27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IATA CUM NI SE ASCULTA TELEFOANELE – Metodele folosite de servicii pentru interceptarea convorbirilor telefonice devin din ce in ce mai sofisticate. Inchiderea mobilului sau scoaterea bateriei nu reprezinta solutii pentru evitarea ascultarii telefoanelor. Exista insa modalitati prin care se pot fenta interceptarile

Scris de: L.J. | pdf | print

19 July 2013 12:53
Vizualizari: 111138

Nu mai este niciun secret pentru nimeni ca majoritatea anchetelor intrumentate de procurori se bazeaza in proportie covarsitoare pe interceptarea convorbirilor telefonice. Metodele de ascultare a telefoanelor devin din ce in ce mai sofisticate, dar exista totusi posibilitatea ca interceptarile sa fie evitate. Nu ne referim aici insa la simpla oprire a aparatului, care nu este de niciun folos.


Publicatia riscograma.ro a prezentat sapte metode de ascultare a telefonului, precum si modalitatile de “fentare” a interceptarilor:

1. Metoda cea mai accesibila “publicului larg” este interceptarea semnalului de aproape, cu echipament pe care si-l permite aproape orice agentie de detectivi sau divizie judeteana de doisiunsfert. Insa se aplica doar pentru standardul GSM, care foloseste o criptare usoara. In cazul 3G sau CDMA, decodarea mesajului este aproape imposibila. Concluzia: Daca ai optiunea asta, foloseste telefonul exclusiv pe modul 3G.

2. Criptarea nu mai face doua parale atunci cand esti ascultat din centrala, operatiune care se face – de regula – cu mandat de interceptare. Tot de regula, beneficiarii sunt in acest caz agentiile guvernamentale. Poti ocoli aceasta metoda de interceptare cu ajutorul mai multor solutii proprii de criptare.

a) solutia ieftina si simpla: Apeluri VoIP (prin Skype, Gizmo5 etc.) de pe un smartphone. Insa metodele de decriptare pentru retelele standard nu par a mai fi un secret, pentru serviciile guvernamentale cel putin.

b) solutia ieftina si complicata: Programul zfone (www.zfoneproject.com) instalat tot pe un telefon destept si folosit exclusiv pentru apeluri VoIP. In cazul acesta, protocolul de criptare este cunoscut doar de cei doi parteneri de discutie. Singura conditie este ca ambii sa aiba programul instralat.

c) solutia scumpa si simpla: Un telefon criptat (exemple: www.cryptophone.de, www.privatewave.com, www.caspertech.com, www.gold-lock.com, www.totallysecurecommunication.com, www.tl2000.pl). Si in acest caz, ambii interlocutori trebuie sa aiba telefoane similare. Avantajul este ca furnizorii rezolva si alte gauri de securitate.

Ce, credeai ca s-au terminat? Nici vorba. Aproape oricare telefon, destept sau nu, poate fi programat de la distanta (de operator sau chiar de rau-voitori) sa transmita continutul convorbirii pe un canal paralel. Criptarea nu mai conteaza, de vreme ce ea este valabila pentru canalul principal. Și da, poti fi ascultat chiar si cand nu vorbesti la telefon.

3. In cazul smartphone-ului este cel mai usor, daca cel care vrea sa te asculte iti instaleaza un program special pe telefon (sa-i zicem virus) fara stirea ta. Solutia este sa tii inchise infrarosiile, bluetooth sau wifi.

4. Chiar daca telefonul este mai putin destept, metoda ramane disponibila pentru experti. Protocolul numit “roving bug” presupune ca un semnal de la distanta ordona deschiderea microfonului.

5. Daca securistul are putin noroc si echipamentul potrivit, nu-i trebuie atatea complicatii. Unele telefoane transforma vocea si in semnale reziduale pe care le arunca pe distante scurte in jurul benzii de 2 MHz (fata de 900 MHz, frecventa GSM). Metoda este similara dar mai eficienta decat cea de la punctul 1, pentru ca semnalul este tot timpul analog.

Chiar si cu bateria scoasa, “inamicul asculta”. Are nu o metoda, ci doua:

6. Daca are acces fizic la telefonul tau, iti poate plasa un microfon independent. Cel mai usor este sa il integreze intr-o alta baterie, de unde sa aiba si sursa practic nelimitata de curent. Solutia evidenta este sa nu lasi niciodata telefonul la indemana altcuiva.

7. Insa chiar si daca arunci bateria cu totul poti fi ascultat. Stiu ca deja nu-ti vine sa crezi. Nici americanilor nu le-a venit sa creada ca ambasadorul lor in Rusia a fost ascultat timp de sapte ani cu ajutorul unui dispozitiv atat de simplu incat nimeni nu credea ca poate exista. “Chestia”, care nu avea nevoie de o sursa de curent, fusese inventata de savantul rus Lev Termen si sta la baza tehnologiei RFID de azi.

Pe scurt, daca microfonul telefonului tau este bombardat cu microunde de o anumita frecventa el va rezona inclusiv modulatiile de voce pe care le percepe. Deci, cel mai sigur este sa nu ai telefonul langa tine cand pui la cale vreo lovitura de stat.

Comentarii

# ME date 19 July 2013 16:07 +27

Daca nu aveam destule motive sa fim paranoici, iata cateva in plus... Interesant articol, sarmana tara, groaznice vremuri...

# unul din lumea cea mare date 19 July 2013 19:43 -3

napirca dodo cirisi????!!!!iti aduci aminte ca am incercat sa te fac sa intelegi cite ceva cu mintea ta mica de napirca?? stii ceva mai mult acum decit autorul articolului,tu ai auzit si de s.e.c.i!!!!!!

# valahia date 10 March 2016 11:59 +2

Incet ,incet cu pasi mici spre o dictatura mare

# Tudor Raneti date 19 July 2013 17:57 +19

oricat de sofisticate ar deveni dispozitivele lor, tot depind de mine, daca am chef sa vorbesc sau nu la telefon, cu exceptia situatiei in care ar putea sa ma manipuleze sa fac ce-au ei chef, caz in care ascultarea telefonului nu mai are nici o importanta :D Ati uitat ce penibili erati acum cam 12 ani cei care va faleati cu telefonu\' mobil (unii n-au trecut peste faza asta)? Ati uitat cum era inainte de telefonul mobil? Va spun eu. Era oarecum ca si cum telefonul nu exista, fiindca nu-ti statea in buzunar cand aveai chef sa vorbesti cu cineva. Problema adevarata nu e interceptarea telefoanelor. Problema adevarata e iluzia in care traiti, mani******ti de opinia publica

# Ioan Duscas date 19 July 2013 19:25 +18

nu ma deranjeaza faptul ca cartelele prerplatite se vor elibera doar in baza unui act de identitate! nu ma deranjeaza in mod deosebit faptul ca sunt interceptat atata timp cat pot exista motive legale pentru o asemenea actiune! dar ma deranjeaza faptul ca infractori din randul serviciilor secrete ajung sa iti puna eticheta de suspect pe baza coloanei sonore a unei emisiuni pe care o urmaresti la tv,radio sau calculator! asta este deja o marlanie pentru care respectivii infractori trebuie sa raspunda civil si penal!

# babarezu date 19 July 2015 05:05 +5

se pare ca nu sti...dar rominia este condusa din umbra de securitate...toti cei care sunt sus si ne conduc sunt mani******ti.......sri si sie sunt cele mai oribile si nemiloase organizatii...nu e nici o diferenta intre mafie si ei.....

# Scanner date 19 July 2013 22:00 +19

Fara cuvinte ! Traim mai rau ca pe vremea securistilor sau a gestapoului ! Asta e....

# Anania date 20 July 2013 07:35 +17

Dacă aş fi cretin aş spune referitor la legea \"bună\" ce se vrea introdusă, să mă asculte nene n-am nimic de ascuns.Ei, bine, mai am totuşi o urmă de neuron (sper!  :roll:) şi întreb,dar de ce să-mi intri tu în dormitor statule dobitoc-mafiot?De ce să-mi controlezi viaţa?Ah, fiindă poţi?Adică te-ai americanizat până-n văduva oaselor! :P

# Didi date 21 July 2013 09:11 +5

Fii taran coclit si sa lucrezi ca sef de informatii, ca ala din Mures, si uite asa iti poti face firma de paza si securitate si sa lucrezi bine mersi fara licenta si atestate, poti pazi furturile din care ulterior sa beneficiezi, poti acoperii falsuri si escrocherii financiare , ca ulterior sa-ti faci firma langa stadionul dinamo de unde sa incerci sa mituiesti si sa faci trafic de influenta ca sa-ti scapi pielea penala ca fostul sefuti sava mihai si infractorul ignat mircea din tarnaveni, la fel si experta escroaca falsificatoare financiara avram gabriela : https://www.youtube.com/watch?v=F_32ywQeU9k

# STAN PATITU date 25 July 2013 10:01 +2

Daca vrei sa nu fii ascultat tine telefonul intr-o folie de aluminiu (alimentar banal). Telefonul este ecranat complet, dar nu iol mai poti utiliza cat timp este \"infoliat\".

# cetateanul turmentat date 25 July 2013 22:21 -1

cred ca nu va dati seama cui foloseste interceptarea daca nu sunt destui sa o valorifice. am lucrat la interceptare nato si stiu ca e imposibil sa ai atit personal sa asculte acele interceptari si sa le valorifice . ar trebuii sute de mii de ochi albastri si asta e imposibil. fiti va rog reali. dau detalii daca vreti

# io date 26 July 2013 01:21 +5

pentru cetateanu\' turmentat: las-o jos, cetatene! (masca, bineinteles!). Ca sa citez un \"clasic\" inca in viata, ti-as spune: cati te asculta? nici noi nu stim cati suntem!

# toma date 21 May 2015 19:41 +1

sa traiti!pot afla mai multe detali!?pur si simplu ma fascineaza zona "secreta"!servici,acoperiti,filaj.....si lista poate continua pana la pensie!stima

# Titi date 10 August 2015 04:32 0

@cetateanul turmentat: hai sa facem un calcul: suntem 20 mil, din care au tel, sa zicem, 12 mil. Nu ii asculta chiar pe toti, asculta , sa zicem 2 mil, asta inseamna 1 mil conv. Sa zicem , pe zi, in medie un om vorbeste 5 min asta inseamna 5 mil minute, impartit la 60 rezulta aprox. 83000 ore , impartit la 8 ore cat munceste un om pe zi rezulta ca ar fi nevoie de vreo 10000 oameni. dar nu trebuie ascultat chiar tot, ci se inregistreaza si se asculta la nevoie. Si sunt mari sanse sa fim printer cei 2 mil.

# Telefon anti interceptare date 9 October 2013 21:31 +2

Credem ca esenta problemei nu rezida in \"fentarea\" interceptarii, pentru ca nu ar fi decat o chestiune de timp pana cand serviciile gasesc alte modalitati de dobandire a informatiilor care ii intereseaza (tehnica de interceptare ambientala, surse umane, etc.). Mult mai util si eficient este sa afli atunci cand telefonul iti este interceptat, si pentru cat timp. Abia atunci pot fi luate masurile de protectie pe care fiecare le gaseste de cuviinta. Telefonul anti interceptare cu IMEI variabil alerteaza utilizatorul de fiecare data cand convorbirea este interceptata. Utilizatorul este alertat si in situatia in care telefonul este localizat prin tehnici specifice. Mai mult aici: http://anti-interceptare.weebly.com

# manea marlena date 9 January 2014 17:04 -6

:-? ce e rau in asta isi fac si ei treaba asa descopera pe cei care pun ceva rau la cale asta e.

# Maia date 18 February 2014 11:23 -1

ce se intampla daca ascultarea telefonului iti afecteaza sanatatea ? incep cu ceva care e putin in afara subiectlui discutat aici...lucrez la ceva gen call center unde telefoanele sunt ascultate si inregistrate (ne-au anuntat dinainte) pentru a analiza nivelul calitatii etc.., dar problema este ca in momentul in care telefonul este ascultat calitatea apelului este foarte proasta. In afara faptului ca te auzi in ecou foarte tare, sunetul este foarte stricat de bruiaje, zgomote ciudate si intreruperi..in conditiile in care tu trebuie sa rezolvi si niste lucruri legate de jobul respectiv..imaginati-va conditiile de lucru. Am deja colegi care trebuie sa apeleze la doctor ORL pentru ca apar mar probleme de sanatate. Lasand locul de munca de o parte, aveam problema asta pe mobilul personal..cam de vreo 2 ani, la inceput mai rar ca nu ma deranja si chiar luam in ras, faceam glume pe seama asta si acum f des, aproape la fiecare apel...culmea ca pe anumite numere...aceleasi bruiaje, ecouri

# Maia date 18 February 2014 11:31 -1

acelasi deranj intelefon..nu imi e de ajuns ca trebuie sa suport asta la locul de munca, dar trebuie sa suport si in conversatiile personale. Am mare sensibiliatet cu urechile, am facut o repulsie fata de telefoane...deja nu mai stiu cum sa le explic parintilor ca ma vad ca nu am chef sa stau cu ei in telefon doar ca vor sa auda ce mai fac(ei avand o varsta si nu ar intelege o explicatie de genul). Daca inainte nu ma deranja faptul ca aveam telefonul ascultat si chiar faceam glume, acum a inceput sa ma streseze si chestiunea asta...probabil in urma deranjului sonor sistematic si a afectiunilor medicale incep sa constientizez si partea psihica si incalcarea intimitatii...nu e de ajuns ca la birou se intampla, de acum si in conversatiile personale nu am intimitate..si culmea ca sunt o pers f \"de rand\", cuminte, nu fac niciun fel de trafic ca cineva sa aiba ceva motive... :sad:

# unul din lumea cea mare date 18 February 2014 13:33 +4

pentru maia// si eu patesc la fel.aud voci si sunete de motoare de avion si submarin.bine,eu stiu ca sunt interceptat de oamenii lui basescu si de mi 6 dar nu ma las intimidat si ies pe geam si urlu/ m/au reclamat si vecinii de salon ca nu/i las sa doarma noaptea dar degeaba.asa ca suntem 2 care avem probleme mintale dar eu mai mult ca tine ( cuvant cod balaceanca )

# T. Rubel date 21 March 2016 22:27 0

Nu stiu de ce iti tot da lumea "comentariu slabut" - nu toti ne-am nascut sau am devenit ITsti si ingineri in telecomunicatii si/sau in electronica. Personal, nu cred ca e de la ascultat ce zici tu, Maia (ascultat SRI sau ascultat work-related). Poate ai (ca si mine) biroul intr-o zona plasata fix sub zona cladirii cu tehnica necesara conexiunilor telefonice (antena/releu/sincer, nu stiu exact si nici nu stiu la ce mi-ar servi sa stiu exact ce si cat si cum pune operatorul de telefonie mobila/pun operatorii de telefonie mobila acolo sus). In consecinta, si semnalul tau pe device-urile mobile e 0 sau aproape 0 cat esti in birou, si exista intotdeauna si posibilitatea ca acest lucru sa-ti afecteze cat de bine ti se aud apelurile. Si vin baietii draguti de la IT si-ti schimba telefonul cu unul nou, primesti casca noua si asa mai departe, dar o buna parte din zi, chiar daca apelurile iti intra pe fix, nu pe mobil, unele se vor auzi clar, unele acceptabil si unele sub orice critica. 

# silvia date 3 April 2014 13:46 0

Si eu am ecou la telefon (adica ma aud )e drept ,doar cand vorbesc cu un anumit numar.Dar,altceva ma intereseaza.Poate cineva sa intre pe telefonul meu mobil si sa citeasca mesajele?Daca da,le poate si sterge?Daca poate cineva sa ma ajute,am un telefon simplu si ieftin.va multumesc

# Telefon Anti Interceptare date 15 April 2014 02:32 -1

Va invit sa parcurgeti un text comprehensiv despre interceptarea telefoanelor, insotit de imagini explicative si video, aici: http://anti-interceptare.weebly.com/1/post/2014/04/cum-ne-sunt-interceptate-telefoanele.html Articolul citat din riscograma.ro contine multe inadvertente si erori, care sunt explicate aici: http://anti-interceptare.weebly.com/1/post/2013/12/interceptarea-telefoanelor-eronat-inteleasa-si-prezentata-de-un-jurnalist.html Daca doriti sa aflati cum sunt localizate telefoanele mobile si cum puteti sti cand telefonul este supus localizarii, cititi aici: http://anti-interceptare.weebly.com/1/post/2014/02/localizarea-telefonului-cum-poate-fi-evitata.html

# Cucu Rigu date 10 May 2014 18:03 +3

Chiar daca nu folosesti telefonul mobil, adica este in stand-by (in asteptare) providerii de semnal GSM (vodafone, cosmote, orange, etc) pot sa-ti porneasca microfonul si sa inregistreze activitatea ta. Va spun asta pentru ca lucrez in bransa. Daca nu aveti nimic de ascuns atunci sunteti fericiti!

# Catalin Racaceanu date 22 October 2014 12:07 0

...''daca nu aveti nimic de ascuns atunci sunteti fericiti...'' ce minte de cucu rigu sa ai de slobozesti asa ceva pe gaura gurii. Frati mai ai ?

# sorina ionita date 25 June 2014 17:31 +1

naparcile ce asculta convorbirile chiar nu au ce face!

# mirela date 22 October 2014 10:06 +2

buna .Am si eu ecoou la telefon(cand vb ma aud eu)doar cand vb cu un nr privat ,,pot sa styu dc si ce pot face sa nu se mai auda asa? :sigh:

# postacul de serviciu date 22 October 2014 10:25 +1

dacă nu mai vrei să te auzi cu ecou fă bine si nu mai vb. cu persoane care au telefonul pus sub urmărire-ascultare,dar te rog să nu te grăbesti că trebuie si copii celor 60 de mii de ascultaci sri-sti să mănânce,umblă vorba că la anu o să se achizitioneze aparatură performantă,deocamdată serviciile si politia se bazează pe inregistrarile firmelor de telefonie mobilă,securistoide-sristoide,sau nu mai vb. la telefon...pune pe altcineva să vorbească in locul tău,poate ai capul gol pe dinăuntru si face ecou.

# Serjeniu date 12 November 2016 09:37 +1

Vin cu completari. Exista sau se pot construi dispozitive "tunuri cu unde directionale" pe baza de microunde sau fascicule infrarosii care sa citeasca la distanta vibratia peretilor, geamurilor, vazelor, oglinzilor sau orice alt obiect care rezoneaza in apropierea vocii "filatului". Semnalul este analogic, dar cu filtrare si amplificare se pot face inregistrari acceptabile de la distante de zeci de metri si chiar sute. Un sistem foarte similar este cel cu camp electromagnetic care capteaza interferentele create de hard disk-ul si procesorul ale unui Pc. Aceste "zgomote" electrice generate de frecventa mare de procesare poate fi modulata si decodata la nivel de biti de catre echipament iar apoi reprodusa. Practic se inregistreaza procesarea operatiunilor tale pe pc la distante scurte. Astfel de tehnologii nu trebuie sa ne surprinda ci doar sa ne faca mai atenti la ceea ce vorbim si chiar si la ceea ce gandim.

# iancov date 27 January 2017 18:01 0

Nu mai fiti prosti. Fara curent poti sa aprinzi un bec? atunci nici fara baterie nu poti sa pornesti microfoanele, gsm transmission si nici datele fuck you retards. 8)

# Edelweiss - IT-ist de Bukowina date 27 January 2017 18:35 0

Dracul taichii Iancov, sunt mai bine de 4-5 ani de zile de când revista de IT „Chip” a prezentat așa-zisa tehnologie „Wired Energy” prin care unor telefoane, de construcție recentă, li se poate transfera un flux minimal electromagnetic, care să fie captat, indus, redresat și să asigure un minimum de energie necesar funcționării unui device telefonic. Cât despre pornirea telefonului fără cartelă, asta e așa de veche de zici că e de pe timpul lui Thoth Atlantul. Așa că ia aminte: sunt ani gârlă trecuți de când FBI și CIA au deja în exploatare tehnologie ce poate permite acționarea de la distanță a unui smartphone FĂRĂ CARTELĂ ȘI FĂRĂ BATERIE. tot ce trebuie să faci tu este să pui botul la campaniile producătorilor de smartphones, ca să-ți achiziționezi ultimul răcnet în materie.

# Bălașa Ionela date 13 July 2021 18:05 0

Bai oameni buni va spun eu eu en telefoane pe butoane cine știe despre ce vb o zi faina asa ca lăsați fițele de telefoane smechere ..Am dreptate

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva