15 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INALTA CURTE TINE LOC DE OPOZITIE – Sectiile unite ale ICCJ au fost convocate de doua ori in ultimele doua zile pentru a verifica munca parlamentarilor. ICCJ acuza neconstitutionalitatea Legii privind modificarea si completarea Legii cetateniei romane si a Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2023 privind unele masuri pentru raportarea arieratelor de catre institutiile publice

Scris de: G.T. | pdf | print

28 June 2024 17:32
Vizualizari: 3175

Cu o opozitie politica din ce in ce mai slaba, uneori chiar inexistenta, filtrul pentru legile adoptate de Parlament este asigurat tot mai des de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Dovada este ce s-a intamplat in ultimele 48 de ore. Sectiile Unite ale Inaltei Curti au fost convocate de presedinta instantei supreme Corina Corbu (foto) de doua ori in ultimele doua zile, pentru a analiza doua dintre legile adoptate de Parlament.


 

Astfel, joi, 27 iunie 2024, 70 de judecatori ICCJ au decis sesizarea CCR in legatura cu neconstitutionalitatea Legii cetateniei. Cei 70 de magistrati de la Inalta Curte au constatat ca “Legea privind modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative” intra in contradictie cu mai mute prevederi din Constitutie referitoare la principiul statului de drept si al legalitatii, calitatea, previzibilitatea si accesibilitatea legii, precum si referitoare la unitatea poporului si egalitatea dintre cetateni si proportionalitatea masurii cu scopul urmarit.


Iata anuntul ICCJ in ceea ce priveste Legea cetateniei:

“La data de 27 iunie 2024, ora 17:00, constituita in Sectii Unite, in conformitate cu prevederile art.27 lit.b) din Legea nr.304/2022 privind organizarea judiciara,

In temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si art.15 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata,

Cu participarea unui numar de 70 judecatori, cu respectarea cerintelor de cvorum prevazute de lege,

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru controlul constitutionalitatii, inainte de promulgare in ceea ce priveste:

Legea privind modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative (PL-x 382/2024) in raport de prevederile constitutionale ale art. 1 alin. (3) si (5) referitoare la principiul statului de drept si al legalitatii, in componenta sa referitoare la calitatea, previzibilitatea si accesibilitatea legii, precum si ale art. 4 alin. (2) coroborate cu art. 53 din Constitutie referitoare la unitatea poporului si egalitatea dintre cetateni si proportionalitatea masurii cu scopul urmarit.

Dupa redactare, hotararea pronuntata de Sectiile Unite va fi publicata in format integral pe pagina de Internet a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – www.iccj.ro”.

 

A doua lege cu nereguli

 

Probleme de neconstitutionalitate au fost identificate vineri, 28 iunie 2024, de Sectiile Unite ale ICCJ, de data aceasta de 72 de judecatori, si in legatura cu “Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2023 privind unele masuri pentru raportarea arieratelor de catre instituțiile publice si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare”. In acest caz, posibila neconsitutionalitate vizeaza principiul bicameralismului, regimul juridic al ordonantelor de urgenta, principiul statului de drept si al legalitatii, dar si dreptul de proprietate.


Iata precizarile ICCJ despre “Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2023 privind unele masuri pentru raportarea arieratelor de catre institutiile publice si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare”:

“La data de 28 iunie 2024, ora 13:00, constituita in Sectii Unite, in conformitate cu prevederile art.27 lit.b) din Legea nr.304/2022 privind organizarea judiciara,

In temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si art.15 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata,

Cu participarea unui numar de 72 judecatori, cu respectarea cerintelor de cvorum prevazute de lege,

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in unanimitate, sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru controlul constitutionalitatii, inainte de promulgare, in ceea ce priveste:

Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2023 privind unele masuri pentru raportarea arieratelor de catre institutiile publice si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare (PL-x nr. 782/2023) in raport de prevederile constitutionale ale art. 61 alin. (2) si art. 75 alin. (1) privind principiul bicameralismului, ale art. 115 alin. (4), (6) si (7) referitoare la regimul juridic al ordonantelor de urgenta, ale art. 1 alin. (3) si (5) privind principiul statului de drept si al legalitatii, precum si ale art. 44 din Constitutie referitoare la dreptul de proprietate.

Dupa redactare, hotararea pronuntata de Sectiile Unite va fi publicata in format integral pe pagina de Internet a inaltei Curti de Casatie si Justitie – www.iccj.ro”.

Comentarii

# George date 28 June 2024 18:59 +2

Bravo, ICCJ!

# Liță date 28 June 2024 21:02 0

Respect ICCJ!

# Indignat date 28 June 2024 21:33 -191

Cu sinceritate, habar nu am, mi-e lene sa citesc legile amintite: de cand se poate autosesiza o instanta, alta decat cea a avocatului poporului? Nu zic, temele sunt importante dar cum, cine, cand? Parca avem niste institutii, consiliul legislativ, pe la padure o divizie responsabila cu apararea constitutiei, si multe altele. Daca onor vreun special nesimtit poate sa coboare pana la nivelul meu si sa-mi explice, ii sterg numele din lista de magistrat cu protocoalele in suflet, parol!

# maxtor date 28 June 2024 22:49 0

cetatzenia e problema? le e frica de concurentza tribunalelor sharia? (ca sa ai access acolo taxa consta in circumciziune...)

# DODI date 29 June 2024 00:27 -73

Purtătoarea de sarcini ale noii securități (recte cioara vopsită și acoperită din ICCJ) se execută cu celeritate. Atunci când interese mercantile și cu iz de trădare de țară ale SRI sunt potențial și tangențial atinse cioara zboară de pe craca ei și croncăne cu citate din bilețele galbene din plicuri albastre. Așa că nu mai miră faptul că ICCJ a ajuns o filială a SRI și execută ceea ce nu apare în fișa postului.

# maxtor date 30 June 2024 07:42 0

@DODI-(A nu se confunda cu Individul și Individualismul, atât de prețuite și eficiente în Vetero-Capitalism: acelea lucrau în beneficiu propriu, Minoritarul lucrează în beneficiul Sistemului. Apariția de noi și noi minorități este încurajată doar cu o singură condiție: obediența față de Sistemul care le-a creat. Omul Nou este un om cu „o” mic.)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva