23 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ICCJ MUTA MAGISTRATII CA PIONII – Decizii de neinteles ale sefei Inaltei Curti Corina Corbu. Judecatoarea Adina Georgeta Ponea de la SCAF a fost adusa pentru 8 luni la Sectia I civila ca sa salveze "situatia dificila" din civil, desi nivelul de activitate si incarcatura sunt duble la SCAF. ICCJ nu spune daca transferul s-a facut la cerere. In 2021 Sectia I civila a avut de solutionat 4.353 dosare, iar SCAF 12.108 dosare. La finele lui 2021, SI civila mai avea in stoc 1.526 dosare, iar SCAF 5.753

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

9 August 2022 18:44
Vizualizari: 5997

Cine mai intelege masurile presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Corina Corbu (foto). Desi ani de zile s-a plans ca Sectia de contencios administrativ si fiscal (SCAF) este intr-o situatie dificila, avand numar redus de personal si o incarcatura cu mult peste medie din punct de vedere al dosarelor, Corbu a decis sa mute un judecator de la SCAF doar pentru ca la alta sectie sunt completuri incomplete.


 

Toti cei care urmaresc desfasurarea alegerilor pentru viitorul CSM au ramas blocati vazand cum actiunea deschisa de procurorul general al Romaniei Gabriela Scutea impotriva Hotararilor CSM nr. 113/2022 si nr. 114/2022 (click aici pentru a citi) la Sectia I civila a ICCJ a ajuns sa fie solutionata de un complet in care a aparut in mod surprinzator un magistrat de la Sectia de contencios administrativ si fiscal a instantei supreme. Discutiile in sistem au fost aprinse, vorbindu-se despre un "transfer" menit sa ii asigure judecatoarei Adina Georgeta Ponea un loc la Sectia I civila pentru a i se facilita accesul la functia de presedinte al acestei Sectii, imediat dupa pensionarea actualei presedinte Mihaela Ivanovici.


Fata de aceste informatii, Lumea Justitiei a solicitat Inaltei Curti clarificari cu privire la motivul pentru care judecatoarea Adina Georgeta Ponea, promovata la Inalta Curte in urma sustinerii concursului pentru accederea la, atentire, Sectia de contencios administrativ si fiscal (Hotararea nr. 482 din 23 aprilie 2021 a Sectiei pentru judecatori din CSM unde se prevede expres ca judecatoarea Ponea activeaza in cadrul SCAF), a ajuns sa solutioneze cauzele aflate pe rolul Sectiei I civile a ICCJ. Consideram ca sunt utile aceste precizari de vreme ce promovarea la Inalta Curte se face pe sectii, fiind vorba despre o procedura administrativa care vizeaza cariera judecatorului. Cu titlu de exemplu, au existat magistrati care au fost respinsi de CSM in urma verificarii dosarelor pe motiv ca veneau de la o alta sectie decat cea pentru care candidau, neputandu-se realiza nici macar evaluarea hotararilor pronuntate, conform specializarii.

In acest caz, vorbind despre instanta suprema, se cade sa precizam ca "transferurile" de acest tip, fie ele si temporare, nu sunt interzise, ele fiind prevazute in Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a ICCJ, cat si in Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti.

Mai exact, la art. 13 alin. b) din Regulamentul ICCJ se prevede ca rolul presedintelui Inaltei Curti este de a repartiza judecatorii la sectii, prevederea fiind mai explicita la art 19 lit. e) din Regulamentul instantelor unde se mentioneaza ca presedintele instantei "dispune repartizarea judecatorilor de la o sectie la alta a instantei, in cazurile in care schimbarea specializarii este justificata de existenta unui dezechilibru vadit si de durata intre sectii, sub aspectul volumului de activitate", repartizarea urmand sa fie facuta, conform art. 20 alin. (1) al aceluiasi regulament, la "solicitarea expres a unor judecatori, iar in lipsa unor astfel de solicitari, acordul celor in cauza".


Ceea ce inseamna ca, transferul judecatoarei Ponea de la SCAF la Sectia I civila a ICCJ s-a facut fie la cererea acesteia, fie din ordinul lui Corbu. Aceasta informatie insa nu ne este cunoscuta, Inalta Curte nefacand public ordinul de "transfer" al judecatoarei Ponea.


Astfel, solicitand ICCJ sa ne precizeze cum a fost desemnata judecatoarea Adina Georgeta Ponea in Completul nr. 10 de la Sectia 1 Civila pentru solutionarea cauzei nr. 1670/1/2022 (dosarul privind actiunea lui Scutea), in conditiile in care aceasta figureaza in componenta Sectiei de Contencios Adiministrativ si Fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar si prin ce act si la ce data a fost modificata componenta Completului C10, desemnat sa solutioneze cauza nr. 1670/1/2022, instanta suprema ne-a raspuns ca judecatoarea Ponea a fost adusa la Sectia I civila prin Ordinul nr. 88 din 21.03.2022 emis de Corina Corbu, incepand cu data de 1 aprilie 2022, pe o perioada de 6 luni, fiind emis recent, in 18 iulie 2022, un alt ordin, Ordinul nr. 183 pentru prelungirea sederii lui Ponea la Sectia I civila pana la data de 31 decembrie 2022.


Motivatia oferita de Inalta Curte pentru aducerea judecatoarei Adina Georgeta Ponea la Sectia I civila este, de asemenea, destul de interesanta. Conform ICCJ, completul de la SCAF din care facea parte judecatoarea Ponea a fost intregit de titularul care s-a intors din concediu de maternitate, respectiv doamna judecator Adriana Gherasim, iar pentru ca toate completurile erau functionale cu membrii titulari, in timp ce la Sectia I civila "s-a constatat existenta unei situatii dificile, deoarece lipseau la doua completuri cate un membru titular" conducerea ICCJ a decis "luarea unor masuri de echilibrare a utilizarii resurselor umane la nivelul instantei". Iar echilibrarea s-a facut, sustine ICCJ, doar prin aducerea judecatoarei Ponea la Sectia I civila: "In consecinta, avand in vedere situatia completurilor din cele doua sectii, a aparut posibilitatea desfasurarii activitatii de catre doamna judecator Ponea Adina Georgeta la Sectia I civila, unde a fost planificata, atat in sedinta de judecata, cat si pe listele de permanenta, fara a mai fi nevoie sa se apeleze la alti judecatori, nici in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal si nici din cadrul altor sectii".

Redam in continuare raspunsul Inaltei Curti de Casatie si Justitie acordat Lumea Justitiei:

"1.Doamna judecator Ponea Adina Georgeta a fost desemnata prin Ordinul nr. 88 din 21.03.2022 emis de Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca incepand cu data de 1 aprilie 2022 sa-si desfasoare activitatea la Sectia I civila, pe o perioada de 6 luni si, in continuare, prin Ordinul nr. 183 din 18.07.2022 pentru perioada 1 octombrie 2022-31 decembrie 2022.

2.Raspunsurile la intrebarile nr. 2 si nr. 4 se regasesc in Hotararea Colegiului de conducere al ICCJ nr. 86 din 18 iulie 2022 care a stabilit desemnarea completurilor care vor solutiona cauzele urgente in vacanta judecatoreasca, planificarea de permanenta, precum si regulile de inlocuire a judecatorilor, hotarare publicata pe site-ul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

3.La data de 3 august 2022, toti membri Completului 10 aveau aprobate cereri de concediu, dupa cum urmeaza: doamna judecator Baldeanu Denisa Livia pentru perioada 25 iulie-19 august, aprobat la data de 23 iunie 2022; doamna judecator Mari Ilie pentru perioada 20 iulie-5 august 2022, aprobat la data de 14 iulie 2022 si doamna judecator Cristina Trutescu pentru periodele 11-15 iulie si 1-16 august, la data de 4 iulie 2022.

3.In cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal functioneaza un numar de 10 completuri de judecata, iar doamna judecator Ponea Adina Georgeta a facut parte dintr-un complet, in cadrul caruia s-a intors titularul din concediu de maternitate, respectiv doamna judecator Adriana Gherasim. In acest context, in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal erau functionale cu membrii titulari toate completurile, iar in cadrul Sectiei I civile s-a constatat existenta unei situatii dificile, deoarece lipseau la doua completuri cate un membru titular, ceea ce a determinat luarea unor masuri de echilibrare a utilizarii resurselor umane la nivelul instantei.

In consecinta, avand in vedere situatia completurilor din cele doua sectii, a aparut posibilitatea desfasurarii activitatii de catre doamna judecator Ponea Adina Georgeta la Sectia I civila, unde a fost planificata, atat in sedinta de judecata, cat si pe listele de permanenta, fara a mai fi nevoie sa se apeleze la alti judecatori, nici in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal si nici din cadrul altor sectii".

 

SCAF ramane cea mai aglomerata sectie din ICCJ


Totusi, este de neinteles cum a luat Corina Corbu decizia mutarii judecatoarei Ponea la Sectia I civila, in conditiile in care este binecunoscuta situatia la Sectia de contencios administrativ si fiscal, cu atat mai mult cu cat aceasta a ocupat functia de presedinte al SCAF, dar si tinand cont de faptul ca in toti anii in care s-a aflat la conducerea ICCJ a deplans situatia in care Sectia de contencios se regaseste din punct de vedere al supraincarcarii.

Ca o comparatie, in anul 2021, la Sectia I civila incarcatura, calculata la numarul de judecatori in functie a fost, in medie, de 424 dosare, iar raportat la numarul de judecatori din schema, media dosarelor solutionate a fost de 353 dosare. In aceeasi perioada, la SCAF incarcatura pe judecator in raport de dosarele rulate, calculata la numarul de judecatori care si-au desfasurat activitatea intregul an, respectiv 32 de judecatori, a fost, in medie, de 1.132 dosare rulate, iar raportat la numarul de judecatori din schema, respectiv 38 de judecatori, media dosarelor rulate pe judecator a fost de 953 dosare. Practic, o diferenta in medie de 529 de dosare rulate/judecator.


Datele de mai sus sunt cuprinse in Raportul de activitate pentru anul 2021 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie care releva un volum de activitate la SCAF peste dublu fata de Sectia I civila, lucru care nu ar fi justificat, in opinia noastra, mutarea judecatoarei Ponea, nici macar cu explicatia oferita de ICCJ potrivit careia la Sectia I civila "lipseau la doua completuri cate un membru titular".


Iata ce se retine in Raportul ICCJ de activitate pe anul 2021 privitor la Sectia I civila: "Daca unul dintre factorii constituind o vulnerabilitate de natura a afecta volumul de activitate al instantei in ansamblul sau, conducand la supraincarcare, l-a constituit, in anii precedenti, inregistrarea unui numar considerabil de cereri inadmisibile cu caracter repetitiv, in anul de raportare, urmare a adoptarii Hotararii Colegiului de conducere nr. 86 din 30 iunie 2021, care a venit in completarea Hotararii Colegiului de conducere nr. 36 din 28 iunie 2017, acest factor de grevare a activitatii de judecata a fost semnificativ ameliorat".

Iata ce se retine in Raportul de activitate al ICCJ pe anul 2021 privitor la SCAF: "Insa, chiar daca la nivelul sectiei se constata o continua reducere a duratei medii de solutionare a cauzelor, de la 2 ani (in cursul anului 2019), la 1 an si jumatate (in cursul anului 2020), respectiv la 1 an si 3-4 luni (in cursul anului 2021), dat fiind ca durata procedurilor este influentata, in egala masura, si de intarzierile constatate in activitatea de redactare a deciziilor, in ciuda masurilor si eforturilor intreprinse in aceasta directie, durata de solutionare a cauzelor ramane, in continuare, un factor de vulnerabilizare al instantei".


Ponea a fost mutata la Sectia I civila desi la SCAF era deficit de personal dublu

 

Nici macar din punct de vedere al personalului pe sectii nu s-ar fi justificat o astfel de masura, de vreme ce la SCAF, la finalul anului 2021, figurau 7 posturi vancate de judecator, iar la Sectia I civila 3 posturi vacante de judecator:

"Sectia de contencios administrativ si fiscal era inscrisa in Statul de functii al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la data de 1 ianuarie 2021, cu un numar de 114 de posturi (38 posturi de judecator, 37 posturi de magistrat-asistent si 39 posturi de grefier), dintre care vacante 19 posturi, respectiv: 7 posturi judecator, 8 posturi magistrat-asistent, 1 post prim-grefier, 3 posturi grefier (parte dintre acestea fiind ocupate in cursul anului de referinta si pana la intocmirea prezentului raport). (...)

La inceputul anului 2021, in schema de personal a Sectiei I civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie era prevazut un total de 82 posturi (24 posturi de judecator, 23 posturi de magistrat-asistent, 34 posturi personal auxiliar de specialitate/personal conex), gradul de ocupare al acestor posturi cunoscand usoare variatii negative pe parcursul anului, urmare a eliberarilor din functie prin pensionare, astfel ca, la sfarsitul anului, dupa finalizarea tuturor procedurilor de concurs, sectia inregistra 3 posturi vacante de judecator (ocupate la data intocmirii prezentului raport) si 4 posturi vacante de magistrati-asistenti, in cazul grefierilor gradul de ocupare pastrandu-se complet".


Diferenta colosala intre cauzele aflate pe rol la fiecare sectie. SCAF face cat jumatate de instanta


De altfel, cauzele aflate pe rol la finalul anului 2021 reprezentau un alt motiv pentru care SCAF avea nevoie de un numar mai mare de magistrati. Sectia I civila a avut de solutionat in anul 2021 un numar de 4.353 dosare, in timp ce Sectia de contencios administrativ si fiscal a avut de solutionat in anul 2021 un numar de 12.108 dosare.

"Din totalul cauzelor aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in anul 2021,4.353 de cauze s-au aflat pe rolul Sectiei I civile, 4.136 de cauze s-au aflat pe rolul Sectiei a II-a civile, 12.108 de cauze s-au aflat pe rolul Sectiei de contencios administrativ si fiscal, 3.303 cauze s-au aflat pe rolul Sectiei penale, 909 de cauze s-au aflat pe rolul Completurilor de 5 Judecatori, 34 de cauze s-au aflat pe rolul Completurilor pentru solutionarea recursului in interesul legii si 103 de cauze s-au aflat pe rolul Completurilor pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.(...)

Sectia I civila a avut de solutionat in anul 2021 un numar de 4.353 dosare, volum de dosare rezultat prin insumarea numarului de dosare nou inregistrate in cursul anului 2021 (2.706 dosare) cu numarul de dosare ramase nesolutionate la sfarsitul anului 2020 (1.647 dosare), constatandu-se o usoara scadere a dosarelor aflate pe rol in anul 2021 fata de anul 2020, de cca.1,5%, si o crestere fata de anul 2019, de cca. 9%. (...)

Sectia de contencios administrativ si fiscal a avut de solutionat in anul 2021 un

numar de 12.108 dosare, volum de dosare rezultat prin insumarea numarului de dosare nou inregistrate in cursul anului 2021 (4772 dosare) cu numarul de dosare ramase nesolutionate la sfarsitul anului 2020 (7336 dosare), constatandu-se o scadere a dosarelor in anul 2021 fata de anul 2020, cand sectia a avut pe rol 14.311 dosare, cu 2.203 de cauze (scadere cu 15,4%) si fata de anul 2019, cand sectia a avut pe rol 16.732 dosare, cu 4.624 de cauze (scadere cu 27,6%)".



Cauzele ramase in stoc ii dau tot cu virgula Corinei Corbu


Dn Raportul de activitate pentru anul 2021 reiese si faptul ca, la finalul anului 2021, Sectia I civila mai avea in stoc 1.526 dosare, iar SCAF 5.753 de cauze:

"Din totalul cauzelor ramase in stoc la finalul anului 2021, 1.526 de cauze se aflau in evidenta Sectiei I civile, 1.347 de cauze se aflau in evidenta Sectiei a II-a civile, 5.753 de cauze se aflau in evidenta Sectiei de contencios administrativ si fiscal, 658 cauze se aflau in evidenta Sectiei penale, 128 de cauze se aflau in evidenta Completurilor de 5 Judecatori, 7 cauze se aflau in evidenta Completurilor pentru solutionarea recursului in interesul legii si 16 cauze se aflau in evidenta Completurilor pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. (...)

La sfarsitul anului 2021, exista pe rolul Sectiei I civile un numar de 1.526 dosare, in scadere fata de anii anteriori, cu 121 dosare comparativ cu anul 2020, cand numarul dosarelor ramase in stoc a fost de 1.647 dosare, reprezentand o scadere cu 8%, si cu 10 dosare comparativ cu anul 2019, cand numarul dosarelor ramase in stoc a fost de 1536 dosare, reprezentand o scadere cu 0,6%.

Totodata, la sfarsitul anului 2021, se inregistra un numar de 101 dosare suspendate, constatandu-se o scadere cu 77 % fata de numarul de dosare suspendate aflate la sfarsitul anului 2020, si anume 179 dosare, si o crestere de 6 % fata de numarul de dosare suspendate de la sfarsitul anului 2019, cand exista un numar de 95 dosare suspendate. (...)

La sfarsitul anului 2021, existau pe rolul sectiei 5.753 de cauze, inregistrandu-se o scadere cu 1.583 de cauze fata de nivelul anului 2020, cand stocul s-a situat la 7.336 de cauze, reprezentand o scadere cu 21,6%, respectiv o scadere cu 4.399 de cauze fata de nivelul anului 2019, cand stocul s-a situat la 10.152 de cauze, reprezentand o scadere a numarului de dosare ramase pe rol la sfarsitul anului 2021 fata de anul 2019 cu 43,3%.

Din totalul de 5.753 al dosarelor ramase pe rol, un numar de 5.259 dosare (91,4%) sunt in stadiul procesual al recursului, iar restul de 494 dosare (8,6%) – alte cauze (90 conflicte de competenta, 101 stramutari, 2 litigii cu magistrati, 144 contestatii in anulare, 109 revizuiri, 48 alte cauze).

Totodata, la sfarsitul anului 2021, se inregistra un numar de 329 de cauze suspendate, reprezentand un procent de 2,7% din totalul cauzelor aflate pe rolul sectiei in perioada de referinta".



Comentarii

# Valentin date 9 August 2022 20:57 +293

Ma tot întreb dar nu pot să îmi dau un răspuns! Cum este posibil ca doamna presedinta a ICCJ Corina Corbu, persoană care prin natura funcției deținute de președinte al ICCJ este și membru al CSM care este și remunerată cu 10000 ron/lună, mai mult, atunci cînd participă la aceste ședințe este pontată și remunerată de către ICCJ, deci această muncă nu o prestează în afara programului! Chiat țărișoara aceasta este plină de infractori care se numesc "magistrați', la fel este remunerat[ si sefa PICCJ doamna procuror Scutea și coada de topor Cătălin Predoiu! Oare chiar este normal ceia ce se întîmplă, acești indivizi încasează o cărută de bani din taxele și impozitele noastre! Oare pînă cind se mai poate? Presa ce face, nu investighează nimica? nenorociți care ar trebui să modifice aceste legi ce fac?

# DODI date 9 August 2022 20:59 +159

La ICCJ nu contează decât cine și unde... ciripește. Din această cauză a fost preferată la conducere o pasăre (chiar neagră în cerul gurii fiind) dar care cântă în direcția și pe placul șefilor ei din SRI.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva