psdolt
29 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

IAR PLATIM PENTRU BRUTALITATEA UNOR POLITISTI – CEDO a condamnat Romania din cauza tratamentelor inumane aplicate unui cetatean romano-american, batut de mai multi ofiteri de politie din Galati: „Nici autoritatile nationale si nici Guvernul nu au explicat concret originea contuziilor toracice severe sau diagnosticul traumatism cranio-cerebral”. Liviu Samachisa a obtinut 14.100 euro daune (Hotararea)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

20 July 2015 17:06
Vizualizari: 9074

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat Romania, joi 16 iulie 2015, sa-i plateasca cetateanului romano-american Liviu Samachisa 14.100 euro daune materiale si morale, pentru incalcarea Art. 3 din Conventie, privind interzicerea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante.

Reclamantul s-a adresat Curtii de la Strasbourg, la 17 august 2010, acuzand, printre altele, relele tratamente la care a fost supus de mai multi ofiteri de politie in contextul unui incident consumat, la 31 iulie 2008, in timp ce se deplasa spre Galati la volanul unui autoturism inmatriculat in Statele Unite ale Americii.


Politistii, avand informatii ca un autovehicul cu numere de SUA a fost implicat intr-un accident soldat cu trei raniti, l-au oprit in trafic si i-au cerut sa prezinte actele de identitate. Liviu Samachisa a negat accidentul si a contestat legalitatea solicitarii de legitimare, context in care a fost bruscat de politisti, care l-au incatusat si l-au transportat la sectie.

In motivarea hotararii, judecatorii CEDO au aratat ca unele dintre leziunile suferite de reclamant (zgarieturi si vanatai pe brate, gat si sub clavicula) pot fi puse pe seama incercarii politistilor de a-l imobiliza, insa contuziile toracice severe si traumatismul cranio-cerebral, descrise in actele medicale disponibile la dosar, nu au putut fi explicate de autoritatile nationale

In esenta, desi a admis ca reclamantul a manifestat opozitie in fata politistilor, Curtea a apreciat ca atitudinea necooperanta nu poate justifica forta disproportionata

Liviu Samachisa (59 ani), reprezentat in fata Curtii de la Strasbourg de avocatul Marius Vicentiu Coltuc (foto), din Baroul Bucuresti, a obtinut 2.400 euro daune materiale, 11.700 euro daune morale si 300 euro costuri si cheltuieli.

Prezentam pasaje din motivarea Hotararii CEDO:

(65) In prezenta cauza, Curtea observa ca Guvernul, in sustinerile sale, s-a bazat pe constatarile autoritatilor nationale. In consecinta, reprezentantii Guvernului nu au contestat faptul ca, la data de 31 iulie 2008, reclamantul s-a aflat sub controlul agentilor statului in timpul incidentului sau ca ranile suferite de acesta, asa cum au fost consemnate in actele medicale disponibile, au fost rezultatul actiunilor ofiterilor de politie.

(66) In masura in care observatiile Guvernului in fata Curtii pot fi intelese ca un argument ca leziunile suferite de reclamant nu au indeplinit nivelul de severitate necesar pentru a fi plasate sub incidenta Articolului 3 din Conventie, Curtea observa ca dovezile medicale produse la scurt timp dupa incident au demonstrat ca reclamantul a suferit traumatisme cranio-cerebrale si toracice; cateva zgarieturi, contuzii si vanatai la nivelul membrelor superioare, al gatului si al fetei, precum si vatamari ale unui dinte. Date fiind dovezile medicale disponibile, Curtea considera ca gradul de vatamare corporala suferit de reclamant indica faptul ca leziunile sale au fost suficient de serioase pentru a indeplini nivelul de severitate cerut de Art. 3 din Conventie. (...)

(70) Curtea observa ca, potrivit dovezilor disponibile - in special declaratiile martorilor -, comportamentul initial al reclamantului in timpul discutiei cu ofiterii de politie, desi ostil, nu a fost nici violent, nici disproportionat.

(71) Violentele au inceput in momentul in care ofiterii de politie au incercat sa il duca pe reclamant la sectia de politie pentru a-l legitima, dupa ce acesta se pare ca a refuzat sa prezinte documentele de identitate si a contestat legalitatea cererii politistilor.

(72) Desi sustinerile partilor privind aceasta scena sunt contradictorii, Curtea retine ca nu exista nicio proba la dosar ca ofiterii de politie sau studentii de la Academia de Politie implicati in incident au fost raniti de reclamant in vreun fel. Pe de alta parte, reclamantul a admis ca a fost agitat in prezenta ofiterilor de politie, iar Curtea noteaza ca, potrivit dovezilor disponibile, acesta a manifestat o oarecare opozitie. (...)

(74) In aceste conditii, Curtea retine ca 6 ofiteri de politie si 2 studenti la Academia de Politie au fost prezenti la fata locului pentru a gestiona incidentul. Mai mult, desi instantele nationale au stabilit in termeni generali ca doar 4 dintre ofiteri au incercat sa il incatuseze pe reclamant si sa il conduca la sectia de politie, rolul particular al fiecaruia a ramas nedeterminat. De asemenea, nu a fost oferita nici o explicatie despre tehnicile specifice aplicate si despre modul in care acestea au fost corelate cu actiunile particulare ale reclamantului (a se vedea Danilov c. Ucrainei). In plus, in timp ce multe dintre ranile suferite de reclamant – in special zgarieturile si vanataile de pe brate, gat si de sub clavicula – apar ca fiind compatibile cu incercarea politistilor de a-l imobiliza si incatusa, nici autoritatile nationale si nici Guvernul nu au explicat concret originea contuziilor toracice severe suferite de reclamant sau diagnosticul traumatism cranio-cerebral.

(75) In consecinta, Curtea considera ca nici instantele nationale, nici Guvernul, nu au aratat in mod convingator ca, in circumstantele particulare ale prezentului caz, forta folosita de ofiterii de politie impotriva reclamantului a fost proportionata. In concluzie, Curtea apreciaza ca masurile luate impotriva reclamantului se ridica la nivelul tratamentelor inumane si degradante”.

*Cititi aici Hotararea CEDO in cauza Samachisa vs. Romania

Comentarii

# 5 ani date 20 July 2015 19:15 +1

Justitia e o apa si-un pamant peste tot!!Le-a  trebuit  5 ani ca sa-i de o despagubire de 14.000 euro.Astea da daune "morale" !!!!!!!:D :D :D :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

# Dragos date 20 July 2015 21:20 +5

Uite un articol interesant: "SUA nu se mai sfiesc să declare că fac legea în România! Americanii, prin doamna Victoria Nuland, asistentul secretarului de Stat, au dat publicităţii o declaraţie şocantă: „În România, avem un parteneriat prin care pregătim procurorii să identifice, să investigheze şi să trimită în judecată cazurile de corupţie”. Victoria Nuland a mai spus că pentru a limita „acţiunea forţelor anti-democratice”, SUA au un parteneriat cu Europa Centrală şi de Est prin „Emerging Donor Challenge Fund”. Cine ne poate spune în ce constă „parteneriatul” pentru pregătirea procurorilor şi ce înseamnă „forţe antidemocratice” în România? Pentru că, în 20 decembrie 2012, acestea însemnau cei coalizaţi contra Regimului Traian Băsescu, deci inclusiv PSD, PNL şi Klaus Iohannis. Iată declaraţia de atunci a lui Philip H. Gordon (Assistant Secretary, Bureau of European and Eurasian Affairs), un Nuland al epocii: „În România, ne-am exprimat îngrijorarea asupra ameninţărilor la adresa instituţiilor democratice şi independenţa sistemului judiciar. Am fost deosebit de preocupaţi de desfăşurarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, deoarece guvernul părea să schimbe regulile în timpul procesului şi au fost acuzaţii credibile de fraudă şi încercări de a constrînge Curtea Constituţională”. „Acuzaţii credibile”, mda… Şi, tot atunci, acelaşi personaj declara: „Cu aproximativ un an în urmă (2011), SUA au decis să extindă parteneriatul cu guvernele donatoare emergente din Europa Centrală, cu crearea „Emerging Fondul Donatorii Challenge”. Pînă în prezent, SUA au 23 de proiecte cu „Emerging Donor Challenge Fund” cu partenerii din Europa Centrală în domeniile statului de drept, al democraţiei, mass-media libere, al societăţii civile şi creşterea economică în ţări-cheie din Eurasia şi Balcanii de Vest”. Iar în privinţa caracterului transparent al intervenţiilor doamnei Nuland în Justiţia română, iată o ştire de anul trecut (2014): „Potrivit unei informaţii de ultimă oră, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, a fost, vineri seară, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a purtat o discuţie cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi. Întîlnirea a fost confirmată de consiliera şefului DNA, magistratul Dana Tiţian, dar amănunte despre conversaţie nu au putut fi dezvăluite”. Oare televiziunile de ştiri nu ar putea afla de la dl. ministru Robert Cazanciuc în ce constă parteneriatul cu pricina? Sau e secret nu doar pentru români, dar şi pentru aşa-zisul ministru?"

# NEA CAISA date 20 July 2015 23:05 +2

Colonie cu pretenție de stat în EUROPEAN UTOPIA, așa a ajuns ROMÂNICA!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.11.2024 – Tulus a trecut in partea cealalta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva