INDUSTRIA DE OMORAT DOSARE – Deputatul Dumitru Coarna acuza valul de clasari, chiar si atunci cand parchetele au toate probele pe tava: „S-a schimbat logica. Data trecuta vorbeam de abuzuri. De aceasta data, procurorii nu stiu cum sa omoare probele, sa omoare dosarul. Dosare importante, cu oameni importanti din zona politica. Chiar daca faptele sunt atat de elocvente, incat pana si un procuror stagiar nu trebuie sa faca prea multa cercetare. Au probe anexate. Nu le cerceteaza” (Video)
Parchetele din Romania au trecut de la o extrema la alta: daca pana de curand se intreceau sa defileze in catuse cat mai multi oameni – chiar si nevinovati –, de data aceasta procurorii nu stiu cum sa omoare mai repede dosarele, chiar daca spetele contin probe evidente impotriva celor denuntati.
Acuzatia a fost lansata de catre deputatul independent Dumitru Coarna (foto) miercuri, 5 octombrie 2022, in emisiunea „Substantial”, realizata de jurnalistul Adrian Calin la A7TV – emisiune de investigatii care trateaza si subiecte importante din justitie.
Coarna a dat ca exemple atat celebrul scandal de frauda electorala pusa in scena la Sectorul 1 pentru ca primar sa ajunga USR-ista Clotilde Armand, cat si un caz mai putin cunoscut: acela al comisarului-sef Marian Iorga, fost sef al inspectoratelor de politie ale judetelor Prahova si Calarasi. Structura centrala a DNA s-a obosit sa-l trimita in judecata abia in 2022, chiar daca avea probele pe masa inca din 2017, a mai spus parlamentarul.
Redam afirmatiile deputatului Dumitru Coarna (vezi video):
„Vorbeati de DNA, ca nu mai are activitate. Sau de parchete, in general. Eu va explic de ce si va spun in mod practic: eu, in activitatea mea de parlamentar din 2020, din audiente mi-au rezultat infractiuni savarsite de primari, de autoritati publice locale (fraude la bugetul pe care-l gestioneaza)... Am avut cateva unde erau facturi achitate si lucrari neefectuate – cu probe, cu contracte, cu totul facut.
Eu, lucrand in zona penala, cand inaintez un denunt sau o plangere, anexez si materialele, astfel incat orice procuror stagiar n-are decat sa-l mai cheme, sa inceapa urmarirea penala – atat. Adica le dadeam facute gata. Ei se straduiesc sa omoare probele din dosar, ca sa-l claseze.
S-a schimbat logica: daca data trecuta vorbeam de abuzuri (adica in sensul de a gasi parchetul cat mai multi vinovati sau numai unii erau vinovati, pentru ca asa era sarcina politica), de aceasta data, tot politic vorbind (si vorbesc de judetul Calarasi – va pot da si nume), procurorii nu stiu cum sa omoare probele, sa omoare dosarul: Lehliu-Gara, Oltenita... Dosare importante, cu oameni importanti din zona politica – oameni cu functii publice, oameni care gestioneaza banii nostri. Chiar daca faptele sunt atat de elocvente, incat pana si un procuror stagiar nu trebuie sa faca prea multa cercetare, pentru ca eu le dau cu probe anexate: cu contracte, cu ce se intampla in zona respectiva. Nu le cerceteaza.
La DNA, cu domnul Iorga de la Calarasi, transferat la Prahova (n.r. comisarul-sef Marian Iorga, fost sef al IPJ Calarasi si al IPJ Prahova), cinci ani de zile am dus probe cu luare de mita. Abia dupa 5 ani de zile, onor DNA (vorbim de DNA din Stirbei Voda, nu DNA teritorial; deci cel din Bucuresti – capitala Romaniei), abia dupa 5 ani au inteles si ei ca trebuie sa inceapa urmarirea penala. Si acum au pus in miscare actiunea penala – este dosarul trimis in judecata la Calarasi, iar judecator de fond este o doamna care a fost extrem de apropiata de domnul Iorga – ca sa nu spun mai mult de atat... Acolo avem mai multe lucruri, pentru ca secretar de stat la Justitie este domnul Serban George Catalin, care a fost presedintele Tribunalului Calarasi. Sunt niste conexiuni.
Luati Sectorul 1: frauda electorala – toata tara a vazut. Procurorul de caz statea si ne spunea ca nu audiaza in dosar, pentru ca trebuie sa numere politia voturile. Este nerelevant ca ieseau in minus sau in plus – fapta era facuta, iar audierile trebuiau efectuate. Omul ala n-a audiat-o decat pe doamna [Codruta] Cerva si pe Oana Lovin, la o presiune mediatica. In rest, n-a audiat nimic. Toata lumea a vazut cum alte persoane au patruns in sectie – inclusiv presedintele de sectie (care era procuror) (n.r. Nicolae Sprincu) – dupa ce se terminase programul de votare. Bun: puteam sa accept ca ala a fost presedinte – ar fi avut, intr-o situatie de exceptie, dreptul sa patrunda in sectia de votare. Dar aia 30 si ceva de oameni? Stiti ce a fost acolo? Functia aia a fost vanduta de toata zona politica din Romania. Adica PSD, PNL, USR s-au inteles ca sa castige madam Clotilde, pentru ca a venit un semnal din Franta. Inclusiv PSD si-a vandut propriul candidat (n.r. Daniel Tudorache). Cei din sectiile de votare – delegati ai partidelor politice – au semnat procesele-verbale in alb si au plecat, iar la final s-a completat cum s-a completat”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Lorenzo de Medici
6 October 2022 14:25
+112
# Gica contra sistemului
6 October 2022 15:50
+73
# maxtor
6 October 2022 16:54
+52
# DOREL
7 October 2022 10:26
+4
# Roșca Mihai
19 March 2024 21:31
0
# Horia Bunea
23 September 2024 22:18
0