28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU – Avocata Simona Maria Milos, aleasa presedinte al noului Institut National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa: „Era cazul ca si practicienii sa aiba un corp de pregatire. Vorbim despre o industrie ajunsa la maturitate, cu peste 2.000 de practicieni in insolventa. Vrem sa pregatim si pe insolventa transfrontaliera”

Scris de: Elena DUMITRACHE - George TARATA | pdf | print

16 December 2012 14:14
Vizualizari: 18549

 

 

Avocata Simona Maria Milos (foto) va conduce proaspatul infiintat Institut National de Pregatire Profesionala a Practicienilor in Insolventa (INPPI). Simona Maria Milos a fost aleasa in functia de presedinte al INPPI de catre Adunarea Reprezentantilor Permanenti a UNPIR. Intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro, Simona Milos explica modul in care va fi organizat INPPI, dar si cum va functiona Institutul, ale carui cursuri, care vor incepe anul viitor, vor trebui urmate atat de practicienii stagiari, cat si de cei definitivi. Aparitia INPPI nu este insa altceva, potrivit Simonei Milos, decat o institutionalizare a activitatii de pregatire profesionala, care a existat si pana acum, dar a fost exercitata de UNPIR, prin intermediul filialelor sau la nivel de conducere. Iata interviul acordat Lumeajustitiei.ro de presedintele Institutului National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa, avocata Simona Maria Milos:


Veti conduce Institutul National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa, a carui infiintare a fost aprobata de Congresul UNPIR.

Da, am fost aleasa in aceasta functie de Adunarea Reprezentantilor Permanenti.

Ce este acest Institut National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa?

Este un institut in subordinea Uniunii, cu buget propriu, care functioneaza conform principiului autonomiei, deci isi stabileste singur regulile, dar toate demersurile importante se aproba de catre Consiliul National de Conducere al Uniunii si de Adunarea Reprezentantilor Permanenti. Este vorba despre bugetul de venituri si cheltuieli, modificarile statutare, absolut tot ce tine de desemnarea Consiliului de conducere al institutului, toate se realizeaza de catre conducerea Uniunii.

Adica, Institutul propune si Uniunea aproba...

Exact. Institutul are ca organe de conducere Consiliul de conducere, format din cinci membri, printre care si presedintele, iar presedintele Institutului este si presedintele Consiliului de conducere, un director executiv pe tot ce tine de partea operativa si un Consiliu stiintific, ca organ consultativ, format din practicieni in insolventa cu experienta, dar care desfasoara si activitate didactica. Consiliul stiintific este consultat in legatura cu programa de invatamant, cu modulele de pregatire.Toti cei care au fost desemnati in Consiliul conducere al Institutului sunt practicieni care de 10 ani, de 12 ani, de 14 ani asta fac si sunt cunoscuti.

Cum va functiona Institutul National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa?

In primul rand, trebuie spus ca Institutul pregateste doar practicieni in insolventa, deci nu pregateste pentru accesul in profesie. Cei care deja au intrat, ca sunt stagiari, ca sunt practicieni definitivi, sunt obligati sa urmeze cursurile INPPI. Pentru practicienii stagiari, acum in Legea 222, se prevede clar au obligativitatea sa urmeze cursurile INPPI, iar cei definitivi vor trebui sa faca anual un numar de ore ce se va stabili de Consiliul Institutului. De fapt, seamana foarte mult cu celelalte institute omoloage, Institutul National al Magistraturii sau INPPA este cel mai aproape pentru ca vorbim tot de o profesie liberala.

De ce era nevoie de acest Institut?

Era un pas firesc. Deci vorbim despre o profesie ajunsa la maturitate, vorbim despre o industrie ajunsa la maturitate, de peste 2.000 de practicieni in insolventa, vorbim despre o profesie care necesita o pregatire multidisciplinara. Deci pentru a fi practician in insolventa trebuie sa ai cunostinte solide de drept, de economie, tehnice, evaluare, management, marketing. Vorbim practic de un administrator de criza, exigentele sunt foarte mari si atunci asteptarile sunt foarte mari. Cred cu tarie ca viitorul unei profesii depinde foarte mult de nivelul de pregatire.

Vor exista profesori pentru fiecare disciplina Institutul va functiona la fel ca, sa spunem, o facultate?

Consiliul de conducere va alege corpul de lectori. Dar vreau sa va spun ca nu este o noutate activitatea de pregatire. Ea a existat de-a lungul timpului, dar a fost exercitata de Uniune, prin filiale si la nivel de conducere. Ceea ce se intampla acum este o institutionalizare, practic este o oficializare, o externalizare a pregatirii profesionale la un anumit nivel. Dar ea a existat in permanenta, au existat lectori, eu am fost de exemplu lector si am participat la cursurile de formare a formatorilor in toate programele PHARE care s-au succedat de-a lungul timpului. Vorbim de programul PHARE prin care s-a implementat Legea 85/2006, legea privind procedura insolventei. Au fost urmate niste cursuri de formatori cu judecatori sindici, cu practicieni in insolventa, economisti si juristi, fiind creat un corp de formatori pe langa Uniune, care ulterior au pus in aplicare Legea 85 care a fost promulgata in 2006. Au particiat deci mai multi lectori, si eu printre ei, iar acest corp de lectori a continuat de-a lungul timpului sa activeze.

Crearea acestui Institut a fost decisa pentru ca au fost anumite probleme cu pregatirea profesionala a practicienilor in insolventa? Adica, au fost anumite carente, cazuri in care nu s-a actionat corect si atunci a fost nevoie de o reamintire?

Si acesta poate fi un criteriu. Citeam de curand Strategia pentru Romania facuta de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare adoptata in februarie 2012, si la capitolul insolventa a fost tras un semnal de alarma privind neincrederea in anumiti practicieni in insolventa a investitorilor. Si ziceau ca Romania ar trebui sa puna accent chiar pe necesitatea aplicarii codului de standarde si deontologie a intregii profesii de administrator judiciar. De multe ori profesionalismul a fost pus sub semnul intrebarii. A fost si acesta un criteriu dar nu este esential, pentru ca vorbim totusi despre o profesie care a reusit sa fie vizibila, a reusit sa ajunga unde a ajuns si nu este corect sa se generalizeze.

Cei care vor termina aceste cursuri primesc o diploma sau cum se va intampla?

Primesc avize din partea Institutului. Este un curs de instruire la finalul caruia vor primi atestate. Va fi si un sistem de echivalare pentru cei care participa la conferintele acreditate. Deci exact cum este la INPPA, in momentul in care participi la congrese, la conferinte la stagii de pregatire nationale sau internationale vei acumula un numar de puncte care va fi echivalat de catre UNPIR si va fi echivalat cu orele pe care in mod normal ar fi trebuit sa le urmezi.

Cat dureaza cursurile?

Cursurile sunt anuale si e o propunere undeva la zece ore pe an pentru practicienii definitivi.

Si mai mult pentru cei stagiari.

Da.

Cand v-a venit ideea infiintarii acestui Institut?

Initiativa nu imi apartine. Initiativa apartie Uniunii, inteleg ca proiectul era de multa vreme in perspectiva, dar acum s-a hotarat realizarea lui. Este un pas firesc pentru ca vorbim despre o profesie matura, era cazul ca si practicienii, asemenea altor profesii liberale, sa aiba si un corp de pregatire. Cursurile sunt variate, pe domeniul juridic, pe domeniul economic, vrem sa incepem sa pregatim si pe insolventa transfrontaliera. Desi in Romania este un numar redus de cazuri, in toata Uniunea Europeana sunt foarte multe cazuri de dosare de insolventa transfrontaliera. Intrarea in insolventa a societatii mama sau a unei filiale dintr-o alta tara, determina si necesitatea adaptarii la legislatia internationala. Urmeaza sa apara si un Cod al insolventei, care va ingloba toata legislatia in materie de insolventa in mod unitar, cu legislatia falimentului institutiilor de credit, cu procedura insolventei companiilor, cu societatile de asigurari, cu procedurile de concordat judiciar, deci toate vor fi reglementate intr-un Cod al insolventei si vorbim despre o efervescenta legislativa care evident determina specializare si pregatire continua.

Cum a fost primita de practicienii in insolventa infiintarea Institutului?

Nici vorba de reactii negative. Eu sunt in profesia asta de 12 ani si am participat la toate cursurile si seminariile de pregatire profesionala. Vreau sa va spun ca sunt interactive ca toti cei care vin sunt interesati, se invata enorm si isi impartasesc experienta si problemele de care s-au lovit.

Comentarii

# Maximus date 16 December 2012 16:08 -1

Mie imi place de avocata asta, arata bine! M-as duce si eu la un curs al ei de instruire ;-)

# uuraaraaaa date 16 December 2012 16:19 +6

inventatorii continua seria de pus japca pe banii credulilor. oare cind ne vor instrui toti gagautii in diferite ramuri de drept. examene pentru avocati, mediatori, insolventa, tot felul de traznai . ajungi la concluzia ca ai absolvit degeaba facultatea de drept, ca sa practici nu ai nevoie de facultate. cu citeva mii de lei devii mediator, practician in insolventa etc. asa ca ori avem un stat de timpiti ori este o sarlatanie generalizata dupa modelul confiscarii profesiei de avocat de citiva bosorogi care urmaresc venituri usoare fara munca.

# metode de metode date 16 December 2012 16:28 +4

iți dau dreptate,acestea sunt metode de a determina oamenii slabi să meargă la așa zisele cursuri-în fapt o șarlatanie

# patrician sau plebeu date 16 December 2012 16:59 +5

Se pare ca avocati au reusit sa puna monopol si pe profesia de practician in insolventa :D :-* Urmeaza si profesia de mediator :-x

# Florescu Marcel date 4 June 2014 18:43 0

Sunt antrenorul tau de Karate - Do Traditional, Shotokan - Fudokan! Trimite-mi un e-mail!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva