psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

INCOMPATIBILITATE CAT CASA – Seful DNA Ploiesti Lucian Onea si nasa lui, Giluela Deaconu, si-au dat clasare pentru ticluirea de probe nereale in dosarul "Cosma", pe care ei insisi l-au solutionat. Prin manevra, cei doi s-au acoperit atat pe ei, cat si pe procurorul Mircea Negulescu, pentru stick-ul disparut de la dosar, cu "probe" atestate de SRI, in mod ilegal. Ministerul Justitiei: "ITA-SRI nu se regaseste in tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari si specialisti" (Documente)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

16 January 2018 19:49
Vizualizari: 12629

Lumeajustitiei.ro sesizeaza Inspectia Judiciara fata de actiunile desfasurate la Directia Nationala Anticoruptie – Structura Teritoriala Ploiesti, in urma cu circa trei luni, cand procurorul-sef Lucian Onea (foto), impreuna cu nasa sa, procuroarea Giluela Deaconu, s-au apucat sa cerceteze, din oficiu, o posibila ticluire de probe nereale intr-un dosar pe care ei insisi l-au solutionat cu rechizitoriu. Este vorba despre cunoscutul dosar "Cosma" preluat de procurorii Lucian Onea si Giluela Deaconu de la vestitul procuror Mircea Negulescu, zis Portocala, si solutionat cu trimiterea in judecata a fostului presedinte al Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a fiului acestuia Vlad Cosma, dar si a lui Razvan Alexe si Alixandrescu Daniel Adrian, prin rechizitoriul nr. 183/P/2013 in data de 10.04.2014 (vezi facsimil 1).


Lucian Onea si Giluela Deaconu si-au dat clasare in propriul dosar!!!

Concret, in data de 19 septembrie 2017, procurorii Lucian Onea si Giluela Deaconu de la DNA Ploiesti s-au "sesizat din oficiu" cu privire la afirmatiile facute de fostul deputat Vlad Cosma intr-un interviu acordat PH-Online, potrivit carora fostul lor coleg, procurorul Mircea Negulescu, ar fi ticluit probe nereale in cauze penale pe care le-a instrumentat la nivelul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, cauza formand dosarul nr. 161/P/2017.

Obiectul principal in cadrul cercetarilor facute de Onea si Deaconu viza, potrivit Extrasului din Ordonanta din data de 10 noiembrie 2017 din dosarul mai sus amintit pe care Lumeajustitiei.ro il prezinta exclusiv, clarificarea situatiei stick-ului deja celebrul care a apartinut martorei Cecilia Stroe si care a fost proba cheie in dosarul "Cosma" - pana cand a disparut de la dosarul cauzei, dupa ce s-a aflat ca ar contine doar muzica - si pe care reprezentatii Institutul de Tehnologii Avansate (ITA) din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI) au gasit, culmea, fisierele care ar fi demonstrat pretinsele intelegeri infractionale, documente care ar fi fost sterse si recuperate.

Dat fiind ca intregul probator din dosarul "Cosma" pe care cei doi procurori DNA l-au trimis in judecata prin rechizitoriu face referire la documentele gasite pe stick-ul Ceciliei Stroe la o perchezitie facuta de procurorul Negulescu (vezi facsimil 2), era firesc ca Lucian Onea si Giluela Deaconu, in calitate de procurori de caz, ce au preluat dosarul de la Mircea Negulescu, sa verifice existenta stick-ului la dosar, precum si informatiile care se regaseau pe acesta, si nu sa isi bazeze decizia de trimitere in judecata pe concluziile raportului tehnic al ITA-SRI.

Apreciem ca ar fi fost firesc ca procurorii Onea si Deaconu sa se abtina de la solutionarea dosarului privind ticluirea de probe, in conditiile in care, odata cu trimiterea in judecata a dosarului "Cosma" s-au desesizat si nu mai aveau dreptul legal de a mai efectua vreun act care sa aiba legatura cu aceasta cauza, respectiv cu stick-ul pe care l-au mentionat in propriul rechizitoriu atat in expozitiv, cat si la capitolul "mijloace de proba".

DNA Ploiesti a dispus ca SRI sa faca expertiza pe o clona

In schimb, intr-un exces de zel, cei doi procurori anticoruptie s-a apucat de audiat, in calitate de martori, o parte din inculpatii din dosarul "Cosma", respectiv Razvan Alexe, Cecilia Stroe, un politist judiciar cu care lucra procurorul Mircea Negulescu, dar si pe Vlad Cosma, dar si sa dispuna la Serviciul Specialisti – Biroul de Tehnologie a Informatiei si Comunicatiei din cadrul DNA o constatare tehnico-stiintifica informatica, in care sa se stabileasca daca datele gasite pe stick de reprezentatii ITA-SRI erau reale.

In mod halucinant, intrucat specialistii IT de la DNA nu au putut efecuta expertiza pe stick-ul Ceciliei Stroe, intrucat acesta nu se mai afla la dosar, s-au apucat sa faca expertiza la "clona" realizata de reprezentatii ITA-SRI la stick-ul lui Stroe, clona care se afla pe un hard disk de 2 TB scris in laboratoarele ITA-SRI, hard disk pe care s-ar fi creat clone ale tuturor dispozitivelor ridicate de la perchezitii,

Urmare acestei solicitari a fost intocmit, in 27 octombrie 2017 un raport de constatare in care specialistii IT au concluzionat ca toate fisierele au fost "raportate ca fiind sterse", insa "folosind tehnici de tip carving (reconstituire pe baza de continut sau metadate), aplicatia Encase a recuperat 4.635 de fisiere cu imagini complete/fragmente de imagini sau copii ale acestora", fisiere ce contineau "mentinuni olografe, tabele, facturi, situatii contabile, formulare". 

In urma concluziilor Institutul de Tehnologii Avansate al SRI (care este o unitate militara secreta) si a datelor oferite de specialistii IT din DNA care nu faceau decat sa repete ca papagalii concluziile ITA-SRI, procurorii DNA Lucian Onea si Giluela Deaconu au dispus, CLASAREA cauzei "in ceea ce priveste savarsirea infractiunii de cercetare abuziva prin producerea, falsificarea ori tilcuirea de probe nereale de catre un organ de cercetare penala, procuror sau judecator, prev.de art. 280 alin. 2 din C.p, referitor la pretinsa ticluire a inscrisurilor stocate pe suportul electronic de tip memory stick ridicat la perchezita domiciliara efectuata la locuinta lui Stroe Cecilia Cristina, inscrisuri ce au fost folosite ca mijloace de proba in dosarul nr. 183/P/2013 al unitatii noastre cu parchet, intrucat fapta nu exista".

Ministerul Justitiei nu recunoaste ITA-SRI ca strucutra de specialisti si experti tehnici

Clasarea data de procurorii DNA Lucian Onea si Giluela Deaconu pe posibila falsificare a probelor dintr-un dosar pe care ei insisi l-au instrumentat trebuie sa faca obiectul unor verificari din partea Inspectiei Judiciare, fiind evidenta starea de incompatibilitate.

Pe de alta parte, o clarificare facuta de Ministerul Justitiei ar putea duce chiar la destramarea intregului dosar "Cosma" la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Mai exact, intr-un raspuns la o interpelare, din 28 decembrie 2017, secretarul de stat din Ministerul Justitiei, Marieta Safta, precizeaza ca "Institutul de Tehnologii Avansate din cadrul Serviciului Roman de Informatii nu se regaseste in tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari si specialistii". Pe cale de consecinta, toate expertizele efectuate de acest institut sunt lovite de nulitate si nu pot fi folosite ca probe in instanta.

Precizarile facute de Ministerul Justitiei sunt extrem de importante si au legatura, in mod cert, si cu faptul ca toate procedurile care au loc in cadrul ITA-SRI (unitate militara secreta) sunt total netransparente, fiind de nepermis ca desigilarea unor obiecte ridicate in timpul unor perchezitii sa aiba loc intr-o unitate militara aflata in afara sistemului judiciar.

Prezentam in acest sens, la finalul articolului, documentul cu precizarile Ministerului Justitiei

Fata de toate aspectele sesizate mai sus apreciem ca, asemenea colegului de la DNA Central, procurorul sef adjunct Marius Iacob care nu s-a abtinut in ancheta ordonata de Kovesi in dosarul privind inregistrarea de la o sedinta de lucru la care Iacob a participat, se impune cercetarea disciplinara a procurorilor Lucian Onea si Giluela Deaconu pentru nerespectarea art. 99 lit. i) teza I, din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata si modificata, respectiv 'nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa' constand in aceea ca au efectuat acte de urmarire penala fara a formula declaratie de abtinere, desi se aflau, in mod vadit, in situatia de incompatibilitate prevazuta de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 si art. 66 Cod procedura penala". Respectiv au cercetat posibila falsificare a probelor de pe un stick pe baza caruia Onea si Deaconu si-au formulat acuzatiile in rechizitoriul pe care l-au emis.

Intrebari:

-De ce in momentul in care au preluat dosarul "Cosma", in 13.11.2013, procurorii de caz de la DNA, respectiv Lucian Onea si Giluela Deaconu, nu au verificat existenta fizica a probelor la dosar, respectiv a stick-ului pe care l-au mentionat la "mijloace de proba"?

-A fost Mircea Negulescu audiat in dosarul privind ticluirea de probe?

Prezentam in continuare pasaje din extrasul din Ordonanta din data de 10 noiembrie 2017, intocmita de procurorii Lucian Onea si Giluela Deaconu de la DNA Ploiesti in dosarul nr. 161/P/2017

"Prin ordonanta nr. 191/P/2017 din 20.09.2017 s-a dispus inceperea urmaririi penale cu privire la savarsirea infractiunilor de folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, prev. de art. 12 lit. b) din Legea 78/200, respectiv cercetare abuziva prin producerea, falsificarea ori ticluirea de probe nereale de catre un organ de cercetare penala, procuror sau judecator, prev.de art. 280 alin. (2) din C.p.

In urma verificarilor, efectuate s-a stabilit ca prin rechizitoriul nr. 183/P/2013 din 10.04.2014 al Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti s-a dispus trimitera in judecata a inculpatilor Alexe Razvan, Cosma Vlad Alexandru, Cosma Mircea, Alixandrescu Daniel Adrian.

Cauza a fost inregistrata pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie sub nr. 1547/1/2014 iar prin sentinta penala nr. 978 din 1.11.2016 s-a dispus condamnarea inculpatilor pentru infractiunile pentru care au fost dedusi judecatii, in prezent cauza aflandu-se in faza procesuala a apelului, la Completul de 5 judecatori.

Dosarul nr. 183/P/2013 a fost inregistrat la unitatea noastra de parchet ca urmare a ordonantei nr. 465/P/2013 din 13.11.2013 a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti emisa de procurorul Negulescu Mircea prin care s-a dispus disjungerea si declinarea in favorarea unitatii noastre de parchet a competentei de solutionare a cauzei privind pe inculpatul Alexe Razvan (...)

Pentru demonstrarea activitatii infractionale retinuta in sarcina lui Alexe Razvan si a celorlalti inculpati cu privire la care au fost extinse cercetarile au fost folosite mijloace de proba – printre altele – inscrisuri obtinute in urma perchezitiilor informatice efectuate de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti in dosarul nr. 465/P/2013, instrumentat de procurorul Negulescu Mircea asupra unitatilor de stocare a memoriei ridicate cu ocazia perchezitiei la domiciliul lui Stroe Cecilia Cristina. (...)

In prezenta cauza se sustine ca aceste inscrisuri ar fi fost ticluite de procurorul Negulescu Mircea si ca nu s-ar fi aflat niciodata pe acel stick ridicat cu ocazia perchezitiei efectuata la domiciliul lui Stroe Cecilia Cristina. (...)

Din actele dosarului rezulta ca stick-ul la care se face referire - marca Kingston model DT101-G2, capacitatea 4G – a fost ridicat la data de 17.10.2013, impreuna cu alte dispozitive electronice, cu ocazia perchezitiei domiciliare la locuinta lui Stroe Cecilia Cristina.

Mediul de stocare respectiv a fost ridicat de catre organele de cercetare ale politiei judiciare din cadrul IPJ Prahova, delegate de procuror sa efectueze perchezitia domiciliara, sigilat si ulterior inaintat Institutului pentru Tehnologii Avansate, in vederea efectuarii perchezitiei informatice si a facut obiectul raportului de constatare tehnico-stiintifica intocmit la data 06.12.2013 de respectivul Institut.

Din continutul raportului de constatare rezulta ca informatiile de constatare de pe unitatile si mediile de stocare ridicate cu ocazia perchezitiilor efectuate in dosarul nr. 465/P/2013 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti (inclusiv stick-ul de memorie) au fost salvate pe 3 suporturi informatice de tip hard disk extern marca Seagate, de capacitate 2TB, cu seriile (...), care au fost inainte de I.T.A. unitatii de parchet mentionate. (...)

Despre modul cum s-a procedat la efectuarea perchezitiei domiciliare si a celei informatice a relatat si martorul Mitrea Ionut Mihail (declaratie inregistrata audio-video) ofiter de politie in cadrul IPJ Prahova – Serviciul Economic, in prezent avand gradul profesional de subcomisar de politie: (...)

'Stiu ca mediile de stocare ridicate au fost sigilate separat, intrucat domnul procuor Negulescu Mircea a hotarat acest lucru anterior perchezitiilor, intentionan sa efectueze asupra lor o perchezitie informatica la o autoritate specializata... (...) Intrucat mediile de stocare informatica ridicate de la perchezitiile informatice domiciliare au fost foarte multe, s-a luat hotararea de a dispune efectuarea perchezitiei informatice, dupa autorizarea de catre instanta, la ITA (Institutul de Tehnologii Avansate). (...)

La intrebarea organului de ancheta daca a existat oportunitatea ca procurorul Negulescu Mircea sa intervina asupra mediilor de stocare sigilate, ridicate la perchezitiile domiciliare in dosarul nr. 465/P/2013, arat ca acest lucru nu a fost posibil, intrucat ele au venit deja introduse in saci, pungi, cutii, sacose, sigilate de catre lucratorii care efectuasera perchezitia cu sigiliul MAI si asa au si plecat la ITA neavand rost desigilarea lor daca nu noi efectuam perchezitia informatica.

Documentele care mi-au fost prezentate si la care am facut referire se gaseau pe clona venita de la ITA, marcate fiind descoperite intr-unul din acele memory stick-uri ridicate de la locuinta lui Stroe Cecilia. (...) Pot sa afirm ca, in niciun caz, acel memory stick despre care am discutat aici nu a fost ticluit, in sensul a ceea ce continea, mai ales ca atat Alexe, cat si Stroe, erau in arest.'

Martorul Alexe Razvan a sustinut in fata organelor de urmarire penala, cu prilejul audieri sale in prezenta cauza (declaratie inregistrata audio-video), la data de 29.09.2017:

'La intrebarea organelor de ancheta in legatura cu informatiile aparute in spatiul public ca informatiile continute pin memory stick-ul ridicat la perchezitia domiciliara efectuata inculpatei Stroe Cecilia, in dosarul nr. 465/P/2013 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, instrumentat de procurorul Negulescu Mircea ar fi fost fabricate de mine si de acesta in perioada in care m-am aflat in Arestul Campina, arat ca aceasta informatie este neadevarata. Eu nu am ticluit niciodata, nici cu procurorul Negulescu Mircea, nici cu un alt procuror si nici cu un ofiter de politie, vreo proba in vreun dosar penal. Eu imi mentin declaratia pe care am dat-o in dosarul declinat la DNA Ploiesti de procurorul Negulescu si in care am relatat despre acel memory stick si informatia gasita pe el.

In dosarul nr. 465/P/2014 pe care eu l-am citit, toti inculpatii din dosar care au avut perchezitii informatice si de la care s-au ridicat dispozitivele electronice au fost prezenti la efectuarea perchezitiei informatice, fiind incheiat proces-verbal, numai Stroe Cecilia nu a participat la o astfel de procedura si nu i s-a incheiat un astfel de proces verbal.

Cunosc acest lucru si din discutiile cu Stroe Cecilia, care mi-a spus ca pe stick-urile care i-au fost ei ridicate nu s-a aflat nicio informatie despre actele societatii sau despre inscrisuri de-ale mele, ci contineau un folder de muzica. Stiu ca stick-ul fusese nou, nu se stersese nimic de pe el si i-a fost restiuit lui Store Cecilia si ca aceasta i l-a dat lui Vlad Cosma ca sa-i demonstreze acestuia ca ea nu a pus la dispozitia organelor judiciare niciun fel de document incriminator impotriva lui.' (...)

Din coroborarea tuturor acestor probe administrate in prezenta cauza penala rezulta indubitabil ca la perchezitia domiciliara efectuata de Stroe Cecilia Cristina in anul 2013 s-a gasit acel stick de memorie, ca acesta a fost perchezitionat informatic de catre Institutul de Tehnologii Avansate si ca pe el s-au aflat acele informatii, recunoscute ca veridice de catre Alexe Razvan si Store Cecilia Cristina, care au fost folosite ca probe in dosarul unitatii noastre de parchet, aflat in prezent pe rolul instantei supreme, in apel. (..) Fata de toatee aceste aspecte urmeaza a se dispune clasarea cauzei in ceea ce priveste savarsirea infractiunii de cercetare abuziva prin producerea, falsificarea ori tilcuirea de probe nereale de catre un organ de cercetare penala, procuror sau judecator, prev.de art. 280 alin. 2 din C.p, referitor la pretinsa ticluire a inscrisurilor stocate pe suportul electronic de tip memory stick ridicat la perchezita domiciliara efectuata la locuinta lui Stroe Cecilia Cristina, inscrisuri ce au fost folosite ca mijloace de proba in dosarul nr. 183/P/2013 al unitatii noastre cu parchet, intrucat fapta nu exista".

Prezentam in continuare pasaje din extrasul de ordonanta, in facsimil:

 


Prezentam raspunsul Ministerului Justitiei privitor la ITA-SRI:


 

 


 

 

Comentarii

# Masha date 16 January 2018 20:28 +17

Scuze, dar legea e facută doar pt. Proşti. Atata timp cat Statul paralel are in spate sri in fața dna,diicotul,justitia stalinista si pe zâmbărețu anticonstitutional. Totul merge ca pe roate pt mafie iar poporul poate sa crape de nedreptate ... :cry:

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 16 January 2018 21:30 +5

si astia mai sint intre minjitii statului????ba pieleaneamului tu esti singurul care mai crezi in sondajele tale in care lingeai de zor la minjititii statului nedrept si ca justitia/i minunata,de fapt tu si cu laptaresele ce mai tipati pe toate strazile ca justitia/i reformata si independenta,da ,se pare ca/i foarte independenta justitia fata de lege. cum dracului de cesemeaua NU VEDE,NU AUDE ,NU VORBESTE(CHIAR CA I SE POTRIVESTE DICTONUL MAFIEI).hai aia cu rosu ,nimeni nu mai apasa pe rosu ???DE CIND VA TOT SPUI IO CA MINJITII STATULUI FAC TOATE ILEGALITATILE IN FIECARE ZI CONFORM CODULUI PENAL,DOAMNE CITA SCIRBA IMI ESTE!!!!!!SINT APROAPE SA FAC CERERE PENTRU CA SA RENUNT LA CETATENIA MERMELITA.POATE ASTA AR TREBUI SA FACEM IN MASA SA RENUNTAM LA CETATENIA ROMANA DIN CAUZA JUSTITIEI,CACI ASTA NU MAI ESTE TARA DE CARE SA FII MINDRU CA ESTI ROMAN!!!!!

# DODI date 16 January 2018 22:16 +7

Hoții neprinși dimineața, devind specialiștii de seara. Academia hoților de la DNA Ploiești mai trebuie să acorde diplome de absolvire și de merit, în stilul în care a primit, pentru fapte similare, șefa lor condruța de la licurici.

# santinela date 17 January 2018 08:03 +6

Ce se intimpla la DNA-Ploiesti de doi ani de zile este de noaptea mintii.Procurori masluitori de probe,slugi ordinare incepind cu seful, toate astea fiind caracterizate de Kovesii drept "unitate de elita". Ei, incepind cu seful si terminind cu Portocala trebuiau RASI din orice structura. Dar Mutul neamului este multumit,extrem de multumit !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva