GUVERNUL IN RAZBOI CU MAGISTRATURA – CSM cere Executivului sa achite datoriile catre judecatori: “Este de o gravitate deosebita si lezeaza fundamental independenta justitiei si statutul magistratilor, cu consecinte directe asupra actului de justitie... Consiliul atrage atentia asupra impactului major pe care l-ar putea avea perpetuarea situatiei de neplata a drepturilor salariale cuvenite judecatorilor”
Consiliul Superior al Magistraturii avertizeaza Guvernul Romaniei ca refuzul de a plati integral drepturile salariale si restantele judecatorilor va avea un impact negativ asupra actului de justitie.
Printr-un comunicat de presa dat publicitatii vineri, 8 decembrie 2023, CSM anunta ca sustine neconditionat pozitia exprimata de magistrati, in sensul ca perpetuarea aceste situatii – de neplata a drepturilor salariale cuvenite judecatorilor, recunoscute fie prin hotarari judecatoresti definitive, fie prin acte administrative emise de catre ordonatorul principal de credite – este de o gravitate deosebita si lezeaza fundamental independenta justitiei si statutul magistratilor.
De asemenea, Guvernul trebuie sa tina cont, arata CSM, ca impactul refuzului de a acorda drepturile cuvenite judecatorilor va fi si mai accentuat avand in vedere lipsa acuta de judecatori la toate gradele de jurisdictie.
Iata comunicatul CSM:
“Consiliul Superior al Magistraturii a urmarit constant derularea evenimentelor din ultimele zile referitoare la imposibilitatea platii drepturilor salariale ale judecatorilor si sustine neconditionat pozitia exprimata de magistrati in sensul ca aceasta situatie este de o gravitate deosebita si lezeaza fundamental independenta justitiei si statutul magistratilor, cu consecinte directe asupra actului de justitie.
Consiliul reaminteste ca independenta justitiei este o notiune complexa care are in continutul sau componenta independentei materiale a corpului magistratilor, jurisprudenta instantei constitutionale si a instantelor europene fiind constanta in acest sens. Independenta judecatorilor poate fi perceputa ca iluzorie in lipsa acordarii efective a remuneratiei cuvenita functiei exercitate in societate de catre judecatori, ca si garantie a independentei derivata din statutul constitutional al magistratului.
Consiliul Superior al Magistraturii atrage public atentia asupra impactului major pe care l-ar putea avea perpetuarea situatiei de neplata a drepturilor salariale cuvenite judecatorilor, recunoscute fie prin hotarari judecatoresti definitive, fie prin acte administrative emise de catre ordonatorul principal de credite.
Acest impact trebuie evaluat in legatura directa cu existenta la acest moment a unei lipse acute de judecatori la toate gradele de jurisdictie, consecinta directa a incertitudinii statutului magistratului si a tensiunilor create in interiorul corpului profesional din aceasta perspectiva, situatie care a existat cel putin in cursul acestui an.
Totodata, este deosebit de important de precizat ca, in conformitate cu atributiile conferite de lege, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat conform bugetul instantelor judecatoresti pentru anul 2024, astfel cum acesta a fost inaintat de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante judecatoresti in calitate de ordonatori de credite, iar acesta cuprinde toate drepturile salariale restante ale judecatorilor, avizul Consiliului fiind obligatoriu.
Reamintim deschiderea Consiliului Superior al Magistraturii spre o cooperare interinstitutionala loiala, aceasta fiind esentiala pentru asigurarea unui inalt nivel de independenta si transparenta a sistemului judiciar, accentuand in mod ferm ca aceasta presupune efortul comun al tuturor puterilor statului”.
ACTUALIZARE:
„Comunicat de presa referitor la pozitia Consiliului Superior al Magistraturii de sustinere a procurorilor
Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat sa aduca la cunostinta publica urmatoarele:
Consiliul Superior al Magistraturii a urmarit constant derularea evenimentelor din ultimele zile referitoare la imposibilitatea platii drepturilor salariale ale procurorilor si sustine neconditionat pozitia exprimata de magistrati in sensul ca aceasta situatie este de o gravitate deosebita si lezeaza fundamental independenta justitiei si statutul magistratilor, cu consecinte directe asupra actului de justitie.
Consiliul reaminteste ca independenta justitiei este o notiune complexa care are in continutul sau componenta independentei materiale a corpului magistratilor, jurisprudenta instantei constitutionale si a instantelor europene fiind constanta in acest sens. Independenta procurorilor poate fi perceputa ca iluzorie in lipsa acordarii efective a remuneratiei cuvenita functiei exercitate in societate de catre procurori, ca si garantie a independentei derivata din statutul constitutional al magistratului.
Consiliul Superior al Magistraturii atrage public atentia asupra impactului major pe care l-ar putea avea perpetuarea situatiei de neplata a drepturilor salariale cuvenite procurorilor, recunoscute fie prin hotarari judecatoresti definitive, fie prin acte administrative emise de catre ordonatorul principal de credite.
Acest impact trebuie evaluat in legatura directa cu existenta la acest moment a unei lipse acute de procurori la parchetele din intreaga tara, consecinta directa a incertitudinii statutului magistratului si a tensiunilor create in interiorul corpului profesional din aceasta perspectiva, situatie care a existat cel putin in cursul acestui an.
Totodata, este deosebit de important de precizat ca, in conformitate cu atributiile conferite de lege, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat conform bugetul parchetelor pentru anul 2024, astfel cum acesta a fost inaintat de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, al carui buget cuprinde si bugetul parchetelor de pe langa celelalte instante judecatoresti, iar acesta include toate drepturile salariale restante ale procurorilor, avizul Consiliului fiind obligatoriu.
Reamintim deschiderea Consiliului Superior al Magistraturii spre o cooperare interinstitutionala loiala, aceasta fiind esentiala pentru asigurarea unui inalt nivel de independenta si transparenta a sistemului judiciar, accentuand in mod ferm ca aceasta presupune efortul comun al tuturor puterilor statului”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Just 8 December 2023 14:05 -238
# Cârcotaș 8 December 2023 14:09 -156
# Neconstitutionalitate lege buget 2024 8 December 2023 15:06 +25
# Grefier 8 December 2023 15:07 +502
# gege 8 December 2023 15:58 -154
# VLAD TEPES 8 December 2023 16:19 -18
# Eco 8 December 2023 20:56 -174
# vasile 8 December 2023 21:09 -225
# vasile 8 December 2023 21:11 -246
# maxtor 8 December 2023 23:26 0
# santinela 9 December 2023 07:42 +8
# yippy cayay mortar forker 9 December 2023 08:11 -118
# Roxana 9 December 2023 09:30 +4
# vlat tepes 9 December 2023 11:12 -111