I-AUZI LULUTA – Mesajul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, pentru sefa DNA Laura Kovesi, dupa plangerea facuta la CSM: “Poate vine un moment al evaluarilor, poate vine un moment in care se incheaga lucrurile, vom vedea”. Toader a anuntat ca Guvernul va sesiza CCR privind problema legalitatii HG-urilor, dupa ce DNA a inceput urmarirea penala in dosarul Belina impotriva vicepremierului Sevil Shhaideh si a cerut avizul pentru ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb
Laura Kovesi (foto dreapta) sa ia aminte! Ministrul Justitiei, Tudorel Toader (foto stanga), a anuntat ca nu vrea sa comenteze deocamdata decizia conducerii Directiei Nationale Anticoruptie de a-l reclama la CSM pentru declaratiile facute fata de dosarul "Belina", insa i-a transmis voalat sefei DNA ca "poate vine un moment al evaluarilor, poate vine un moment in care se incheaga lucrurile", iar atunci, isi va exprima pozitia public. Declaratia a fost facuta de ministrul Justitiei Tudorel Toader in cadrul conferintei de presa sustinuta joi, 28 septembrie 2017, la Ministerul Justitiei, inaintea sedintei Plenului CSM unde urmeaza sa se discute proiectul pe Legile Justitiei, la care Toader a precizat ca nu va participa, motivand ca nu vrea sa apara ca un sustinator al acestuia.
Cu acelasi prilej, Tudorel Toader a tinut, din nou, sa evidentieze ca legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorul, ci judecatorul in contencios administrativ, dandu-i astfel peste nas presedintelui Klaus Iohannis, care l-a ultima iesire publica l-a criticat dur pe ministrul Justitiei, deranjat probabil ca acesta si-a permis in public sa ii dea o lectie de drept sefei DNA si sa explice ca la scoala ce este in neregula cu dosarul “Belina.
Tudorel Toader a explicat astfel din nou, ca la catedra, ca procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptarii unei OUG sau legi, nu pot ancheta imprejurarile, circumstantele adoptarii unei OUG sau a unei legi, dupa cum nu pot ancheta constitutionalitatea respectivelor acte normative:
“Stiti ca in adoptarea actelor normative sunt trei paliere. Este palierul superior – OUG si legile, Guvern, respectiv Parlament. Este palierul al doilea cu privire la HG – actele adoptate de Guvern. Palierul al treilea – ordinele de ministri. Intrebarea este urmatoarea, daca la nivel de OUG sau de lege, procurorul nu poate ancheta oportunitatea imprejurarile, circumstantele acelor acte normative, la palierele doi si trei, procurorul poate sa ancheteze oportunitatea,imprejurarile, circumstantele? Asta este intrebarea la care CCR va fi sesizata si chemata sa raspunda”.
Tudorel Toader: "In comunicatul DNA se spune ca decizia Curtii Constitutionale din februarie referitoare la Ordonanta 13 este aplicabila numai pentru ordonante si legi, nu pentru hotarari de Guvern. Enuntul in sine este corect. Principiul este absolut incorect"
In cadrul conferintei de presa, ministrul Justitiei Tudorel Toader a precizat ca cel tarziu luni, 2 octombrie 2017, va fi gata si sesizarea care va fi depusa la CCR, urmand ca judecatorii constitutionali sa decida daca procurorii pot ancheta oportunitatea, imprejurarile si circumstantele emiterii hotararilor de Guvern:
"Draftul proiectului la nivelul Ministerului Justitiei va fi gata in cateva zile. Astazi este joi, probabil pana luni este gata. (...) Este de competenta Guvernului, a primului-ministru, sa trimita sesizarea la Curtea Constitutionala. (...)
Initiativa redactarii actiunii de sesizare a Curtii Constitutionale a pornit din Guvern si nu de la Ministerul Justitiei, nu de la ministrul Justitiei. In al doilea rand, am citit si eu in presa scrisa o afirmatie absolut incorecta, o afirmatie care nu imi apartine, in sensul in care s-ar fi solicitat considerarea hotararilor de Guvern ca si ordonantele de urgenta, ca si legile. Este imposibila o astfel de afirmatie, pentru ca au un regim juridic diferit, au efecte diferite, au emitenti diferiti. Nu stiu cine a facut afirmatia, dar va asigur ca afirmatia este absolut incorecta.
In mod evident, daca se pune problema unei redactari, a unei sesizari in numele Guvernului, fiti de acord ca Ministerul Justitiei este cel mai abilitat sa redacteze o astfel de sesizare, ceea ce vom face incepand de azi dimineata si in zilele urmatoare. In concret despre ce este vorba. In comunicatul DNA se spune ca decizia Curtii Constitutionale din februarie referitoare la Ordonanta 13 este aplicabila numai pentru ordonante si legi, nu pentru hotarari de Guvern. Enuntul in sine este corect. Principiul este absolut incorect. Prin decizia precedenta, Curtea Constitutionala a statuat faptul ca procurorii nu pot ancheta oportunitatea, imprejurarile si circumstantele adoptarii unei ordonante de urgenta sau legi, dupa cum nu pot ancheta constitutionalitatea respectivelor acte normative. Ceea ce este corect. Circumstantele, imprejurarile si oportunitatea in aprecierea acestora revine decidentului, Guvern sau Parlament, care insa trebuie sa respecte limitele legale, limitele constitutionale. (...) Intrebarea este daca la nivel de ordonanta de urgenta sau lege procurorul nu poate ancheta oportunitatea, imprejurarile si circumstantele emiterii acelor acte normative, la hotarari de Guvern si ordin de ministru procurorul poate sa ancheteze oportunitatea, imprejurarile si circumstantele? Asta este intrebarea la care CCR, cel mai probabil, va fi chemata si sesizata sa raspunda."
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# sory 28 September 2017 11:51 +6
# mircea 28 September 2017 12:01 +3
# Timpul nu mai are răbdare 28 September 2017 12:51 +3
# mihai 23 November 2017 21:57 0
Citeza pe Timpul nu mai are răbdare
# xXx-Triple X 28 September 2017 13:25 +2
# Botomei Vasile, doctor in drept 29 September 2017 10:06 0
# cozma ioan mangalia 29 September 2017 21:49 0
# cozma ioan 29 September 2017 22:04 0