ICCJ CONFIRMA REDESCHIDEREA DOSARULUI PITURCA – Judecatoarea Lia Savonea de la Inalta Curte a constatat legalitatea si temeinicia ordonantei sefului SUP din PICCJ, Remus Iulian Popa, de infirmare a solutiei de clasare din cauza in care era vizata procuroarea Maria-Antoaneta Piturca de la PCA Craiova, in legatura cu adoptia Sorinei: “Confirma redeschiderea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de purtare abuziva si ultraj judiciar” (Minuta)
Dosarul in care a fost vizata procuroarea Maria-Antoaneta Piturca (foto), sefa Sectiei de urmarire penala de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova, a fost redeschis. Ne referim la dosarul privind adoptia fetitei Sorina Lucan, caz petrecut in 2019, cand aceasta a fost luata de la asistentii maternali si data sotilor Gabriel si Ramona Elena Sacarin din SUA.
Judecatoarea Lia Savonea de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat joi, 29 februarie 2024, ordonanta sefului Sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorul Remus Iulian Popa (foto), de infirmare a solutiei de clasare dispusa in dosar in 8 ianuarie 2024. Astfel, PICCJ ancheta posibile fapte de purtare abuziva si ultraj judiciar.
Amintim ca dosarul a fost declansat dupa ce in 2019 sotii Mariana si Vasile Saramat – asistenti maternali din Baia de Arama – au depus la SIIJ plangere penala impotriva procuroarei Maria-Antoaneta Piturca, acuzand-o de rapire, grup infractional organizat si rele tratamente aplicate minorului (dosarul a fost luat la PICCJ dupa desfiintarea SIIJ). Plangerea a fost facuta in legatura cu modul in care procuroarea Piturca pur si simplu a smuls-o si a tarat-o pe jos pe fetita Sorina Lucan de la domiciliul asistentilor maternali, ca s-o incredinteze sotilor Gabriel si Ramona-Elena Sacarin, care obtinusera adoptia minorei (vezi galerie foto).
Dupa inchiderea sectiei speciale in 2022, cauza a fost preluata de catre PICCJ, care a clasat-o. Totusi (mare atentie!), procurorul ierarhic superior a infirmat ordonanta de clasare. Iar acum ICCJ este asteptata sa se pronunte asupra acestei infirmari.
Iata minuta deciziei ICCJ (dosar 394/1/2024):
“Admite sesizarea formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala. In temeiul art. 335 alin. 4 si 41 din Codul de procedura penala, constata legalitatea si temeinicia ordonantei nr. 19/II/2/2024 din 20 februarie 2024, emisa de procurorul sef al Sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care s-a dispus infirmarea ordonantei nr. 911/P/2022 din 8 ianuarie 2024 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala. Confirma redeschiderea urmaririi penale in dosarul nr. 911/P/2022 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala, sub aspectul savarsirii infractiunilor de purtare abuziva prev. de art. 296 alin. 1 si 2 Cod penal si ultraj judiciar prev. de art. 279 alin. 1 si 2 Cod penal. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta din Camera de consiliu, astazi, 29 februarie 2024”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Io 1 March 2024 22:34 +4