor li s-a interzis sa vorbeasca despre acest eveniment subliniaza o abordare lipsita de transparenta. Aceasta atitudine nu face decat sa amplifice neincrederea si sa alimenteze suspiciunile privind gestionarea defectuoasa a situatiei.
5. Solicitari si asteptari din partea SNGJ
In loc sa minimalizeze gravitatea incidentului si sa acuze sindicatul de exagerari, conducerea TMB ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea conditiilor de munca si pe adoptarea de masuri concrete pentru prevenirea unor astfel de evenimente pe viitor.
Solicitam:
– Realizarea unei anchete transparente privind cauzele incidentului;
– Implementarea urgenta a masurilor de siguranta in spatiile de munca;
– Deschiderea unui dialog constructiv cu reprezentantii salariatilor pentru solutionarea problemelor semnalate.
La o prima analiza a imaginilor pe care le detinem, specialistii SSM si PSI din cadrul SNGJ Dicasterial apeciaza ca nu s-au respectat conditiile minime prevazute de normativul privind caracteristicile tehnico-functionale ale spatiilor si echipamentelor de depozitare si conservare a arhivelor aflate in administrarea creatorilor publici si privati de arhiva aprobat prin Ordinul de Zi pe Unitate al Directorului Arhivelor Nationale nr. 235/05.07.1996 modificat si completat cu Dispozitiile Zilnice ale Directorului Arhivelor Nationale nr. 39 din 26.02.2015 si nr. 131/14.07.2020.
Consideram ca este datoria conducerii TMB sa asigure securitatea si bunastarea angajatilor sai, iar orice incercare de a minimaliza gravitatea incidentelor care pun in pericol aceste valori este inacceptabila”.
Redam noile precizari ale TMB:
„Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public, in scopul informarii corecte a opiniei publice, presedintele Tribunalului Bucuresti aduce la cunostinta publicului urmatoarele:
In data de 18.11.2024, in jurul orelor 14.00, conducerea Tribunalului Bucuresti a fost informata cu privire la un incident petrecut in compartimentul arhiva al Sectiei a VI-a Civile, situata in sediul Tribunalului Bucuresti din sector 6, Splaiul Independentei nr. 319L, Cladirea B, Sema Parc, in sensul ca un raft metalic a angrenat in cadere alte cateva rafturi de acelasi tip, lovind o salariata care se afla in zona spatiului de arhiva curenta.
A fost anuntat serviciul de urgenta 112, ulterior prezentandu-se un echipaj SMURD. Salariata a fost transportata la spital pentru investigatii amanuntite, nu a fost internata si nu s-a eliberat concediu medical, suferind o echimoza pentru care s-a prescris tratament specific.
La nivelul instantei au fost luate toate masurile pentru punerea in siguranta a spatiului de arhiva si au fost demarate procedurile prevazute de lege pentru astfel de situatii, proceduri aflate in curs la acest moment.
De asemenea, a fost suspendata activitatea de lucru cu publicul la arhiva Sectiei a VI-a Civile, pentru finalizarea cercetarilor si implementarea masurilor necesare pentru asigurarea functionarii corespunzatoare a acestui compartiment, masura adusa la cunostinta publicului prin intermediul paginii de internet a Tribunalului Bucuresti. In prezent se depun toate eforturile pentru reluarea activitatii arhivei in conditii de siguranta, astfel incat sedintele de judecata sa nu fie afectate.
Mentionam ca activitatea Sectiei a VI-a civile se desfasoara intr-un spatiu inchiriat din cladirea Sema Parc, toate spatiile, inclusiv cele destinate arhivei, fiind puse la dispozitie cu mobilierul aferent, de catre locator, potrivit contractului incheiat.
Precizam ca, la nivelul Tribunalului Bucuresti, Conducerea administrativ-judiciara este permanent preocupata pentru asigurarea desfasurarii activitatii de catre personalul instantei in conditii de siguranta, manifestand transparenta in comunicare cu privire la toate masurile dispuse”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Bibi 19 November 2024 18:31 -32
# Pentru Bibi 19 November 2024 19:32 +41
# Marius 19 November 2024 19:35 -10
# IOANA 19 November 2024 21:16 0
# a calculat cineva 19 November 2024 21:58 +4
# carucioare de la supermarchet 19 November 2024 22:37 +1
# mimi 20 November 2024 08:48 0
# Paulica 20 November 2024 20:46 -25
# Un intelept 1 December 2024 16:20 0