INTALNIRE MJ-PICCJ-UNBR – Vicepresedintele UNBR Daniel Fenechiu prezinta concluziile intrevederii: „MJ a obtinut suplimentarea bugetului pentru plata oficiilor... Am agreat initierea unei propuneri legislative care sa limiteze cenzurarea arbitrara a onorariilor... Necesitatea reasezarii taxelor de timbru... Noi legi ale avocaturii si expertizei judiciare. Propunerea de a permite tinerelor mame exercitarea profesiei cu posibilitatea incasarii indemnizatiei de maternitate”
Intalnirea trilaterala de miercuri, 11 octombrie 2023, dintre reprezentantii Ministerului Justitiei, ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si ai Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a avut ca rezultat o serie de propuneri legislative.
Initiativele au fost expuse pe larg joi de catre senatorul PNL Daniel Fenechiu (foto), vicepresedinte al UNBR si prodecan al Baroului Bucuresti.
In primul rand, Ministerul Justitiei a obtinut suplimentarea bugetului cu banii necesari pentru plata oficiilor pe anul 2023, fiind aprobat memorandumul initiat de catre ministra de resort, Alina Gorghiu.
In al doilea rand, avocatii parlamentari si conducerea UNBR au agreat initierea unei propuneri legislative care sa limiteze cenzurarea arbitrara si / sau umilitoare raportata la activitatea avocatului, atat prin instituirea unei prezumtii de realitate in raport de valoarea si / sau complexitatea cauzei, cat si prin stabilirea unor criterii legale de apreciere, cat mai obiective.
Totodata, participantii la intrevedere au convenit initierea unei propuneri legislative care sa permita fie deducerea din impozitul pe venit a unei cote de 1/12 (dar nu mai mult ca venitul mediu brut lunar), fie deductibilitatea cheltuielilor de concediu in limita unei sume sau procent din venituri.
De asemenea, reprezentantii MJ, ai PICCJ si ai UNBR au agreat sa extinda competentele legale ale avocatului, prima propunere concreta privind posibilitatea atestarii conventiei matrimoniale.
Pornind de la suprataxarea partajelor, alta concluzie a intalnirii trilaterale MJ-PICCJ-UNBR a fost necesitatea reasezarii taxelor de timbru. In acest sens, Grupul de lucru existent la Camera Deputatilor va conlucra cu specialistii MJ pentru elaborarea unei noi legi a taxelor de timbru.
Cu privire la hotararea Consiliului Superior al Magistraturii pentru normarea muncii, a fost agreata, ca prima etapa, continuarea dialogului institutional cu CSM, fiind evocata ca posibila perspectiva si ipoteza unei interventii legislative.
Alte propuneri legislative aduse in discutie au fost:
- o noua Lege a avocaturii
- o noua lege a expertizei judiciare
- permisiunea pentru tinerele mame de exercitare a profesiei cu posibilitatea incasarii indemnizatiei pe perioada concediului de crestere a copilului.
Iata postarea lui Daniel Fenechiu de pe Facebook (vezi galerie foto):
„Intalnirea trilaterala MJ-PICCJ-UNBR, organizata de avocatii parlamentari, aduce vesti bune!
Ieri, Senatul Romaniei a gazduit intalnirea trilaterala dintre ministra Justitiei, Alina Gorghiu, Procurorul General al Romaniei, Alex Florin Florenta, si Presedintele UNBR, Traian Briciu, organizata de Comisia juridica a Senatului. La intalnire au participat vicepresedintii UNBR Mihai Baco, Sergiu Stanila si Liviu Mihai, Presedintele CAA, Mihai Bubatu, Flavia Teodosiu (membru in Comisia Permanenta), Danny Bardan (consilier UNBR), precum si parlamentarii Robert Cazanciuc (vicepresedintele Senatului), Laura Vicol si Ioan Cupsa (Presedinta si respectiv vicepresedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor), Diana Morar, Cristina Traila, Gabriel Andronache (liderul grupului PNL din Camera Deputatilor) si Virgil Bob (vicepresedintele Comisiei juridice din Senat).
Scopul intalnirii a vizat identificarea unor solutii la problemele care au generat protestul avocatilor din 4 octombrie – 'O zi fara avocati – Ziua in care Justitia nu exista!'
Dupa mai bine de 2 ore de discutii, concluziile sunt urmatoarele:
I. Referitor la plata restantelor la oficii si negocierea noului Protocol
- MJ a obtinut deja suplimentarea bugetului cu sumele necesare finantarii platii oficiilor pe anul acesta, Memorandumul initiat si sustinut de ministra Alina Gorghiu fiind deja aprobat;
- Memorandumul Ministerului Public, care include sumele necesare finantarii platilor restante si a celor necesare anul acesta, este in curs de aprobare la Ministerul Finantelor Publice;
- pentru exercitiul financiar urmator, MJ, MP si UNBR vor solicita Ministerului Finantelor ca, in bugetul pe 2024, alocarea pentru asistenta judiciara sa fie capitol distinct, exclusiv cu aceasta destinatie;
- noul Protocol, a carui negociere si MJ, si Ministerul Public, si UNBR si-o doresc finalizata cat mai repede, va include nu doar ce decurge din recenta modificare a legii 51/1995 – decontare cheltuieli transport de la sediul profesional / domiciliu la locul prestarii asistentei judiciare, plata onorariu provizoriu in 60 zile si indexare anuala –, ci si remedierea neajunsurilor identificate (aici va veni cu detalii domnul avocat Sergiu Stanila).
II. Cenzurarea de catre Instante a cheltuielilor reprezentand onorariu de avocat
- avocatii parlamentari si conducerea UNBR au agreat initierea unei propuneri legislative care sa limiteze cenzurarea arbitrara si / sau umilitoare raportata la activitatea avocatului, atat prin instituirea unei prezumtii de realitate in raport de valoarea si / sau complexitatea cauzei, cat si prin stabilirea unor criterii legale de apreciere, cat mai obiective.
III. Cu privire la repausul pentru refacerea capacitatii de munca
- parlamentarii avocati si conducerea UNBR au convenit initierea unei propuneri legislative care sa permita fie deducerea din impozitul pe venit a unei cote de 1/12 (dar nu mai mult ca venitul mediu brut lunar), fie deductibilitatea cheltuielilor de concediu in limita unei sume sau procent din venituri.
IV. Cu privire la extinderea ariei profesionale a avocatului
- parlamentarii avocati si conducerea UNBR au agreat sa extinda competentele legale ale avocatului, prima propunere concreta privind posibilitatea atestarii conventiei matrimoniale.
V. Accesul la justitie
- pornind de la suprataxarea partajelor, a fost agreata necesitatea reasezarii taxelor de timbru, sens in care Grupul de lucru existent la Camera Deputatilor va conlucra cu specialistii MJ pentru elaborarea unei noi legi a taxelor de timbru.
VI. Cu privire la hotararea CSM 20/40
- a fost agreata, ca prima etapa, continuarea dialogului institutional cu CSM, fiind evocata ca posibila perspectiva si ipoteza unei interventii legislative.
VII. Alte propuneri legislative aduse in discutie au fost:
- o noua Lege a avocaturii
- o noua lege a expertizei judiciare
- propunerea colegului meu, Cristian Niculescu Tagarlas, de a permite tinerelor mame exercitarea profesiei cu posibilitatea incasarii indemnizatiei pe perioada concediului de crestere a copilului.
A fost prima intalnire intr-un format nou, pe care o apreciez ca fiind nu doar promitatoare, ci si eficienta.
Propunerile legislative discutate vor fi introduse in procedura legislativa dupa ce vom primi observatiile si sugestiile UNBR”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ioana M. 12 October 2023 18:14 +2
# santinela 13 October 2023 07:16 +2
# parerea mea 13 October 2023 09:52 0
# drama petentului 13 October 2023 09:56 0
# Intrebare 13 October 2023 10:10 0
# maxtor 13 October 2023 10:37 +1