24 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Guvernul a aprobat modificarile la Legea notarilor publici. Varsta pentru exercitiul profesional a fost limitata la 70 de ani si au fost introduse noi abateri disciplinare. Pierderea reputatiei va duce la incetarea functiei de notar public!

Scris de: L.J. | pdf | print

31 January 2012 17:50
Vizualizari: 18190

 

Noi reguli si noi abateri disciplinare au fost introduse pentru notarii publici in urma aprobarii de catre Guvern, in sedinta din 25 ianuarie 2012, a Proiectului de Lege privind modificarea Legii nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale. Prin acest proiect de lege se elimina conditia cetateniei romane pentru accesul in profesie, putand accede in profesia de notar public persoanele care au cetatenie romana sau cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau al Confederatiei Elvetiene. Modificarea legislativa operata este necesara pentru a se pune legislatia nationala in acord cu unele decizii ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Actul normativ a fost elaborat pe baza propunerilor Uniunii Nationale a Notarilor Publici, prezidata de Viorel Manescu (foto) si a solutiilor legislative propuse la nivelul Ministerului Justitiei. Proiectul aprobat de Guvern a fost trimis spre dezbaterea Parlamentului.


Una dintre cele mai importante noutati introduse in acest proiect aprobat de Guvern este cea a incetarii functiei de notar publici cazul pierderii bunei reputatii, instituindu-se procedura ce trebuie urmata in astfel de cazuri. ”In acelasi timp, prin acest proiect de act normativ se urmareste si consolidarea integritatii profesiei prin modificarea dispozitiilor referitoare la incompatibilitatile stabilite pentru notarii publici si largirea sferei raspunderii disciplinare prin introducerea de noi abateri disciplinare referitoare la exercitiul functiei de notar public”, arata Ministerul Justitiei intr-un comunicat transmis redactiei Lumeajustitiei.ro. Totodata, a fost consolidata institutia raspunderii disciplinare in cadrul profesiei, fiind intarit rolul Ministerului Justitiei, in cazul in care titularul actiunii disciplinare este ministrul Justitiei, cercetarea disciplinara urmand a se efectua prin inspectori de specialitate din cadrul ministerului. Actiunea disciplinara poate fi exercitata in termen de 6 luni de la data luarii la cunostinta a savarsirii abaterii, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data savarsirii acesteia.”

Limitarea numarului mandatelor

Numarul mandatelor notarilor publici alesi in organele reprezentative ale profesiei a fost limitat, stabilindu-se un mandat de 4 ani, care poate fi reinnoit o singura data pentru aceeasi durata de 4 ani. In plus, a fost limitata durata de exercitiu a profesiei la varsta de 70 de ani, cu posibilitatea prelungirii exclusiv in conditiile legii. Noua lege stipuleaza ca ”dupa implinirea varstei de 70 de ani, notarul public isi poate exercita functia numai daca dovedeste, anual, pe baza unui aviz medical, mentinerea capacitatii fizice si psihice necesare exercitarii functiei”.

Alte modificari operate vizeaza imbunatatirea reglementarii competentei materiale si teritoriale; imbunatatirea organizarii si functionarii organelor reprezentative ale profesiei prin instituirea de noi atributii in sarcina acestora, care sa duca la o mai buna gestionare a profesiei; imbunatatirea activitatii notarilor publici prin inlaturarea unor disfunctionalitati constatate la nivelul gestionarii activitatii acestora.

De asemenea, conform noului proiect aprobat, notarii publici pot da si alte consultatii juridice in materie notariala decat cele privind continutul actelor pe care le indeplinesc si pot participa, in calitate de specialisti desemnati de parti, la pregatirea si intocmirea unor acte juridice cu caracter notarial.

Pentru cei care divorteaza, e bine de stiut ca s-a introdus si aici o litera noua in lege care prevede ca procedura divortului este de competenta notarului public cu sediul biroului în circumscriptia judecătoriei in a carei raza teritoriala se afla locul incheierii casatoriei sau ultima locuinta comuna a sotilor.

Conducerea Ministerului Justitiei declara ca ”reglementarea organizarii si functionarii profesiei de notar public a constituit si constituie pentru Ministerul Justitiei o prioritate, acordandu-se o atentie deosebita crearii unei reglementari care are ca finalitate aducerea notarului mai aproape de cetatean si asigurarea sigurantei raporturilor juridice civile”.


 

Comentarii

# casta notarilor date 31 January 2012 19:21 +1

Da, recunoastem, noi, notarii, alaturi de MAFIOTA UNBR-Florea, am reusit, cu concursul politrucilor parlamentari, sa facem din profesiile(liberale!!)  de notar si avocat, cele mai corupte profesii juridice din Romania, transformandu-le in afaceri de FAMIGLIE !

# un avocat de la Bota date 31 January 2012 19:29 +1

Fata cea mare a lui Basescu cica a luat nota 7 la examenul de intrare în profesia de notar. Atunci lucrarea de ce nota a fost oare?

# un avocat traditional date 31 January 2012 22:50 +2

hai sa fim seriosi,geniile basesciene sunt scutite de examene . ele au "succesurile" asigurate. chiar si mafiotii cei mari dintre notari sau avocati nu ar accepta spaga de la tatucul corabier.

# 70 de ani date 1 February 2012 00:06 +2

Normal, la 70 de ani sunt in putere, imi fac un implant cu bile si silicon si pot :-* sa autentific acte in continuare, cat a mers bine piata imobiliara, nu avem timp de amaratele de procuri su declarati, noroc cu "famiglia" din MJ, mai da o lege de tip mafiot si pentru noi, doar am ramas cu credite restante si trebuie achitate, dar ce ne facem daca vine cineva din UE si da spaga 100.000 euro sa se faca notar public? :-x am pierdut concursul :-* :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva