INTERVIU - In premiera, presedintele CCIR, avocatul Mihail Vlasov vorbeste despre "Doamna Justitie" Mona Pivniceru: "Este o prietenie adevarata, sincera si curata definitiv, care nu poate fi atinsa sau murdarita, indiferent de cantitatea de laturi cu care este improscata!" Presedintele Vlasov declara ca adevaratul sabotor al activitatii CCIR este "o economie nefunctionala pe o lipsa devastatoare de capital si fara investitii"
Aflat la al doilea mandat in fruntea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, avocatul Mihail Vlasov (foto) spera ca anul 2013 sa fie de bun augur pentru economia romaneasca, in conditiile in care deja Guvernul Ponta a dovedit ca are o atitudine deschisa, parteneriala pentru comunitatea de afaceri. In exclusivitate pentru Lumeajustitiei.ro, presedintele CCIR explica ce se afla in spatele asa-ziselor conflicte interne din interiorul institutiei pe care o conduce, evidentind "sabotorul" CCIR care nu este altul decat "o economie nefunctionala pe o lipsa devastatoare de capital si fara investitii".
Avocatul Mihail Vlasov are o personalitate puternica, este genul de sef cae nu accepta greseli, eschivari sau tradari si este atent la orice detaliu. In amplul interviu realizat, presedintele CCIR povesteste si despre vechea sa prietenie cu actualul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, iar cuvintele exprimate dovedesc ca aceasta prietenie este una adevarata, durabila si plina de respect, asa cum rar mai putem intalni in acest veac macinat de interese si saracit de autentice valori. Mihail Vlasov s-a nascut in 15 decembrie 1943, este avocat si fost judecator, om de afaceri, proprietar al Caselor de Moda "Wanda" si "Ingrid Vlasov". Fiica sa, Vanda Anamaria este doctor in Drept, iar cea de-a doua fiica este binecunoscutul designer si creator international de moda Ingrid Elena. Inainte de 1989 a fost arestat si privat de libertate timp de doi ani pana ce in 1990 s-a dovedit ca este nevinovat. A fost achitat definitiv. Cu toate acestea, a fost in continuare, timp de doi ani, supravegheat de organele Securitatii. Mihail Vlasov este membru fondator al clubului "Rotary"-Iasi 1990, a fost timp de cinci ani presedinte onorific al Federatiei Patronilor Iasi, este fondatorul saptamanalului "Lumea oamenilor de afaceri", detinator a numeroase premii, a recuperat patrimoniul CCIR (parte din imobilul situat in sectorul 3 al Capitalei) si actiunile la societatile comerciale ale CIIR pana la proportia initiala. In 2008, ca avocat al lui Romica Valentin Chiperi, a dovedit in instanta nevinovatia acestuia dupa sase ani de judecata in care Chiperi era acuzat de omor. Mihail Vlasov a primit, in 2009, Premiul de Excelenta pentru intreaga sa cariera in afaceri.
Domnule Presedinte, ati fost reales anul trecut la conducerea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Cum a fost anul 2012, ce rezultate a avut CCIR? Ce influenta au avut pentru economia Romaniei convulsiile politice din vara anului trecut?
Da. Este un adevar. In decembrie 2012 mi-am incheiat primul mandat ca Presedinte al Camerei Nationale si am fost reales in fruntea celei mai importante organizatii neguvernamentale a comunitatii de afaceri din Romania, pentru un nou mandat 2013 – 2017, cu votul a 2/3 dintre membri.
Anul 2012 a fost anul – asa cum il stiti – celor mai profunde schimbari socio-politice de dupa decembrie 1989. Pentru a vorbi de rezultatele CCIR, trebuie sa intelegem mai intai ce este Camera Nationala. Si ca sa fiu cat se poate de concis, am sa spun atat: Camera Nationala nu este stapana Camerelor Judetene, a Camerelor Bilaterale sau a celorlalte organizatii profesionale sau asociatii patronale nationale, ci este doar o institutie de reprezentare si protocol si care stabileste doar contacte intre oamenii de afaceri, dar nu si contracte. Contractele le stabilesc doar partile implicate.
Camera Romaniei este un corolar al Sistemului, condusa – ca fiecare organizatie care o compune – de persoane alese transparent si democratic, nesalariate, oameni dispusi ca alaturi de jobul lor sa faca si acest voluntariat. Din aceasta perspectiva, rezultatele CCIR au fost notabile: simpozioane, intalniri informale, conferinte, ateliere de lucru, dialoguri la varf, vizite ale oficialilor de rang veniti in Romania, receptii diplomatice sau de afaceri.
Ceea ce trebuie sa recunosc si sa spun cu aldine este ca pentru prima data in istoria ei, comunitatea de afaceri a avut consecutiv doua intalniri de lucru cu delegatii guvernamentale alcatuite din ministri si conduse de Prim-ministrul Romaniei, una la Palatul Camerei de Comert si alta la Palatul Victoria. Intamplator sau nu, aceasta noua atitudine a Guvernului fata de mediul de afaceri apartine Premierului Victor Ponta. Si pentru aceasta deschidere, il salut si-i multumesc. Iata deci ca se poate! Convulsiile la care va referiti au creat neplaceri economice – in plan imediat – dar au deschis o alta perspectiva, cred, pe termen mediu si lung. Asa ca – cum spune un proverb asiatic – in orice spin sta samanta unei flori!
Au existat si voci care v-au contestat, care v-au adus in ultimii ani o serie de acuzatii. In mod firesc, CCIR este o institutie de elita, in care nu ar trebui sa se manifeste asemenea disensiuni. Va intrebam direct: cine si de ce saboteaza activitatea CCIR?
Vedeti dumneavoastra. Traind sub morbul unanimitatii – ca istorie si poate si ca gena a noastra, a romanilor – poate parea ciudat ca exista voci care nu sunt de acord cu tine, ca esti criticat, contestat etc. Dar diversitatea opiniilor, a punctelor de vedere este fireasca, sta in natura si in sensul unitatii si luptei contrariilor din dialectica hegeliana, este calea spre progres si este esenta democratiei! Cu totii suntem diferiti. Avem abordari proprii, suntem marcati de simpatii si antipatii, facem parte din lumi separate. De multe ori, chiar daca apartinem conjunctural, la un timp dat, aceluiasi organism social sau politic, avem viziuni si rezolvari altfel decat cel de langa noi. Si mai ales, aproape mereu credem ca suntem mai capabili si mai buni decat cel caruia ne subordonam!!! Asa e in spatiul mioritic imbolnavit de parsiva doctrina bolsevica. Poate la o vreme ne vom normaliza! Punctual va raspund: nu saboteaza nimeni, din interior, activitatea CCIR! Camera Nationala este sabotata, daca vreti, de o economie nefunctionala pe o lipsa devastatoare de capital si fara investitii. Daca doriti punctul meu de vedere si daca oamenii de afaceri, intreprinzatorii au o problema, aceasta vine doar din zona bancilor. Cu acest sistem camataresc institutionalizat, care are un singur Dumnezeu: profitul maxim, indiferent de cadavrele pe care le lasa in urma, nu prea se intelege intreprinzatorul! Dar asta e un alt subiect. Si delicat si profund.
Prea putini sunt cei care cunosc aspecte din viata dumneavoastra personala. Sunteti, pentru multi, un om implinit, o persoana bogata, pentru altii un „dictator", un „aranjor". Povestiti-ne un pic despre ascensiunea pe care ati avut-o in cariera si daca se poate sa ne dezvaluiti si ce anume v-a determinat candva sa alegeti Dreptul? Sau ati visat sa aveti o alta profesie?
Poate ca intr-adevar sunt putini cei care cunosc viata mea personala. Dar mi se pare si firesc. Viata personala nu are ce cauta in spatiul public. Evit raspunsurile tocmai pentru ca cred cu obstinatie ca fiecare dintre noi are dreptul sacru la intimitate. Ceea ce pot insa spune este ca sunt un om implinit si am o familie fericita. Am ales in final sa fac Dreptul pentru ca si tatal meu a lucrat in Justitie, desi initial am studiat filozofia. Si profesia de judecator si cea de avocat mi-au adus numai si numai satisfactii! Se poate spune ca sunt un om fericit pentru ca am facut cu placere ceea ce trebuia sa fac din obligatie! Este real ca unii din anturajul meu spun ca sunt dictator. Acestia insa nu au deslusit continutul semantic al notiunii. Esti dictator daca hotarasti, impreuna cu echipa, prin vot, un lucru si cineva se trezeste din senin sa nu-l respecte?? Intreb doar.
Vedeti dumneavoastra, si despre domnul Crin Antonescu spun altii, nechemati, ca este un dictator in partid. Si cu dansul lucrurile stau la fel. Echipa hotaraste ceva si ulterior un cineva sau un oarecare are alta abordare. Nu-i corect, nu-i indicat si nu-i de ingaduit. Si pentru ca veni vorba, am cunoscut putini oameni de deschiderea, toleranta si intelegerea pentru dreptul la opinie a celuilalt, asa cum este domnul Crin Antonescu!
Ma intrebati daca sunt „aranjor”. Inteleg intrebarea dumneavoastra, numai ca, fara sa va suparati, in manipularea obtinerii unui raspuns dorit, insasi intrebarea trebuie sa fie perversa. Asa, ca asta. Daca cineva opreste pe strada o domnisoara si o intreaba, cu un microfon in mana, „Domnisoara, sunteti curva?”, ce credeti ca poate raspunde intervievata? Chiar daca ar fi cea mai cuminte fecioara, blocata de intrebare, ar rosi si ar pleca mai departe, dar in aer ecoul intrebarii… urva?... va?... a?? ar ramane! Asa ca, cu privire la „aranjamente” nu exista nici un raspuns. Nu am dorinta, nici abilitatea, nici puterea sa o fac. Daca as detine aceste calitati, as fi fost politician si daca era asa, nu era necesar sa fiu „aranjor”. Politicienii – acolo in varf – decid si nu aranjeaza. Asta este menirea lor si pentru asta au fost inventati de societate. Sa decida! Se abordeaza gresit – din punctul meu de vedere – existenta si puterea „aranjorilor” in politica. Acestia nu exista decat in imaginatia naivilor sau a cretinilor. Un om politic adevarat, un barbat de stat, nu tine cont niciodata de „aranjori”. Zbaterea acestor trepadusi are un singur scop: sa-i prosteasca pe prosti! (expresia apartine unui baiat destept de la TV).
Presa, mai ales cea locala, din zona Iasilor, de unde proveniti, a punctat de-a lungul timpului faptul ca ati fost condamnat ca o bila neagra in trecutul dumneavoastra. Ce s-a intamplat, de fapt, de ati ajuns sa aveti probleme cu justitia tocmai dumneavoastra, un om al legii?
In decursul timpului am fost prezentat ca o persoana controversata si era normal din cel putin doua motive: cunosc putini oameni care sunt liberi cu adevarat, care sa aiba libertatea in ei, ca pe o stare biologica si fara datorii fata de semeni si in acelasi timp sunt un fost urmarit permanent al Securitatii comuniste si ca unul care am urat din adancul fiintei mele comunismul si Securitatea, nu se putea sa scap de atentia urmasilor acestora dupa 1989, fie ca sunt infiltrati in politica, in Justitie, in economie, in media. Sunt o persoana incomoda, ce mai! Despre condamnarea mea ce sa va spun?! Am stat arestat 1 an si 9 luni si apoi am fost achitat pentru ca fapta ce mi se imputa (trafic de influenta) nu s-a intamplat. Alte comentarii sunt de prisos.
Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a fost, la randul sau, atacata mediatic pentru relatia de prietenie pe care o are cu dumneavoastra. Totusi, nimeni nu v-a cerut pana acum parerea despre astfel de lucruri. Ce ne puteti spune despre prietenia pe care o aveti cu actualul ministru al Justitiei? Judecatorul Mona Pivniceru a intrat vreodata intr-un dosar in care dumneavoastra erati avocat?
Vedeti dumneavoastra, orice om special, asa cum este doamna Mona Pivniceru, ajunsa in varful piramidei sociale, nu poate scapa de mizeriile inventate de ratati.
Prietenia mea cu Mona vine din istorie. Adica are in spate ani multi, o perceptie si o interpretare asemanatoare despre lume, oameni si stari, altfel spus simtim la fel zapada si intelegem la fel literatura lui Truman Capote sau diferenta juridica dintre proprietarul neposesor si posesorul neproprietar. Este o prietenie adevarata, sincera si curata definitiv, care nu poate fi atinsa sau murdarita, indiferent de cantitatea de laturi cu care este improscata. Dar si pe mine si pe ea, despre tot ce se spune rau si murdar ne doare la basca!
Oamenii mici raman tot mici indiferent de ce se agata spre a se inalta. Astia sunt detractorii doamnei Mona! Netrebnici si neinsemnati! Anonimi si frustrati!
Asa cum gandesc eu, gandeste si sotia mea, care este buna prietena cu Mona.
Nu vad sensul tezei finale a intrebarii!?! Dar daca ma intrebati, incercati probabil sa induceti ideea ca din moment ce suntem prieteni atat de buni, ar exista o incompatibilitate ca un judecator sa judece o cauza in care apara un prieten de-al sau. Abordare gresita. Toti actualii judecatori, procurori, avocati, consilieri juridici pledanti, sunt toti absolventi ai Facultatilor de Drept si ca atare, intr-un fel sau altul au fost colegi. Foarte multi sunt prieteni. Daca prietenia ar fi o stare de incompatibilitate, nu s-ar mai judeca nici un proces.
Dar in cazul nostru strict, doamna Mona Pivniceru ca judecator si eu ca avocat, fata in fata, nu am fost niciodata, pur si simplu pentru ca nu s-a intamplat. Regret insa, intre judecator si cel care pledeaza in instanta in interesul unei parti, oricare ar fi ea, clientul sau statul, adica atat avocatul Baroului, cat si avocatul Statului (procurorul) nu stau interese contrare, ci doar abordari diferite. Pe fond fiecare la randul lui slujeste adevarul si legea. Da, dar numai judecatorul apreciind adevarul in raport cu legea are puterea de a face dreptate.
Intre acesti pledanti ai apararii sau ai acuzarii, fie avocat versus avocat, fie avocat versus procuror, judecatorul este impartial si nu poate fi atasatul nici unuia dintre ei. De aceea, fie denumit impropriu magistrat sau doar procuror, adevaratul si singurul magistrat este judecatorul, cel situat in afara intereselor cauzei dedusa judecatii si pentru care atat avocatul Baroului, cat si avocatul Statului (procurorul) sunt egali intre ei. Egalul lor nu este judecatorul, care este deasupra lor, prin puterea conferita de autoritatea pe care o detine.
Domnule Presedinte, dumneavoastra sunteti un vechi si cunoscut avocat. L-ati aparat in instanta, printre multi altii, pe Romica Valentin Chiperi si ati reusit sa dovediti judecatorilor ca este nevinovat, desi omul fusese condamnat pentru o crima pe care n-o savarsise in 2000. De ce exista, inca, in Romania, astfel de erori judiciare si ce ar trebui facut pentru ca asemenea greseli impardonabile ale procurorilor sa nu se mai repete?
Da. cazul Romica Chiperi este unul de referinta. Un om nevinovat, pe care l-am aparat pro bono si caruia dupa 10 ani de judecata am reusit sa-i dovedesc nevinovatia pentru o crima grava ce i se pusese in sarcina si o gresita condamnare aplicata, de 22 de ani de inchisoare. Ceea ce este suparator este ca acestui tanar, caruia i s-a distrus viata (familia, viitorul) nu i s-a acordat nici un fel de recompensa, nici materiala, nici morala: nu a iesit nimeni public sa-si ceara scuze! Macar atat! Iar despagubirile oferite, de cateva mii de EURO, pentru ce i s-a facut este o ofensa adusa conditiei umane. Erori se fac in orice sistem judiciar din lume. Grav si de neadmis este ca in sistemul nostru incompetenta sau reaua-credinta, atunci cand apar, sunt izolate si invesmantate partinitor, ca un cocon, de confratii vinovatilor si totul curge ca si cum nimic nu s-a intamplat!
Vorbeam mai inainte de doamna Mona Pivniceru, careia eu ii spun Doamna Justitie! Si nu intamplator si nu de acum de cand este Ministrul Justitiei. Este un om care s-a maritat cu Justitia, a trait si traieste numai pentru profesia ei. Este profesor universitar – cu doua doctorate in drept – a fost judecator de Tribunal, de Curte de Apel, de Inalta Curte, membru al CSM-ului, a publicat zeci de carti si are un singur tel: judecatorii sa fie mai presus de orice banuiala si sa traiasca in respectul obligatiilor de rezerva!
Si daca fac jonctiunea profesionalismului si moralitatii acestui ministru cu furtuna fenomenala ce se petrece astazi in sistemul judecatoresc, indraznesc sa sper ca vom deveni un stat de drept, in care – asa cum imi place mie sa spun – fiecare cetatean va putea afirma raspicat: Statul sunt eu!!
Justitia romana a ajuns la un nivel de maturitate profesionala si corectitudine in cazurile comerciale, astfel incat drepturile investitorilor sa fie aparate in mod eficient? Au oamenii de afaceri garantia ca, in eventualitatea unor litigii comerciale, drepturile le sunt protejate prin actul de justitie?
In general da. Cand vorbim de Justitie in materie comerciala (folosind vechea formula), nu trebuie sa neglijam faptul ca avem si o jurisdictie arbitrala consfintita prin Constitutie, care printr-o simpla clauza adnotata in contract (asa-zisa clauza compromisorie), poate rezolva orice litigiu in mai putin timp, cu costuri reduse si cu aceeasi forta de executare ca si hotararea Justitiei statale. Ar fi in fapt si o degrevare a Justitiei statale de imensitatea proceselor ce o inabusa.
Daca ar fi sa comparati Justitia romana cu instantele de arbitraj comercial de pe langa CCIR, in litigii similare, cum le-ati aprecia in fata oamenilor de afaceri?
Vedeti, am preconizat aceasta intrebare – evident, intamplator – si v-am raspuns. Da. Cert! Categoric! Indiscutabil! Arbitrajul este forma moderna de rezolvare a litigiilor operatorilor de comert si este un semn de respect intre parteneri si o fereastra spre civilitate .chiar atunci cand apar situatii conflictuale.
Cum se prezinta bilantul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei pe anul 2012? Ce rezultate remarcabile a avut CCIR?
Bilantul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei pe 2012 are dare de seama abia in aprilie 2013 (asa e in fiecare an). Evident insa ca exista rezultate pozitive. Dar la noi, intr-o organizatie neguvernamentala nonprofit si nebugetata de stat, nu masuram reusitele in bani! Si nici nu avem cum. Sistemul Cameral nu are surse de venituri. Supravietuim. Daca va referiti la bilantul financiar, acesta este raspunsul! Daca va referiti la un bilant, generic vorbind, atunci spun sus si tare ca in cei 5 ani de mandat – nu numai in 2012 – s-au facut lucruri. Multe si bune. Evident, este loc pentru mai multa implicare si mai multa responsabilitate. Altfel spus, este loc de mai bine.
Ce prioritati aveti in planul de management al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei pe 2013? Va fi un an bun? Puteti da un pronostic?
Managementul viitor al Camerei Nationale are planuri grele. Grele in sensul ca sunt greu de realizat deoarece nu depind doar de Sistemul Cameral, ci mai ales de puterea politica si de cresterea economica a tarii si grele si in sensul consistentei lor, a greutatii lor specifice. Camera de Comert si Industrie a Romaniei nu este un motor al economiei nationale, asa cum gresit si pripit multi cred. Nu. Camera de Comert si Industrie a Romaniei este doar instrumentul care ia temperatura economiei, constata ce s-a intamplat intr-o arie economica (geografica si de activitate) si pe baza acestor date propune o strategie si creeaza conditiile de comunicare si contact.
Camera de Comert si Industrie a Romaniei este mai mult ca orice locul de rendez-vous al ideilor despre economia reala si este detinatorul logisticii si al profesionistilor calificati pe domenii de consultanta de afaceri si de viziune a oportunitatilor. Asta asa, cate putin despre Camera Nationala, caci nu avem spatiul necesar intr-un scurt interviu sa dezvoltam subiecte.
Sper sa avem un an mai bun decat anii trecuti si ma sprijin pe doi piloni: greul crizei a trecut – asa cred eu ca nespecialist, dar ca om implicat in aceasta zona de preocupari – si sper ca noua guvernare sa fie, in parte si in tot, mai serioasa si mai competenta decat guvernarea trecuta, intrata ca un exemplu rau in istoria recenta a Romaniei.
Domnule Presedinte, din cate stim sunteti vechi membru PNL. V-ati gandit vreodata sa faceti si cariera politica?
Evident, nu este nimic tainic aici. Sunt un autentic liberal si membru PNL de la infiintarea organizatiei Iasi, din 1990. Nu m-am gandit sa fac cariera politica in sens major. Meteoric am fost si parlamentar. Si in prima zi de mandat am inregistrat in proceduri o lege: Legea Camerelor de Comert! Iata ca in putin timp, cateva luni ca deputat, nici in Parlament nu am pierdut timpul. Dar pentru politica la varf sunt altii mai buni! Mult mai buni. Nu pot decat sa-i sprijin si sa le doresc succes. Succesul lor politic este succesul nostru economic. Aceasta asertiune este valabila spusa si invers.
Care este mesajul dumneavoastra catre oamenii de afaceri?
Oamenii de afaceri stiu ca Dumnezeu a pedepsit omul de afaceri pentru oprobriul sau fata de autoritati si a facut din el o autoritate. Nu trebuie decat sa constientizeze ca fara munca sa si fara birul pe munca sa statul n-ar exista! Si ca atare statul traieste prin omul de afaceri si trebuie sa-i ofere in schimb doar respect si legi prietenoase!
Care este mesajul dumneavoastra pentru colegii dumneavoastra, Presedintii de Camere de Comert?
Aici lucrurile sunt mai simple. Este necesar si util ca fiecare dintre noi, cei care reprezentam organizatiile din Sistemul Cameral, sa avem notiunea masurii puterii noastre. Fiecare avem, ca manifestare a puterii, dreptul la vot, indiferent care este potenta noastra ca oameni de afaceri sau puterea economica a judetului pe care il reprezentam. Ca atare, in mod colegial macar, sa ne tratam ca fiind egali si liberi!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# vero 1 February 2013 18:17 +19
# JUDEX 1 February 2013 18:34 +12
# gogu 1 February 2013 23:16 +1
# necula 1 February 2013 18:21 +9
# cincin 1 February 2013 18:24 +5
# articole diverse 2 February 2013 20:09 +1
# nicolette 1 February 2013 19:03 +3
# Algel-crv 1 February 2013 19:41 +4
# aneta 1 February 2013 19:59 0
# Coincidente? 1 February 2013 20:18 +4
# coincidenta sa nu 1 February 2013 23:15 +3
# Politicianul si integritatea? 1 February 2013 20:30 +3
# bruxel diplomat 1 February 2013 20:47 +2
# Alba - Neagra 1 February 2013 21:30 +2
# catalin 1 February 2013 21:57 -7
# ionela 1 February 2013 21:59 0
# xCucusong 2 February 2013 03:24 -1
# antonie 1 February 2013 22:45 +1
# Poate o fi prietenie adevarata 1 February 2013 22:45 +2
# cata 1 February 2013 23:04 +3
# Copilu'Strazii 2 February 2013 03:18 +4
# VIKY 2 February 2013 11:32 +1
# CATA 2 February 2013 16:58 -3
# obiectiva 2 February 2013 18:15 +2
# CATA 2 February 2013 22:12 -3
# obiectiva 2 February 2013 22:14 +2
# ARGUS 2 February 2013 22:18 -3
# obiectiva 3 February 2013 08:47 +2
# obiectiva 3 February 2013 08:50 +2
# de pe centura 4 February 2013 09:46 +1
# arbitraj sau arbitrar 1 February 2013 23:32 +1
# 1234 2 February 2013 18:03 +1
# Nimeni Eu 2 February 2013 02:38 +1
# Nimic nou 2 February 2013 03:43 -1
# sebi 2 February 2013 09:02 +1
# yoko 2 February 2013 20:30 +1
# Un om 5 July 2015 06:27 0