11 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GUVERNUL IN RAZBOI CU MAGISTRATURA – CSM cere Executivului sa achite datoriile catre judecatori: “Este de o gravitate deosebita si lezeaza fundamental independenta justitiei si statutul magistratilor, cu consecinte directe asupra actului de justitie... Consiliul atrage atentia asupra impactului major pe care l-ar putea avea perpetuarea situatiei de neplata a drepturilor salariale cuvenite judecatorilor”

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 December 2023 13:51
Vizualizari: 6513

Consiliul Superior al Magistraturii avertizeaza Guvernul Romaniei ca refuzul de a plati integral drepturile salariale si restantele judecatorilor va avea un impact negativ asupra actului de justitie.


 

Printr-un comunicat de presa dat publicitatii vineri, 8 decembrie 2023, CSM anunta ca sustine neconditionat pozitia exprimata de magistrati, in sensul ca perpetuarea aceste situatii – de neplata a drepturilor salariale cuvenite judecatorilor, recunoscute fie prin hotarari judecatoresti definitive, fie prin acte administrative emise de catre ordonatorul principal de credite – este de o gravitate deosebita si lezeaza fundamental independenta justitiei si statutul magistratilor.

De asemenea, Guvernul trebuie sa tina cont, arata CSM, ca impactul refuzului de a acorda drepturile cuvenite judecatorilor va fi si mai accentuat avand in vedere lipsa acuta de judecatori la toate gradele de jurisdictie.


Iata comunicatul CSM:


Consiliul Superior al Magistraturii a urmarit constant derularea evenimentelor din ultimele zile referitoare la imposibilitatea platii drepturilor salariale ale judecatorilor si sustine neconditionat pozitia exprimata de magistrati in sensul ca aceasta situatie este de o gravitate deosebita si lezeaza fundamental independenta justitiei si statutul magistratilor, cu consecinte directe asupra actului de justitie.

Consiliul reaminteste ca independenta justitiei este o notiune complexa care are in continutul sau componenta independentei materiale a corpului magistratilor, jurisprudenta instantei constitutionale si a instantelor europene fiind constanta in acest sens. Independenta judecatorilor poate fi perceputa ca iluzorie in lipsa acordarii efective a remuneratiei cuvenita functiei exercitate in societate de catre judecatori, ca si garantie a independentei derivata din statutul constitutional al magistratului.

Consiliul Superior al Magistraturii atrage public atentia asupra impactului major pe care l-ar putea avea perpetuarea situatiei de neplata a drepturilor salariale cuvenite judecatorilor, recunoscute fie prin hotarari judecatoresti definitive, fie prin acte administrative emise de catre ordonatorul principal de credite.

Acest impact trebuie evaluat in legatura directa cu existenta la acest moment a unei lipse acute de judecatori la toate gradele de jurisdictie, consecinta directa a incertitudinii statutului magistratului si a tensiunilor create in interiorul corpului profesional din aceasta perspectiva, situatie care a existat cel putin in cursul acestui an.

Totodata, este deosebit de important de precizat ca, in conformitate cu atributiile conferite de lege, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat conform bugetul instantelor judecatoresti pentru anul 2024, astfel cum acesta a fost inaintat de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante judecatoresti in calitate de ordonatori de credite, iar acesta cuprinde toate drepturile salariale restante ale judecatorilor, avizul Consiliului fiind obligatoriu.

Reamintim deschiderea Consiliului Superior al Magistraturii spre o cooperare interinstitutionala loiala, aceasta fiind esentiala pentru asigurarea unui inalt nivel de independenta si transparenta a sistemului judiciar, accentuand in mod ferm ca aceasta presupune efortul comun al tuturor puterilor statului”.

 

ACTUALIZARE:

 

Comunicat de presa referitor la pozitia Consiliului Superior al Magistraturii de sustinere a procurorilor

Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat sa aduca la cunostinta publica urmatoarele:

Consiliul Superior al Magistraturii a urmarit constant derularea evenimentelor din ultimele zile referitoare la imposibilitatea platii drepturilor salariale ale procurorilor si sustine neconditionat pozitia exprimata de magistrati in sensul ca aceasta situatie este de o gravitate deosebita si lezeaza fundamental independenta justitiei si statutul magistratilor, cu consecinte directe asupra actului de justitie.

Consiliul reaminteste ca independenta justitiei este o notiune complexa care are in continutul sau componenta independentei materiale a corpului magistratilor, jurisprudenta instantei constitutionale si a instantelor europene fiind constanta in acest sens. Independenta procurorilor poate fi perceputa ca iluzorie in lipsa acordarii efective a remuneratiei cuvenita functiei exercitate in societate de catre procurori, ca si garantie a independentei derivata din statutul constitutional al magistratului.

Consiliul Superior al Magistraturii atrage public atentia asupra impactului major pe care l-ar putea avea perpetuarea situatiei de neplata a drepturilor salariale cuvenite procurorilor, recunoscute fie prin hotarari judecatoresti definitive, fie prin acte administrative emise de catre ordonatorul principal de credite.

Acest impact trebuie evaluat in legatura directa cu existenta la acest moment a unei lipse acute de procurori la parchetele din intreaga tara, consecinta directa a incertitudinii statutului magistratului si a tensiunilor create in interiorul corpului profesional din aceasta perspectiva, situatie care a existat cel putin in cursul acestui an.

Totodata, este deosebit de important de precizat ca, in conformitate cu atributiile conferite de lege, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat conform bugetul parchetelor pentru anul 2024, astfel cum acesta a fost inaintat de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, al carui buget cuprinde si bugetul parchetelor de pe langa celelalte instante judecatoresti, iar acesta include toate drepturile salariale restante ale procurorilor, avizul Consiliului fiind obligatoriu.

Reamintim deschiderea Consiliului Superior al Magistraturii spre o cooperare interinstitutionala loiala, aceasta fiind esentiala pentru asigurarea unui inalt nivel de independenta si transparenta a sistemului judiciar, accentuand in mod ferm ca aceasta presupune efortul comun al tuturor puterilor statului”.

Comentarii

# Just date 8 December 2023 14:05 -238

Rusine sa va fie, ati secat bugetul cu salariile si pensiile voastre aberante, de unde vreti sa vi se plateasca miliarde de euro si pentru ce? Toti romanii muncesc pentru voi, sa va lafaiti in lux si bani pana la sfarsitul vietii voastre, ca asa vreti voi, pentru ca cica sunteti justitia. Este just asa? Dar cine a permis sa se ajunga in aceasta situatie ar trebui sa infunde puscaria, Nicolae Ceausescu a fost micut pe linga ce dictatura ati instaurat in Romania

# Cârcotaș date 8 December 2023 14:09 -156

Gravitate deosebita, lezarea fundamentală, impact major, lipsa acută, incertitudine, tendiuni create, cooperare loiala. Vrăjeli! Noul limbaj de lemn al neosecuristilor, neomarxistilor. Falanga specialilor!

# Neconstitutionalitate lege buget 2024 date 8 December 2023 15:06 +25

Corect. Iar daca avizul CSM este obligatoriu si nu este respectat de celelalte doua puteri in stat, sesizata CCR pe legea bugetului pentru incalcarea art. 124 Constitutie privind independenta justitiei. Succes!

# Grefier date 8 December 2023 15:07 +502

Si grefierii unde sunt domnilor si doamnelor de la CSM? Stiti oamenii aceia in robe gri care intra in sala cu judecatorul, care fac incheieri, citatii, practicale, adrese, considerentele sentintei pana la analizand si carora le mai trasati multe alte sarcini prin Regulament sau neoficial, unde sunt cand e vorba de plata salariilor? NU sunt tot sub tutela CSM si asta pentru ca asa vreti domniile voastre, nu noi ? Sau va amintiti acest lucru doar cand aveti nevoie de sclavi? Cand e vorba de drepturi va amintiti doar de magistrati, cand e vorba de munca si interdictii atunci va amintiti de oamenii in robe gri

# gege date 8 December 2023 15:58 -154

Consiliul Superior al Magistraturii avertizeaza Guvernul Romaniei ca refuzul de a plati integral drepturile salariale si restantele judecatorilor va avea un impact negativ asupra actului de justitie. DECI ACTUL DE JUSTIE SE FACE IN MARIME SALARIALA...............VORBA MAGISTRATILOR{ ,,,NOI CENTRAM, NOI DAM CU CAPUL:......UNIUNEA TRACTORISTILOR .LA O SEDINTA, N-AR PUTEA SA-SI MAREASCA SINGURI SALARIIILE??? AR FI IN OGLINDA CU HOTARARILE JUDECATORESTI.

# VLAD TEPES date 8 December 2023 16:19 -18

Afirmatia conform careia "lezeaza fundamental independenta justitiei si statutul magistratilor, cu consecinte directe asupra actului de justitie" CU SIGURANTA trebuia formulata de CSM in raport cu solutiile comandate emise de catre o parte a justitiei, respectiv de partea din justitie care apartine "mafiei" sistemului! Niciodata CSM nu ridica problema "consecintelor directe asupra actului de justitie" provenite in urma solutiilor interesate! Cea mai grava amenintare la adresa societatii romanesti o reprezinta "mafia justitiei"! Aceasta totdeauna este acoperita de CSM! Cand mai "scapa" o cercetare a vreunui magistrat, apare "albirea" din CSM sau din ICCJ! Este inuman sa soliciti bani de la stat, proveniti din taxe si impozite platite de justitiabili, pentru ca, aceeasi justitiabili ajunsi in fata justitiei sa puna in fata judecatorului o coala alba si acesta sa-i rada in nas si sa-i spuna ca este ... neagra! "CAMORA" din justitia este la fel de "criminala" cu "CAMORA" siciliana!

# Eco date 8 December 2023 20:56 -174

La cum se prescriu dosare grele, nu v- as mai da niciun ban . Atunci nu mai este perturbat actul de justiție . Numai fomisti , nu vă mai săturați!

# vasile date 8 December 2023 21:09 -225

Îngrozitoare aroganţă, cum mărimea salariului să-l afecteze pe magistrat în împarţialitatea sa? Adică cel care are 5000 de euro pe lună este mai puţin imparţial decât cel care are 10000? De ce imparţialitatea trebuie să fie cântărite în euro? E ca şi credinţa în Dumnezeu, cu cât dai mai mulţi bani popii, cu atâţ ajungi mai sus, aproape de el. Vouă chiar nu vă e ruşine, cum vă permiteţi să mai judecaţi oamenii: muncitori, ţărani, zidari, care din truda lor vă plătesc nesimţitele salarii. Voi ar trebuie să vă închinaţi slujbaşilor care prin sudoarea lor plătesc biruri peste biruri, de unde să înfruptaţi.

# vasile date 8 December 2023 21:11 -246

Îngrozitoare aroganţă, cum mărimea salariului să-l afecteze pe magistrat în împarţialitatea sa? Adică cel care are 5000 de euro pe lună este mai puţin imparţial decât cel care are 10000? De ce imparţialitatea trebuie să fie cântărite în euro? E ca şi credinţa în Dumnezeu, cu cât dai mai mulţi bani popii, cu atâţ ajungi mai sus, aproape de el. Vouă chiar nu vă e ruşine, cum vă permiteţi să mai judecaţi oamenii: muncitori, ţărani, zidari, care din truda lor vă plătesc nesimţitele salarii. Voi ar trebuie să vă închinaţi slujbaşilor care prin sudoarea lor plătesc biruri peste biruri, de unde să înfruptaţi.

# maxtor date 8 December 2023 23:26 0

trebuie scandal la Prezident! ("domnu' prezident...", doamna Pivniceru avea un accent special,era fix in aceeasi incapere)

# santinela date 9 December 2023 07:42 +8

Imbuibatii neamului ameninta si cine ,CSM-ul , ala care are sectia aia de nulitati "Nufarul" ? Ar fi cazul sa nu mai primiti NIMIC la salarii si pensii,nici o marire, timp de multi ani de acum inainte. Nu va convine plecati din sistem,se gasesc zeci care sa vrea sa va ia locul !

# yippy cayay mortar forker date 9 December 2023 08:11 -118

Asta-i vesnica problema a bugetarilor.. mormanul de bani. Mereu se simt indreptatiti sa ia cat mai mult pentru ca sunt in 'slujba cetateanului'. Mereu sunt mai egali ca altii. Mereu drepturile lor trebuie respectate. Cetateanul de rand doar munceste ca sclavul sa-si achite darile ca altfel il terorizeaza anaf-ul, o alta institutie plina de lichele si parveniti a statului. Pensii speciale doar la angajatii statului. Sporuri peste sporuri doar la stat la privilegiati. Problema e de sistem per ansamblu nu doar la asa zisa justitie. Privilegiatii de la stat sunt cei care asigura perpetuarea la putere a unor imbecili corupti care favorizeaza o parte a po******tiei in detrimentul alteia si mentin starea de divizare pe categorii sociale a po******tiei pentru interesul lor electoral.

# Roxana date 9 December 2023 09:30 +4

Nu știu cine naiba are salariul de 5000 de euro, poate un judecător cu 25 de ani vechime și își exercită funcția la iccj sau csm ….multi lovesc în justiție de parcă legile care apar peste noapte sunt tot vina ei sau faptul ca sunt instanțe cu 4 judecători pe o schemă de 8 și acei 4 trebuie să soluționeze sute de dosare. Din exterior toți văd ce vor dar as vrea ca toți de comentează să vadă efectiv ce înseamnă funcțiile de le blamează ei…

# vlat tepes date 9 December 2023 11:12 -111

magistratii ..... acei complicii ai ”tagmei jefuitorilor” ,acum nemultumiti ca lor nu li s a facut ”parte” suficient de mare din bugetul ”praduit” al Tarii......

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.12.2024 – EUROINS risca sa intre in capcana bulgareasca, pe 12,7 milioane euro

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva