19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVENTII LA TRIBUNALUL BUCURESTI – Cetatenii nu vor sa plateasca 100 milioane euro despagubiri pentru turnul Cathedral Plaza si cer sa nu se autorizeze demolarea lui. In procesul de la TMB, Primaria Capitalei nu exclude varianta intrarii in legalitate, prin emiterea unei noi autorizatii de construire in locul celei anulate in Justitie pe motiv ca Primaria Sector 1 nu avea competenta. Expertiza proprietarilor arata ca o demolare ar pune in pericol cladirile invecinate

Scris de: L.J. | pdf | print

25 September 2015 15:55
Vizualizari: 15156

Municipalitatea Bucuresti poate fi pusa sa plateasca daune materiale de peste 100 milioane euro, plus alte zeci de milioane lucrari de demontare, in cazul in care in Justitie se va decide irevocabil ca turnul Cathedral Plaza - proprietate a SC Millenium Building Development SRL – trebuie demolat.

Dupa ce in iunie 2009 Curtea de Apel Ploiesti, judecand in ultim grad procesual, a confirmat valabilitatea autorizatiei si a permis finalizarea constructiei/investitiei de 60 de milioane de euro, printr-un demers procedural avand caracter de exceptie, o alta instanta, in mod absolut contradictoriu, a declarat la 3.11.2010 nevalabilitatea autorizatiei de construire emisa in februarie 2006 de catre Primarul Sectorului 1.


Ajuns intr-o situatie de neconceput, investitorul SC Millenium Building Development SRL s-a adresat in decembrie 2011 Municipiului Bucuresti si Primarului General pentru ca in urma evaluarilor tehnice asupra cladirii existente sa se dispuna regularizarea administrativa a situatiei prin asa zisa procedura de intrare in legalitate reglementata de legea constructiilor. Ulterior, refuzul nejustificat al Primarului General in a solutiona cererea administrativa a Millennium a determinat investitorul sa se adreseze Tribunalului Bucuresti cu o actiune in care sa oblige Primaria Capitalei sa emita autorizatia de regularizare cu justificarea ca imobilul indeplinste toate rigorile legale pentru a fi recunoscut din punct de vedere administrativ. Temeiul legal invocat este art. 59 din Legea 51/1991 a constructiilor potrivit caruia: “In situatia in care constructia realizata fara autorizatie de construire intruneste conditiile urbanistice de integrare in cadrul construit preexistent, autoritatea administratiei publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizatii de construire in vederea intrarii in legalitate, in coroborare cu luarea masurilor legale care se impun, numai in baza concluziilor unui referat de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala de calitate 'rezistenta mecanica si stabilitate' privind starea structurii de rezistenta in stadiul fizic in care se afla constructia, precum si pentru cerinta esentiala de calitate 'securitatea la incendiu', numai dupa emiterea Acordului de mediu, in conditiile legii”.

Primaria Capitalei admite ca posibilitate emiterea unei noi autorizatii de construire

SC Millenium Building Development SRL a aratat ca a actionat ca un proprietar de buna credinta edificand cladirea in baza unei autorizatii de construire emisa de autoritatile ce detin competente generale in materie (Primarul sectorului 1), urmare a indrumarilor PMB care a declinat emiterea acest act administrativ din motive ce tineau de o gresita dispozitie legala, imposibil de pus in practica si care la momentul 2006 stabilea ca emitent pentru autorizatiile de construire din zone de protectie a monumentelor istorice, un organ administrativ deliberativ - Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Din 2009 legea a fost modificata si competenta apartine acum unui organ administraiv cu atribute executive, respectiv Primarului General al Municipiului Bucuresti. Mai mult, SC Millenium Building Development SRL a anuntat ca, pentru ipoteza in care demolarea va fi realizata contrar oricaror ratiuni de oportunitate si de logica, va da statul roman in judecata si va cere daune materiale de peste 100 milioane de euro, intrucat vina pentru situatia creata apartine in exclusivitate autoritatilor administrartive si Statului insusi. In plus, investitorul a aratat ca actuala hotarare judecatoreasca prin care s-a ordonat initierea procedurilor pentru eventuala demolare a Cathedral Plaza, reprezinta un simulacru de proces, la care nu a putut sa ia parte desi in discutie era cladirea a carei proprietara necontestata este, fiind pusa in imposibilitatea de a se apara. Dezvoltatorul arata ca hotararea respectiva nu ii este prin urmare opozabila, astfel ca orice procedura de demolare va trebui declarara fara dubii ca ilegala.

In dosarul aflat in prezent pe rolul Tribunalului Bucuresti si de care depinde regularizarea situatiei administrative a cladirii Cathedral Plaza ,, Primaria Capitalei s-a opus prin intampinare admiterii actiunii, insa a recunoscut ca indiferent de ce solutie se va da ea poate dispune intrarea in legalitate pe motiv ca: “Perioada de 4 ani in care s-a analizat legalitatea autorizatiei emise de catre o alta enititate administrativa a Bucurestiului (Primaria Sectorului 1) stabilit judiciar ca necompetenta, a facut ca acum, in fata subscrisului, sa se afle o procedura deja parcursa, dar care impune verificari de ordin tehnic din care sa rezulte daca cererea de intrare in legalitate este intemeiata. Pentru emiterea unei analize complete si corecte din punct de vedere legal ne sunt necesare documentele mentionate in certificatul de urbaanism, dar si noi evaluari legate de situatia particulara a cazului ce tin de siguranta constructiei si impactul ei posibil asupra constructiilor invecinate. In prezent, tinand cont si de decizia Curtii de Apel Suceava prin care s-a anulat prima autorizatie de construire, apreciem castigate cauzei in totalitate acele acte obtinute in virtutea certificatului de urbanism initial emis de catre Municipiul Bucuresti, precum avize, acorduri etc dar incercam sa evaluam in conformitate cu art. 59 mai sus indicat respectarea de catre constructia existenta a parametrilor urbanistici preexistenti si a conditiilor de siguranta impuse de legislatia in vigoare la acest moment.

Din punct de vedere al cerintelor tehnice impuse de art. 59, alin. 3 din Normele metodologice de aplicare a Legii 50/1991, la intrarea in legalitate sau regularizare trebuie stabilite conditiile privind 'rezistenta mecanica si stabilitatea' cladirii, dar si cele privind 'securitatea la incendii', ceea ce implica nu numai pezentarea de catre beneficiar al lucrarilor tehnice respective, dar si efectuarea unor analize proprii, de specialitate, de catre Autoritatea implicata pe care urmeaza sa le evaluam in perioada imediat urmatoare”.

Expertii avertizeaza ca demolarea cladirii va pune in pericol structura de rezistenta a Catedralei Sf. Iosif

Pe de alta parte, Primaria Capitalei nu are baza legala sa aloce fonduri de zeci de milioane pentru demontarea constructiei Cathedral Plaza din surse proprii (acestea ridicandu-se conform expertizelor administrate la costuri cuprinse intre 17 si 73 milioane euro) neexistand in acest sens o hotarare expresa a instantei de judecata. In plus, expertizele realizate la cererea proprietarei cladirii arata ca in caz de demolare pune in pericol toate cladirile invecinate, inclusiv structura de rezistenta a Catedralei romano catolice Sf. Iosif. Conform expertizei realizate in decembrie 2013 de expertii Mihai Dragomir si Serban Dima in cazul demolarii sunt: “posibile aparitii a unor aspecte, fenomene si situatii ce pot conduce la modificari ale capacitatii contructiei atat pentru cladirea care se demoleaza, cat si pentru cladirile invecinate, de a indeplini cerintele de rezistenta si stabilitate”, precum si “posibile aparitii a unor parametri sau aspecte care se pot manifesta pe masura ce se demoleaza cladirea, cu implicatii asupra modificarii starii de deformatie a terenului pe care se afla cladirea, cat si a terenului aferent cladirilor invecinate(vezi facsimil).

Arhiepiscopia a refuzat si continua sa refuze accesul expertilor tehnici pe terenul si in incinta Catedralei

Intre proprietara cladirii SC Millenium Building Development SRL si Arhiepiscopia Romano Catolica Bucuresti exista un adevarat razboi al expertizelor, dupa ce incepand cu 2006 Arhiepiscopia a refuzat permanent accesul expertilor judiciari, in pofida faptului ca a fost obligata de Judecatoria Sectorului 1, iar apoi obligata la penalitati de 20 lei/zi/intarziere, prin hotararea irevocabila din 25 mai 2006 (dosar 14178/299/2006).

Interesant este ca actuala si singura hotarare care aparent dispune obligarea Primarului General sa initieze procedurile de ar putea fi finalizate prin demolare, a fost pronuntata de Tribunalul Dambovita (si nu la o instanta din Bucuresti cum ar fi fost normal) la cererea a doua enoriase cu domiciliul in Tragoviste reprezentate de avocatii Arhiepiscopiei, care au invocat un “interes legitim”. La fel de interesant este si faptul ca in perioada respectiva au fost initiate 4 cereri identice, de catre patru grupuri de enoriasi reprezentati de aceeasi avocati ai ARCB : două la Tribunalul Gorj si două la Tribunalul Dambovita. Ulterior ARCB si enoriasele au renuntat la 3 dintre cereri unde Millennium putea sa intervina pentru a-si prezenta apararile, luptand sa protejeze hotararea obtinuta la Tribunalul Dambovita, fara prezenta dezvoltatorului. S-a ajuns astfel la pronuntarea unei hotarari vizand cladirea Cathedral Plaza fara ca proprietara cladirii sa fie parte in dosar, astfel incat sa i se dea posibilitatea de a se apara

Despre aceasta situatie anormala, omul de afaceri Ioannis Papalekas, investitorul care detine cladirea, a declarat public: “In mod absurd, decizia de demolare dispusa in iunie 2012 de Tribunalul Dambovita s-a luat fara ca Millennium sa fie parte din proces, ceea ce pune sub semnul intrebarii justetea unei astfel de hotarari pe care o consideram un abuz si care nu este opozabila Millennium. Reamintim ca in mai 2012 Tribunalul Bucuresti a respins o cerere de demolare a cladirii noastre formulata de ARCB in contradictoriu cu Millennium (dosarul nr. 70868/3/2011), hotarare deopotriva irevocabila si care anuleaza efectele celei ulterioare, obtinute de ARCB fara informarea Millennium. Cathedral Plaza a fost construita pe baza unei autorizatii de constructie emisa in mod legal de catre autoritatile responsabile, cu acordul si sprijinul total al vecinului care, la acea vreme, a recunoscut contributia cladirii la patrimoniul construit al orasului, pozitie sustinuta de altfel si de comunitatea arhitectilor si urbanistilor.”

Azi, in procesul de la Tribunalul Bucuresti in care se solicita Primariei Capitalei sa asigure regularizarea administrativa a cladirii prin emiterea unei noi autorizatii de construire in baza Legii 51/1991 au aparut cetateni care au formulat cereri de interventie declarandu-si sustinerea pentru cladire si opozitia fata de o eventuala procedura de demolare. Motivul acestora este acela ca bucurestenii sunt in realitate cei care vor trebui sa plateasca costurile uriase ale demolarii si despagubirilor. Acestia au atras atentia asupra dezordinii administrative in capcana careia a cazut investitorul, acesta nefiind vinovat in opinia cetatenilor intervenienti de faptul ca, primaria de sector a emis autorizatia in locul Primariei Capitalei, in conditiile in care, in anul 2006, legea nu stabilea clar cine are competenta emiterii. Deja a aparut si un blog in care autoarea uneia dintre cererile de interventie isi prezinta public motivele demersului. Cititi-l integral in continuare:

Draga Concitadinule,

Astazi Blogul de caine rau a iesit din spatiul virtual si a intrat in lumea reala. Pentru ca nu este suficient sa scrii. Pentru ca atitudinea si parerile trebuie sustinute si cu actiune. Desigur, cu mijloacele aflate la indemana simplului cetatean. Am depus astazi, 23 septembrie 2015, o cerere de interventie intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti ( http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000524756&id_inst=3 ) de a carui solutionare depinde o felie generoasa din Bugetul viitor al urbei noastre, adica o gaura in buzunarul fiecarui contribuabil din oras. Si care poate crea un precedent foarte periculos sau o cadere de domino. Am mai semnalat acest caz asta vara pe blog (aici https://blogdecainerau.wordpress.com/2015/07/14/uite-popa-nu-e-popa-sau-hocus-pocus-cu-o-cladire-de-60-de-milioane-de-euro/ si aici https://blogdecainerau.wordpress.com/2015/08/10/romanika-o-administratie-dementa-pe-banii-nostri/ ) numai ca intre timp am inteles ca pot, daca instanta imi va permite admitand interventia simplului contribuabil, sa le spun in fata partilor si instantei ce gandesc si ca, sa faca ce-or face, dar eu nu accept ca obstinatia unui vecin si ingalaciunea din actele administratiei sa produca orasului o paguba pe care, desigur, noi o vom plati.

Istoria unei gafe administrative istorice

Pe scurt, o societate, Millenium Building, a cladit un bloc de birouri. Vecinul sau, Arhidiceza Romano-Catolica si-a dat initial acordul si proiectul a demarat. Pentru a obtine Autorizatia de Constructie (AC), investitorul s-a adresat Primariei Municipiului Bucuresti. Consiliul General i-a trimis o adresa prin care i-a zis ca nu e de competenta sa, deci sa se adreseze Primariei Sectorului 1, care a si eliberat documentul in 2006. Intre timp, insa, vecinul s-a razgandit si a vrut sa-si retraga acordul. A inceput o lunga batalie pentru anularea AC, cerere respinsa definitiv de Curtea de Apel Ploiesti in anul 2009. Astfel, in octombrie 2010, cladirea a fost gata si s-a semnat receptia. Dar nu si procesele. Arhidiceza a cerut revizuirea pana ce Curtea de Apel Suceava a anulat AC, pe un motiv pur administrativ: Consiliul General era acela care trebuia sa elibereze AC si nu primaria de sector. In aceasta situatie, Arhidiceza a mers si mai departe, cerand demolarea turnului nou-nout de 18 etaje. Tribunalul Dambovita a pronuntat o hotarare, in care judecatorul explica limpede: ”Legea nu confera Primarului Municipiului Bucuresti atributia de a dispune direct printr-o decizie desfiintarea constructiei, ci ii confera atributiile privind demararea procedurilor legale, la finalul carora se decide emiterea unei autorizatii de demolare, stiut fiind ca, in vederea emiterii unei autorizatii de demolare, se parcurg procedurile obligatorii prevazute de lege, ce implica inclusiv obtinerea tuturor avizelor si acordurilor prevazute de lege, fiind posibila si intrarea in legalitate in sensul prevederilor art. 59 alin. (2) din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991, aprobate prin Ordinul 839/2009”.

De ce m-am enervat

Primaria Bucurestiului a ignorant suveran in 2012 cererile repetate ale investitorului de intrare in legalitate, adica emiterea Autorizatiei de Constructie, astfel ca in 2013, Millenium Building actioneaza primaria in judecata ca nu isi indeplineste atributiile. Suntem in 2015! Iar dosarul este inca pe rol.

Romania este tara in care, la 5 ani dupa ce ai terminat o constructie, la care ai avut toate documentele necesare, umbli dupa o noua AC pentru ca ai fost trimis in 2005 de la Anna la Caiafa cu dosarele. Ca veni vorba, daca, dupa 2000 de ani, descoperim ca Anna nu avea dreptul sa decline judecata catre Caiafa si, in consecinta, nici Pilat din Pont nu avea calitate in dosar? Ce facem? Crucificarea este revizuita? Cum facem sa-l aducem pe Iisus inapoi?

Sau, mai simplu, se descopera la o verificare ca functionarul care a semnat AC a blocului in care stai si-a falsificat actele de studii si nu putea indeplini functia respectiva. Deci semnatura sa este nula de drept ca si actul pe care l-a semnat. Urmand matricea exemplului de mai sus, vine un vecin si cere demolarea blocului in care stai. N-ai nicio vina, dar ajungi homeless. Daca nu vrei asta, trebuie sa umbli in tribunal, sa intri in legalitate si sa nu te trezesti cu buldozerul la usa.

Oare nu e normal ca o administratie care a gafat sa dreaga degraba din proprie initiativa propria eroare/viciu procedural/prostie gogonata? Sau era la acea vreme o practica? As vrea sa vad si eu o Autorizatie de Constructie emisa de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in anii 2005-2006. Daca exista.

Ce se poate intampla?

-Scenariul pesimist este ca pana la urma, in bezna colectiva a mintii, se decide demolarea unei cladiri nou-noute. Care, normal, se va face pe cheltuiala primariei, neputand sa-l silesti pe proprietar sa faca aceste cheltuieli intrucat nicio Hotarare judecatoreasca nu i-a stabilit vreo vina. Sumele avansate sunt de la 7 milioane de euro (Arhidieceza dixit), 17 milioane euro conform evaluarii primariei, la 73 milioane de euro (opinia unor experti ai investitorului) – aici http://www.mediafax.ro/social/primaria-bucuresti-despre-demolarea-cathedral-plaza-respectam-legea-ne-supunem-dispozitiilor-instantelor-12686910. Demolarea unui gigant aflat in mijlocul orasului nu se poate face prin implozie, ca ar darama totul in jur, dar nici cu penseta. Ceva trepidatii, zgomot si praf vor aparea inevitabil si nu doar cateva zile. Catedrala pe care o apara Arhidieceza ar putea sa sufere abia acum daunele de care se temea in timpul constructiei, temere care a fost piatra de temelie a tuturor proceselor. Ca veni vorba, nu am reusit sa aflu nici pana acum ce fel de daune a suferit Arhidieceza, poate aflu in timpul procesului. In schimb, am aflat ca proprietarul plateste anual cateva sute de mii de euro impozit pe cladirea de care nu poate dispune. Cine plateste?

-Scenariul pesimist al scenariului pesimist Nu cred ca in fata unei asemenea eventualitati, investitorul sta cu mainile in san si accepta mioritic paguba. Se va indrepta in instantele romanesti si europene, sau la Curtile de Arbitraj Internationale impotriva Primariei Bucuresti, reclamand nu numai despagubirea pentru cladire, dar si pentru cifra de afaceri neincasata din 2010 incoace. Ambele cifre se numara cu zecile de milioane de euro. Cine plateste?

-Scenariul pesimist-apocaliptic: Nu vad de ce numai lui Millennium Building sa-i fie demolata constructia pentru ca autorizatia nu i-a fost data de CGMB (care nu a dat niciodata, nimanui, autorizatii); trebuie mers pana la ultimele consecinte ale “legalitatii” si trebuie demolate toate constructiile aflate in situatii similare (zeci la numar) care nu au fost autorizate de CGMB, desi ar fi trebuit sa fie! Nu putem “salva” Bucurestiul doar pe portiunea convenabila (pana la urma, pentru care prejudicii reale?) Arhidiecezei Romano-Catolice; sa-l “salvam” cu totul! Nu stam la discutii cu nimeni, ce proiecte a avut, ce avize a obtinut, ce cheltuieli a facut etc, etc; nu ai autorizatia data de CGMB, ia concert de buldozer si baroase, concitadinule! Festivalul Pickhammer, sub Inaltul Patronaj al Primarului Bucurestiului. Sponsor principal Caterpillar. Cine plateste lautarii?

-Scenariul Optimist. Primaria Bucuresti (re)emite AC si litigiul se incheie aici, fara alte dosare si judecati, iar investitorul nu cere nimanui daune materiale pentru 5 ani de stat degeaba (da, da, si iadul e doar o sauna) cu cladirea goala.

N-as fi deloc optimist, mai ales in privinta incheierii Odiseei juridice, pentru ca Arhidieceza pare decisa sa isi dedice toata energia si resursele financiare procesomaniei, dar, nu-i asa, e o tara libera!

O tara atat de libera ca orice prostie face Administratia, tot contribuabilul plateste. In cazul de fata, imi explica si mie Primaria Bucuresti de unde ii mai luam pe consilierii din 2005, care au decis sa trimita investitorul la Primaria Sectorului 1 pentru AC?

Cazuri ca asta mai sunt o gramada. E un mod de viata in Romania. Si, pentru asta, noi, simplii cetateni, platim. Nu trebuie sa te raliezi, concitadinule, acestei cauze. Am facut eu si pentru tine. Doar un lucru te rog: nu trece indiferent pe langa astfel de cazuri. Fa, in putinul tau, ceva. O administratie eficienta si corecta este o administratie pe care cetatenii stau permanent cu ochii si nu o lasa sa alunece in paguboase actiuni si nepasari. Banii din Bugetul de Stat, banii din bugetul fiecarui sat de oriunde sunt platiti de contribuabil, nu izvorasc de nicaieri. Pana si Fiscul se chinuie sa ne bage in cap ca Romania functioneaza cu taxe letale.

PS1 – Din 2008, lucrez ca project-manager la un complex rezidential care se intinde pe 8 hectare. Deci stiu pe pielea mea cat alergi dupa avize si autorizatii ca sa ridici fie si un gard, deci imi imaginez cata munca si bani au fost necesare pentru o cladire gen Cathedral Plaza. Nu-mi imaginez, insa, cum ar fi sa-i comunic proprietarului ca trebuie sa daramam o casa pentru ca s-a anulat autorizatia din cine stie ce viciu administrativ.

PS2 – Am multa simpatie pentru comunitatea catolica si sunt mare fan al Papei Francisc. In schimb, am ceva cu faptul ca in Romania cultele nu platesc nicio taxa, in conditiile in care primesc bani de la Bugetul de Stat, si cu lacomia si trufia unor membri ai clerului. Si ma intristeaza ingrozitor cand prind un inalt prelat cu minciuna. (http://www.cathedralplaza.ro/istoric/).

PS3 – Primul proprietar al cladirii s-a lipsit si a vandut-o in 2013, lichidandu-si afacerile din Romania si a plecat. Bine ai venit, investitorule! Marca banul si apoi farewell. „Proprietatea privata este un moft”. Si nu uita sa vorbesti de bine Romania!

 

 

Comentarii

# Florin Matis date 26 September 2015 14:59 0

Anna si Caiafa traiesc astazi in spatiile Justitiei din Romania si s-au apucat serios de politica.Pentru a nu crea o singura carare batatorita de la un tribunal la altul,au gasit modalitati superflue si impart dreptatea de asa maniera incat sa nu cumva sa supere pe vecinul din alt tribunal.Ca atare aplica sintagma "Boala lunga moarte sigura" si au introdus metoda dospitului prin diverse bucatarii care bineinteles aplica reteta proprie.Finalul este previzibil si consumatorii platesc blidele sparte.Ceea ce este interesant este si faptul ca bucatarii nu prea stau bine la capitolul studii si diplome ocupand posturi de Masterchef fara a avea si sortul necesar, de aceea pentru a acoperi eventuale mirosuri pestilentiale din bucatariile cu pricina intrebuinteaza multe sau foarte multe condimente.

# ALEXNDRU BODEA date 26 September 2015 17:58 -1

Atatea procese si in locatii diferite cu costuri pe care binenteles au fost adaugate la costul cldirii .Tin minte ca pe locul respectiv , era "NIMIC" , decat un deal de pamant plin de buruieni in sezonul cald si plin de zapada iarna .Cam scump sa fie adusa zona la aspectul initial , care nu deranja pe nimeni .Din cate cunosc , pana sa fie ridicata o constructie , sunt necesare avize/aprobari de la Primara Generala , PUZ , iar aceste acte exista deci nu s-a construit fara autorizatii. Faptul ca acuma pentru "demolare" sunt necesari peste 100 milioane Euro , ca despagubiri catre Cathedral Plaza ,achitati de catre cetteti ,este aberant .Nu noi cetatenii am aprobat /autorizat construirea acestei cladiri ,asa ca nu se poate da vina pe cetateni..!! Mai mult ,la apropbarea PUZ sunt puse la dispozitia primariei documente din care rezulta vecinatatile si distantele intre ele ,daca afeteaza sau nu intr-un fel vecinii ,ori acuma cand se pune problema demolarii aduce daune Catedralei....

# alin date 29 September 2015 13:58 +3

Era fix un PARC acolo, cu cateva bancute. Stiu, in viziunea romaneasca PARC inseamna NIMIC.

# vasile date 27 September 2015 18:14 +10

Demolarea trebuie plătită de cei din primărie care au semnat actele care permit construirea clădirii, nu de primărie.

# periscop date 28 September 2015 10:01 0

legea 51/1991 ?????-privind siguranta nationala a Romaniei ????- In legea 50/1991 privind autorizarea constructiilor art.59 nu exista !!!!!!

# Pixelul rosu date 28 September 2015 13:13 +3

Legea 51/1991privind sigurantei nationala a Romanie are si mai putine articole decat Legea 50/1991 privind autorizarea executarii de lucrari in constructii.Fii fericit ca L.J. n-a scris L51/1995. Corul botistilor suparati pe RIL ar fi fost prezent si la acest articol ca sa comenteze nedreptatea comisa, mai ales ca art.59 din L51/1995 este foarte scurt si clar, nesusceptibil de intrepretari :lol: PS. Este vorba despre art. 59 din N.M (publicate in M.Of. bis) de aplicare a Legii 50/1991 :-)

# periscop date 28 September 2015 10:16 -1

DE CE NU AFISATI MESAJUL TRANSMIS ?

# zai date 28 September 2015 11:02 -1

:lol: :lol: lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :

# @periscop date 28 September 2015 12:33 -1

Asa cum lg.51/1995....a fost modificata si completata cu legi si oug, asa si legea 50/1991 a suferit si sufera :P, vezi ,,ORDIN nr. 839.1210.2009....  Da art.59  ..poate fi invocat.......siiiiiiii este de bineeee!!!!!!! :P   :P :P :P

# bataie de joc.. injUSTITIA DIN ROMANIA date 28 September 2015 13:12 -3

DUPA CE OPRESCU A CHELTUIT IRESPONSABIL 57 MIL EURO CU LUCRARILE DE CONSOLIDARE A ASEDIULUI PRIMARIEIE BUCURESTIULUI SI ALTE 4-50 DR MIL PENTRU CHIRIE.. SI NIMENI NU VERIFICA UNDE AU AJUNS ACESTI BANI... ACUM .. PREACUVIOSII CARE INITIAL AU FOSRT DE ACORD SE RAZGANDESC SI NU MAI SUNT IAR CLADIREA TREBUIE DEMOLATA.. DE CE INSA SA PLATEASCA BUCURRESTEANUL???? SA DEMOLEZE CLADIREA Arhiepiscopia, CARE a refuzat si continua sa refuze accesul expertilor tehnici pe terenul si in incinta Catedralei. PE BANII LOR SA SE FACA DEMOLAREA NU BUCURESTENII AU FOST DE ACORD INITIAL CU EIFICAREA CONSTRUCTIEI CI POPII .... ASA CA SA PLATEASCA EI..

# bataie de joc.. injUSTITIA DIN ROMANIA date 28 September 2015 13:15 -3

DUPA CE OPRESCU A CHELTUIT IRESPONSABIL 57 MIL EURO CU LUCRARILE DE CONSOLIDARE A ASEDIULUI PRIMARIEIE BUCURESTIULUI SI ALTE 4-50 DR MIL PENTRU CHIRIE.. SI NIMENI NU VERIFICA UNDE AU AJUNS ACESTI BANI... ACUM .. PREACUVIOSII CARE INITIAL AU FOSRT DE ACORD SE RAZGANDESC SI NU MAI SUNT IAR CLADIREA TREBUIE DEMOLATA.. DE CE INSA SA PLATEASCA BUCURRESTEANUL???? SA DEMOLEZE CLADIREA Arhiepiscopia, CARE a refuzat si continua sa refuze accesul expertilor tehnici pe terenul si in incinta Catedralei. PE BANII LOR SA SE FACA DEMOLAREA NU BUCURESTENII AU FOST DE ACORD INITIAL CU EIFICAREA CONSTRUCTIEI CI POPII .... ASA CA SA PLATEASCA EI..

# Gheorghe Popescu-Mehedinti date 28 September 2015 19:24 -3

      DOMNILOR SUNTETI OAMENI SERIOSI CU FUNCTII MARI ATAT IN VIATA PUBLICA CAT SI IN VIATA MONAHALA      .VA ROG SA INCETATI TOATE OSTILITATILE DINTREDVS,. SI SA AJUNGETI LA O ONTELEGERE CA IN ZIUA INCEPERII CONSTRUCTIEI       N U   V A   M A I     F A C E T I  D  E    R  A S . CUM SA DEMOLEZI O ASEMENEA REALIZARE REPET IMPACATI-VA.

# steve date 28 September 2015 19:57 -4

Nici eu nu eram de acord cu daramarea unei asemenea constructii ! Biserica vecina poate profita de vecinatatea si numele edificiului daca tot a fost de acord initial ! 

# Adian date 29 September 2015 00:10 +3

In studiul prezentat in linkul de mai jos specialistii ajung  http://www.apcmr.ro/articole%20ZAT2003/01_Dogariu.pdf la urmatoarea concluzie: "Comportamentul nedisipativ al structurii combinat cu pericolul rezonanţei şi creşterea eforturilor (teoretic) de până la 10 ori face ca structura prezentată să nu prezinte siguranţă în cazul unui cutremur. Acest exemplu demonstrează că pentru a asigura siguranţa la astfel de clădiri înalte, a căror perioadă proprie se află de multe ori în preajma perioadei de oscilaţie a bazei de rezemare (1,5-1,6s) şi au un mecanism de formare a articulaţilor plastice incomplet, nu sunt suficiente metodele uzuale de proiectare, fiind necesară o analiza mai detaliată pentru dimensionarea elementelor, alegerea detaliilor structurii şi stabilirea concepţiei de proiectare. "

# Alexandru date 29 September 2015 00:16 +2

Toate calculele, testarile in situ si studiile facute in ultima vreme de diversi specialisti cu privire la Cathedral Plaza, au ajuns la aceeas concluzie stiuta de catre specialistii care au sustinut cauza Catedralei Sf Iosif, ca perioada de vibratzie a structurii cladirii este aproape identica cu perioada de oscilatzie a terenului de fundare. (de exemplu: pe directzia lunga este de T=0.86 sec. Iar pe directzia scurta este de T=1.13 sec.) Harta seismica a Bucurestiului prevede ca in zona Catedralei, Perioada de vibratie a terenului de fundare este T=0.83 sec.  Asta inseamna ca in situatia unui cutremur major, similar cu cel din 1977,  structura cladirii Cathedral Plaza, in timpul cutremurului, poate intra in rezonanta cu terenul de fundare si se va naruii sub propria-i greutate asa cum s-a naruit si hotelul Bucuresti, la cutremurul din 1977 punand in pericol toate cladirile din zona de influentza a Structurii Cathedral Plaza, inclusiv Catedrala Sf Iosif aflata la 8 metrii distanta.

# Adrian date 29 September 2015 08:36 +2

In lumina acestor calcule, cladirea este pericol public si ar trebui scosi din meserie toti cei ce au intocmit ori aprobat proiectul!

# PVZ date 1 October 2015 22:02 +2

Din nou…se pune intrebarea de ce cele patru referate si analize structurale semnate de patru grupuri de doctori ingineri, nu au sesizat acest lucru atat de evident. Poate ca ar trebui sa fie intrebati public, unul cate unul, de ce nu au sesizat acest lucru cand au ajuns la concluzia prin calcule ca perioadele proprii de vibrare ale structurii Cathedral Plaza s-au dovedit a fi in jur de o secunda. Dupa mine, a nu stii despre ceva important si periculos, este un act de necunoastere si platesti cu ce ai si ce poti, dar a stii si a nu aduce la cunostiintza forurile responsabile, cu putere de actiune, este un act de lasitate, ba chiar un act criminal. 

# Mark date 5 October 2015 19:49 0

Examinand expertiza tehnica facuta de Pavel Omniconstruct, ma surprinde superficialitatea cu care au examinat proiectul. Toata expertiza de fapt este o insiruire de cuvinte declarative fara comentarii tehnice. La capitolul 11 intitulat evaluarea indicatorilor de risc, Indicatorul R1 este evaluat gresit dupa cum urmeaza: a. traseul incarcarilor nu este continuu; b.sistemul nu este redundant, c. Exista niveluri slabe (vezi etajul 2); d. exista discontinuitati pe verticala (vezi armatura flexibila);g. exista diferente intre masele de nivel (vezi et 2 si acoperisul inferior si superior );h.legatura dintre suprastructura si infrastructura nu are capacitatea de a transmite eforturile la fundatii (armatura elastica este discontinua). Astfel punctajul se reduce cu 70%, deci devine 15 in loc de 50 de puncte. Conditiile privind alcatuirea elem. structurale se reduce de la 25 la 10 din maximum 30 datorita discontinuitatzii armaturilor flexibile la fiecare etaj.

# pentru @periscop date 29 September 2015 07:58 +1

ordinul 839/2009 se refera la NM de aplicare a Legii 50/1991. In fapt se vrea invocat art.59 alin.3 din NM de aplicare a Legii 50/1991. Dar atentie, prevederile alin.3 sunt conditionate de diapozitiile alin.1 si alin.2 -concluziile organului de control care a sanctionat fapta.., concluzii care dupa cum se stie nu exista. Despre ce vorbim ?

# @@@periscop date 29 September 2015 10:01 -1

Vb.exact despre ce am scris. Modificari,completari si IMBROBODIRI astfel incat nimeni sa NU MAI INTELEAGA NIMIC.....NIMIC.....despre asta vb...

# pentru @@@periscop date 30 September 2015 08:22 +1

Pentru nespecialisti e foarte posibil sa nu inteleaga NIMIC..NIMIC !

# PVZ date 1 October 2015 20:56 +2

 Dupa cum stii, totzi expertzii au calculat ca perioadele proprii de vibrare ale structurii sunt in jur de 1 secunda. Potzi verifica asta in expertizele de structura atasate in site-ul Cathedralplaza.ro Ce inseamna Regim de rezonanţă: O construcţie se află, din punct de vedere al comportării dinamice, în zona de rezonanţă dacă perioadele proprii de vibrare importante se află în zona de amplificare maximă a mişcării seismice definită prin 1/1.41 < T < Tc x 1.41. Asta inseamna ca daca perioada proprie de vibrare T=1s, adica: 0.79s < T=1s

# PVZ date 1 October 2015 21:46 0

Asta inseamna ca daca perioada proprie de vibrare T=1s, adica: 0.79s < T=1s

# Luca date 3 October 2015 16:02 +2

Ce inseamna Regim de rezonanţă: O construcţie se află, din punct de vedere al comportării dinamice, în zona de rezonanţă dacă perioadele proprii de vibrare importante se află în zona de amplificare maximă a mişcării seismice definită prin 1/1.41< T< Tc x 1.41. Asta inseamna ca daca perioada proprie de vibrare T=1s, adica: 0.79s < T=1s < 1.6 x 1.41. În acest caz, energia cinetică maximă acumulată de construcţie este mai mică decât energia maximă seismică pe un ciclu de vibrare. Transferul de energie seismică de la terenul de fundare la construcţie se reduce şi energia disipată creşte odată cu dezvoltarea articulaţiilor plastice şi creşterea perioadei de vibrare. Acceptarea articulaţiilor plastice pentru acest caz trebuie însoţită obligatoriu de un calcul de stabilitate prin analize pe accelerograme artificiale de proiectare care să ia în considerare toate caracteristicile spectrale ale cutremurelor posibile a se produce pe amplasament. Altfel, cladirea se prabuseste.

# PVZ date 1 October 2015 21:04 +2

Calculul de stabilitate trebuie facut prin analize pe accelerograme artificiale de proiectare care să ia în considerare toate caracteristicile spectrale ale cutremurelor posibile a se produce pe amplasament. In lipsa acestor calcule, structura cladirii Cathedral Plaza va intra in rezonanta si se va prabusi sub propria sa greutate, asa cum prezice si grupul de profesori Dogariu citat anterior de Adrian. Din nou…se pune intrebarea de ce cele patru referate si analize structurale semnate de patru grupuri de doctori ingineri, nu au sesizat acest lucru atat de evident. Sa fie oare onorarile primite de acesti specialisti mai importante decat cinstea profesionala? Probabil ca da...tinand cont ca suntem pe teritoriul Romaniei. Nu cred ca putem sa-i acuzam de necunoastere...dat putem sa-i acuzam de malpractice.

# PVZ date 1 October 2015 21:14 +2

Toate probele au fost depuse la timpul oportun acolo unde a trebuit, la ISC si pe masa legiuitorilor si magistratilor caci pentru aceste motive expuse in sute de pagini, Cathedral Plaza avand probleme multiple pentru care si in fata carora nici-un judecator, dupa ce citeste toate argumentele si pe stanga si pe dreapta, se ingrozeste de realitatea faptelor implinite de catre fostii promotori ai acestui proiect si n-are curajul sa treaca cu vederea realitatea crunta a acestui proiect. Intrebarea care trebuie sa ne-o punem este de ce toti acesti specialisti platiti de noul proprietar nu conecteaza punctele cu probleme si in final sa spuna ceea ce trebuie spus. Sa nu credeti ca niste profesori doctori ingineri nu stiu ce inseamna rezonanta si ce se intampla cand perioada proprie de oscilatie a unei structuri este aproape de perioada proprie de oscilatie a terenului de fundare. 

# PVZ date 1 October 2015 21:22 +2

Credeti cumva ca grupul Dogariu care dovedeste prin calcule ca structura cladirii este ne sigura, nu stie ce vorbeste? Ma indoiesc….Toti acest consultanti, care au vazut si vad cu ochii lor problemele conceptuale existente cu aceasta strucura, intorc capul, si din lasitate profesionala isi iau onorariul de expertiza si merg mai departe. Ganditi-va numai la raportul de expertiza tehnica facut de cei care au urmarit constructia structurii, firma P&A, pas cu pas, cu cata nonsalanta constata defectele grave, aparute in timpul constructiei, care s-au intamplat sub ochii lor, declarand apoi ca au existat si ca s-au reparat prin diverse metode, (fibre de carbon si altele) si merg mai departe. poate ca inainte de toate ar trebui sa punem intrebarea urmatoare: Ce s-ar fi intamplat daca lucrarea nu era oprita si aceste neajunsuri nu erau descoperite si "reparate", si cate alte neajunsuri or mai fi care nu au fost scoase la iveala?!!

# RVI date 1 October 2015 22:35 +3

Expertiza realizata de expertii Mihai Dragomir si Serban Dima, nu poate fi luata in consideratie, in conditziile in care acelas autor Serban Dima  n-a constatat ca structura avand perioadele proprii de vibrare in jur de o secunda, ar putea intra in rezonanta cu terenul de fundare. Concluzia ca ar putea fi “posibile aparitii a unor aspecte, fenomene si situatii ce pot conduce la modificari ale capacitatii contructiei atat pentru cladirea care se demoleaza, cat si pentru cladirile invecinate, de a indeplini cerintele de rezistenta si stabilitate”, precum si “posibile aparitii a unor parametri sau aspecte care se pot manifesta pe masura ce se demoleaza cladirea, cu implicatii asupra modificarii starii de deformatie a terenului pe care se afla cladirea, cat si a terenului aferent cladirilor invecinate” este absolut aberanta menita sa justifice pozitia primarului Oprescu de a nu lua in considerare hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila de demontare imediata a structurii.

# Mark date 5 October 2015 14:20 +2

Pe mine am ingrijoreaza faptul ca or sa fie cu adevarat probleme daca se va demola Cathedral Plaza. Asta inseamna ca s-au descoperit probleme care au aparut cu proprietatile din imprejurimi ceea ce nu ma mira. Masuratorile de tasari facute in situ au detectat valori negative ceea ce inseamna ca s-au produs umflari ale terenului de fundare la casele existente in jurul turnului, inclusiv complexul de cladiri existente de la Catedrala Sf. Iosif, ceea ce era de asteptat si justifica crapaturile aparute de la finalizarea cladirii. Aceste multiple crapaturi duc la subrezirea accelerata a acestor structuri facandu-le si mai sensibilite miscarilor tectonice generate de un cutremur major. In rapoartele prezentate de specialistii proprietarului aceste tasari negative au fost presentate dar neglijate in totalitate declarate ca fiind ne semnificative ceea ce nu este de mirat, aceste rezultate me facand parte din tema de cercetare.

# Mark date 5 October 2015 16:02 +2

De fapt, din fotografiile puse la dispozitie de catre P&A, in exeprtiza din 08.09.2009, in paginile 41/61 si 42/61 asa zisele segragri, pot fi armaturi expuse prin caderea betonului la baza capitelurilor integrate ale stalpilor din vecinatatile nucleului central datorita tensiunilor care au aparut la fata stalpilor datorita tasarilor diferentiale intre stalpi si nucleul central. Stim cu totii ca betonul crapa si cade la eforturi de tensiuni. Un detaliu care reprezinta o situatie si mai grava este detaliul din pagina 31/61 care arata armatura verticala a stalpului din betonului intrerupta la nivelul etajului datorita interferentelor fizice dintre stalpul de otel si armatura de beton. Aceste detaliu este tipic in toata structura ceea ce este extrem de grav, structura fiind dimensionata in regimul BAR, (beton armat cu armatura rigida). Atata timp cat toata armatura betonului este in totalitate taiata la noduri, calculele facute de computer nu reprezinta ceea ce s-a construit pe santier.  

# Mark date 5 October 2015 16:33 +2

De fapt, fizic, la fiecare nod exista un stalp si patru sau trei grinzi metalice toate avand buloane pretensionate pentru conexiuni. In aceste conditii armatura elastica din stalpi a fost intrerupta pentru a putea fi montata, astfel incat, continuitatea armaturii elastice care armeaza stalpii la noduri unde sunt concentrate toate eforturile induse de incarcarile utile si permanente, este afectata, capacitatea portanta a structurii reducandu-se substantial. Din nou, rezultatele obtinute cu ajutorul computerului sunt total diferite cu ce s-a instalat pe santier si asta din lipsa detaliilor pertinente din proiectul de executie, oferite constructorului de catre proiectanti. Astfel toate povestile si justificarile de calcule din expertiza semnata de grupul P&A nu inseamna mare lucru...situatia instalata pe santier fiind cu totul alta. Astfel de detalii de noduri sunt foarte grave, tindu-se seama ca toata rezistenta structurii la solicitarile seismice este la noduri.   

# Mark date 5 October 2015 22:29 +1

Suprastructura cladirii de la nivelul strazii pana la ultimul etaj nu este o structura din beton armat cu armatura rigida (B.A.R.) din motivele expuse anterior, armatura flexibila ne putand fi realizata continuu datorita elementelor de structura metalice, stalpi, grinzi si diagonale care au impus ca armatura flexibila sa fie intrerupta la noduri. Din acest motiv, a se asuma ca o parte din solicitari prin proiectarea BAR pot fi preluate de beton, atat timp cat armatura este discontinua la noduri, este total eronat. Astfel toti stalpii si diafragmele din nucleul central au fost subdimensionati, ipoteza proiectarii BAR din suprastructura ne fiind una viabila (vezi expertiza P&A pagina 35/61. Cele patru concluzii finale la pagina 40/111 facute de Pavel Omniconstruct sunt eronate din modivele exprimate mai sus, ceea ce face ca structura cladirii Cathedral Plaza sa fie ne sigura si periculoasa in cazul unui cutremur major. 

# Mark date 5 October 2015 23:49 +1

Sigur ca au aparut probleme, notificate chiar de catre P&A la data 4.03.2008 dupa cum se arata in expertiza ETI Proiect Int., SRL din Martie 2012, care mentioneaza la pagina 56 in ultimul paragraf ca s-au inregistrat ridicari la soclul catedralei de 2.3 mm. Aceste observatii sunt considerate fara credibilitate cu toate ca din calculele autorului apar umflari pe latura Catedralei, asa cum sunt prezentate in pagina 71. Aceste umflari, or ridicari ale terenului de fundare sunt ff periculoase in cazul structurilor cu arce din caramida ne armata, aceste arce deschizandu-se ireversibil, degradand rapid astfel structura de rezistenta a Catedralei Sf Iosif. Sigur ca aceste umflari de teren in jurul cladirii Cathedral Plaza au deteriorat excesiv structurile vechi existente si preferinta ar fi sa nu se demonteze structura Cathedral Plaza, si sa fie lasata sa se prabuseasca impeuna cu restul de cladiri din vecinatati, si atunci vina se va da pe dorinta lui Dumnezeu (Act of God).    

# Toma date 18 October 2015 15:46 +1

Parcarea de la subsol avand o suprafata  utila de aproximativ 6000 mp, poate oferii 200 de locuri de parcare intr-o zona in care locurile de parcare sunt foarte valoroase. Aceste locuri de parcare ar putea aduce un venit de cel putin 8000 de euros pe zi, or 50000 euro pe saptamana sau 2,6 milioane de euro pe an ptr PMB bani cu care in trei ani ar amortiza cheltuielile facute cu demontarea suprastructurii. Astfel, prin aplicarea legii, PMB si-ar recupera banii cheltuiti ptr demolare, ar rezolva acest conflict, si ar iesii si cu un venit la budget de 2,6 milioane de euro. In ceea ce priveste terenul, PMB ar putea oferii proprietarului o suprafata de teren la schimb intr-o zona ca Pipera sau in alta zona a Bucurestiului unde problemele intampinate linga Catedrala SF  Iosif, n-ar mai exista. 

# Constantin date 4 October 2015 15:18 +3

Eu cred ca pretul ofertat o sa fie imputat proprietarului cladirii care in final, daca ar fi baiat destept, ar dona si terenul si costul demontarii, Primariei Municipiului Bucuresti, sau eventual la schimb pentru alt teren…totul facut oficial cu toate mainile pe masa ca la poker. Astfel, Domnul Papalekas ar intra in istoria Bucurestiului ca a rezolvat o problema imposibila creata de altii inaintea domniei sale pentru ca cinstiti sa fim….cele 5, 7 sau 10 milioane de euro sunt ca un mizilic in comparatie cu pierderile la zi si de acum inainte prin litigii judecatoresti, ca sa nu mai punem la socoteala pagubele uriase care ar fi in cazul unui cutremur catastrofal. Cladirea este un pericol public indiferent daca este legalizata sau nu…

# Toma date 18 October 2015 15:39 +1

Avand in vedere ceea ce se propune in raportul prezentat, partea de cladire care s-a construit ilegal, este ne sigura si reprezinta un pericol public, de la cota zero pana la acoperis se poate demonta foarte usor cu siguranta la fel de bine cum s-a si montat cu siguranta. Costurile aceste operatiuni de demontare fiind estimate de a fi in jur de 6.5 milioane de Euro. Costurile si problemele mentionate cu privire la demontarea infrastructurii sunt exagerate si absolut ne necesare. De fapt infrastructura reparata si hidroizolata conform standardelor romanesti chiar si europene poate fi folosita ca parcare subterana pe care municipalitatea orasului Bucuresti, aceasta fiind o sursa de venituri cu care s-ar putea recupera costurile demontarii suprastructurii. Veniturile anuale se pot calcula foarte simplu. Spatiul ramas de la suprafata strazii poate fi folosit de catre PMB ca un parc memorial pentru Papa Paul II lea, grouparul comunismului.

# Alex date 4 October 2015 16:00 +3

Nu cred ca este vorba de o administrative care a facut o gafa pentru ca D-nul Chiliman a facut in mod constient un act ilegal motiv pentru care ar trebui sa i se impute toate costurile acumulate de toate partile pana acum inclusiv demontarea cladirii. PMB nu poate legaliza cladirea din motivele pentru care nu a putut elibera atunci cand trebuia autorizatia de construire. Daca atunci nu a putut cum ar putea acum? Pana la urma Cathedral Plaza sta de o vreme pe terenul primariei, teren public, al nostru al tuturor bucurestenilor 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva