15 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IATA AMENDAMENTELE LA PENSIILE MAGISTRATILOR – Au fost stabilite modificarile la pensiile de serviciu. Cititi shimbarile la pensiile judecatorilor si procurorilor care urmeaza sa fie adoptate in Camera Deputatilor (Document)

Scris de: G.T. | pdf | print

29 May 2023 16:46
Vizualizari: 11785

UPDATE - Au fost publicate in presa amendamentele la pensiile magistratilor, trimise la Camera Deputatilor.

 

* Cititi aici amendamentele

 

Premierul Romaniei Nicolae Ciuca (foto stanga) a explicat luni, 29 mai 2023, care vor fi principalele modificari facute la pensiile de serviciu, deci inclusiv ale magistratilor. Este vorba despre modificarile realizate prin amendamentele la proiectul de lege deja adoptat de Senat, in urma cu circa doua luni.


 

Pe scurt:

- pensiile in plata vor fi impozitate cu 30%, pe partea care depaseste salariul minim brut si care nu este supusa principiului contributivitatii;

- baza de calcul nu va mai viza veniturile din ultimele 12, ci va creste treptat la 300 luni (adica 25 de ani);

- procentul aferent bazei de calcul (valoarea pensiei din venituri) va fi de 65%, nu de 80% pentru personalul auxiliar de specialitate;

- personalul auxiliar din instante si parchete se va pensiona la 65 de ani;

- se va elimina treptat vechimea asimilata din alte profesii juridice;

- pensiile magistratilor vor fi plafonate la nivelul din septembrie 2017;

- actualizarea pensiilor nu se va mai face in functie de cresterea indemnizatiei.


Prezentam postarea de pe Facebook a premierului Nicolae Ciuca:


“Pensia fiecarui cetatean trebuie sa reflecte importanta muncii sale de o viata si contributia la sistemul public.

Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat in dezbaterea Parlamentului, este necesara pentru ca Romania sa poata beneficia in continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR. Printr-o serie de amendamente pe care coalitia de guvernare si le asuma, corectam aceste inechitati si introducem reformele asupra carora ne-am angajat pentru ca Romania sa beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta.

Se coreleaza varsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina exceptiile. Pentru diplomati si personalul auxiliar din instantele judecatoresti varsta standard de pensionare va creste la 65 de ani. Acelasi principiu se va aplica personalului militar, in mod etapizat, pana in 2035. De asemenea, se majoreaza esalonat, pana in ianuarie 2034, vechimea minima in specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariati – diplomati, functionari parlamentari, angajatii Curtii de Conturi.

Se reduce numarul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, angajatilor incadrati pe functii de executie specific in cadrul misiunilor diplomatice.

Veniturile din pensie trebuie sa fie proportionale contributiei la sistemul public si nicio pensie de serviciu nu va depasi venitul obtinut in perioada de activitate.

Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, incepand cu anul viitor. Daca in prezent erau avute in vedere veniturile din ultimele 12 luni, aceasta perioada va creste esalonat la 300 de luni.

Se reajusteaza procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.

Pentru pensiile aflate in plata, se are in vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si excede aplicarii principiului contributivitatii. Sunt prevazute unele corelari pentru a respecta principiul contributivitatii, esential in legea pensiilor publice.

Printr-o alta propunere se elimina mecanismul de actualizare a pensiilor magistratilor odata cu cresterea indemnizatiilor brute lunare ale judecatorilor si procurorilor aflati in activitate. In plus, se va initia la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrati, avand in vedere ca celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o initiativa privind recalcularea pensiilor magistratilor, aflate in plata, pentru a elimina inechitatile generate de diferentele de venituri.

Aceste amendamente vin in urma discutiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles. Alaturi de Legea Pensiilor si Legea Salarizarii, completam astfel pachetul de reforme pe care Romania trebuie sa si-l asume in acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate si echitate sistemului public de salarii si pensii".

Comentarii

# Cetateanul date 29 May 2023 17:02 +39

Pensia Presedintelui, a parlamentarilor si europarlamentarilor, a primarilor, viceprimarilor, presedintilor consiliilor judetene sunt contributive nu? Alea nu se elimină și nu se impozitează! Iar acum liniște și lăbuțele sus... tonți pentru justițe

# dulapul securelii, pelticiunii si pierzaniei nationale date 29 May 2023 17:23 +3

Pai nu X-H pupat in CUR bruxelul pana ati vazut pixelul! Curtea CONSTITUTIONALA va mai scapa! RESPECTATI CONSTITUTIA ca sa fiti RESPECTATI! PAI !HAI! LA CCR ! TRAI ASCA SUVERANITATEA CURTII CONSTITUTIONALE si a CONSTITUTIEI! NUMAI CCR mai poate sa le dea peste gheare politrucilor! Dar RESPECTATI-O TOTI MAGISTRATII! DATI afara slugile neosecurelii care s-au .....Pe CONSTITUTIE! aista-i o opinie

# jUSTie date 29 May 2023 17:38 +27

Dl ministru al muncii a mers singur la Bruxelles? Cand a discutat despre pensiile magistratilor si ale celorlalte categorii care deservesc sistemul de justitie, a discutat singur? A avut mandat? Daca da, din partea cui? Nu ar fi trebuit sa fie prezent si dl ministru al justitiei? In alta ordine de idei, Romania este tara in care “daca a zis asa Bruxelles-ul, asa facem” este sintagma cea mai des uzitata si care denota politica pasilor marunti. Cine poate verifica ca asa a zis Bruexlle-ul? Nimeni, pe fond. Dar pentru publicul larg asta prinde! Iar deciziile in Romania as ase iau, prin mani******re la scara mare! PS intrebare: judecatorii si procurorii care sunt detasati pe posturi de asimilati in CSM, MJ, INM mai imregistreaza vechimea in functie? Adica pot sta din detasare in detasare vreo 20 sau 25 de ani unii chiar si pe alte meleaguri, si acumuleaza vechimea ceruta de lege! Nu este clar dl Ciuca ce a zis Bruxelles ul pe tema asta ! Reveniti, va rog …

# RADU Marius date 29 May 2023 17:59 +21

Un inițiator (în cazul de față Guvernul) cu puțină logică în decizie și cu respect față de muncă și importanța ei, ar avea în vedere vechimea în muncă și nu vârsta. Pentru că sunt grefieri care lucrează de la vârsta de 20 de ani iar la 65 ani evident vor avea 45 de ani de muncă. Încurajând munca statul va avea mai multe persoane doritoare de muncă, tinere și eficiente și nu o persoană obosită la 64 de ani, în câmpul muncii. Așadar, etalonul ar trebui să fie vechimea în muncă și nu vârsta angajatului.

# Huooo date 29 May 2023 19:13 -5

Trăiască clasa muncitoare si egalitatea-n tre popoare!!!!Huo!!!!

# brutus date 29 May 2023 19:31 +11

Proiectul de lege e de tot rasul dreptului,politicilor publice,economice,fiscale,tratatelor la care Romania este parte,etc! Unde sunt parlamentarii si alesii in proiectul de lege? Astia din Camera Deputatilor vor vota cu doua maini bucurosi ca au scapat(ca si Senatul,de altfel)! Ce principii de drept se respecta,ce specialisti au consultat,au habar macar de ceva?Nu e nevoie sa raspunda vreunul!Se vede dupa cum merge tara! Acum ca taie pensiile asa-zis speciale(ca,saracii, nici nu stiu cum sunt denumite prin lege)speram ca toate problemele tarii sa se rezolve!Vor veni banii din PNNR(pentru care nu i-a mandatat nimeni,nici pe semnatari ,nici pe alesii si numitii neamului),iar in tara va curge numai lapte si miere! Intre timp,se vinde totul!Mai raman de vandut sufletele!Si alea moarte!Bietul scriitor!N-a trait destul sa vada!

# Un judecător date 29 May 2023 22:02 +23

Echitatea proclamata in sistemul de pensii, este invinsa grav prin amendamentele produse.Un judecator de scaun cu 24 de ani vechime acum se va pensiona peste 12 ani( pentru ca a fost atât de islet incat sa intre in magistratură la primul examen) , iar altul care s-a zbatut vreo 3 ani sa între și a intrat in același timp cu magistratul istet se pensionează anul viitor.Da, echitatea continuă, el iese cu 25 de ani vechime, iar istetul cu 36 de vechime și pensie mai mica.In același timp sunt pensio ari magistrati care nu au stat niciodată pe scaunul de judecator.Sunt pensionari magistrati care au stat in magistratură 2/3 ani.Nu este vina mea ci a factorului politic care a permis asta..Este ca atunci când semnezi un contrat pe termen lung, tu respecți toate obigatiile asumate, iar cealaltă parte, cu 1 an înainte de implinirea termenului spune ca nu vrea sa .respecte nicio obligate asumata.Minunat!Echitatea a invins! sistemul de pensii

# Ba , cand dracu terminati cu prostelile ? date 29 May 2023 22:42 -15

Toata lumea sa iasa la 65 de ani , inclusiv serviciile de necalificati , inclusiv militarii , inclusiv magistratii , TOTI ba , TOATA LUMEA !!! De unde Pastele ma-mii lor uni e mai speciali ca altii ?

# Pentru comentatorul cu " prosteala" date 30 May 2023 04:14 +27

O sa ieșim la pensie toți la 65 de ani când toți vom face aceeași munca, cu aceeași responsabilitate, cu aceleași eforturi de a accede în profesie, cu aceleași incompatibilități și interdicții pe parcursul carierei. Pana atunci, nu este normal ca o persoană care a făcut eforturi pe care sunt convinsa ca nu le poți imagina sa între în magistratură, si- a asumat sa judece mii de dosare, a făcut permanenta în acești ani în zilele de sărbătoare și munca suplimentara fără a fi plătit, nu a putut sa vorbească în tot acest timp despre neajunsurile profesiei sa iasă la pensie după o perioada de timp egala cu o persoana care nu a făcut vreun efort pentru a accede intr- o profesie, nu a avut nici o responsabilitate, care intr- o fraza a reușit sa faca un numar impresionant de greseli gramaticale și care crede ca exista cuvântul "prosteala"

# Pentru aceeași domn date 30 May 2023 04:30 +14

În considerarea celor de mai sus propun și salarii egale.Daca e egalitate sa fie pana la capăt.De ce atâta discriminare.Mai mult în noaptea următoare în care voi fi chemata sa dispun asupra unei arestări pot sa îl rog pe același domn sa meargă la birou în locul meu, fără plata.( nici eu nu sunt plătită pentru asta.)O sa facem cu rândul, în fiecare noapte un alt " egal", indiferent ca este necalificat, inginer sau profesor.Asa triumful justitiei și al egalității este asigurat.

# Acelasi judecator date 30 May 2023 04:52 +17

Pentru ca e 4 dimineața și evident nu pot sa dorm după o asemenea aberație legislativa ce se preconizează , în considerarea proclamatului principiu al echitatii de care vorbeam în mesajul anterior mai dau câteva exemple: -um judecator născut în 1976 cu 24 de ani vechime în magistratură ( a intrat in magistratură în anul 1999) se va pensiona în același moment cu un judecător născut anterior anului 1976 și care a întrat în magistratură 12 ani mai târziu, cu aceeași pensie. - un judecător născut anterior anului 1976 se va pensiona în anul 2023 la 47 de ani, 2024 la 50 de ani, iar un judecător născut în 2976 se va pensiona la 60 de ani -în 2024, 2025 se pot pensiona judecători născuți inainte de 1976 cu 20, respectiv 21 de ani vechime în magistratura( și câțiva ani în alte profesii asimilate),, iar un judecător născut în anul 1976 se va pensiona de 37 de ani de magistratură.MENTIUNE, pentru cel din 1976 cuantumul pensiei o sa fie mai mic,

# Robin Hood date 30 May 2023 11:38 +7

Sa fie egalitate! Un magistrat sa poata fi membru al unui partid politic și să poată accede la funcții elective fără să părăsească definitiv profesia. Adica suspendat pe perioada mandatului de ales. Să poată candida impotriva unora de gen Ciolacu, sa poata fi parlamentar, etc., ca si asa legile in tara asta le fac toti neavenitii de e haos in toate domeniile. Sa poata presta si o profesie juridica liberala in paralel cu magistratura, cu incompatibilitati punctuale, nu la modul general (adica nu ai voie sa faci nimic altceva). Nici sa mergi cu masina, ca daca esti contravenient, ala esti.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.01.2025 – Georgescu a incaput pe mana lui Bogasiu. Episod halucinant intr-o instanta din Bucuresti

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva