Grefierii si judecatorii vor astepta cu anii sa-si recupereze banii - Ministerul Justitiei a anuntat ca din salariile restante se va plati doar 5% in 2012, restul urmand sa fie achitat in viitorii patru ani. Grefierii si judecatorii executa in masa MJ si Ministerul Finantelor
Grefierii si judecatorii din Bucuresti, dar si din tara, nu mai au rabdare sa astepte pana cand Ministerul Justitiei intentioneaza sa le plateasca drepturile salariale restante de ani de zile, astfel ca au trecut la actiuni de executare in masa a Ministerului. Multi dintre acestia se socotesc nedreptatiti, discriminati, pentru ca unii colegi ai lor au reusit sa duca pana la capat executarea. In acest context, Ministerul Justitiei a gasit o formula magica prin care sa stopeze avalansa de executari care le-au venit pe cap, aplicand niste tactici subversive. Ca atare, executorii judecatoresti, aflati in ograda MJ, au fost stransi cu usa si au ajuns sa refuze sa intre in dosare in care Ministerul este executat, de teama sa nu fie cercetati, iar pe la instante a fost lansat zvonul ca banii se vor da incepand din acest an, asa ca nu mai e cazul sa piarda timp si nervi cu cereri de executare. Pe de alta parte, dar in acelasi scop al dezbinarii ideii de coalizare pe executari, MJ a transmis Curtilor de Apel o adresa in care explica modul in care judecatorii si grefierii isi vor recupera banii, adica au extras constiincios din Ordonanta de esalonare semnata de Guvern in cursul anului trecut: 5% pe anul 2012, apoi 10% in 2013, impartiti in trei transe egale si tot asa, pana la epuizarea creantei!
Astfel, judecatorii si personalul auxiliar ar trebui sa isi recupereze sporurile taiate de Executiv incepand cu anul 2000, ca urmare a unor procese castigate abia in 2007-2008, dupa ani de chin si nervi. Cum CEDO a stabilit ca un stat poate sa amane plata unor drepturi salariale pentru ca orice stat are dreptul de a aplica propria politica salariala si economica, dar nu mai mult de trei ani si numai in conditii exceptionale, unii grefieri si judecatori au asteptat din 2008 pana la finalul lui 2011, in speranta ca, in 2012, isi vor primi banii inapoi. Altii au trecut direct la executare pentru ca au descoperit un cont al MJ, de la Trezorerie, care putea fi blocat pentru executari.
Adresa MJ i-a scos din sarite pe grefieri si pe judecatori, care considera ca recuperarea din datorie a 5% in 2012 e bataie de joc!
In data de 8 martie 2012, Ministerul Justitiei a transmis ca “martisor” mai multor Curti de Apel o adresa in care ii anunta pe judecatori si personalul auxiliar ca anul acesta, adica in 2012, vor primi o “bucatica” din banii pe care ar fi trebuit, in realitate, sa ii primeasca din 2007 ori 2008, adica data la care au castigat procesele in instanta. “Bucatica” de bani pe care MJ este dispus sa le-o dea anul acesta grefierilor si judecatorilor este de 5% din valoarea drepturilor restante, si acest procent impartit insa, la batjocura, in trei transe egale. MJ sustine ca asa a fost modificata Ordonanta de Urgenta 71/2009, dar uita sa mentioneze ca CEDO a apreciat faptul ca statul poate sa intarzie plata unor datorii catre angajatii sai, insa nu mai mult de 3 ani si asta numai in situatii exceptionale. Nici in 2013 oamenii nu vor primi intreaga datorie, ci numai 10% din ea, adica cu 5 procente mai mult decat in 2012, urmand ca in 2014, 2015 si 2016, Ministerul sa achite restul de datorie, in transe de 25%, 25% si 35% din cuantumul drepturilor salariale restante. Evident, nu a fost pusa niciodata problema actualizarii acestor sume si nici ce s-ar intampla in cazul in care o alta guvernare le va reesalona aceste drepturi.
Adresa MJ i-a infuriat pe grefieri si pe judecatori, care au anuntat ca nu intentioneaza sa renunte la actiunile de executare a Ministerului.
Iata ce le transmite Ministerul grefierilor si judecatorilor in adresa care ar fi trebuit urmata de un calmant forte: “(...) In perioada 2009-2012 conturile Ministerului Justitiei -aparat central au fost executate silit pentru sentintele de drepturi de personal ale personalului de la instantele de judecata. (...) Potrivit prevederilor art.1 alin. 1 lit. a) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare, plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2011, se realizeaza dupa o procedura de executare, potrivit careia in anul 2012 autoritatile si institutiile publice debitoare au obligatia de a plati 5% din valoarea titlului executoriu. Potrivit art. 43 alin. 1 din Legea bugetului de stat pe anul 2012, nr. 293/2011, ordonatorii principali de credite efectueaza plata titlurilor executorii in cuantumul prevazut pentru acest an prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2009, aprobata cu modificari prin Legea nr. 230/2011, din sumele aprobate la titlul 'Cheltuieli de personal', in mod esalonat in transe trimestriale egale. Avand in vedere cele prezentate, va rugam sa tineti cont de sumele executate din conturile Ministerului Justitiei – aparat central la plata transei trimestriale si sa ne retransmiteti sumele pentru deschiderea de credite aferenta transei trimestrului I”.
MJ a asmutit degeaba Inspectia Judiciara pe judecatorii care nu au oprit executarea silita a instantelor
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a sesizat in mai multe randuri Inspectia Judiciara a CSM, cerand inspectorilor sa ia masuri impotriva tuturor magistratilor “cat priveste incalcarea dispozitiilor legale de catre unii magistrati, nesocotirea efectelor deciziilor Curtii Constitutionale in materie si depasirea limitelor de exercitiu ale puterii judecatoresti. (…) Constatam ca nu numai practica in discutie nu s-a unificat, dar actiunea de ignorare a legii si deciziilor Curtii Constitutionale continua, cu consecinte grave asupra bugetului unor instante si institutii publice, debitori in sensul OUG nr.71/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, a caror activitate risca sa se blocheze ca urmare a popririlor executate asupra conturilor institutiilor bugetare debitoare (…) Consideram ca o astfel de situatie nu poate fi tolerata, motiv pentru care va rugam sa aveti nivelul de interventie la care legea va obliga in mod exclusiv, in cauza fiind vorba de hotarari judecatoresti definitive si executorii”. Insa, Inspectia Judiciara, dupa verificarile facute la majoritatea Curtilor de Apel din tara, a ajuns la concluzia ca “nu s-au constatat indicii care sa conduca la concluzia ca presedintii instantelor ale caror conturi au fost executate prin poprire au exercitat defectuos atributiile de ordonator de credite. Faptul ca o persoana fizica, judecator ce exercita o functie de conducere isi valorifica drepturile proprii nu constituie o incalcare a atributiilor manageriale, valorificarea drepturilor proprii se face in contradictoriu cu statul roman, debitor, conform titlurilor executorii. In cazul de fata nu se poate retine ca procedand in aceasta maniera (prin formularea unor cereri de executare silita impotriva statului) judecatorii mentionati s-au folosit de functia pe care o ocupa pentru a-si crea beneficii sau ca ar fi indeplinit necorespunzator atributiile de ordonator (secundar sau tertiar) de credite pentru a-si favoriza interesele personale, in detrimentul instantei. Verificarile efectuate au condus la concluzia ca nu sunt indicii ca au fost savarsite abateri disciplinare sau ca au fost indeplinite defectuos atributiile exercitate (...)”.
MJ si-a gasit, totusi, un aliat: judecatorii de la Sectorul 4
Pentru a slabi determinarea grefierilor si colegilor magistrati in a executa statul prin MJ si Ministerul Finantelor, s-a gasit un aliat in tergiversarea acestor executari, printr-un artificiu care tine de o eroare in dispozitivul sentintei. Presedintele Federatiei Sindicale Projust, grefier Stefania Teleman, ne-a explicat ca “la Judecatoria Sector 4, ca sa nu se poata executa cererile noastre de validare a popririi, nu se stie daca in mod intentionat sau din nestiinta, judecatorii, in loc sa treaca in hotarare calea de atac legala, care este recursul, trec apelul. Ori, conform legii, calea de atac in aceste cauze este recursul, care nu suspenda executarea. Ca atare, am ajuns sa facem cereri de indreptare a acestei erori materiale, care inseamna alt timp pierdut, pentru ca Tribunalul Bucuresti trebuie sa judece aceste cereri de indreptare”.
In multe din cazuri, dupa ce s-a dat incuviintarea de executare de catre instanta de fond, executorul a renuntat sa mai continue procedura, motiv pentru care petentul s-a adresat altui executor, care, in mod firesc, a luat act de incuviintarea deja existenta. Numai ca, cererile de validare a popririi au fost respinse in majoritatea lor pe motiv ca, in dosarul de executare, nu ar exista cererea de incuviintare a executarii silite, fiind negata, astfel, o hotarare judecatoreasca. Cererile de executare si validare a popririi se fac la instanta Judecatoriei Sector 4 care, de cele mai multe ori, le-a respins, acest fapt fiind confirmat si de Stefania Teleman.
Iata si un exemplu care demonstreaza modul in care, la Judecatoria Sector 4 se resping, cu nonsalanta, cereri de validare a popririi pe contul MJ, facute de grefieri, despre care a facut vorbire si grefierul Stefania Teleman, fara a se tine cont de existenta deja a unei incheieri de incuviintare a executarii silite, chiar daca executorul nu mai era acelasi. Astfel, in sentinta civila 699 din 30 ianuarie 2012, instanta stabileste ca: “Existenta unei incheieri de incuviintare a executarii silite din data de 18 martie 2010, pronuntata in dosarul de executare care la acea data se afla pe rolul unui alt birou de executari judecatoresti, nu este suficienta pentru a se aprecia ca poprirea a fost legal infiintata, in conditiile in care verificarea legalitatii actelor de executare se face prin raportare la dosarul nr. 34/2011, dosar in care nu s-a cerut incuviintarea executarii silite”. Desi in sentinta se mentioneaza existenta hotararii de incuviintare a executarii, dar biroul de executari era altul, care renuntase din cauza presiunilor, chiar daca dosarul de executare nu mai avea cum sa se afle sub acelasi numar, este vorba de acelasi titlu, aceleasi parti, si hotararea initiala de incuviintare nu fusese anulata. Nu mai punem faptul ca in situatia in care s-ar fi formulat o noua cerere de incuviintare a executarii silite, ar fi fost posibil ca MJ sa invoce autoritatea de lucru judecat si astfel sa se blocheze executarea.Iata, deci, cate artificii si tertipuri se folosesc pentru ca bugetarul grefier si bugetarul magistrat care nu a apucat sa isi ia drepturile sa ramana “sarac, dar cinstit”.
* Cititi aici adresa transmisa de Ministerul Justitiei catre Curtile de Apel din Romania
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# fonseca 15 March 2012 20:15 -7
# avocat O.A-BOTA 15 March 2012 20:16 +9
# lll 15 March 2012 21:45 +9
# JUDECATORI "CINSTITI" SI CU BURTA PLINA 15 March 2012 21:10 +13
# Catalin 16 March 2012 08:14 +7
# SPDD 16 March 2012 08:27 +8
# SPDD 16 March 2012 08:32 +3
# :)) 16 March 2012 09:54 -1
# Cristi P. Sturzu 16 March 2012 10:27 +2
# alice 16 March 2012 09:17 +1
# SPDD 16 March 2012 10:41 +3
# Cristi P. Sturzu 16 March 2012 11:24 +2
# popa prostul 16 March 2012 11:43 +1
# grefier 16 March 2012 17:26 +5
# grefier 16 March 2012 17:38 +5
# Catalin 16 March 2012 18:34 -1
# Olivia-Maria Marcov 16 March 2012 21:30 -2
# fendi 16 March 2012 21:47 0
# Olivia-Maria Marcov 17 March 2012 10:57 0
# Bovinia Smirnoff 18 March 2012 09:50 0
# Olivia-Maria Marcov 17 March 2012 11:58 -1
# tanti olivia 18 March 2012 19:43 +1
# Catalin 18 March 2012 08:50 +2
# :)) 18 March 2012 12:12 0
# pt grefier 18 March 2012 19:40 +2