24 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INITIATIVA SALUTARA - Lidia Barac i-a ars pe notari la buzunar. Noua grila a onorariilor notariale ieftineste tranzactiile imobiliare

Scris de: | pdf | print

24 February 2011 14:55
Vizualizari: 21187

Judecatorul Lidia Barac (foto) secretar de stat in Ministerul Justitiei a emis Ordinul pentru aprobarea normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, care prevede reducerea substantiala a onorariilor ce pot fi incasate de notarii publici in tranzactiile imobiliare, dar si in operatiuni mai mici, cum ar fi, de exemplu, un specimen de semnatura. Una dintre cele mai importante modificari, in sprijinul cetateanului, este reprezentata de stabilirea tarifului fix de 100 de lei la autentificarea actelor de refinantare a unui credit, spre deosebire de onorariile prevazute pana la aplicarea acestui ordin, care puteau ajunge la cateva mii de lei, in functie de valoarea creditului refinantat. Ordinul cu pricina a fost emis ca urmare a trei Hotarari ale Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici, aprobate de Ministerul Justitiei, si a fost publicat recent in Monitorul Oficial. Uniunea a salutat aplicarea Ordinului, sustinand ca este o reglementare benefica, de natura sa adapteze activitatea notarilor la cerintele si schimbarile care au avut loc in piata din Romania in ultimii doi ani.

 

Reducere de 90% a onorariilor notarilor in contractele de vanzare-cumparare a unui imobil

Cea mai importanta modificare adusa de acest nou ordin este o reducere substantiala a onorariilor notarilor pentru autentificarea actelor necesare unui contract de refinantare a unui credit. Tariful impus in prezent este de 100 de lei, in timp ce, potrivit vechiului ordin dupa care notarii isi calculau tarifele, costurile pentru autentificarea unui asemenea contract ajungeau la cateva milioane de lei vechi sau chiar mai mult, functie de valoarea creditului refinantat. In ceea ce priveste contractele de vanzare-cumparare sau actele de constituire a altor drepturi reale care au ca obiect bunuri imobile, tarifele se stabilesc in felul urmator: pentru o valoare de pana la 15.000 de lei, tariful este de 2,2% din valoarea bunului, dar nu mai putin de 150 de lei. Pentru bunuri care au valoarea cuprinsa intre 15.001 si 30.000 de lei, tariful minim este de 330 de lei, la care se adauga 1,6% pentru suma care depaseste 15.001 lei. Pentru bunurile imobile cu o valoare intre 30.001 si 60.000 de lei, onorariul este de 580 de lei plus 1,3% pentru suma care depaseste 30.001. Pentru un bun a carui valoare se incadreaza intre 60.001 si 300.000 de lei, tariful este 970 de lei plus 0.9% pentru suma care depaseste 60.001 lei. Cel mai mare tarif pentru tranzactiile imobiliare, stabilit pentru un bun care depaseste 600.001 lei, este de 5.080 de lei plus 0,44% din suma care depaseste valoare mentionata.

Contactata de Lumeajustitiei.ro, purtatorul de cuvant al Uniunii Notarilor din Romania, Miruna Popescu a declarat ca ordinul se incadreaza intr-un “demers in concordanta cu intentia noastra, de a debloca piata imobiliara, este un demers benefic, cel mai important lucru este reducerea cu pana la 90% a tarifelor pentru contractele de vanzare-cumparare, ipoteca, partaj, refinantare etc. Este o reasezare a onorariilor la situatia actuala a pietei, prin acest ordin s-a dorit o incurajare a pietei”. Intrebat daca noul ordin nu presupune calcule mai elaborate si nu aduce o ingreunare a activitatii notarilor, Popescu a raspuns: “Sunt calcule elaborate, la fel erau si la celalalt ordin, dar suntem convinsi ca, dupa ce vom lucra mai mult timp cu acest nou ordin, ne vom obisnui”.

Ordinul specifica actele care sunt scutite de onorarii sau au onorarii reduse

Potrivit articolului 26, punctul 1 din ordinul mentionat, “sunt scutite de plata onorariilor declaratiile privind ajutorul de somaj, ajutorul social, obtinerea alocatiei de stat pentru copii, declaratii privind acordarea burselor pentru elevi, si studenti, pentru obtinerea de rechizite scolare si pentru obtinerea de locuri de cazare in camine, declaratii privind stabilirea sau valorificarea drepturilor fostilor detinuti politici, veteranilor de razboi si vaduvelor acestora, privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap, declaratiile in cadrul procedurii de obtinere a despagubirilor persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC, in vederea achizitionarii de autoturisme”. In ceea ce priveste reducerea onorariului cu pana la 100%, de aceasta pot beneficia: “mostenitorii minori fara venituri proprii, mostenitorii care nu realizeaza niciun fel de venituri sau realizeaza venituri sub venitul minim pe economie, precum si mostenitorii din zonele declarate calamitate”. Cei care isi autentifica contractele de vanzare cumparare urmare a programului “Prima Casa” pot beneficia de o reducere de 30% a onorariului notarului.

Tarifele fixe sunt stabilite pentru cele mai multe acte realizate de notari

Pentru autentificarea actelor de constituire a asociatiilor fara scop patrimonial si a fundatiilor, suma pe care trebuie sa o plateasca clientul este de 100 de lei pentru primul exemplar si care 15 lei pentru fiecare duplicat. In ceea ce priveste autentificarea actelor constitutive ale societatilor comerciale indiferent de forma de organizare, atunci cand aportul adus nu este in numerar, ci este aport in natura, a actelor pentru constituirea unei societati comerciale rezultate in urma divizarii sau fuziunii, onorariul variaza intre 100 si 200 de lei. De asemenea, autentificarea procurilor variaza intre 30 si 70 de lei, legalizarea semnaturilor, a specimenelor de semnatura si a semnaturii traducatorului costa intre 30 si 50 de lei.

Reducerile onorariilor notarilor au fost dorite si solicitate indelung de majoritatea cetatenilor Romaniei. Pana in 2008, cand criza economica nu facuse ravagii, blocand practic piata imobiliara, profesia de notar era una dintre cele mai profitabile, tarifele practicate de acestia pentru autentificarea unui contract de vanzare-cumparare a unui imobil ajungeau la sume colosale, de zeci de mii de euro, un notar reusind, in mai putin de doi ani, sa isi achizitioneze bunuri pe care un magistrat, de exemplu, nu le-ar fi putut achizitiona nici in 15 ani. In perioada exploziei preturilor pe piata imobiliara, absolventii facultatilor de Drept se imbulzeau sa isi aleaga meseria de notar, insa, tarifele ridicate si limitarea locurilor notarilor a condus la o inchidere a acestei caste si la o discriminare a absolventilor care nu beneficiau de posibilitatea de a face meseria dorita.

* Cititi aici Monitorul Oficial cu noile modificari ale onorariilor notariale!

Comentarii

# pompiliu bota date 25 February 2011 08:21 +6

Pariem că ministrul ginerică-Predoiu şi celelalte nulităţi - L. Barac şi Oct. Ojog vor fi curând admişi în casta notarilor? (Vezi mutatis mutandis deputatul de la Cluj, Buda)

# Botomei Vasile av.dr date 27 February 2011 09:13 +1

Este buna reglementarea. Multe lucruri mai sunt de facut. Exemplu fiind unificarea profesiei de avocat cu profesia de notar, astfel incat sa fie ajutati notarii sa asiste si sa reprezinte partile in justitie,iar avocatii sa indeplineasca activitatile pe care le au notarii.
Majoritatea notarilor vor unificarea profesiei dintre notar si avocat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva