Instantele si justitiabilii vor avea un balon de oxigen. MJ anunta noile reguli care rezolva problemele aparute in practica referitoare la procedura intabularii in cartea funciara
Aprobat prin Ordinul comun al ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, si al directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), Regulamentul care instituie noile reguli privind avizarea tehnica a expertizei judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie faciliteaza activitatea judecatorilor si vine in sprijinul justitiabilului. Acesta a fost intocmit cu sprijinul Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR).
Actualmente, in astfel de situatii este necesara intocmirea de catre o persoana autorizata a unei noi documentatii cadastrale, fapt ce conduce la cresterea duratei si a costurilor aferente efectuarii formalitatilor de inregistrare imobiliara. Prin noul Regulament publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 1, nr. 715, din 11 octombrie 2011, procedura este imbunatatita. Efectul direct in constituie inscrierea cu celeritate in cartea funciara a drepturilor stabilite prin hotararile judecatoresti, fara a mai fi necesara intocmirea unei noi documentatii cadastrale si fara cheltuieli suplimentare pentru persoanele interesate. Regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie contine 10 articole, in care sunt precizate definitii, proceduri, raspunderi, precum si care sunt datele si documentele pe care expertii judiciari le pot solicita OCPI sau biroului teritorial, cu scutirea platii tarifelor.
Potrivit art. 7 alineat 1 din Regulament, avizarea tehnica a expertizei judiciare este scutita de plata tarifelor. In alineatul 2 al aceluiasi articol se prevede caexpertii judiciari pot solicita OCPI sau biroului teritorial, in baza documentelor din care rezulta numirea acestora si identificarea imobilului care face obiectul expertizei, cu scutire de la plata tarifelor, urmatoarele date si documente:
- coordonatele punctelor aflate pe limita de proprietate pentru imobilele inregistrate in sistemul informatic de cadastru si carte funciara pentru imobilul in cauza, precum si pentru cele limitrofe imobilului in cauza;
- planul de incadrare in zona;
- extrasul de plan parcelar receptionat de OCPI teritorial sau, dupa caz, extrasul de plan cadastral de carte funciara;
- extrasul de carte funciara pentru informare, daca imobilul este inscris in cartea funciara;
- copii ale actelor care au stat la baza inscrierii in cartea funciara a imobilelor in cauza;
- extras de pe ortofotoplan, pentru imobilul in cauza, precum si pentru cele limitrofe imobilului in cauza;
- copii ale altor documente necesare si in stransa legatura cu efectuarea expertizei judiciare, nominalizate de catre expert.
Prin imobil, in sensul Regulamentului, se intelege una sau mai multe parcele alaturate, cu sau fara constructii, de pe teritoriul unei unitati administrativ – teritoriale, indiferent de categoria de folosinta, apartinand unui proprietar sau mai multor proprietari, in cazul coproprietatii. Imobilul se identifica printr-un numar cadastral unic si se inscrie intr-o carte funciara.
Intr-un comunicat transmis redactiei Lumeajustitei.ro, Ministerul Justitiei arata ca „Regulamentul precizeaza si cine este responsabil pentru corectitudinea intocmirii planului de amplasament si delimitare a imobilului si pentru corespondenta lui cu realitatea din teren.Potrivit art 3 alineat 3 din Regulament, responsabilitatea revine expertului judiciar, acesta avand obligatia sa execute masuratorile la fata locului. Avizarea tehnica a expertizei judiciare consta in receptia tehnica a planului de amplasament si delimitare a imobilului ce face obiectul expertizei si se acorda in conformitate cu prevederile art. 9 alin 3 lit e) si ale art. 13 alin 3 lit h) din Regulamentul de avizare, verificare si receptie a lucrarilor de specilitate din domeniul cadastrului, al geodeziei, al topografiei al fotogrammetriei si al cartografiei, aprobat prin ordinul directorului general al ANCPI nr 108/2010”.
Planul de amplasament este insotit de urmatoarele documente:
- memoriul tehnic, prin care se descrie lucrarea efectuata;
- planul de incadrare in zona, in care este individualizat imobilul;
- Extrasul de carte funciara pentru informare, daca imobilul este inregistrat in cartea frunciara;
- Copia adresei, a incheierii instantei de judecata sau, dupa caz, a altor documente din care rezulta numirea expertului si identificarea imobilului care face obiectul expertizei.
Planul de amplasament si delimitare a imobilului se intocmeste in numarul de exemplare necesar comunicarii catre partile din proces, plus un exemplar pentru instanta si unul pentru oficiul teritorial, conform art. 6 alin. 4 din Regulament. In vederea efectuarii inscrierii in sistemul integrat de cadastru si carte funciara conform Legii nr. 7/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a imobilului care a facut obiectul litigiului in care s-a dispus expertiza judiciara, planul de amplasament si delimitare a imobilului pentru care s-a admis receptia in conditiile prezentului regulament tine locul documentatiei cadastrale dupa pronuntarea hotararii judecatoresti irevocabile. Potrivit art. 10 din Regulament, atribuirea numarului cadastral se face de catre OCPI, dupa verificarea corespondentei cu realitatea din teren, daca situatia tehnico-juridica a imobilului nu a fost modificata prin inregistrari ulterioare avizarii tehnice a expertizei judiciare.
Regulamentul va intra in vigoare dupa 90 de zile de la publicarea lui in Monitorul Oficial.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii