Interviuri cu capcane si impunsaturi - Cinci judecatori promovati la instanta suprema: Lavinia Lefterache, Lucia Rog, Maricela Cobzariu, Ilie Ioana si Leontina Cismasiu
Plenul CSM a decis, miercuri seara, dupa orele 21.00, promovarea a cinci judecatori la instanta suprema, Sectia Penala. Cei promovati sunt: Lavinia Lefterache (foto 1) Lucia Rog, Ioana Ilie si Leontina Cismasiu,toate patru judecatoare la Curtea de Apel Bucuresti si Maricela Cobzariu, de la Tribunalul Bacau. Judecatoarele Lefterache (despre care nimeni nu se indoia ca nu va fi aleasa) Ilie si Rog au avut avizul favorabil al Colegiului de Conducere al Inaltei Curti, spre deosebire de Cobzariu, care a intrat in interviul pentru un loc la suprema cu avizul negativ al Colegiului de conducere al ICCJ.
Impartiala Kovesi a chestionat-o dur pe judecatoarea Gaina, pentru ca nu l-a sanctionat pe Vantu in ultimul cuvant
In momentul sustinerii interviului de catre judecatoarea Carmen Gaina, de la Curtea de Apel Bucuresti, cea care a fost presedintele completului in fata caruia omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a sustinut ca procurorii care au instrumentat dosarul Petromservice sunt fie idioti fie de rea-credinta, Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a intrebat-o pe judecatoare ce ar face daca in sala sa de judecata un inculpat ar jigni magistratii. Judecatoarea Gaina a precizat cu un zambet care demonstra ca se astepta sa fie luata la rost de Kovesi, ca de regula, ultimul cuvant al inculpatului nu poate fi cenzurat, dar ca, daca s-ar fi comis o infractiune, ar fi luat pozitia corecta si permisa de normele legale. Kovesi nu s-a oprit insa, si a continuat cu intrebarile extrase din acest caz, insinuand ca Gaina a fost partinitoare cu Vantu, gratie pozitiei sale: “Indiferent cine ar fi inculpatul?”, a subliniat Procurorul General al Romaniei. “Indiferent!”, a venit raspunsul prompt al judecatoarei Gaina. Interviul acesteia a fost insa presarat cu interventii ale lui Kovesi, care nu a contenit sa isi arate nemultumirea fata de activitatea judecatoarei, spunandu-i chiar, pe un ton zeflemitor: “Am auzit ca sunteti destul de dura asa in sala de judecata!”
Nici judecatoarea Lucia Rog, de la Curtea de Apel Bucuresti, nu a scapat de intepaturile Procurorului General al Romaniei. Intrebata de judecatorul Marius Tudose ce parere are despre proiectul pentru modificarea statutului grefierului, judecatoarea Lucia Rog a precizat: “Nici nu vreau sa discut acest proiect, mi se pare ca prin acest proiect tot ce s-a facut in ultimii 12 ani se sterge cu buretele”. Kovesi a intervenit imediat si a intrebat-o pe judecatoare daca a analizat proiectul, iar cand raspunsul Luciei Rog a fost negativ, Procurorul General a calcat pe acceleratie: “Pai si daca nu ati citit proiectul, de unde stiti ca este prost?”
“Din discutiile cu colegii de la Scoala Nationala de Grefieri”, a raspuns judecatoarea Rog.
“Adica din barfele de pe holuri?”, a taxat-o Kovesi.
“Eu nu stau pe holuri, la barfa, eu discut cu doamna directoare si cu doamna directoare adjuncta”, a raspuns judecatoarea Rog.
La interviurile sustinute in fata CSM a participat si judecatoarea Corina Jijie (foto 2) presedintele Sectiei penale a ICCJ, care a fost foarte activa la capitolul intrebari dificile adresate candidatilor.
Judecatorul Mirancea, vizibil afectat de avizul negativ dat de Inalta Curte
Desi aproape ca a devenit un candidat permanent pentru instanta suprema, judecatorul Dumitru Mirancea, de la Curtea de Apel Bucuresti, s-a prezentat la interviul de miercuri vizibil afectat de avizul negativ pe care Colegiul de Conducere al instantei supreme i l-a dat cu privire la promovare. De altfel, in acest fel si-a si inceput Mirancea discursul: “Eu respect deciziile autoritatilor, nu le contest, de regula, dar nu inteleg de ce la raportul de acum trei luni Inalta Curte mi-a dat aviz, iar acum, pe aceleasi hotarari depuse, nu mi-a dat aviz. Consider ca avizul, odata luat, trebuie mentinut, ca un drept al judecatorului si numai daca intervin alte elemente sa fie retras”. Presedintele instantei supreme, judecatoarea Livia Stanciu, a incercat sa ii spuna candidatului ca s-a modificat componenta Colegiului de Conducere intre cele doua interviuri de promovare si ca magistratii au avut opinii diferite, insa Mirancea a replicat scurt: “Doamna presedinta, eu nu vreau sa fac discutii pe acest subiect, insa totusi, nu e vorba de oameni, ci de o institutie. Nu da bine la imagine, nici la a mea, personala, dar nici la imaginea Inaltei Curti ca pe aceleasi hotarari, acum trei luni, Colegiul mi-a dat aviz, iar acum, nu. Nu da bine, dar, in sfarsit”, a continuat Mirancea. Intrebat de ce persista in a candida, judecatorul a dat un raspuns care a starnit zambetele membrilor CSM: “Uneori si eu ma intreb daca e bine sau nu”, dupa care s-a lansat intr-o teorie baiguita despre incadrarea judecatorului si grila de salarizare. Desi s-a autocaracterizat ca un judecator “operativ” si “eficient”, Mirancea a fost pus in mare dificultate de intrebarea procurorului Oana Haineala, membru CSM, care l-a rugat pe judecator sa defineasca conceptul de “siguranta nationala”. “Nu am citit despre asta, chiar nu pot sa o definesc dupa lege, dar asa, in mare, este….” si din nou judecatorul Mirancea s-a lansat intr-o definitie care s-a finalizat cu ridicari din umeri.
Lia Savonea, marea absenta de la interviul pentru ICCJ. Alti doi judecatori s-au retras. Unii au acuzat angajatii CSM de “impolitete”
La interviu nu s-a prezentat judecatoarea Lia Savonea, care a obtinut, pentru a doua oara, in urma cu cateva zile, postul de vicepresedinte al CAB. De asemenea, s-au retras din cursa si judecatorii Florin Teisanu, de la Curtea de Apel Ploiesti si Lucaciuc Camelia, de la Curtea de Apel Timisoara. Pe de alta parte, in momentul in care si-a inceput sustinerea interviului judecatoarea Daniela Panioglu, aceasta s-a declarat “descumpanita” de modul in care cei din CSM i-au facut mapa profesionala pentru acest concurs, in sensul ca nu au scris nici macar cateva cuvinte despre munca sa ca judecator si au inceput direct cu: “Insa, desi”. Judecatoarea a recunoscut ca este pentru prima data cand munca sa este evaluata in acest mod si ca, din punctul sau de vedere, modalitatea in care i-a fost intocmita mapa a fost o “lipsa de politete”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Lefter Popescu 14 December 2011 22:14 +15
# Pazea! 14 December 2011 22:17 +10
# Examinatorul 14 December 2011 22:35 +14
# Oana Zavoranu 15 December 2011 09:03 +4
# Spectator 14 December 2011 22:53 +6
# daniela 14 December 2011 23:19 +10
# telemah 15 December 2011 00:45 -8
# nico 15 December 2011 01:05 -9
# de la Lindico pt Nico 15 December 2011 09:11 +1
# Dr.Vasile Botomei si mai multi avocati vorbesc 15 December 2011 06:53 +3
# Ina 20 December 2011 00:51 -2
# Vali 20 December 2011 00:52 -3