25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ICCJ CONFIRMA CA VOINEAG ARE DREPTATE – Fix in ziua in care viitorul sef al DNA, procurorul Marius Voineag, atragea atentia asupra numarului nepermis de mare de restituiri de cauze, ICCJ a constatat neregularitatea rechizitoriului intr-un alt dosar de rasunet. Judecatorul ICCJ Alin Sorin Nicolescu a descoperit deficiente in descrierea faptelor si a incadrarii juridice din dosarul sefului CJ Iasi, Costel Alexe (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 March 2023 16:06
Vizualizari: 4279

Chiar in ziua in care viitorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, procurorul Marius Voineag, atragea atentia in cadrul interviului pe care l-a sustinut la CSM asupra numarului nepermis de mare de cauze restituite la DNA, Inalta Curte de Casatie si Justitie a constatat neregularitatea rechizitoriului intr-un alt dosar de rasunet, dosar care este la un pas sa se intoarca la parchetul anticoruptie. Este vorba despre dosarul in care DNA l-a trimis in judecata pe fostul ministru al Mediului Costel Alexe, in prezent presedintele Consiliului Judetean Iasi, pentru o pretinsa luare de mita. Dosar cunoscut sub numele de “Dosarul Tabla” pe motiv ca Alexe ar fi cerut spaga, acuza DNA, mai multe produse din tabla.

 


 

Judecatorul Alin Sorin Nicolescu (foto) de la Inalta Curte a constatat marti, 14 martie 2023, neregularitatea rechizitoriului prin care au fost trimisi in judecata Costel Alexe si alti sase inculpati. Decizia a fost luata din cauza deficientelor in descrierea faptelor si a incadrarii juridice.

In consecinta, judecatorul Alin Sorin Nicolescu a somat DNA ca in termen de cinci zile sa remedieze neregularitatile din rechizitoriu si sa comunice daca mentine dispozitia de trimitere in judecata sau solicita restituirea cauzei.

 

Iata minuta incheierii ICCJ (dosar 1338/1/2022/a1):

 

“I. Admite, in parte, cererile si exceptiile formulate de inculpatii Alexe Costel, Grecu Ioan Bogdan, Gatin Mirela si Fatu Nicoleta. In temeiul art. 345 alin. 2 si 3 din Codul de procedura penala, constata neregularitatea rechizitoriului nr. 176/P/2020 din data de 16 iunie 2022, intocmit de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei, in privinta descrierii faptelor si a incadrarii juridice cu referire la: - infractiunea de luare de mita, retinuta in sarcina inculpatului Alexe Costel, in sensul de a se indica in concret actul in legatura cu indeplinirea caruia ar fi existat presupusa pretindere, raportat la atributiile de serviciu ale acestuia; - participatia penala sub forma instigarii la infractiunea de delapidare retinuta in sarcina inculpatului Alexe Costel, in sensul descrierii actiunii de determinare a autorului la comiterea faptei, dar si a persoanelor presupus instigate, respectiv reprezentantii SC Liberty Galati SA; - infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, retinuta in sarcina inculpatelor Gatin Mirela si Fatu Nicoleta, respectiv participatia penala sub forma instigarii la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata reţinuta in sarcina inculpatei Fatu Nicoleta, in sensul descrierii faptelor si incadrarea lor juridica, a formei de vinovatie cu care a fost savarsita presupusa fapta; - participatia penala sub forma instigarii la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, retinuta in sarcina inculpatului Grecu Ioan Bogdan, in sensul descrierii faptei si a incadrarii juridice, precum si a formei de vinovatie cu care a fost savarsita presupusa fapta.

II. Respinge, ca neintemeiate, in rest celelalte cereri si exceptii formulate de inculpatii Alexe Raluca Elena, Alexe Mihai, Alexe Florin, Grecu Ioan Bogdan, Gatin Mirela si Fatu Nicoleta.

III. Copie de pe incheierea motivata va fi comunicata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei, pentru ca, in conformitate cu dispozitiile art. 345 alin. 3 din Codul de procedura penala, in termen de 5 zile de la comunicare, procurorul sa procedeze la remedierea neregularitatilor actului de sesizare si sa comunice daca mentine dispozitia de trimitere in judecata a inculpatilor ori solicita restituirea cauzei.

Cu drept de contestatie odata cu incheierea pronuntata conform art. 346 din Codul de procedura penala. Pronuntata in camera de consiliu, azi, 14 martie 2023”.

 

Prezentam comunicatul DNA din 20 iunie 2022 privind trimiterea in judecata a fostului ministru al Mediului Costel Alexe:

 

“In cauza mediatizata prin comunicatului de presa nr. 360/VIII/3 din 28 aprilie 2021, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

ALEXE COSTEL, la data faptelor ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, pentru savarsirea infractiunilor de:

-luare de mita,

-instigare la delapidare,

Persoana fizica, la data faptelor director general in cadrul unei societati comerciale cu activitate in siderurgie, pentru savarsirea infractiunilor de:

-dare de mita,

-delapidare,

-participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,

Cinci persoane fizice, pentru savarsirea unor infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata comise sub forma autoratului si a participatiei improprii.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, in calitate de ministru al Mediului, Apelor si Padurilor ar fi pretins, in mod direct, de la o persoana din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tabla (tabla cutata, teava patrata, teava rectangulara si rulouri de tabla) in legatura cu indeplinirea atributiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, catre fabrica respectiva, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si la monitorizarea masurilor luate de aceasta fabrica pentru inchiderea unui depozit de deseuri neconforme (halda de zgura). Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neinchise pentru care statul roman a fost condamnat de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, in anul 2018, pentru neindeplinirea obligatiei asumate ca stat membru al UE de a le inchide cat mai repede. Ca urmare, Romania trebuie sa raporteze periodic situatia depozitelor mentionate in cuprinsul hotararii CJUE.

Foloasele respective, in cantitate de 22 tone, ar fi fost primite in zilele de 23 aprilie 2020 si 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societati comerciale administrata de o persoana apropiata ministrului, inculpata in prezenta cauza.
Valoarea foloaselor ar fi fost primite ca mita de fostul ministru cu acceptul directorului general al societatii respective, trimis in judecata in prezenta cauza, si se ridica la suma de 99.956 lei, ce consta in contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei si a transportului.

Ulterior, pentru a crea o aparenta de legalitate scoaterii din gestiune si remiterii cu titlu de mita a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat doua subalterne (trimise in judecata in aceeasi cauza) sa incheie doua contracte de sponsorizare cu o asociatie controlata de ceilalti trei inculpati, persoane fizice.

In perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, pentru a-si crea un 'alibi juridic' necesar justificarii primirii foloaselor necuvenite, aceleasi trei persoane au intocmit mai multe documente false (contracte de inchiriere, note contabile, etc.).

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor primite in contextul de mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva