28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU - Judecatorul Danilet si-a gasit “nasul”. Avocatul Camelia Medei detine centura neagra, dar si studii temeinice privitoare la Dreptul Media. Camelia Medei: “Legistalia in vigoare nu prea mai are vigoare!...Ar trebui ca toate facultatile de Drept sa aiba in curricula aceasta noua materie, Dreptul Media!”

Scris de: Adina A. STANCU - George TARATA | pdf | print

7 August 2013 16:16
Vizualizari: 10989

In lumea avocaturii se contureaza un grup de avocati tineri, o noua generatie de la care asteptam rigoare profesionala, verticalitate, inalt profesionalism si un aport de mult asteptat la imbunatatirea calitatii actului de justitie. Recent, ne-a atras atentia o pagina din revista “Sport Revolution”, in care era prezentata o avocata tanara, imbracata si in roba, dar si in costumatia specifica practicarii Artelor Martiale. Sloganul sub care se prezenta acest tanar avocat Camelia Medei, suna asa: ”Unei legi ferme ii raspunzi cu supletea probelor, iar unei legi supple ii raspunzi cu forta argumentelor”.


Am fost curiosi sa aflam cine este avocatul Florentina Camelia Medei (foto) si ce talc se ascunde in spatele acestui slogan. Am aflat lucruri interesante. Florentina Camelia Medei este o tanara in varsta de 35 de ani, care a terminat Facultatea de Drept la Universitatea Romano-Americana in 2001, practica avocatura din 2009, dupa ce inainte a lucrat ca jurist o perioada de sase ani.

Mai rar sa intalnesti insa un avocat karateka. Am putea spune, tinand cont de performantele avocatului Camelia Medei, ca judecatorul Cristi Vasilica Danilet si-a gasit nasul. Tinand cont de faptul ca avocatul Camelia Medei este specializat nu numai in Drept Civil, dar si in Dreptul Proprietatii Intelectuale si in Dreptul Sportului, insa are si cunostinte temeinice in Dreptul Comunicarii Sociale, in interviu veti gasi o pozitie extrem de importanta privitoare la necesitatea crearii unei discipline noi, Dreptul Media, in curricula facultatilor de profil, precum si perfectionarea magistratilor in acest domeniu.

Doamna avocat, Lumeajustitiei.ro v-a ales ca interlocutor al acestui interviu pentru ca ne-a surprins in revista Sport Revolution o imagine cu dumneavoastra in roba de aparator dar si imbracata intr-o tinuta de karateka. Ati vrut sa avertizati cumva instantele ca daca nu judeca drept, au de-a face cu o luptatoare care nu se lasa pana cand nu obtine o victorie?

N-am vrut sa inspaimant pe nimeni, insa am abordat si aceasta tinuta mai putin conventionala intrucat prima mea iubire inaintea Dreptului a fost karate-ul, pe care il practic din 1990. Adica, de la varsta de 12 ani. Drept urmare fotografiile pe care dumneavoastra le-ati vazut si care spuneti ca v-au socat nu sunt decat efectul sinceritatii mele fata de public pentru a fi cunoscuta personalitatea mea in integralitatea ei.

Ce legatura are Dreptul cu karate-ul?

Avand in vedere ca Artele Martiale in general reprezinta un mod de viata datorita principiilor pe care le guverneaza, karate-ul a avut un impact deosebit asupra formarii mele ca individ, cat si ca profesionist. Va dau un exemplu, unul din principiile Artelor Martiale extrem de important si in cariera mea suna asa: “intrecerea cu tine insuti”. Acest principiu iti ofera posibilitatea ca permanent sa ne slefuim si sa devenim mai buni in tot ceea ce facem. Si pentru noi si pentru altii. Alt principiu, la fel de important, este cel referitor la sinceritate, loialitate, principiu pe care ar trebui sa il regasim atat in relatia cu noi insine, cat si cu ceilalti, iar pe de alta parte, raportat la profesia mea, in relatia cu clientul, dar si cu restul persoanelor din intregul lant judiciar. Si vorbesc aici despre procurori, despre judecatori, despre experti, despre executori si ceilalti colegi.

Sa intelegem ca ati facut performanta in acest sport? Pentru ca observam ca elementele de baza le-ati aprofundat foarte bine…

Am avut norocul sa incep practicarea karate-ului cu un maestru de Karate-Do, Sensei Glodeanu Dumitru, in 1990, in Bucuresti. Eram in scoala generala si acolo se tineau antrenamentele. Am inceput cu partea traditionala ceea ce mi-a conferit avantajul de a dobandi principiile fundamentale ale karateului, de a ma disciplina. Ulterior, am trecut la partea sportiva a karate-ului, participand la concursuri, stagii de pregatire, cantonamente. In 1997 am dobandit centura neagra 1 Dan. Am incetat partea competitionala din motive de sanatate, dar am continuat sa ma antrenez cu aceeasi dorinta si aceeasi constiinciozitate, mergand la stagii de pregatire cu maestrii de karate, asa ca din anul 2000 practic Budo, care inseamna “calea razboiului”. Sa nu intelegeti acum ca este vorba de lectii conflictuale, ci dimpotriva de asanare a oricarei forme de conflict pentru ca Budo este de fapt filosofia care sta la baza Artelor Martiale. In 2004 am obtinut 2 Dani karate, iar ulterior am absolvit si Scoala Nationala de Antrenori, specialitatea Arte Martiale. Drept urmare cred ca intelegeti acum rostul si mesajul real al materialului din revista Sport Revolution.

Sloganul dumneavoastra sublinia o chestie interesanta, legata de “supletea probelor”. Ce ati vrut sa spuneti prin aceasta expresie?

Plecand de la esenta stilului de karate Goju-Ryu, care spune ca “unei forte trebuie sa-i raspunzi cu suplete”, a se intelege prin asta mobilitatea gandirii, adica aptitudinea de a lua deciziile cele mai bune in timpul cel mai rapid, fara a violenta adversarul si pentru a-i dobori barierele de gandire rigida pe care le are, tot asa, cand vorbim de supletea probelor, eu ca avocat acord prin prisma acestor principii dobandite din Artele Martiale o importanta deosebita intregului arsenal probatoriu de care este nevoie pentru ca judecatorul sa stabileasca adevarul si sa aplice correct legea.

In ce priveste legile, pentru ca vorbim si de supletea lor, aceasta ne duce cu gandul la perfectibilitatea in domeniul legislativ, ce nu mai corespund la un moment dat realitatii sociale sau care pot da interpretari gresite, motiv pentru care legiuitorul a lasat instrumentul amendarii lor. Evident ca am subliniat ca unei legi suple ii raspunzi cu forta argumentelor pentru ca in fata legiuitorului trebuie sa vii cu argumente care sa dovedeasca necesitatea reformularii, amendarii sau abrogarii unei legi.

Doamna avocat, faceti parte din tanara generatie a avocatilor Baroului Bucuresti. Din cate ne-am interesat sunteti specializata pe Drept Civil, dar si pe Dreptul proprietatii intelectuale, ramura destul de noua in piesajul juridic din Romania, precum si pe Dreptul Sportului. Ati putea sa ne spuneti ce probleme ati intalnit in aceste ultime doua domenii in practica?

Spre exemplu, pe Dreptul proprietatii intelectuale, care cuprinde dreptul de autor si dreptul proprietatii industriale, una din problemele pe care am identificat-o consta in aceea ca titularii drepturilor de autor nu primesc drepturile cuvenite, fiind incalcate drepturile acestora, fie prin nerespectarea conventiilor incheiate intre parti, fie prin prejudicierea acestora prin clauze abuzive.

Pe de alta parte, in dreptul proprietatii industriale, intalnim titularii unor marci inregistrate ale caror drepturi sunt prejudiciate prin folosirea fara drept a marcilor, a numelui de domeniu.

Aceste incalcari de drepturi sunt solutionate atat pe latura penala, dar si in instanta pe latura civila, in schimb in Dreptul Sportului nu veti gasi posibilitatea unei actiuni pe latura penala, ci doar in civil, dupa parcurgerea procedurii din instantele sportive proprii fiecarei federatii.

E adevarat ca Dreptul Sportului reprezinta o noutate in domeniul juridic. In ce ma priveste am avut pana acum cazuri pe care le-am solutionat in faza de debut a conflictului, majoritatea dintre ele pe calea medierii.

Bun, daca pana si sportul si-a creat un cadru juridic propriu, despre un Drept al media cine ar putea vorbi si cine l-ar putea crea?

E foarte bine ca aduceti in discutie acest subiect. Am studiat la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA aceasta noua ramura de Drept, Dreptul comunicarii sociale. Pe scurt, este vorba despre diferite articole din presa scrisa sau audio-vizual in baza carora s-au facut plangeri pe motiv ca ar fi adus atingere unor persoane. Pe de alta parte, aceasta ramura de Drept cuprinde si etapa administrativa. Problemele sunt ceva mai clare cand e vorba de audio-vizual pentru ca ai posibilitatea de a solutiona un astfel de conflict atat intr-o etapa administrativa la Consiliul National al Audiovizualului, cat si mai departe in instanta, in momentul in care rezultatul CNA nu este cel asteptat. In ce priveste presa scrisa, insa sunt multe probleme de dezbatut si multe probleme de rezolvat. Incepand de la inexistenta unei absortii totale a jurisprudentei CEDO in materie la nivelul instantelor judecatoresti din Romania si pana la intelegerea de catre un magistrat, oricare ar fi el, a substratului sintagmei “interes public”. Ma mir ca pana acum facultatile de Drept nu au inclus in curricula lor aceasta materie, Dreptul comunicarii sociale. Sper ca noile generatii de juristi sa beneficieze de astfel de cursuri, iar cei care practica deja in domeniu sa poata sa se perfectioneze intr-o forma de masterat sau post-universitara in aceasta materie. Abia atunci, am putea cere sistemului judiciar sa judece corect in cauze ce provin din aceasta spectaculoasa si noua ramura a Dreptului si cu cat perfectionarea de care vorbesc ar veni mai repede, cu atat jurisprudenta ar deveni unitara in ce priveste drepturile privind libertatea de exprimare si de informare, dar, mai zic eu, asta ar duce si la o noua fata a presei romanesti.

Ce parere aveti despre Justitia actuala, prin ochii unui tanar avocat, necompromis, de umorile acestui sistem?

Apreciez ca legislatia in vigoare nu prea mai are vigoare. Tocmai de aceea se impune revizuirea cat mai rapida chiar a Legii Fundamentale. Mi-as dori ca Ministerul Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii sa se ocupe prioritar de analizarea legilor existente pentru ca multe dintre ele se bat cap in cap si ingreuneaza excesiv de mult actul de justitie. Daca nu se va face acest lucru, degeaba vom cere celeritate raportata si la o buna calitate a actului judiciar.

Comentarii

# maxim date 7 August 2013 16:29 +9

intr-adevar iata o tanara speranta. succes...poate ntr-o zi vor fi detronati si dinozaurii de la UNBR.

# meme date 7 August 2013 17:43 +8

Am reusit sa ne obisnuim sa cerem socoteala cate unui functionar sau politist, reamnintandu-i, printre altele, ca este platit din banii nostri, ai contribuabililor. Domnilor magistrati, nu sunteti o exceptie, ci parte a celor carora salariile le sunt platite de catre bugetul statului, la care noi, justitiabilii contribuim cu spor! Cum intrand in salile de judecata, am constat ca nu \"produceti\" nici cuie, nici paine, nici nu semanati ogoarele patriei, m-am hotarat ca atunci cand va veti mai adresa cu caracteristica obraznicie, sa va amintesc ca EU, CETATEANUL, sunt cel care va plateste si ca pe BANII MEI nu mai sunt dispus sa va tolerez aroganta si sentimentul impunitatii! LEGEA RASPUNDERII MAGISTRATILOR!

# 992 date 7 August 2013 22:59 -1

Mai \"meme\", ar fi foarte nimerit sa-i spui unui magistrat in sala (ca altundeva nu ai unde) chestia asta cu \"platit din banii nostri\". Sa vezi ce amenda iti iei, pote si cu un dosar penal, ceva bulau, ca sa-ti treaca tupeul.....uiti un amanunt fff important : in RO, magistratii-s dumnezei, sunt INTANGIBILI, indiferent ce anume fac. Asa ca \"cetatene\", somn usor si cosmaruri placute.

# un nene date 7 August 2013 17:44 +5

Am ramas profund (intr-un cuvant) impresionat de sloganul tinerei (35 ani !!??) sperante a avocaturii romanesti. Daca ar fi ramas doar la slogan (probabil l-a citit pe undeva si i-a placut; de ce? nu stiu!) lucrurile ar fi fost minunate. Dar tanara karatista, vrea sa ne si lumineze, ca sa nu ramanem si anume prosti. Asa ca, distinsta speranta ne explica intr-un intreg paragraf ca o lege supla este o lege care nu mai corespunde realitatii si ar trebui schimbata. Pai, fata mea (daca imi permiti; apropos, nu te lua dupa pseudonim, ca nu sunt cu mult mai mare) legea aia e supla tocmai pentru ca o poti adapta la orice situatie. Cum ti se pare NCC si NCPC? Ca eu, cu toti dinozaurii astia ai avocaturii cu care am vorbit, au zis ca niciodata nu se trece o definitie in cod. Definitia te tine, te leaga, nu ai cum s-o mai aplici oricarei situatii. Stii ce e culmea? Ca dinozaurii erau profesori universitari, sefi de catedra.

# @cozia date 8 August 2013 08:05 +4

Subscriu... \"tanara karatista\" ar trebui sa se lumineze mai intai pe ea insasi.... Abia apoi sa-si reverse intelepciunea imprumutata si asupra noastra... :-*

# Avocat date 7 August 2013 18:22 +7

Nu exista un Drept media si nici o ramura de drept al sportului. Astea sunt denumiri inventate de voi.

# valentin date 7 August 2013 22:05 +4

Un joc pueril de termeni care nu spun chiar nimic din p.v. juridic sau logic. Asa cum spunea un interlocutor se discuta despre un subiect in necunostiin\'a de cauza.

# Miss T. date 7 August 2013 23:58 -5

Tipic românesc... Comentariile astea arată mare invidie si dorința de a face rau celuilalt. Oare de ce nu reușim sa recunoastem meritele altora fara a uza conotatii sexuale si fara a jigni? Rusine! Bravo, Camelia Medei!

# @cozia date 8 August 2013 07:47 +5

Bubulina asta ifosata are in gura vorbele altuia.... ca atare, e foarte potrivita intrebarea lui Franz, mai ales ca alte surse arata cat de lipsita de orice integritate, modestie si aptitudini fa****** asta....

# @cozia date 8 August 2013 08:08 +3

ERATA pentru final: [...] mai ales ca alte surse arata cat de lipsita de orice integritate, modestie si aptitudini ESTE fa****** asta....

# gore date 8 August 2013 08:42 -5

sinteti niste frustrati, altfel nu ati face comentarii urate la adresa unui om pe care nu-l cunoasteti. sa va fie rusine. domnu franz, matale ce hram porti? dar doamna cozia? va ascundeti sufletele murdare dupa tot felul de nume aiuristice.

# @cozia date 8 August 2013 20:21 +3

Domnu\' gore, cine ti-a spus tie ca nu o cunoastem pe duduitza asta? Nu mai fa DUMNEATA comentarii daca nu stii precis pe cine acuzi si de ce...  :D Lasa lumea sa-si spuna pararea despre articol, nu ne criticam aici unii pe altii, ci criticam tampeniile care apar in presa, nu? Si mai ales, nu atribui sexe aiurea unor pseudonime, s-ar putea sa fii acuzat ca jignesti lumea... PS: pun pariu ca nu \"gore\" sta scris in buletinul dumitale, nu?

# keke date 8 August 2013 23:53 -2

la mata sta scris cozia, nu? halal

# stergem comentariile la greu date 8 August 2013 13:23 +2

unde ati gasit \"geniul asta de avocat\"?? a fost jurista la taticu la firma si a cotizat apoi la nea florica??? da e geniala in afirmatii, te apuca jalea cind vezi cate prostii sunt  laudate in tara asta. apropo am o parere buna despre voi luju, de ce trebuie sa bagati articole a la Coreea de nord??

# xxx date 8 August 2013 15:02 -3

pentru ca si tinerilor trebuie sa li se dea o sansa. si pentru ca manifestati un misoginism demn de toata jena!

# @cozia date 8 August 2013 20:29 +4

Nu este misoginism, nu criticam o femeie, ci un avocat.... Nu am nimic impotriva ei ca femeie, nu-mi pasa ce face ea in viata personala... Dar ma deranjeaza cand o persoana incearca, fara prea mult succes ce-i drept, sa dovedeasca o oarecare coerenta si sa expuna pretioase pareri ca fiind ale ei, iar presa expune aceste chinuri in spatiul electronic public...

# rusescu m. date 8 August 2013 15:03 -3

daca mai faceti atacuri la persoana gratuite si scrieti murdar, foarte bine va face administratorul site-ului ca va scuipa afara! pa

# iaaa date 8 August 2013 16:18 +3

te-ai indragostit moncher? scriei o depesa de dragoste zeitatii tale. noi speram sa nu o mai vedem .

# FLEOŞCUŢĂ date 9 August 2013 17:03 +2

IATĂ ŞI UN TÂNĂR DIN JUSTIŢIA ROMÂNĂ CU CAPUL PE UMERI ŞI O VIZIUNE CORECTĂ DESPRE JUSTIŢIE. ....BRAVOS ŞI SĂRUT MÂNA TINEREI AVOCATE...DACĂ MERGI TOT PE ACESTĂ IDEE VEI AJUNGE MARE IN JUSTIŢIA ROMÂNĂ.  .FELICITĂRI PENTRU VIZIUNEA PE CARE O AI.

# @cozia date 3 September 2013 08:55 +5

Acest \"tanar cu capul pe umeri\" a picat cu putin peste 4 la toate examenele pentru magistratura....Cu 4!!! Asta...nu va da de gandit? Inainte de a ridica in slavi pe cineva, nu cautati mai intai sa vedeti despre cine vorbiti si pe cine laudati?

# Nobudy...:))) date 10 August 2013 00:15 0

Bre, esti varza !!! Sincer...:)))

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva