psdolt
29 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

CONDAMNARE LA CEDO DIN VINA DNA- Judecatorii europeni au dat despagubiri de 60 euro fostului primar al municipiului Satu Mare, Horea Anderco, care a stat 15 luni in arest preventiv, iar sase ani mai tarziu a fost achitat de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Anderco a fost acuzat de PNA, in 2003, de fapte de coruptie, care nici pana in prezent nu au putut fi dovedite

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

31 October 2013 16:04
Vizualizari: 13455

 

Judecatorii de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului au condamnat Statul Roman la plata a 60 de euro catre fostul primar al orasului Satu Mare, Horea Stefan Anderco, care a reclamat la Strasbourg incalcarea articolului 5 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, privind Dreptul la libertate si la siguranta. Fostul edil al municipiului Satu Mare a reclamat la CEDO ca a stat 15 luni in arest, in perioada 2003-2004, fara ca procurorii Parchetului National Anticoruptie sa aduca probe suficiente impotriva sa, care sa dovedeasca acuzatiile de luare de mita si abuz in serviciu, dar si ca instantele care au judecat recursurile pe care le-a formulat nu au oferit motive relevante si suficiente care sa justifice masura arestarii sale. Astfel, Sergiu Horea Stefan Anderco a actionat in judecata Statul Roman, reclamand un atac asupra libertatii sale, din cauza duratei de detentie si a modului in care instantele au luat in considerare contestatiile pe care le-a formulat impotriva masurilor dispuse de procurorii in cazul sau.


In fapt, la data de 8 noiembrie 2002, Parchetul National Anticoruptie, condus la acea vreme de procurorul Ioan Amarie, a initiat procedurile penale impotriva lui Horea Anderco acuzandu-l de luare de mita si abuz in serviciu, proceduri care au provocat demisia din functia de primar a lui Anderco, precum si arestarea sa.

Printr-o ordonanta a procurorului PNA, din data de 9 aprilie 2003, fostul edil al orasului Satu Mare a fost arestat pentru luare de mita si abuz in serviciu, anchetatorii invocand ca lasarea in libertatea a lui Horea Anderco ar constitui un pericol pentru ordinea publica. Decizia a fost contestata de Anderco, care a reclamat ca procurorul anticoruptie nu a demonstrat modul in care ar reprezentat pericol pentru ordinea publica, acuzand si ca avocatul sau nu a fost citat de procuror cu ocazia audierii martorilor. Plangerea lui Anderco a fost respinsa printr-o hotararea a Judecatoriei Satu Mare, din data de 25 aprilie 2003, pe motiv ca este justificata arestarea preventiva, dat fiind impactul pe care il are acest caz in societate si asupra opiniei publice.

Ulterior, la data de 28 mai 2003, Curtea de Apel Bucuresti a prelungit perioada de arest preventiv a fostului primar al municipiului Satu Mare, masura ce a fost extinsa pana la data de 7 iulie 2004, cand Horea Anderco a fost eliberat din arest preventiv.

Dupa circa sase ani de judecata, 70 de termene, 11 capete de acuzare si 80 de martori audiati, la data de 28 februarie 2008, printr-o hotararea data de Curtea de Apel Alba-Iulia fostul primar Sergiu Horea Stefan Anderco a fost achitat. Decizia a ramas definitiva abia in data de 19 noiembrie 2009, ca urmare a respingerii de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a recursului formulat de DNA.

CEDO: “Avand in vedere documentele aflate in posesie, Curtea considera rezonabila suma de 60 de euro”

Ca urmare a deciziei definitive, fostul primar al municipiului Satu Mare, Horea Anderco, a actionat in judecata Statul Roman, solicitand judecatorilor de la Strasbourg sa admita cererea de despabugiri din parte Romaniei, reprezentant cheltuielie pe care acesta le-a suportat pe durata procesului: 12.400 euro pentru onorariul avocatilor, 2.500 euro pentru calatorii in legatura cu aceasta cerere, 892 euro pentru traducerea documentelor si 136 euro pentru scrisori postale.

Potrivit Hotararii CEDO, Guvernul roamn a dovedit ca Horea Anderco nu a dovedit ca a platit intreaga suma drept despagubiri, astfel ca, nu a putut fi despabugit: “Conform jurisprudentei CEDO, un reclamant are dreptul la rambursarea costurilor si a cheltuielilor, doar in masura in care se constata ca acestea au fost necesare, realmente angajate si rezonabile ca si cuantum. In acest caz, avand in vedere documentele aflate in posesie, Curtea considera rezonabila suma de 60 de euro pentru procedura in fata Tribunalului si a Curtii. (...) Statul parat trebuie sa plateasca reclamantului, costuri si cheltuieli, in termen de trei luni de la data de la care hotararea devine definitiva in conformitate cu articolul 44 § 2 al Conventiei, 60 EUR (saizeci de euro), plus orice taxa care poate fi perceputa de impozit de catre solicitant, sa fie convertite in valuta nationala a statului reclamat la rata de schimb aplicabila la data platii. De la expirarea acestei perioade pana la data platii, aceste sume vor fi majorate cu o dobanda simpla, la o rata egala cu rata marginala de imprumut a Bancii Centrale Europene pe parcursul perioadei plus trei puncte procentuale".

Comentarii

# BERCEA MONDIAL ; .. e manevra lu frații miei.......,, date 31 October 2013 18:57 +5

Alo, doamna LULUTZA vă mai amintiți de șprițurile prelungite de la Sibiu , care cu onoare și demnitate le făceați până dimineața ?    Oare aceste condamnărila CEDO  nu reprezintă efectul gândirii unor oameni care nu au nimic în comun cu o logică juridică , creier sănătos , dar sunt pe aceeași lungime de undă cu ordinele ,,PIRATULUI ,, de la Grădina Botanică ??. ADICĂ POT FI MANEVRA LU FRAȚII MIEI..................,,

# Diana date 31 October 2013 20:06 +8

Heeellllo..stie cineva sa citeasca? Anchetat de PNA!!! Adica de Amarie, omu lui Nastase...........

# CEDO date 31 October 2013 19:02 +10

CEDO a devenit o bataie de joc la adresa romanilor. Despagaburile acordate acestora sunt simbolice !

# Ultimul Charlot date 31 October 2013 20:24 +2

Eu vad diferit...CEDO condamna statul pentru incalcarea procedurilor, CEDO nu este o instanta de apel. Si despagubirile sunt tot pentru incalcarea procedurii. Daca vrea despagubiri, dovedind cu horatarea CEDO poate formula o actiune impotriva statului roman pentru daune morale si abia acum are cum sa ceara si sa primeasca despagubiri serioase. Macar 100.000 euro scoate.  8)

# d. date 31 October 2013 19:37 +5

CEDO este o iluzie! cine vorbeste de termen rezonabil, CEDO?

# visu date 31 October 2013 19:55 +4

Rusine CEDO! 60 euro sa si-i puna pe kept!

# RUSINE CEDO!!! platim milioane de EURO date 31 October 2013 20:26 +3

Statul Roman de la platitorii de taxe si impozite plateste milioane de euro la CEDO....si rasplata BATAIE DE JOC!!! Dar meritam, toti avem iluzii ca la CEDO gasim lapte si miere....JUSTITIA DIN ROMANIA SA MEARGA...TOPOARELE SI CUTITELE SI IN STRADA!!! SANGE DE MAGISTRAT VREM!!!

# Tudor Raneti date 2 November 2013 06:42 +2

Ai fi surprins cati achieseaza tacit la ce spui acolo. Sunt mai multe cai sa jupoi pisica. Statul se bazeaza pe propaganda (presa), taxe (controlul vietii umane, facandu-te mizer, te face prost si te controleaza prin salariu si taxe), monopolul asupra fricii (fortele de \"ordine\"). Asupra propagandei suntem in castig de cauza, taxe trebuie sa incetezi sa mai platesti (fa-ti pensie privata si lucreaza la negru ca e mai banos, si, fa-ti cumparaturile la portile oamenilor la sate, si ia de la bisnitari ce poti), politiei, jandarmeriei si armatei trebuie sa le aratam ca au suportul nostru daca se opun ordinelor mafiote si apara tara impreuna cu noi. Jos dictatura magistratilor mafioti! Moarte tiranilor!

# fifi date 1 November 2013 07:41 -1

Asa, si?

# Tudor Raneti date 3 November 2013 10:26 +1

Mie CEDO mi-a zis ca chemarea mea in judecata este inadmisibila din toate punctele de vedere in fapt, si de drept in baza tuturor articolelor, ceea ce e ridicol fiindca articolele ce ei le numesc se exclud reciproc in anumite privinta, lasand la o parte faptul ca mi-am intocmit cererea in baza legislatiei si modelelor lor, si suplimentar, mi s-a transmis sa nu ma mai adresez niciodata catre CEDO, adica \"sa nu te mai prindem pe aici\". CEDO e o grupa criminala infecta de magistrati mafioti si o sa plateasca pentru asta. J. Sikuta, un judecator sarb s-a semnat pe mizeria de raspuns de la CEDO. CEDO serveste talharia la cel mai inalt nivel. CEDO fura Romania

# Tudor Raneti date 3 November 2013 10:28 +1

Singura functie CEDO e sa fure Romania de bani sub justificarea ca imparte justitie, adica va fura pe voi contribuabilii, si pentru aceasta suntem in UE, ca sa fim taxati pentru ca Romania e o tara de rahat si nu o tara de bon ton, dupa ce de la revolutia din 1989 inclusiv tot dezastrul national a fost operat tot de vest, chiar daca prin concursul localnicilor, in primul rand incepand cu criminalul Iliescu, si cu mafia magistratilor ce este responsabila pentru productia de canalii si gainari in Romania, dat fiind ca justitia este fundamentul societatii civilizate. CEDO se pronunta doar in cauzele in care fura bani de la Romania, spre exemplu cazul aceluia care a murit in cancer, CEDO a taxat Romania post mortem fiindca era mult mai grav postmortem decat ante, adica atunci cand actul privarii de viata a fost consumat, ori, interesul CEDO si al UE e sa faca bani de pe urma nenorocirii Romaniei, nu sa previna nenorocirea poporului roman.

# Petru date 5 November 2013 09:18 +1

 6o de euro pt 15 luni de puscarie pt un nevinovat ?   Bravo!... asta da  ! sa nu mai aud de CEDO in vecii vecilor..!

# ADEVARUL date 5 November 2013 09:31 0

MAI PETRE DRAGA,PROCESELE ROMANILOR LA CEDO SUNT IN NUMAR DE CATEVA ZECI DE MII-PESTE 30-INTELEGE SI TU CA NAPARCILE DE MAGISTRATI ROMANI AU BLOCAT PRACTIC CEDO,L-AU BIRUIT,INFESTAT CU PUTOAREA LOR ORDINARA.EVIDENT CA SI JUDECATORII DE ACOLO SUNT ACUM SUB TRATAMENT,DAR CINE SA LE DESCHIDA OCHII NU ESTE,FIIND AMARNIC DEPASITI DE EVENIMENTELE FARA NUMAR PE CARE AR TREBUI SA LE GESTIONEZE,MAGISTRATII ROMANI NEFACAND DECAT PROSTII,PENTRU CA NU SUNT CALIFICATI PENTRU MUNCA ASTA SI AU VICIAT SISTEMUL,CONTROLAND POLITIC,ATUNCI CAND ESTE CAZUL ORICE INCERCARE DE ADUCERE LA NORMALITATE A FUNCTIONARII JUSTITIEI-DE CARE EI PROFITA MAI RAU CA NOMENCLATURISTII CEUSISTI.ROMANIA NU ESTE IN EUROPA,DIN PUNCT DE VEDERE A JUSTITIEI,SA NE INTELEGEM,ESTE IN IAD.SI DACA NU ITI DAI SEAMA CA ACOLO SUNTEM,AI MURIT SAU INCA NU TE-AI NASCUT.

# botezatu date 7 November 2013 16:40 0

contestatia in anulare

# botezatu date 7 November 2013 16:42 0

contestaa in anulare in cat timp se rezolva ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.11.2024 – Tulus a trecut in partea cealalta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva