24 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GREFIERII SAR LA GATUL CSM – Sindicatul Dicasterial acuza CSM ca evita sa exprime un punct de vedere fata de OUG 62/2024, care a dinamitat procesele pe drepturi salariale: „In loc sa raspunda direct, CSM a redat concluziile unei sedinte in care s-a discutat proiectul ordonantei... A evitat sa comenteze asupra independentei justitiei sau protectiei dreptului la un proces echitabil. A ignorat sa detalieze demersuri concrete, planuri de actiune, masuri de sprijin”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

4 December 2024 12:32
Vizualizari: 3920

Nou scandal intre Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial si Consiliul Superior al Magistraturii.



SNGJ Dicasterial – condus de grefierul Catalin Traistaru (foto) – a acuzat CSM miercuri, 4 decembrie 2024, ca refuza sa-si exprime punctul de vedere cu privire la celebra Ordonanta de urgenta nr. 62/2024, care a aruncat in aer tot ceea ce inseamna proces pe drepturi salariale din Romania (nu doar litigiile magistratilor si ale grefierilor). Dupa cum se stie, OUG 62/2024 obliga ca, in cazul in care o instanta sesizeaza Inalta Curte pentru dezlegare de drept in cadrul unui proces pe drepturi salariale, atunci toate instantele din tara care au pe rol litigii asemanatoare sa suspende judecata pana cand ICCJ pronunta hotararea prealabila.

Amintim ca la mijlocul lunii trecute sindicatul grefierilor a solicitat Consiliului „sa clarifice pozitia institutiei si sa comunice masurile adoptate pentru:

1. Clarificarea problemelor ridicate de ordonanta: Sindicatul doreste sa afle daca CSM a primit semnalari oficiale din partea magistratilor cu privire la provocarile aduse de noua ordonanta si daca s-au purtat discutii cu autoritatile legislative si executive pentru modificarea actului normativ.

2. Protejarea eficientei sistemului de justitie: Sindicatul intreaba daca CSM intentioneaza sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu constitutionalitatea prevederilor ordonantei, in vederea protejarii dreptului la un proces echitabil.

3. Sprijinirea personalului din justitie: Avand in vedere presiunea sporita asupra judecatorilor si grefierilor, sindicatul solicita masuri din partea CSM pentru sustinerea acestora si protejarea independentei profesionale a magistratilor, inclusiv prin consultarea asociatiilor profesionale” (click aici pentru a citi).


Una au intrebat grefierii, alta a raspuns CSM


La randul lui, Consiliul Superior al Magistraturii a oferit o pozitie numai de forma, care evita sa raspunda intrebarilor punctuale de mai sus, reclama Dicasterial.

Concret, CSM a ales sa le prezinte grefierilor concluziile unei sedinte din luna iunie in care a fost discutat proiectul ordonantei, dar a evitat sa comenteze asupra impactului pe care actul normativ il are asupra independentei justitiei si a volumului de munca, pe de o parte (in ceea ce-i priveste pe judecatori), si a dreptului la un proces echitabil, de cealalta parte (cand vine vorba despre justitiabili). De asemenea, Consiliul nu a spus daca are sau nu planuri concrete pentru protejarea instantelor si a justitiabililor de efectele ordonantei, adauga sindicatul grefierilor.


Iata comunicatul SNGJ Dicasterial (vezi facsimil):


CSM raspunde, dar nu la intrebarile cruciale ale SNGJ Dicasterial, de interes pentru intreg sistemul judiciar


In data de 12 noiembrie 2024, Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial a adresat Consiliului Superior al Magistraturii o solicitare clara si detaliata privind implicatiile Ordonantei de Urgenta nr. 62/2024, act normativ care, conform judecatorilor, afecteaza grav functionarea sistemului de justitie si dreptul la un proces echitabil.

In raspunsul primit de la CSM, observam ca institutia ofera o expunere tehnica despre discutiile avute in cadrul Comisiei nr. 1 'Legislatie si cooperare interinstitutionala'. Cu toate acestea, nu a raspuns punctual la intrebarile noastre, evitand aspectele fundamentale pe care sindicatul le-a ridicat.


Ce a intrebat SNGJ Dicasterial?


In solicitarea noastra, am cerut clarificari precise cu privire la:

pozitia oficiala a CSM fata de prevederile OUG 62/2024, impactul asupra independentei justitiei si riscurile pentru dreptul la un proces echitabil;

demersurile intreprinse de CSM pentru remedierea problemelor generate de ordonanta, inclusiv daca institutia a initiat consultari cu autoritatile legislative sau alte organisme relevante;

planuri de actiune pentru protejarea eficientei sistemului judiciar si a drepturilor cetatenilor, inclusiv posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale;

sprijinul oferit judecatorilor si personalului auxiliar, avand in vedere presiunea suplimentara cauzata de noile reglementari.


Ce a raspuns CSM?


In loc sa raspunda direct, CSM a redat concluziile generale ale unei sedinte din iunie 2024, in care s-a discutat proiectul ordonantei. In esenta, institutia:

a subliniat ca analiza proiectului a fost facuta intr-o comisie tehnica, fara a emite un punct de vedere oficial adoptat de Plen sau sectii;

a evitat sa comenteze asupra independentei justitiei sau protectiei dreptului la un proces echitabil;

a ignorat sa detalieze demersuri concrete, planuri de actiune sau masuri de sprijin.


De ce consideram raspunsul insuficient?


Raspunsul CSM omite sa trateze rolul sau constitutional de garant al independentei justitiei, ignorand intrebarile esentiale care vizeaza:

impactul direct al OUG 62/2024 asupra volumului de munca si accesului la justitie;

strategiile pentru gestionarea provocarilor generate de aceasta ordonanta;

dialogul cu magistratii si personalul auxiliar de specialitate pentru protejarea drepturilor profesionale.

Mai mult, refuzul de a exprima un punct de vedere oficial in privinta actului normativ submineaza increderea in capacitatea CSM de a actiona ca un aparator al independentei justitiei.

Este alarmant ca institutia nu isi asuma un rol activ in gestionarea unei situatii cu efecte directe asupra justitiabililor si a intregului sistem judiciar.

Prin acest raspuns formal si evaziv, Consiliul Superior al Magistraturii demonstreaza o lipsa de implicare reala in fata unei crize care afecteaza justitia romana.

Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial atrage atentia ca independenta justitiei nu este garantata prin expuneri tehnice, ci prin actiuni concrete si asumarea responsabilitatii.

Solicitam public CSM sa isi indeplineasca misiunea constitutionala si sa raspunda clar si complet la intrebarile ridicate de organizatia noastra sindicala, in interesul unei justitii independente si eficiente”.

 


Comentarii

# maxtor date 4 December 2024 16:28 0

OUG 62/2024 in pofida art. 115.6 ADUCE ATINGERE institutiei fundamentale numita Justitie/demnitatii umane..neconstitutionala ca mai toate oug.urile.

# povesti date 4 December 2024 20:33 +16

Gargară cu apă rece. Niciun efect. Asta nu e luptă sindicală, e balet cu conducerea.

# Un intelept date 8 December 2024 15:20 +1

Stimați grefieri, acest domn Traistaru are 0 ( zero, zero) reușite pt.dvs., doar va instiga la scandal și își face băgări de seamă cu șefii, schimb de nr. de telefon, relații, mutări pe la capitală, chiar atât de obișnuiți cu eșecul sunteți?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva