Hotararea CSM prin care s-au inventat „dosarele asociate” in materia falimentului. Creditorii, debitorii si practicienii in insolventa sunt bulversati, iar sistemul ECRIS e depasit
Lumeajustitiei.ro continua subiectul privind aparitia din aceasta vara a dosarelor de insolventa urmate de dosare cu acelasi numar, dar la care se adauga indicative de la A1 la Ax, functie de cate contestatii/cereri se fac in fiecare dosar. Amintim ca in toata tara, mai nou, fiecare contestatie din dosarele de insolventa se inregistreaza ca dosar nou, purtand numarul dosarului mama, dar la care se adauga indicativul A1, A2, A3, A4..... functie de cate cereri sunt (vezi facsimil). Contestatiile sunt judecate la acelasi termen cu dosarul de fond, inaintea intrarii pe judecata fondului. Daca se termina de judecat toate contestatile, bine, daca nu, se da alt termen. Si tot asa. Nenorocirea nu ar fi numai aceasta, cat mai ales faptul ca partile nu reusesc sa-si afle dosarul cautand in sistemul ECRIS, caruia daca nu-i adaugi in campul de cautare si indicativul corect, nu-ti gaseste dosarul. Asa ca n-ai acces la informatie si te intorci in vremurile de trista amintire cand trebuia pentru orice informatii sa te imbulzesti in arhivele instantelor, la cozi infernale pentru orice maruntis. Nu mai vorbim de faptul ca in prezent, arhivele sectiilor comerciale, ca si cele de litigii de munca sunt asaltate de justitiabili, cozile fiind infernale, iar nervii intinsi la maxim.
CSM mai mult incurca, decat sa descurce
Daca initial, intrucat s-au emis mai multe documente pe aceasta problema, se credea ca totul a plecat de la o Nota a Inspectiei CSM, insusita de Plenul CSM, azi suntem in masura sa va aratam ca harababura a pornit de la Hotararea Plenului CSM nr. 425 din 23 iunie 2011, care printre altele, a dispus la art. 2 (vezi documentul atasat la finalul articolului): „In materia falimentului, cererile pentru care se pronunta hotarari intermediare, formate in cadrul aceluiasi dosar, vor fi inregistrate ca dosare asociate, urmand ca la intocmirea rapoartelor statistice privind volumul de activitate al judecatorilor care judeca astfel de cereri sa fie contabilizate ca fiind dosare nou inregistrate de catre programul informatic ECRIS. In ceea ce priveste gradul de complexitate al acestor cereri, acesta va putea fi contabilizat numai manual”.
Hotararea CSM este semnata de Horatius Dumbrava, iar la baza ei a stat un „aprofundat” studiu al Comisiei 3 – „Eficientizarea activitatii si performanta judiciara a instantelor si parchetelor”, comisie alcatuita din judecatorii Ana Cristina Labus, Mircea Aron, Alexandru Serban, Adrian Toni Neacsu, Marius Tudose si procurorul Bogdan Licu. Ce-a fost oare in capul specialistilor CSM cand au emis aceasta hotarare? Sa mareasca artificial numarul de dosare de pe rolul instantelor pentru ca rapoartele despre volumul de activitate al instantelor sa fie cat mai incarcate? Nu credem... mai degraba credem ca la baza a stat o neintelegere a situatiei si mai ales a corelarii ei cu sistemul ECRIS, un sistem informatic limitat si cu multe hibe, care a iesit asa cum a iesit intrucat prin achizitiile publice care au stat la baza dezvoltarii lui s-au sifonat bani publici.
Ce e de facut pe viitor? Pana nu se va gasi o solutie care sa remedieze situatia prezenta, va fi un calvar pentru partile din dosarele de insolventa sa aiba acces la informatie, daca nu chiar o imposibilitate (raportat la limitarile programului ECRIS). Iar lungirea perioadei solutionarii cererilor din aceste dosare va fi considerabila si in detrimentul debitorilor si creditorilor.
In prezent, la Ministerul Justitiei un grup de lucru, constituit ca urmare a Hotararii CSM mai sus mentionate, lucreaza la un regulament de utilizare a aplicatiei ECRIS, care nu stim inca la ce rezultate va ajunge. La CSM deocamdata de vacanta judecatoreasca...
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii