RAPORTUL MCV CONDAMNAT LA BRUXELLES – Europarlamentarul PSD Victor Bostinaru arata cum este vazut raportul MCV in plan extern: "Colegii nostri europeni sunt uluiti. Comisia Europeana a fost stimulata sa intocmeasca acest raport de unii oameni de la Bucuresti, care vor ca institutii precum CSM sa fie tratate ca institutii sacrosancte"
Raportul MCV al Comisiei Europene, dat publicitatii pe 30 ianuarie 2013, a fost unul atipic, prin prisma criticilor aduse la adresa mass-mediei, presa fiind acuzata ca hartuieste si pune presiune pe institutiile statului sau pe judecatori, membrii CCR si CSM. In urma acestui raport, europarlamentarii romani au decis sa ceara lamuriri Comisiei Europeane privind motivele pentru care o institutie europeana critica atitudinea presei fata de anumiti judecatori, dar si de ce se cerea o reglementare a presei. Europarlamentarul social-democrat Victor Bostinaru (foto 2) a explicat pentru Lumeajustitiei.ro care sunt pasii de urmat in ceea ce priveste demersul inceput de europarlamentarii romani pentru a atrage atentia in Parlamentul European asupra anumitor nereguli din Raportul MCV, dar si care sunt concluziile care pot urma acestor actiuni. Initiativa europarlamentarilor romani se refera la formularea unei intrebari orale Comisiei Europene cu privire la libertatea presei in Romania, care va fi urmata ulterior de o dezbatere in plenului Parlamentului European, care va avea loc, potrivit europarlamentarului, cel mai probabil pe 13 martie 2013.
Victor Bostinaru: "Deputatii europeni au fost uluiti de Raportul MCV privind Romania"
In acest sens, miercuri seara, 6 ianuarie 2013, in cadrul sedintei comune a grupului socialistilor din Parlamentul European, europarlamentarii romani au atras atentia in fata colegilor europeni asupra remarcelor facute de Comisia Europeana in Raportul MCV cu privire la libertatea presei romanesti, document pe care, potrivit lui Victor Bostinaru, l-au catalogat drept unul aberant. Totodata, social-democratii romani au decis sa inainteze o intrebare orala Comisiei Europene in care sa ceara explicatii cu privire la solicitarile facute in ceea ce priveste presa romaneasca: "Este vorba despre o cerere comuna a liderilor din Parlamentul European, in care sub forma unei intrebari orale adresate Comisiei Europene vor fi solicitate lamuriri in ceea ce priveste continutul Raportul MCV pentru Romania, iar cu precadere se va face referire la libertatea presei din Romania si la activitatea jurnalistilor, aspecte criticate in acest raport. In mod evident, principalul punct de atac al intrebarii se va referi la modul in care Comisia Europeana, in afara competentelor si a cadrului sau juridic, s-a implicat in modul de functionare al presei romanesti. Este competenta exclusiva a statelor membre sa aiba pozitii in conformitate cu Tratatul de la Lisabona si cu Hotararile drepturilor omului. Aseara (n.red. - miercuri seara, 6 ianuarie 2013) in plenul grupului socialist, in timpul intrerventiilor europarlamentarilor romani, cand s-a dezbatut acest asepct, colegii nostri europeni au fost uluiti. Au consultat si eu acest raport. Deputatul italian Tino Arlachi a fost socat, spunea ca raportul este aberant. Deputatii europeni sunt acum la curent cu acest continut al raportului si au catalogat remarcele Comisiei Europene drept o intentie de limitare a libertatii presei".
Victor Bostinaru: "Ceea ce propune Comisia Europeana in legatura cu presa miroase foarte tare a ceea ce se vrea de la Bucuresti. CSM vrea sa fie tratata ca institutie sacrosancta"
Europarlamentarul PSD Victor Bostinaru a precizat pentru Lumeajustitiei.ro ca oficialii Comisiei Europene nu au niciun drept sa emita pareri asupra presei romanesti, sau sa limiteze libertatea presei, acest lucru fiind prevazut si in Tratatul de la Lisabona. In acelasi timp, europarlamentarul sustine ca raportul MCV cuprinde multe dintre cerintele unor "oamenii" de la Bucuresti, precum Presedintele Traian Basescu sau a unor membrii CSM, care au cerut sa fie tratate ca "institutii sacrosancte": "Parlamentul European a fost in mod repetat confruntat cu astfel de solicitari dar care veneau din partea statelor membre, ne referim aici la cazuri petrecute in Ungaria, Bulgaria sau Romania. Este anormal insa ca un stat membru al UE sa limiteze libertatea presei la solicitarea Comisiei Europene. Ce pare destul de evident insa, si asta est un lucru extrem de grav este ca raportul MCV, Comisia Europeana mai exact a fost stimulata sa intocmeasca in acest fel raportul de unii oameni de la Bucuresti. Ceea ce propune Comisia Europeana miroase foarte tare a ceea ce se vrea de la Bucuresti. Au fost voci care au precizat acest lucru in mod repetat si aici ma refer la Presedintele tarii, la Consiliul Superior al Magistraturii si alte astfel de institutii care au cerut sa fie tratate ca institutii sacrosancte".
Victor Bostinaru crede ca solicitarile Comisiei Europene sunt o primejdie mortala
In opinia europarlamentarului Victor Bostinaru in urma raportului MCV de la finalul lunii ianuarie 2013 trebuie tras un semnal de alarma, aratand ca din interiorul Romaniei se permite imixtiunea Comisiei Europene in libertatea presei, fapta care reprezinta "moartea democratiei": "Daca pe strategia nationala de apararea presa a fost mai putin umilita, solicitarile de la Comisia Europeana o pun intr-o pozitie cel putin neplacuta. In orice caz, reactia de acum a mediei a fost ireprosabila si de aplaudat, a fost o reactie justitificata a jurnalistilor din Romania. S-a aratat ca astfel de solicitari si astfel de remarce sunt o primejdie mortala, ca vorbim de o moarte a democratiei".
Victor Bostinaru: " Nu este realist acum sa cererem retragerea raportului MCV, dar putem cere stabilirea clara a scopului si cadrelor de evaluare din MCV"
Potrivit europarlamentarului social-democrat, Victor Bostinaru, este necesara o reglementare a modului de monitorizarea a Comisiei Europeane asupra Romaniei in cadrul Raportului MCV, prin aceea ca este necesara stabilirea institutiilor vizate de acest document, dar si data pana la care Romania va fi monitorizata: "Ulterior acestei intrebari, in jurul datei de 13 martie 2013 va avea loc dezbaterea din Plenul reunit al Parlamentului European in care va fi dat raspunsul Comisiei Europene, in baza carora grupurile politice europene isi vor exprima opiniile cu privire la acest raspuns, dar si fata de raport. Nu este realist acum sa cererem retragerea raportului MCV, dar putem cere stabilirea clara a scopului si cadrelor de evaluare din MCV. Nu putem astepta un raport atat de critic care sa cuprinda atat de multe referiri la aspecte care nici macar nu au fost stabilite in 2006 de cand Romania a intrat sub monitorizare. Raportul MCV al Romaniei trebuie sa faca referire la progresele din sistemul judiciar romanesc si nu trebuie sa se faca, pentru ca nu s-a specificat acest lucru in niciun loc, referiri la conexiuni cu Spatiul Schengen, cu presa, cu Parlamentul Romaniei. Acest mecanism nu are instrumente de evaluare. Am ajuns ca MCV sa poata pune oricui in cos solicitari absurde fara ca macar sa aiba competenta sa faca acest lucru. Bineinteles ca trebuie sa existe si un cadru care sa spuna ca MCV functioneaza pe o perioada de timp. Parlamentul European va trebui sa ceara Comisiei reglementari in acest sens. Trebuie sa fie stabilita o data pana la care vom fi monitorizati in MCV".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# mircea 7 February 2013 18:50 +29
# VIKY 7 February 2013 19:24 +28
# Goe 8 February 2013 11:38 -5
# VIKY 8 February 2013 11:58 +7
# Goe 8 February 2013 12:26 -6
# VIKY 8 February 2013 12:43 +7
# Goe 8 February 2013 13:46 -5
# VIKY 8 February 2013 14:15 +6
# roman 7 February 2013 19:16 +23
# s-o auzim si pe EBA 7 February 2013 19:40 +21
# tot roman 11 February 2013 09:47 0
# Băiatu' lu' Luluţa 7 February 2013 19:46 +20
# obiectiva 7 February 2013 21:47 +6
# Istratie 7 February 2013 20:01 +15
# basicuta 7 February 2013 20:14 +22
# ingrid 7 February 2013 20:41 +18
# livia 8 February 2013 09:52 +8
# Laurenţiu 8 February 2013 11:35 +5
# ADEVARUL 10 February 2013 21:34 +2
# Iepurila 8 February 2013 11:39 -7
# ADEVARUL 10 February 2013 21:38 +2
# victorie uluitoare 8 February 2013 20:44 -4
# Uluitoare ??? 8 February 2013 21:18 +2
# ghita securistul rtv 9 February 2013 23:13 +1
# ADEVARUL 10 February 2013 21:26 0
# VIKY 10 February 2013 22:12 0
# HOMER 10 February 2013 21:51 0
# basinescu -escu,securistul 11 February 2013 10:59 +1