HALUCINANTA MOTIVARE - Intr-o hotarare CSM privind detasarea unor judecatori in functia de grefier la CEDO, Ministerul Justitiei a pretins ca prezenta unor "juristi nationali" la Grefa Curtii de la Strasbourg a redus cu 29% plangerile cetatenilor nemultumiti de hotararile instantelor romanesti. Detasarea unor judecatori in functia de grefier la CEDO intra in contradictie cu Constitutia si Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (Documente)
Sectia pentru judecatori a CSM adopta in 14 martie 2013 o Hotarare privind detasarea la Grefa Curtii Europene a Drepturilor Omului a judecatoarei Cristina Farcas-Surpanu, de la Tribunalul Bucuresti. O hotarare aparant banala, dar care in cuprinsul ei contine un paragraf de-a dreptul uluitor. Este vorba despre o justificare a Ministerului Justitiei, prin care aceasta institutie, facand trimitere la o adresa a Ministerului Afacerilor Externe, incerca sa explice de ce se impune ca CSM sa aprobe detasarea judecatoarei. Mai exact, potrivit MJ, prezenta celor trei "juristi nationali" la Grefa CEDO ar fi facut ca plangerile impotriva Romaniei aflate pe rolul Curtii de la Strasbourg sa scada cu 29%.
Avem de-a face asadar cu o afirmatie extrem de interesanta. Practic, celor trei "juristi nationali" li s-ar datora scaderea numarului de plangeri ajunse pe masa judecatorilor CEDO, in cursul anului 2012. Cum s-a intamplat acest lucru, nu se stie. Asta intrucat Ministerul Justitiei nu a explicat si ce anume fac cei trei "juristi nationali" pentru ca numarul reclamatiilor sa scada. In aceste conditii, in lipsa unor precizari exacte, se poate intelege chiar si ca acestia blocheaza plangerile romanilor care considera ca doar CEDO le poate face dreptate. Ca principala lor menire este ca reclamatiile sa nu mai ajunga pe masa judecatorilor europeni, in conditiile in care au sarcina de a analiza admisibilitatea plangerilor impotriva Romaniei.
Despre ce este vorba insa exact? In vara anului 2012, Ministerul Afacerilor Externe a cerut Consiliului Superior al Magistraturii detasarea judecatoarelor Cristina Farcas-Surpanu, de la TMB, si Anca Codreanu, de la Judecatoria Zarnesti, la MAE, pentru ca acestea sa poata activa mai departe ca grefiere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. In solicitare, Ministerul Justitiei arata ca mutarea "prezinta un interes deosebit pentru statul roman, avand in vedere numarul mare de plangeri formulate impotriva Romaniei, persoanele detasate urmand sa-si desfasoarea activitatea in cadrul Grefei CEDO si sa analizeze admisibilitatea plangerilor formulate impotriva Romaniei".
Intrucat Curtea de Apel Bucuresti si Tribunalul Bucuresti nu au avizat detasarea judecatoarei Cristina Farcas la MAE, invocand volumul mare de activitate raportat la numarul de judecatori aflati in exercitiu, Consiliul Superior al Magistraturii, prin hotararea nr. 671/04.09.2009 a Sectiei pentru judecatori, a respins cererea Ministerului Afacerilor Externe: "Aprobarea detasarii doamnei judecator Farcas Surpanu Cristina este de natura a perturba activitatea Tribunalului Bucuresti". De asemenea, CSM nu a aprobat nici detasarea judecatoarei Anca Codreanu la MAE, pe motiv ca Judecatoria Zarnesti "isi desfasoara activitatea cu schema de judecatori incompleta".
La insistenta MAE, CSM a dat unda verde detasarii celor doua judecatoare
Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe, prin adresa nr. L1/9244/12.09.2012, a solicitat revocarea hotararii nr. 671/04.09.2012 a Sectiei pentru judecatori a CSM si aprobarea detasarii celor doua judecatoare. In sustinerea cererii, s-a aratat ca "revocarea hotararii prezinta un interes deosebit pentru finalizarea cu succes si intr-un termen rezonabil a procedurilor privind detasarea unor juristi romani la Grefa Curtii Europene a Drepturilor Omului, avand atributii de analizare a admisibilitatii plangerilor formulate impotriva Romaniei".
Chiar in ziua urmatoare, prin hotararea 689/13.09.2012, presedinta de atunci a CSM, Alina Ghica, a revocat decizia initiala, pronuntata cu 9 zile inainte, admitand solicitarea MAE privind detasarea celor doua judecatoare in cadrul Grefei CEDO, pe o perioada de 6 luni, incepand cu data de 1 octombrie 2012:
"In ceea ce priveste analiza oportunitatii detasarii celor 2 judecatori, Sectia pentru judecatori va avea in vedere faptul ca selectia magistratilor romani in vederea detasarii in cadrul serviciului de grefa a Curtii Europene a Drepturilor Omului s-a facut prin intermediul INM, institutie aflata in coordonarea CSM, din cei 12 candidati selectati renuntand pana in prezent un numar de 6 persoane, astfel incat in acest moment, CEDO nu ar mai avea posibilitatea sa procedeze la alegerea altor judecatori, iar initierea unei noi poceduri de selectie interna ar determina tergiversarea procesului de ocupare a acestor posturi".
Pentru a doua detasare a judecatoarei Cristina Farcas la CEDO a intervenit Ministerul Justitiei. Motivarea MJ este uluitoare: "Numarul cererilor romanesti aflate pe rolul Curtii a scazut cu 29%, acest rezultat datorandu-se, in mare parte, aportului celor 3 juristi nationali detasati"
Judecatoarea Cristina Farcas si-a inceput efectiv activitatea in functia de grefier la CEDO la 8 octombrie 2012. Cum detasarea era limitata la o perioada de 6 luni, in primavara lui 2013, pentru a continua la Grefa CEDO, a fost nevoie de noi demersuri. De aceasta data, diligentele au fost intreprinse de Ministerul Justitiei, care, la 20 februarie 2013, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii mai multe adrese, emise atat de MAE, cat si de CEDO, solicitand detasarea Cristinei Farcas la Grefa CEDO pe o perioada de 6 luni, cu incepere de la 1 aprilie 2013. In motivarea cererii, Ministerul Justitiei a argumentat explicand ca prezenta celor trei "juristi nationali" a dus la scaderea cu 29% a numarului plangerilor aflate pe rolul Curtii de la Strasbourg:
"Datorita preocuparilor autoritatilor romane pentru detasarea juristilor independenti la CEDO, situatia Romaniei in anul 2012 s-a imbunatatit, iar numarul cererilor romanesti aflate pe rolul Curtii de la Strasbourg a scazut cu 29%, acest rezultat datorandu-se, in mare parte, aportului celor 3 juristi nationali detasati".
De partea cealalta, replica CSM a precizat: "Avand in vedere ca, prin detasarea magistratilor romani la Grefa Curtii de la Strasbourg, Consiliul Superior al Magistraturii va sustine angajamentul statului roman, ca membru al Consiliului Europei, in ceea ce priveste eficientizarea sistemului Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului, Sectia pentru judecatori urmeaza sa admita solicitarea Ministerului Justitiei, mai sus-mentionata".
Constitutia Romaniei nu permite unui judecator sa detina alte functii cu exceptia celor didactice din invatamantul superior
Pe de alta parte, Hotararea CSM de detasare a judecatoarei Cristina Farcas-Surpanu, de la Sectia a VI-a civila a Tribunalului Bucuresti, la CEDO, in functia de grefier, naste o serie de controverse. Are dreptul constitutional un judecator sa detina o astfel de functie? Cat de obiectiv poate fi un judecator atunci cand, din postura de grefier la CEDO, declara admisibile sau inadmisibile plangerile cetatenilor impotriva propriilor ei hotarari definitive, situatie pe cat de ipotetica, pe atat de plauzibila?
Constitutia Romaniei, la alineatul 3 al articolului 125, intitulat "Statutul judecatorilor", prevede urmatoarele: "Functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior". Dispozitia este reluata si dezvoltata in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, unde, la art. 5 alin. (1) se precizeaza ca "Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii".
Ca atare, este mai mult decat rezonabil sa admitem ca un judecator nu poate fi grefier, fie si la CEDO.
*Cititi aici hotararea nr. 671/04.09.2012 a Sectiei pentru judecatori a CSM
*Cititi aici hotararea nr. 689/13.09.2013 a Sectiei pentru judecatori a CSM
*Cititi aici hotararea nr. 152/14.03.2013 a Sectiei pentru judecatori a CSM
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ADEVARUL 2 April 2014 19:54 +15
# coruptia din CSM 2 April 2014 21:05 +16
# ADEVARUL 3 April 2014 08:08 +7
# Nea Alecu 2 April 2014 19:57 +9
# unul din lumea cea mare 2 April 2014 20:08 +10
# xxx file 2 April 2014 20:10 +12
# Judecător Gheorghe Morosanu 2 April 2014 21:34 +15
# Dr.Vasile Botomei www.unbr.info 2 April 2014 22:27 0
# dottoru fals 3 April 2014 03:58 +1
# DOREL 3 April 2014 09:19 +2
# lobotomeius escrocus 2 April 2014 22:38 +1
# BOTOMEI BATAUSUL DE FEMEI! 2 April 2014 23:12 +1
# visu 2 April 2014 23:22 +2
# hai sictir 3 April 2014 09:58 -5
# magister 3 April 2014 10:37 +6
# adevarul curat 4 April 2014 12:54 +2
# adevarul adevarat 4 April 2014 13:03 +3
# mihai munteanu 21 December 2015 18:10 0
# farcas gabriel ioan 21 February 2016 14:09 0
# Fichiu alex 5 July 2019 18:24 0