12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IN ATENTIA SOFERILOR – Avocatul Ionut Sfetcu, Associate RCP Legal: „Proprietarii autoturismelor avariate au dreptul la masina de schimb pe perioada de timp necesara repararii autovehiculului avariat... Asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea pagubita pentru prejudiciile dovedite suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, inclusiv pentru prejudicii reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv pentru inlocuirea temporara"

Scris de: av. Ionut SFETCU, Associate RCP Legal | pdf | print

8 March 2024 12:33
Vizualizari: 4097

Lumea Justitiei prezinta analiza avocatului Ionut Sfetcu (foto) – asociat in cadrul casei de avocatura Raluca Comanescu & Partners (RCP Legal) – cu privire la drepturile proprietarilor de masini avariate in ceea ce priveste despagubirile din partea asiguratorilor de raspundere civila auto.



Proprietarii autoturismelor avariate au dreptul la masina de schimb pe perioada de timp necesara repararii autovehiculului avariat


Observand lipsa de informare publica si lipsa de popularizare a notiunilor legale in materie de asigurari auto RCA in Romania, putini conducatori de autoturisme isi cunosc drepturile de care beneficiaza in cazul in care sunt implicati intr-un accident auto.

In baza art. 11 din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor, Asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea pagubita pentru prejudiciile dovedite suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, inclusiv pentru prejudicii reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv pentru inlocuirea temporara a vehiculului.

Conform Normei nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania emise de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, despagubirile cuvenite persoanelor prejudiciate, ca urmare a consecintei lipsei de folosinta a vehiculului avariat, includ inlocuirea temporara a acestuia cu un vehicul dintr-o clasa similara sau inferioara celui avariat, inchiriat de la entitati autorizate cu acest obiect de activitate. Acestea sunt stabilite pe baza documentelor justificative care dovedesc prejudiciul suferit ca urmare a imposibilitatii utilizarii vehiculului avariat.

Perioada pentru care se acorda despagubiri ca urmare a consecintei lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara a acestuia cu un vehicul dintr-o clasa similara sau inferioara celui avariat, inchiriat de la entitati autorizate cu acest obiect de activitate, este perioada de timp in care proprietarul poate proceda la repararea acestuia, atunci cand vehiculul nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Din dispozitiile legale mentionate mai sus se contureaza doua situatii: a. situatia in care autoturismul avariat este incadrat ca fiind dauna totala (in lege - dauna totala economica) si; b. situatia in care autoturismul avariat nu se incadreaza ca fiind dauna totala dar utilizarea acestuia nu mai este posibila din punct de vedere tehnic.

In primul caz, cel al vehiculelor avariate si a caror utilizare nu mai este posibila din punct de vedere tehnic, care se incadreaza in categoria daunelor totale economice si nu se mai repara, perioada pentru care se acorda despagubiri ca urmare a consecintei lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara a acestuia cu un vehicul dintr-o clasa similara sau inferioara celui avariat, inchiriat de la entitati autorizate cu acest obiect de activitate, este perioada cuprinsa intre data avizarii daunei si data la care asiguratorul RCA inainteaza oferta de despagubire.

Exemplu in care vehiculul avariat care se incadreaza in situatia de dauna totala economica – nu se poate repara:

Data eveniment (accident): 02.02.2024

Data avizare: 03.03.2024

Data comunicare Oferta de despagubire de catre Asigurator: 07.03.2024

In situatia prezentata, proprietarul autoturismului avariat avea posibilitatea, in temeiul Normei nr. 20/2017, de a inchiria un autoturism de la entitati autorizate cu acest obiect de activitate pentru 5 zile (de la data avizarii daunei de catre Asigurator pana la data inaintarii Ofertei de despagubire).

In cel de-al doilea caz, cel in care proprietarul procedeaza la repararea vehicului avariat care nu se incadreaza in situatia de dauna totala economica, perioada pentru care se acorda despagubiri ca urmare a consecintei lipsei de folosinta este considera perioada cuprinsa intre data avizarii daunei si data constatarii avariilor de catre asigurator, la care se adauga perioada in care proprietarul efectueaza demersurile necesare introducerii in reparatie a vehiculului, fara ca aceasta sa depaseasca 3 zile lucratoare de la data efectuarii constatarii avariilor de catre asiguratorul RCA si perioada de timp justificata necesara repararii vehiculului avariat intr-o unitate reparatoare auto (aceasta incepe de la data semnarii documentelor care fac dovada introducerii in reparatie a vehiculului).

Exemplu in care vehiculul avariat care nu se incadreaza in situatia de dauna totala economica – se poate repara:

Data eveniment (accident): 02.02.2024

Data avizare: 03.03.2024

Data constatare: 03.03.2024

Data intrare in service: 10.03.2024

Data iesire din service: 17.03.2024

In situatia prezentata, proprietarul autoturismului avariat avea posibilitatea, in temeiul Normei nr. 20/2017, de a inchiria un autoturism de la entitati autorizate cu acest obiect de activitate pentru 12 zile (o zi pentru data avizarii/constatarii, 3 zile pentru perioada in care proprietarul efectueaza demersurile necesare introducerii in reparatie a vehiculului si 8 zile pentru perioada in care vehiculul avariat era in service-ul auto, pentru reparatii), ulterior solicitand Asiguratorului vinovatului de producerea accidentului, printr-o Cerere de despagubire, contravaloarea lipsei de folosinta.

Avand in vedere ca Societatea Civila de Avocati RCP Legal reprezinta una dintre cele mai mari Companii in materie de inchirieri auto din Romania, a implicat echipa noastra in numeroase litigii in materie de asigurare, asistand si reprezentand clienti persoane fizice / persoane juridice / entitati autorizate avand ca obiect de activitate inchirieri auto in fata instantelor de judecata in scopul apararii drepturilor recunoscute de catre legislatia in materie.

In plus, dinamismul constant de care a dat dovada legislatia in domeniul privind asigurarile a „fortat” RCP Legal sa se implice activ in ultimii ani in scopul perfectionarii si adaptarii nevoilor clientilor. Experienta oferita de echipa noastra face ca asistenta, consilierea si procedurile litigioase si de executare silita sa decurga cu celeritate astfel incat recuperarea efectiva a sumelor de bani sa se faca in cel mai scurt timp”.

 


Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva