MAGISTRATII EUROPENI CONDAMNA INTRUZIUNEA NOII SECURITATI IN JUSTITIE – Asociatia MEDEL: „Cele mai recente atacuri la CCR confirma faptul ca exista o implicare nesanatoasa a SRI in procesul judiciar... Trecerea unei ordonante care a facut din SRI organ special de cercetare penala legalizeaza in fapt implicarea in procesul judiciar... Romania incalca drepturile omului, independenta justitiei, statul de drept si principiile separatiei puterilor in stat”
Legalizarea implicarii serviciilor secrete in justitie si atacurile concertate la adresa Curtii Constitutionale dupa decizia 51/2016, care a scos SRI-ul din anchetele penale, au starnit o reactie vehementa din partea magistratilor europeni. Intr-o rezolutie adoptata in urma cu cinci zile, la Pisa, data publicitatii joi, 17 martie 2016, de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, MEDEL a condamnat in termeni duri implicarea Serviciului Roman de Informatii in justitie si, mai ales, refuzul autoritatilor romane de a transa aceasta grava problema, in conditiile in care a trecut aproape un an de la afirmatiile uluitoare ale generalului Dumitru Dumbrava (foto) despre transformarea instantelor de judecata in „camp tactic” al SRI: „La aproape un an de cand acest scandal a izbucnit, autoritatile romane nu au clarificat implicarea SRI in procesul judiciar... Invocand proceduri clasificate si protocoale secrete, autoritatile romane nu au reusit sa explice intr-un mod transparent modul in care au desfasurat verificarile ce au condus la concluzia ca nu exista agenti sub acoperire ai unui serviciu secret in randul magistratilor”.
In rezolutia din 12 martie 2016, MEDEL - asociatie profesionala a judecatorilor si procurorilor europeni formata din 22 de asociatii nationale din 15 state europene - acuza Romania ca incalca drepturile omului, independenta justitiei, statul de drept si principiul separatiei puterilor: „Avand SRI-ul, pe de o parte, acum participant activ in mod legal in cercetarea penala, iar pe de alta, aparand implicat in instante, pe care le considera 'camp tactic', Romania incalca drepturile omului, independenta justitiei, statul de drept si principiile separatiei puterilor in stat”.
De criticile magistratilor europeni nu a scapat nici seful Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig: „Actualul director SRI a declarat public ca acest serviciu de informatii este in parteneriat cu procurorii in efectuarea anchetelor penale, o activitate care nu le este permisa de lege”.
Iata comunicatul UNJR privind rezolutia adoptata de MEDEL:
„Magistratii europeni solicita incetarea oricaror influente a serviciilor secrete in justitia din Romania
Asociatia MEDEL - Magistrats Europeens pour la Democratie et les Libertes - solicita respectarea independentei justitiei si 'incetarea de indata a oricaror influente a serviciilor secrete in justitia din Romania', se arata intr-o rezolutie a organizatiei magistratilor europeni adoptata la Pisa pe data de 12 martie 2016.
In aceeasi rezolutie, magistratii europeni au mai cerut si respectarea independentei justitiei de catre guvernul polonez si eliberarea de catre guvernul turc a judecatorilor arestati pentru fapte ce tin de activitatea de judecata si hotararile pronuntate de acestia.
Referitor la situatia din Romania, rezolutia MEDEL a reiterat afirmatia Generalului SRI Dumitru Dumbrava, care a spus ca instantele au devenit 'camp tactic' pentru acest serviciu secret de informatii, ca tuturor judecatorilor li se face profiling dupa 'pattern-uri' si ca, in prezent, SRI isi 'mentine interesul/ atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze'.
'Acest lucru ridica ingrijorari serioase cu privire la integritatea sistemului judiciar in ansamblul sau, precum si cu privire la independenta acestuia. La aproape un an de cand acest scandal a izbucnit, autoritatile romane nu au clarificat implicarea SRI in procesul judiciar', se afirma in rezolutie.
In rezolutie se mai arata ca actualul director SRI a declarat public ca acest serviciu de informatii este in parteneriat cu procurorii in efectuarea anchetelor penale, o activitate care nu le este permisa de lege.
'In acelasi timp, invocand proceduri clasificate si protocoale secrete, autoritatile romane nu au reusit sa explice intr-un mod transparent modul in care au desfasurat verificarile ce au condus la concluzia ca nu exista agenti sub acoperire ai unui serviciu secret in randul magistratilor', se afirma in rezolutie.
Magistratii europeni atrag atentia ca, 'in contextul in care SRI este parte activa in urmarirea penala si pare de asemenea implicat in instantele de judecata, coroborat cu esecul autoritatilor de a clarifica in mod transparent aceste aspecte, acest lucru ridica indoieli serioase cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale omului si garantarea unui proces drept si echitabil pentru orice persoana acuzata de catre stat'.
Nici atacurile la adresa Curtii Constitutionale nu au fost trecute cu vederea.
'Cele mai recente atacuri la Curtea Constitutionala din Romania, pentru declararea ca neconstitutionala a articolului de lege folosit de catre procurorii sa delege SRI-ul efectuarea de acte de cercetare penala, confirma faptul ca exista o implicare nesanatoasa a SRI in procesul judiciar', au spus magistratii europeni.
'Solutia aleasa de Guvernului Romaniei de a corecta acel articol din Codul de Procedura Penala declarat neconstitutional, prin trecerea unei ordonante de urgenta care a facut din SRI un «organ special» de cercetare penala, legalizeaza in fapt implicarea unui serviciu de informatii secret in procesul judiciar, subminandu-i astfel independenta', mai afirma magistratii europeni.
Avand SRI-ul, pe de o parte, acum participant activ in mod legal in cercetarea penala, iar pe de alta, aparand implicat in instante, pe care le considera 'camp tactic', 'Romania incalca drepturile omului, independenta justitiei, statul de drept si principiile separatiei puterilor in stat', au concluzionat magistratii europeni.
Pentru referinta, rezolutia MEDEL in limba engleza, adoptata pe 12 martie 2016, poate fi accesata la adresa de mai jos.
http://unjr.ro/comunicate-de-presa/90-medeldeclaration-iseuropeundersiege.html
Medel este o asociatie profesionala a judecatarilor si procurorilor europeni, ce are ca membri un numar de 22 de asociatii nationale din 15 state europene si are ca principal scop apararea independentei justitei, a democratiei si a drepturilor fundamentale ale omului. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania este membra in MEDEL din 2007.
UNJR va continua actiunile pornite inca din 2015 de clarificare a implicarii serviciilor secrete in actul de justitie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 17 March 2016 13:50 +11
# DODI 17 March 2016 13:57 +20
# sts 17 March 2016 16:27 +11
# mulder, agentul mulder 18 March 2016 09:14 +7
# unul din lumea cea mare 18 March 2016 11:07 +5
# eclipsa 19 March 2016 07:37 +1
# ADEVARUL 20 March 2016 19:34 +1
# ADEVARUL 20 March 2016 21:00 +1