29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HAIDETI SA NU NE MAI FACEM DE RAS! – Ministerul Justitiei din Italia cere revocarea de urgenta a mandatului european de arestare emis de Curtea de Apel Bucuresti pe numele omului de afaceri Dragos Savulescu, intrucat acesta executa pedeapsa in Italia. MJ se roaga de CAB sa raspunda Italiei ce are de gand. Romania tine incarcata lista Interpol a “urmaritilor international” cu o persoana care isi executa pedeapsa sub supravegherea Italiei (Documente)

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

29 August 2022 15:45
Vizualizari: 6797

La data de 19 iulie 2022, Ministerul Justitiei din Italia a dat o veste neasteptata Ministerului Justitiei al Romaniei si Curtii de Apel Bucuresti. Si anume ca omul de afaceri roman Dragos Savulescu (foto) a inceput executarea pedepsei in Italia, prin masuri de probatiune, incepand cu data de 15 iulie 2022, ca urmare a deciziei judecatorilor Tribunalului de Supraveghere din Napoli.

 


 

In respectiva comunicare, Ministerul Justitiei Italian a solicitat autoritatilor romane sa actualizeze situatia juridica a lui Dragos Savulescu si, mai ales, sa revoce Mandatului European de Arestare emis in luna feburarie 2019, pe o durata de 3 ani, de catre Curtea de Apel Bucuresti.

 

Prin adresa din 19 iulie 2022 Ministerul de Justitie din Italia a solicitat Ministerului de Justitie roman, dar si Curtii de Apel Bucuresti urmatoarele:

...se trimite hotararea emisa la data de 15.07.2020 de catre Tribunalul de Supreveghere (n.n. - din Napoli) care dispune incredintarea in probatiune la serviciile sociale a lui Savulescu Emil Dragos, cu privire la sentinta 20/2020 emisa la data de 15.09.2020 de Curtea de Apel din Napoli.

In data de 15.07.2022 a inceput executarea pedepsei lui Savulescu Emil Dragos, astfel ca se solicita actualizarea pozitiei acestuia si revocarea mandatului european de arestare emis la data de 8.02.2020.

Se multumeste pentru cooperare si ramanem in asteptarea raspunsului in cauza” - (vezi facsimil 1, in italiana, cu traducerea in romana)

Datorita situatiei extrem de mediatizate din cazul lui Savulescu, care a reprezentat un “trofeu” pentru DNA, in maniera lipsita de consideratie binecunoscuta din perioada protocoalelor de cooperare dintre SRI si parchete - institutiile romane nu au oferit niciun raspuns Ministerului Justitiei din Italia, astfel incat acesta din urma a revenit cu o noua solicitare in data de 24 august 2022, in care a solicitat Ministerului Justitiei roman si Curtii de Apel Bucuresti sa ofere de urgenta un raspuns si mai ales revocarea mandatului european de arestare:

In urma corespondentei anterioare cu privire la numitul din obiect, se solicita de urgenta un raspuns la comunicarea din 19.07.2022, anexata prezentei pentru o consultare imediata.

Se reitereaza ca in data de 15.07.2022 a inceput executarea pedepsei lui Savulescu Emil Dragos, astfel ca se solicita actualizarea pozitiei acestuia si revocarea mandatului european de arestare emis la data de 8.02.2020.

Se multumeste pentru cooperare si ramanem in asteptarea raspunsului in cauza” - (vezi facsimil 2, in italiana, cu traducerea in romana)

 

Detinem informatii ca in urma adresei de revenire a Ministerului de Justitie din Italia, ministerul roman condus de Catalin Predoiu a solicitat Curtii de Apel Bucuresti sa clarifice odata situatia, intrucat mandatul european de arestare emis de aceasta instanta are valabilitate de 3 ani, respectiv pana in februarie 2022, care a mai fost prelungit cu inca 3 ani (pana in februarie 2025) si trebuie sa se decida asupra oportunitatii revocarii lui.


Pentru intelegerea mai buna a cazului, reamintim ca omul de afaceri Dragos Savulescu a fost condamnat in Romania in februarie 2019, in dosarul retrocedarilor de la Constanta, la 5 ani si 6 luni de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu si participare la grup infractional organizat, de catre vestitul “Complet negru” al Inaltei Curti condus de celebrul Ionut Matei, asta dupa ce la fond la Curtea de Apel Bucuresti primise doar 3 ani de inchisoare, cu suspendare, semn clar ca in dosar nu exista nicio proba serioasa, acuzatiile fiind nepertinente pentru multa lume. Fiind rezident italian la momentul condamnarii, Dragos Savulescu s-a predat in ianuarie 2020 autoritatilor italiene. Urmand procedurile legislatiei europene in aceste cazuri, Curtea de Apel din Napoli a recunoscut integral sentinta romana de condamnare la 5 ani si 6 luni de inchisoare si i-a aplicat lui Savulescu beneficiul unui decret de gratiere, avand aceasta putere conform legislatiei europene, reducandu-i prin sentinta pedeapsa cu 3 ani, Savulescu ramanand sa ispaseasca in Italia o pedeapsa de numai 2 ani si 6 luni de inchisoare.

Pentru ca in Italia, la condamnari pentru fapte non-violente de sub 4 ani se poate solicita regimul de probatiune, Procuratura Generala din Italia i-a suspendat lui Savulescu, prin Ordonanta, executarea pedepsei pana la emiterea de catre Tribunalul de Supraveghere din Napoli a unei decizii privitoare la modul in care se va executa efectiv pedeapsa de 2 ani si 6 luni. Decizia Tribunalului de Supraveghere din Napoli a venit abia in iunie 2022 – si o vom prezenta in continuare - insa din 2020 si pana in 2022 (cat timp Dragos Savulescu nu a avut nicio restrictie in a circula liber), s-a petrecut un eveniment nefast pentru imaginea Justitiei Romane din pricina mentinerii in vigoare a mandatului european de arestare de catre Curtea de Apel Bucuresti, care ar fi trebuit sa-l revoce din proprie initiativa.

Din cauza ca mandatul european de arestare nu a fost revocat, iar Dragos Savulescu nu a fost sters din lista urmaritilor international din baza de date a Interpol, acesta a fost saltat in august 2021 in insula Mikonos – Grecia, unde avea o resedinta, iar autoritatile romane au solicitat imediat extradarea acestuia, refuzand sa ia act de faptul ca Savulescu a intrat sub autoritatea Italiei in materia executarii pedepsei.

Ce a urmat a fost o palma pentru pretentiile Romaniei ca stat de drept. Grecia a dat o usturatoare lectie de drept international Romaniei, refuzand extradarea lui Savulescu cu motivarea existentei unei situatii certe, care interzice executarea mandatului european de arestare emis de Curtea de Apel Bucuresti. Astfel, Curtea de Apel din Aigaio, prin decizia nr. 3/2021 din 08.09.2021 a decis:

...prin urmare, in conformitate cu cele de mai sus, pedeapsa impusa persoanei cautate prin decizia cu nr. 148/2017 data de Curtea de Apel Bucuresti si care a fost recunoscuta prin decizia cu nr. 4/202 data de Curtea de Apel din Napoli, ce a devenit irevocabila, este conform dreptului italian in faza de executare in acest moment, conform art. 4 alin. 5 a deciziei 2020/584/DEY cu referinta la MAE (…) rezulta faptul ca pedeapsa pentru care s-a cerut extradarea in Romania a persoanei cautate a fost aplicata prin decizia nr. 4/2020 data de Curtea de Apel din Napoli (care conform dreptului italian se considera o noua decizie de aplicare a pedepsei pentru faptele savarsite, echivalat cu condamnarea) si prin Ordinul dat de aceeasi instanta este deja in faza de executare in Italia, asa cum s-a mentionat mai sus si, prin urmare, exista un caz de interzicere a executarii mandatului de arestare european, prin aplicarea art. 11, pct. b si a art. 4 alin. 5 din Legea 3251/2004, in baza celor ce au fost depuse in motivatia juridica si din afirmatia autoritatilor romane se specifica faptul ca statul roman nu a dispus niciodata la admiterea sentintei date in Italia nu are niciun efect juridic, deoarece acordul statului emitent nu este o conditie prealabila pentru acceptarea pedepsei intr-un alt stat membru (…) DIN ACESTE MOTIVE: DECIDE neexecutarea mandatului european de arestare din dosarul nr. 2 din data de 08.02.2019 emis de Curtea de Apel Bucuresti...” - (CLICK AICI PENTRU A CITI PE LARG LECTIA DE DREPT A GRECIEI)


Iata asadar, unde a dus circul judiciar romanesc, nefiind de mirare ca in prezent, numeroase state europene precum Anglia, Italia, Grecia, Belgia au refuzat in cazuri celebre extradarea persoanelor condamnate in Romania.


In prezent lucrurile au devenit SI MAI clare in cazul Dragos Savulescu. Aceasta intrucat in iunie 2022, Tribunalul de Supraveghere din Napoli a decis modul in care va executa Dragos Savulescu pedeapsa de 2 ani si 6 luni.

 

Prin Ordonanta nr. 3057/28.06.2022, instanta italiana a decis ca pe durata pedepsei, Dragos Savulescu:

- sa nu paraseasca municipiul de resedinta (Milano) fara autorizatie;

- sa pastreze relatii constante cu UEPE;

- sa se dedice permanent activitatii profesionale communicate;

- sa nu paraseasca locuinta inainte de ora 8.00 si sa reintoarca acolo pana la ora 18.00;

- sa nu se asocieze cu persoane anterior condamnate;

- sa se prezinte in fata autoritatilor competente de trei ori pe saptamana;” - (vezi facsimil 3)

 

Mai exista minti intelepte la Curtea de Apel Bucuresti?


Revenind la solicitarile repetate ale Ministerului de Justitie din Italia, este de neinteles de ce nu se raspunde si de ce in pofida multiplelor antecedente anterioare nefaste cu Italia si Grecia, mandatul european de arestare nu este este anulat in cazul lui Dragos Savulescu, iar acesta este mentinut fara drept pe lista urmaritilor international prin Interpol, cu consecinta incarcarii rolului politiilor statelor internationale cu un “urmarit international” care in fapt se stie unde este pentru ca isi executa pedeapsa in Italia.

Este evident ca insistentele Italiei catre autoritatile romane, de a retrage mandatul european de arestare sunt de maxim bun simt, iar acest stat actioneaza practic in apararea Drepturilor Omului. O persoana care se afla in executarea unei pedepse, chiar si neprivativa de libertate, nu mai poate fi data in urmarire internationala pentru aceeasi fapta, caci asta ar insemna chiar si pentru Italia sa se ajunga la situatii nedorite, cu proprii politisti, care pot opera retineri inutile, cu consecinta alocarii de resurse si timp pana la clarificarea situatiei. De asemenea, nu este exclus ca Italia sa permita cereri de parasire a municipiului Milano, in interes de serviciu, situatii in care s-ar putea ajunge din nou in situatii aberante.


Reamintim ca de la bun inceput, atitudinea autoritatilor judiciare romane in acest caz, din motive de neinteles, a fost represiva si contrara dreptului european. Dupa palmele publice incasate de Romania de la Italia si Grecia, in toamna lui 2021 Dragos Savulescu a depus o contestatie la executare la Curtea de Apel Bucuresti cerand revocarea mandatului european de arestare emis pe numele sau. Dupa depunerea acestei contestatii, Biroul Executari penale de la CAB, in loc sa constate inceperea executarii pedepsei in Italia, a facut la randul lui – uluitor - o alta contestatie la executare pentru ca onor Curtea de Apel sa suspende luarea unei decizii, ca sa intrebe mai intai Curtea de Justitie a Uniunii Europene daca este cazul sau nu sa respecte deciziile luate de justitiile din Italia si Grecia. Ceea ce s-a si facut, cererea lui Savulescu de anulare a mandatului european de arestare fiind suspendata pana la sosirea raspunsurilor de la CJUE!!!

In prezent, iata, Italia a ajuns sa solicite la nivel de stat revocarea mandatului european de arestare, demonstrand ca pedeapsa aplicata in 2020, de 2 ani si 6 luni de inchisoare, este executata efectiv din data de 28.06.2022 la locul de munca si domiciliu (in forma mai sus prezentata de noi).

 

Ce este de facut in cazul Dragos Savulescu?


Credem ca mintile luminate care exista la conducerea Curtii de Apel Bucuresti ar putea sa ia masuri rationale, de natura sa evite un nou scandal international, in care Romania sa fie acuzata ca incalca Drepturile Omului.


Daca pana acum, Curtea de Apel Bucuresti, a invocat in mod nereal in fata Greciei, in august 2021, ca:Savulescu Emil Dragos NU a inceput executarea pedepsei aplicate pe teritoriul Romaniei” – (vezi facsimil 4), ei bine, poate acum dupa decizia Tribunalului de Supraveghere din Napoli din aceasta vara, care releva si cum anume este executata pedeapsa, precum si dupa solicitarile repetate ale Statului Italia, instanta romana va intelege sa dea curs dreptului european.

Romania este obligata sa accepte deciziile luate de catre Italia, indiferent de faptul ca un anume magistrat are o alta opinie. Decizia 909/2008/JAI din 27.11.2008 statueaza cu claritate asupra recunoasterii sentintelor straine europene in materie penala, in care s-a stipulat ca statul emitent (cel care a dat condamnarea) pierde dreptul de urmarire a pedepsei in favoarea statului de executare. In drept, art. 22, pct. 1 din Decizia 909/2008/JAI potrivit caruia: “...statul emitent nu poate proceda la executarea pedepsei dupa ce executarea acesteia a inceput in statul de executare”.


Felul in care Romania, aflata in mare dificultate publica in cazul Savulescu, a pornit joaca cu intrebarile la CJUE, incercand sa traga de timp prin suspendarea cererii de anulare a mandatului (pe care l-au mai prelungit recent cu inca 3 ani, pana in februarie 2025), pentru a nu-si recunoaste esecul juridic al unor asemenea “opinii” de la un moment dat, consideram ca nu ne face cinste ca stat.

Lumea Justitiei intelege ca in sistemul judiciar au existat forte care au dorit aruncarea in inchisoare cu orice pret a omului de afaceri Dragos Savulescu, dar omul a fost condamnat definitiv si isi ispaseste in prezent pedeapsa conform deciziei Tribunalului din Napoli. A mentine in continuare, o asemenea persoana sub puterea unui mandat european de arestare, a refuza sa raspunzi Italiei si a incarca rolul Interpol cu un asa-zis “urmarit international” cu care politistii din intreaga lume nu trebuie sa-si piarda timpul, ar putea fi evitate daca mai exista decidenti cu scaun la cap.

Joaca de-a intrebarile la CJUE ne va umple si mai mult de ocara, caci deciziile justitiei italiene trebuie respectate. Este la mintea cocosului ca nimeni nu poate fi pedepsit de doua ori pentru aceeasi fapta, chiar daca sunt cate unii in sistem care si-ar dori asta.

Haideti sa nu ne mai facem de ras!

Comentarii

# Pompiliu Bota date 29 August 2022 16:03 -13

De cand am intrat in UE teoretic putem sa ne alegem tzara in care sa fim judecatzi, tzara in care sa executam pedeapsa sau chiar tzara in care sa emigram cu posibilitatea de a nu fi extradatzi , chiar achitatzi… Totzi suntem aparatzi de clasicul dubiu pro reo…

# Adrian Nechita date 29 August 2022 19:48 +21

Mandatul european de arestare emis de aceasta instanta are valabilitate de 3 ani??? Si se poate prelungi cu inca 3 ani???

# Probabil sunt zeci, poate sute, de cazuri similare. date 29 August 2022 20:29 +102

In toate cazurile, un asa comportament este practic terorism de stat. Scopul fiind evident terorizarea "tintelor" si a apropiatilor acestora (din cercul familial, profesional, ocupational sau social) nu mai ramane decat sa ne potolim toti si sa acceptam ca cineva acolo sus ne iubeste.

# maxtor date 29 August 2022 22:42 +63

adica judecatorii romani NU TREBUIE SA RESPECTE legile altei tari-pare de bun simt!("tratatu " ala a fost semnat de Petrov ).

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva