13 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ICCJ NU SE POATE SUBSTITUI PARLAMENTULUI – Avocatul Razvan Doseanu acuza Inalta Curte ca si-a arogat atributii de legiuitor dupa decizia CCR pe contrabanda: „CCR a stabilit ca e necesar un prag valoric sau un anumit numar de tigarete... ICCJ adopta RIL 15/2023: vrea sa salveze dosarele penale, pentru a nu fi inchise... ICCJ vrea sa se transforme intr-un adevarat legiuitor... Apreciem ca recursul in interesul legii este neconstitutional... Asteptam decizia CCR”

Scris de: V.B. | pdf | print

21 January 2024 15:22
Vizualizari: 4335

Avocatul Razvan Doseanu (foto) acuza ca Inalta Curte de Casatie si Justitie ca si-a arogat atributii de legiuitor printr-un recurs in interesul legii emis astfel incat sa impiedice aplicarea unei decizii a Curtii Constitutionale a Romaniei.



Este vorba despre RIL-ul 15/2023, emis dupa ce CCR a pronuntat Decizia 176/2022 privind dezincriminarea contrabandei asimilate. Prin acea decizie, instanta de contencios constitutional a declarat neconstitutional art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei.


Iata ce prevedea textul desfiintat de CCR:


Sunt asimilate infractiunii de contrabanda si se pedepsesc potrivit alin. (1) (n.r. cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi) colectarea, detinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea si vanzarea bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscand ca acestea provin din contrabanda sau sunt destinate savarsirii acesteia”.


Manevra ICCJ


In esenta, in Decizia nr. 176/2022, Curtea Constitutionala a stabilit ca putem vorbi despre contrabanda asimilata (in sensul art. 270 alin. 3 din Codul vamal) doar de la un anumit nivel de gravitate in sus – mai precis, in cazul existentei unui anumit prag valoric al marfurilor sau a unui numar minim de tigarete colectate, detinute, transportate, vandute etc. In acelasi context, CCR dadea ca exemplu numarul minim de 10.000 de tigarete indicat de art. 296/1 alin. 1 din vechiul Codul fiscal (art. 296/1 alin. 1 lit. l) – nivel preluat (adaugam noi) in actualul Cod fiscal (Legea nr. 227/2015), la art. 452 alin. 1 lit. h. Totusi, subliniem: acel numar apare in decizia Curtii Constitutionale strict cu titlu de sugestie.

Decizia CCR a fost pronuntata la 24 martie 2022 si publicata in Monitorul Oficial in 5 mai 2022. Guvernul a transpus-o in Codul vamal la 17 iunie 2022, prin OUG nr. 85/2022, astfel incat noua forma a art. 270 alin. 3 sa faca referire la pragurile stabilite la alineatul 2 din acelasi articol.


Redam noua forma a art. 270 Cod vamal (am subliniat pasajul adaugat de ordonanta):


(1) Introducerea in sau scoaterea din tara, prin orice mijloace, a bunurilor sau marfurilor, prin alte locuri decat cele stabilite pentru control vamal, constituie infractiunea de contrabanda si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Constituie, de asemenea, infractiune de contrabanda si se pedepseste potrivit alin. (1):

a) introducerea in/sau scoaterea din tara, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, daca sunt depasite limitele cantitative prevazute la art. 452 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul produselor accizabile supuse marcarii, sau daca valoarea in vama a bunurilor sau a marfurilor sustrase este mai mare de 20.000 de lei, in cazul produselor accizabile nesupuse marcarii, si mai mare de 40.000 de lei in cazul celorlalte bunuri sau marfuri;

b) introducerea in/sau scoaterea din tara, de doua sau mai multe ori in decursul unui an, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, daca prin fiecare introducere sau scoatere din tara nu sunt depasite limitele cantitative sau valorice prevazute la lit. a), insa cumulat, sunt depasite aceste limite;

c) instrainarea sub orice forma a marfurilor aflate in tranzit vamal.

(3) Sunt asimilate infractiunii de contrabanda si se pedepsesc potrivit alin. (1) colectarea, detinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea si vanzarea bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscand ca acestea provin din contrabanda sau sunt destinate savarsirii acesteia, daca sunt depasite limitele cantitative sau valorice prevazute la alin. (2) lit. a).


La randul ei, in Decizia nr. 15/2023 din 18 septembrie 2023 privind solutionarea unui recurs in interesul legii, Inalta Curte a stabilit ca in intervalul 5 mai – 17 iunie 2022 (asadar, intre publicarea in Monitorul Oficial a Deciziei CCR 176/2022 si a OUG 85/2022), a existat, totusi, infractiunea de contrabanda asimilata daca a fost vorba despre detinerea, transportarea, vanzarea etc. a unui numar de 10.000 de tigarete provenite din contrabanda.


Prezentam minuta RIL 15/2023:


Admite recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor prevazute de art. 452 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal stabileste ca, drept urmare a iesirii din fondul legislatiei active a dispozitiilor art. 270 alin. (3) din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal, in perioada 5 mai – 16 iunie 2022, detinerea in afara antrepozitului fiscal si/sau comercializarea pe teritoriul Romaniei peste limita de 10.000 de tigarete supuse marcarii, fara a fi marcate, marcate necorespunzator ori cu marcaje false, provenind din contrabanda, fapte anterioare intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 85/2022, constituie infractiunea prevazuta de art. 452 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica astazi, 18 septembrie 2023”.


Doseanu va ataca RIL-ul la CCR


Revenind in prezent: in mesajul publicat pe Facebook vineri, 19 ianuarie 2024, avocatul Razvan Doseanu reclama ca recursul in interesul legii este neconstitutional, din cauza ca adauga fara drept la o decizie a Curtii Constitutionale. Contactat de Lumea Justitiei, maestrul Doseanu a declarat ca va ataca RIL-ul la CCR.


Iata comentariul avocatului Doseanu (click aici pentru video):


Se vor inchide sau nu se vor inchide procesele penale privind contrabanda asimilata (art. 270 alin. 3 din Codul vamal), avand in vedere ca a fost adoptata Decizia Curtii Constitutionale 176/2022, care prevedea ca este necesara stabilirea unui anumit prag valoric sau a unui anumit numar de tigarete – respectiv peste 10.000 de tigarete.

Ce face Inalta Curte de Casatie si Justitie? Adopta recursul in interesul legii nr. 15/2023, prin care vrea sa salveze dosarele penale, pentru a nu fi inchise. Inalta Curte vrea sa se transforme intr-un adevarat legiuitor si spune asa: pana la Decizia Curtii Constitutionale 176/2022, aveam infractiunea de contrabanda asimilata (art. 270 alin. 3). In momentul publicarii deciziei CCR, transformam aceasta infractiune din Codul vamal in infractiunea prevazuta de art. 452 lit. h din Codul fiscal. Asta doar pana la modificarea legislativa, ca sa nu inchidem dosarele penale. Pentru ca dupa ce in 2022 este adoptata modificarea legislativa, spune ICCJ ca vom face iar un hocus-pocus si vom transforma din infractiunea din Codul fiscal inapoi in Codul vamal.

Apreciem ca este un recurs in interesul legii care este neconstitutional. Practic, nu poti sa acoperi un astfel de vid legislativ si nu poti sa schimbi infractiuni cu tipicitati de comitere diferite, doar pentru a nu aplica dispozitiile legale si pentru a nu dispune incetarea proceselor penale. Asteptam cu interes decizia Curtii Constitutionale.

Comentarii

# Popa date 21 January 2024 16:51 +5

Nu am auzit până acum că recursurile în interesul legii pot fi atacate la Curtea Constituțională ...dar poate nu sunt eu f bine informat ! Mult succes domnule avocat !

# Popa - "prostul" date 21 January 2024 17:51 -22

E suficient sa pui mana pe carte!

# Io date 21 January 2024 17:55 -1

Art 146 din Constitutia Romaniei. Era si in bibliografia admiterii in profesia de avocat.

# maxtor date 22 January 2024 05:19 0

1.pasajul adaugat de ordonanta este nc: pe masuri fiscale trebuie lege.2. iccj e "legiuitor retroactiv"....@popa-nu,se critica legea pe care o indica judecatorul cu intelesu dat de iccj.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva